Dunia sebenar Shida Dunia sebenar Shida

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)



Thursday, 2 April 2015

Penangan GST Mulai 1 April 2015

Assalammualaikum, peace upon you.
Penangan GST Mulai 1 April 2015 | Ramai sebenarnya yang masih tidak faham atau memahami sistem GST ni termasuk lah shida. GST ni adalah satu Sistem Percukaian yang Telus dan Efisien tapi telusnya dimana efisiennya dimana kan? semalam 1 April sistem GST telah pun digunakan dengan rasminya oleh semua yang menggunakan sistem GST ni. Ada juga beberapa bebelan yang shida dengar, ada yang ok ada yang tak ok. Shida sendiri pun tak berapa faham tapi bila semuanya dikenakan GST agak risau juga lah dengan komitmen yang ada kan. So mana yang boleh jimat memang jimat habislah, semalam juga shida dah berbelanja sempena hari pertama GST dijalankan tapi ada juga sesetengah peniaga bulan mac dah guna sistem gst ni dan ada juga yang tak perlu gst dikenakan juga gst. Yang lagi teruk dah ada gst, cukai lain pun lagi meningkat sampai 10%.  Shida pergi kedai RM2 beli 5 barang then pekerja tu kata 1 item ada gst 12sen harga barang tetap sama cuma kena bayar extra untuk cukai. Dia kata lagi ada beberapa barang yang memang tak ada cukai cuma belum asing lagi. So shida bayar RM10.60 (60sen gst). Lepas shida topup pula untuk sebulan RM30 pun kena tambah RM1.80 untuk gst jadi total bayar RM31.80.Sebenarnya topup kena gst ke??? konfius la! Agak terkesan juga dengan gst ni.
Jadi dari apa yang shida lihat dan pemerhatian shida lah taraf hidup makin meningkat lah macam ni memng terkesan sungguh pada shida yang bergaji rendah ni. Shida duduk dikawasan pekan walau tempat shida sudah diiktiraf bandar masih lagi rasa boleh hidup. Macam mana tempat-tempat contph macam KL yang sememangnya taraf hidup mereka sangat-sangat tinggi dengan adanya gst pula. Tapi kita fikir juga untuk orang yang betul-betul susah (miskin) so hidup mereka semakin susah. Dulu kais pagi makan pagi kais petang makan petang dengan adanya gst kais pagi mungkin kais pagi dan petang. Harap ada sesuatu kebaikan disebalik sistem yang dikenakan keatas pengguna dan semua yang terlibat. Kalau dikatakan baik untuk negara nak tengok juga sejauh mana baiknya sistem ini. Jadi shida ambil langkah dengan lebih berjimat walau tak boleh berjimat sebenarnya so kena jimat-jimat juga :)
 gurau senda gst heheee..

ada ke yang dah beli stok siap-siap untuk bekalan hari lain kelak. Parent shida memang tak ada beli apa-apa pun just follow macam biasa. Kalau beli stok banyak-banyak pun nanti habis kena juga beli dan bayar gst kan heheee..


Monday, 5 January 2015

Selamat Hari Lahir Sayang..

Assalammualaikum, peace upon you.
Selamat Hari Lahir Sayang..kalau bukan kita yang nak panggil diri sendiri sayang siapa lagi kan? Hari ini Hari Jadi shida yang ke 28 :) tua dah huhuu.. Masuk awal tahun je shida orang pertama dalam keluarga ni yang meningkat umur paling cepat heheee.. Tak kisahlah kan asalkan bahagia dan sihat sejahtera cukup. Hari ni nak bebel apa pun shida tak berapa pasti sebabnya dengan masa yang terhad ni 1jam time lunch shida nak update entri khas untuk 5 Januari 2015. Bukan apa selagi kerja tak selesai shida jenis susah nak buka lappy. Tapi memandangkan hari hari lahir shida so bagi ruang sikit borak-borak dengan family dan kawan-kawan yang tak putus-putus ucap dan doakn untuk shida, terima kasih tak terhingga untuk semua :)

