Dunia sebenar Shida Dunia sebenar Shida

Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? ::klik sini::


Wednesday, 15 January 2020

Dunia Sebenar Shida | Tahun Baru 2020

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Dunia Sebenar Shida | Tahun Baru 2020 | Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis diruangan cinta hati blog kesayangan ini. Walau kurang bersama tapi blog banyak berjasa dengan shida tau! Bersyukur juga kita semua dah pun masuk ke Alaf 2020. So azam korang tahun-tahun sebelumnya dah tercapai ke? Alhamdulillah azam shida tahun tahun sebelumnya ada yang dah tercapai korang :) senyum sikit :) haaa seronok juga bila mana azam yang kita duk tangguh tu dah tercapai jua :)

Shida masih teringat tau! bila berkira-kira nak masuk tahun 2020 ni duk mereka lah! ada kereta terbang lah, ada rumah terapung lah, ada maid robot lah! betul korang! dulu masa time sekolah rendah siap lukis lagi macam mana situasi kehidupan 2020. Okay! sekarang dah pun duduk di Alaf 2020 jadi apa yang shida duk berangan tu masih tak ada lagi maksudnya tak tercapai dek akal sebenarnya ^_^

Lupakan angan-angan makjenin shida tu dulu, sebenarnya azam shida pada tahun-tahun sebelum ni antaranya lah, nak bina rumah tangga, nak ada anak2 soleh dan solehah, nak melancong, nak ada biznes sendiri dan nak ada aset sendiri. Tapi setakat tahun ini shida boleh capai adalah bina rumah tangga hahahaa! Bina masjid lah korang apa lagi. Kami pun dah usia setahun perkahwinan, masih bahagia macam masa mula-mula bercinta cuma masih belum dikurniakan zuriat lagi. So azam yang lain2 shida masih dalam berusaha untuk mencapai, doa-doakan lah ye korang.. Amin :)

Shida kahwin masa bulan disember 2018 dan terus menerap di kampung suami, setahun kami di sana shida sedikit sebanyak belajar budaya hidup di kampung. Shida berhenti kerja dan jadi seorang suri rumah sepenuh masa dan selalu teman suami pergi bekerja, Hari-hari buat perkara yang sama sehingga ada satu perasan timbul nak bekerja semula. Yerlah dah biasa bekerja dan pegang duit sendiri tiba-tiba terhenti! agak ganjal disitu. Dalam tempoh setahun 2019 shida minta izin suami untuk bekerja semula dan berpindah ke tempat shida. Alhamdulillah setelah sepakat dengan semua untuk tahun ini 2020 kami pun dah berpindah semula ke tempat tinggal shida di Taiping :) Shida pun dah mula bekerja seperti biasa :)

Sejak baru kahwin memang kami duduk berasingan, sekarang pun dah menyewa tempat tinggal berdekatan dengan tempat kerja shida. Syukur rasa semua planning shida berjalan dengan baik. Sekarang dalam berusaha untuk mencapai azam-azam yang tercapai. Mudah mudahan diberi kesihatan yang baik untuk menjalani kerja dan kehidupan seharian.

Lupa pulak! seperti biasa untuk blog tercinta shida masih berusaha untuk aktif semula, cuma masih mencari masa yang sesuai untuk come back. Shida ni bukan apa, kadang2 bila kata come back lepas shida bzzz hahahaa. So tunggu lah masa-masa yang sesuai nanti. Follower yang selalu singgah pun dah hilang tah kemana, lama betul shida tak aktif. Bukan saja time berkahwin sebelumnya lagi dah tinggal blog ni. Kesian blog kite :(  Okay korang, andai ada lagi idea shida update lagi blog ye :) harap lebih-lebih kerap lagiii shida update ya! Jumpa lagi korang :*


HAPPY NEW YEAR 2020 GAIS :)


Saturday, 21 December 2019

5 Local Foods You Can Try in Malaysia

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
5 Local Foods You Can Try in Malaysia | Malaysia sebuah negara yang terkenal dengan masyarakat yang berbilang kaum. Kaum Melayu merupakan kaum majoriti di Malaysia. Ia diikuti pula dengan kaum Cina, India serta lain – lain kaum minoriti lain. Masyarakat majmuk di Malaysia membuatkan ramai pelancong dari luar selesa datang bercuti ke negara kita. Setiap kaum di Malaysia juga mempunyai makanan istimewa tersendiri. Isu hari ini yang nak dikupaskan tak hangat mana pun, kita dah biasa dengaq dari mulut ke mulut ke makcik-makcik bawang duk habaq benda ni. Okay kalau bab makan ni shida antara orang pertama paling suka dengaq, shida rasa bukan shida sorang mungkin hampa juga pun sama kot ^_^ jenis suka makan. So apa kata jom kita tengok menu apa yang tersenarai dalam 5 makanan tempatan terbaik yang hampa patut cuba, berkemungkinan menjadi antara makanan kegemaran hampa kan. So ini antara hidangan popular dan digemari oleh rakyat Malaysia adalah seperti yang tersenarai di bawah.

