Dunia sebenar Shida Dunia sebenar Shida

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Friday, 14 October 2016

Pengalaman facebook kena godam.

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera :)
Sebenarnya ramai dah sedia maklum yang facebook lama shida dah kena hacked, oleh siapa? shida pun tak tahu yang shida pelik dua kali dia try nak hacked tau. Masa yang pertama tu shida sedar dia logout facebook shida time tu shida belum tidur, tengah belek-belek facebook, instagram macam biasa lah sebelum nak lena memang shida suka skodeng-skodeng dulu 2 media sosial ni. Masa dia cuba nak logout shida pelik sangat dan terkejut, shida cepat-cepat tukar password. Shida cuba lah try logout dan login semula, memang pelik sebab paparan masa nak login tu tertera no.telefon luar negara tapi memang sejak-sejak ni shida kerap terima panggilan dari negara luar dan shida tak pernah angkat pun tapi shida pernah reject sekali call tu dan lepas dari tu selang beberapa hari facebook kena godam.

Masa pertama kali kena memang rasa scary sebab benda ni jadi sekelip mata, masa tu memang shida sentiasa berjaga-jaga. Selang beberapa minggu hacker tu cuba lagi dan kali ni memang shida betul-betul tak dapat buat apa-apa. Berlaku tengah malam juga tak dalam 2 pagi camtu. tengah syok-syok shida ber'wasap' tiba-tiba facebook hantar notification yang shida dah logout facebook, massanger pun tiba-tiba logout juga. Bila shida nak login semula dah tak boleh, masa tu memang stress ya amat korang!! tak tau lah rasa macam bebal gila!! Dah la sebelum tu handphone Samsung A8 shida ni rosak dan dah repair, bapak mahal kos dia. Lepas tu facebook pula hilang macam tu je.

Bila facebook kena godam shida tak kisah sangat sebab dalamnya boleh buat facebook baru dan kawan-kawan shida boleh add semula tapi yang buat shida bebal shida adalah admin kepada 2 page facebook yang sangat-sangat aktif. Page Blog Shida dan juga Page Pusat Tuisyen shida. Bila kena godam habis semua tak boleh nak login, banyak pula masalah yang datang lepas tu. Dan shida rasa bertuah sangat-sangat sebabnya email facebook shida guna email lama, senang kata email tak sama dengan email blog. Kalau shida pakai semua sama nampak gayanya dengan blog-blog sekali hilang. Bersusah payah dengan blog ni kalau hilang macam tu je mau menangis shida huwaaa :( sedih pula bila kenangkan.

Sekarang shida dah create akaun facebook baru dengan menggunakan email baru yang shida create khas untuk facebook sahaja. Ini juga salah satu langkah berjaga-jaga korang. Agak korang yang aktif berinternet ni ambil la langkah menjaga email dan akaun masing-masing ya. Nanti dah kena macam shida memang tak boleh nak buat apa. Masa buat akaun baru tu ramai juga blogger yang hairan bila shida add mereka balik. Lepas dah post satu status menyatakan sekian..sekian..baru dorang semua approve. Ada juga yang takut sebab ingat fake akaun kan. lepas dari tu memang shida rasa lega sangat-sangat sebab ramai yang memahami dan sebenarnya ramai yang dah terkena macam shida tapi banyak di Instagram semuanya dikalangan blogger..huhu kesian. 

Oh ya! lupa pula masa facebook shida kena godam tu cepat-cepat shida report pada facebook minta closed akaun lama shida. Selang beberapa hari akaun lama terhapus. Shida lega bukan apa takut facebook lama tu ada yang menyalahgunakan habis lah. Sekarang shida dan facebook baru ni dah bahagia dan dah boleh serasi walaupun kawan setakat ini 877 sahaja. Cukuplah rasanya sebab kalau ramai-ramai yang dalam ramai-ramai tu kita tak tahu ada yang baik ke tak kan. Sekian lah cerita shida cukup-cukup panjang ni dah macam buat karangan pula. sorry >.< Kepada blogger yang mengenali shida nak mehh add facebook baru shida ya :)




Wednesday, 7 September 2016

Shida update blog | ada entri baru laaa..