Kalau nak ikutkan bos lama, hari ni atas meja mesti dah ada hadiah special buat diri ini, setiap tahun ada je hadiah yang dia beri menandakan keperihatinan dan kebajikan dia kepada pekerja..rindunya saat tu.. Untuk bos baru tahun ni hahaa..tak adalah mengharap apa-apa pun, mungkin berbeza lah dengan yang lama sebab dah berkhidmat dengan dia hampir 7 tahun kan. Sejak dah meningkat usia ni, hari jadi shida pun shida tak berapa excited nak ingat berbanding dulu-dulu, mungkin faktor usia la kot kan. Sekarang dalam fikiran fikir "kahwin" je hahaaa. Hadiah?? semalam awal-awal lagi dah dapat hadiah yang pertama dari maxis heheee.. maxis bagi panggilan percuma maxis ke maxis sempena hari lahir shida hahaa..ok lah tu dari tak ada kan :p Dari sidia pula "masih menunggumu ni sayang" hahaaa :3

Ok lah merepek banyak dah ni, apa-apa pun terima kasih kepada keluarga dan kawan-kawan yang tak putus-putus wish dalam facebook, whatsapp, wechat, instagram dan mana-mana media social yang shida guna dan ada, terima kasih banyak-banyak juga atas doa kalian untuk shida, moga diberkati untuk korang juga. Inshaa Allah shida reply satu persatu-satu, kalau tak sempat tu shida mohon maaf kadang-kadang terlepas pandang komen-komen atau post-post kawan-kawan yang dah bertindih-tindih tu. Secara terbuka shida ucapkan ribuan terima kasih kepada korang semua, peace and love dari Shida Radzuan :)


Friday, 2 January 2015

Selamat Tinggal 2014 | Selamat Tahun baru 2015 untuk semua :)

Assalammualaikum, peace upon you.
Selamat Tinggal 2014 | Selamat Tahun baru 2015 untuk semua :) pejam celik pejam celik dah masuk pun tahun baru 2015. Shida pula dah terlewat wish untuk korang 2hb baru nak up entri kan. Aduihhh..masalah betul bila nak berblog semula, rasa lain pulak, sebab dah tinggal agak lama kan. Bila nak type blurr padahal dalam kepala macam-macam nak cerita. Kalau sebut tahun baru mesti kena ada AZAM baru kan :) so azam shida tahun ada penambahan beberapa perkara bagi seorang yang single. Kalau dah berkahwin lain azam dia hehee :D rata-rata nak bahagia, nak tambah anak, nak perbaiki kelemahan dan lain-lain. Macam shida ada penambahan dari 2014 yang masih belum tercapai heheee..apa dia?? hehee tak nak lah story maluuu.. :')

Pengalaman sepanjang 2014 dengan pelbagai tragedi yang berlaku sepanjang tahun 2014 ni memang lah ada baik dan buruknya. Walau pun semua tahu apa tragedi buruk yang berlaku, meskipun kita tidak terlibat secara tak langsung memberi kesan juga kepada diri. Memang tak dinafikan kes pesawat hilang dan banjir ni betul-betul terkesan pada hati bila melihat situasi atau kejadian yang berlaku. Memamg berat mata memandang tetapi berat lagi bahu yang memikulnya. Pengalaman sebagai blogger untuk 2014 masih bersyukur, beberapa perkara sudah dilaksanakan cuma ada beberapa lagi yang masih belum shida tunai atau jalankan sebagai seorang blogger. Pencapaian alhamdulillah sangat-sangat membanggakan juga dengan titik peluh sendiri sehingga kehari ini. Walau disaat-saat akhir 3bulan lagi nak pengakhiran 2014 shida tak dapat nak fokus pada blog sepenuhnya. Inshaa Allah akan shida perbaiki untuk tahun baru 2015

Disini shida mengambil kesempatan nak mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2015, semoga sepanjang tahun ini kita dilimpah keberkatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat amin :) Inshaa Allah selang beberapa hari nanti shida akan keluarkan senarai TOP KOMEN December dan juga Jari Ohsem 2014. Jika berkesempatan juga Giveaway 2015 akan menyusul untuk permulaan semangat baru bagi shida dan kawan-kawan untuk tahun 2015 ini :) Terima Kasih semuanya :)