1. NASI LEMAK
Nasi Lemak merupakan hidangan makanan Melayu. Ia diperbuat dari beras yang dimasak dengan santan kelapa, bawang merah, halia dan juga daun pandan. Nasi Lemak juga dikenali sebagai juadah kebangsaan Malaysia dan boleh di setiap pelosok Malaysia. Nasi lemak di Malaysia biasanya mengandungi sambal tumis, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan telur rebus. Terdapat juga penjual Nasi Lemak menyajikannya dengan lauk pauk lain seperti sambal sotong, sambal kerang, telur goreng, ayam goreng, rendang dan sebagainya. Nasi Lemak daun pisang antara kegemaran shida dari kecik sampailah ke besar. Rata-rata masayarakat sekarang yang berbilang kaum pun dah suka dengan nasi lemak. Jangan kata orang malaysialah orang luar negara jiran pun dah pandai makan nasi lemak okay. Walau macam mana pun nasi lemak original juga yang paling sedap! terbaik!! 

2. SATE
Sate merupakan hirisan daging yang diperap, dicucuk dengan lidi dan dibakar atas dapur arang. Biasanya sate dihidang dengan kuah kacang dan juga hirisan bawang serta timun. Terdapat pelbagai jenis sate di Malaysia iaitu sate daging, sate ayam, sate perut dan sate kambing. Ia merupakan kegemaran hampir seluruh rakyat Malaysia dan boleh didapati dengan mudah di gerai penjaja, pasar malam mahupun restoran. Sate ini juga enak dimakan bersama nasi himpit yang boleh dijadikan sebagai pengganti nasi. Ia juga sering dijadikan hidangan ringan pada waktu malam dan sangat popular sebagai salah satu hidangan menjelang sambutan perayaan.

3. ROTI CANAI
Roti Canai merupakan roti leper yang diperkenalkan oleh masyarakat India. Ia boleh didapati di kebanyakan restoran mamak dan restoran Melayu di Malaysia. Hidangan ini dibawa oleh immigran Tamil Muslim yang telah menetap di Malaysia. Ia turut dikenali dengan nama ‘roti terbang’ kerana proses pembuatannya yang seakan lemparan dan pusingan sebelum dimasak. Biasanya Roti Canai dimakan bersama kuah kari samada kari ikan, ayam, daging atau kambing, kuah kacang dhal dan juga sambal tumis. Malah, ada di sesetengah tempat menikmati Roti Canai ini bersama gula pasir yang dicampurkan ke dalam kuah kari. Roti Canai ini juga mempunyai pelbagai pilihan lain seperti Roti Telur, Roti Tisu, Roti Pisang, Roti Bawang, Roti Planta dan sebagainya.

4. LAKSA
Laksa gabungan unsur dua budaya ini yang telah menghasilkan hidangan Laksa yang disajikan bersama kuah ikan pedas. Hidangan ini merupakan mee beras dimakan bersama bahan lain seperti hirisan timun, bawang, cili, daun salad, daun kesum dan juga bunga kantan. Laksa juga diberi dengan pelbagai jenis nama di Malaysia antaranya Laksa Sarang Burung, Laksa Ikan Sekoq, Laksa Udang Segar dan banyak lagi. Laksa ini boleh ditemui di mana sahaja terutamanya di Pulau Pinang. Jadi bagi penggemar laksa tak akan terlepas dari mencuba pelbagai jenis laksa yang dikeluarkan asalkan viral ^_^

 
5. NASI KANDAR
Nasi Kandar juga antara nasi popular di Malaysia, shida juga suka makan Nasi Kandar ini. Nasi kandar hidangan yang begitu popular dan berasal dari Pulau Pinang. Ia merupakan hidangan nasi putih yang disajikan bersama kuah kari serta lauk pauk tambahan. Biasanya ia dimakan bersama ayam goreng, kari kambing, sotong goreng, udang goreng, ikan goreng daging lembu dan sebagainya. Ia juga sering dilengkapi dengan sayuran seperti peria goreng, kubis goreng, ulam dan sebagainya. Hampir kesemua masyarakat sangat menggemari Nasi Kandar tidak kira di mana sahaja.

Sebenarnya mudah sahaja untuk mendapatkan makanan-makanan seperti ini pada bila-bila masa pun di mana jua. Makanan popular seperti ini juga amat mudah untuk didapati disekitar tempat atau kawasan hampa. Lainlah hampa nak cuba makanan-makanan viral yang hanya ada disesetengah kawasan sahaja kan! Sekarang dengan adanya online food delivery seperti F O O D P A N D A telah memudahkan kerja seharian kita yang superb sibuk dengan kerja hakiki dan keluarga lagi. Jadi dengan perkhidmatan seperti ini ia lebih memudahkan kerana pembelian atas talian menerusi aplikasi foodpanda akan terus ke rumah hampa. Mudahkan! Jimat masa, petrol dan masa bersama keluarga juga lebih berkualiti.

Wednesday, 11 December 2019

Blogger Yui Kahwin | Tahniah Nurul Yui

Assalammualaikum, peace upon you.
Wordless Wednesday | Tahniah Blogger Yui