Assalammualaikum wbt and peace upon you.
Shida update blog dah :) hai kawan-kawan semua :) ya ya shida update blog dah :) curi juga masa menaip! gian sebenarnya nak update entri nak blogwalking haaa..bukan apa jeles sangat-sangat tengok kawan-kawan lain update blog bagai argghhhh!! tercabar kot weh!! cuma shida setakat ni mampu update je dulu tau, nak blogwalking hurmm rasanya belum termampu. Ini pun shida guna data update, masih belum ada internet yang sangat-sangat kukuh untuk blogwalking haaa..blog hampa dah la ada macam-macam kan :p hehee alasan jer tuuu..

Korang sihat ke ni? terpaksa baca pepagi buta entri shida ni ye, alhamdulillah shida ok sihat dan semakin sihat heheee..kerja pun so far so good cuma kesibukan sekarang under control, memang nak come back cuma tunggu peluang saja :) lama betul shida tinggal blog ni kan. Ramai kawan-kawan blogger kata rugi shida tinggalkan blog. Tak apa lah korang selagi terdaya shida bloging macam biasa cuma tak nak jadi kan blog ni satu komitmen penting sesungguhnya blog ni sangat-sangat penting bila dah bergelar blogger. Bagi shida, just have fun saja dengan blog sebab shida ada tanggungjawab yang lagi besar shida nak jalankan :) terasa kekok sikit bila nak update bagai tapi tak apa perlahan-lahan :)

Lagi beberapa hari Cuti Sekolah bakal tiba, Cuti Raya Haji pun tak lama je lagi. So kawan-kawan apa planing cuti ni? Seingat shida tahun lepas raya haji shida balik KL tak silap, beraya dirumah abang shida di Rawang dan untuk tahun ni berlainan sedikit kami sekeluarga yang mana ada dirumah ni kami pergi bercuti. Disebabkan cuti raya haji ni lama sikit so ambil berkesempatan untuk bercuti merehatkan badan "mak kata" so  tahun kami Keluarga Mak Esah & Pak Wan tutup rumah ya :) bercuti ke mana Inshaa Allah akan shida update nanti ok. tungguuu :)


Monday, 5 September 2016

Shida dapat Kad Raya lagi laaa :)

Assalammualaikum, peace upon you.
Shida dapat Kad Raya lagi laa..haaa kali ni shida rasa yang terakhir sebabnya dah lepas sebulan raya dah, lambat sungguh abg posmen anto kad ni. Tahh tahh banyak lagi kad dia tak kirim apa, huhuu.. banyak yang send dekat rumah shida tapi yang sampai rasanya dalam 70% saja, Tahun sudah pun kad yang dinanti-nanti pun tak kunjung tiba, kad sape yang shida nanti-nanti tu?? hehee..Ternanti-nanti kad raya dari blogger Azhafizah tu haa..bukan apa Kad Raya fiza cantik-cantik suka tengok koleksi kad raya dari fiza tau. Kad raya shida official pun fiza yang create kan hehee.

Nampak tak betapa malasnya shida sekarang huhuhu :( bukan malas korang tak ada masa, banyak benda nak story tentang perjalanan hidup baru shida ops!! bukan pasal kahwin ye!! ramai yang sangsi pm pm shida kat facebook baru shida tu kata shida dah kawen dan create facebook baru. Shida gelak je tengok korang merapu tau ^_^ mudah-mudahan termakbul la doa kalian nak tengok shida berkahwin dan menamatkan zaman bujang shida yang nak masuk 30 siri dah wehh ^_^

Ok lah nanti bertemu dalam entri yang lain ya. Doa-doa lah shida boleh bloging seperti biasa, rindu wehh nak menaip tapi buat masa sekarang mampu menaip surat aje lahh hehee. Tak lupa thanks to Blogger Ruqaiyah Amanina untuk kad yang terakhir ini *barangkali :)