Dunia sebenar Shida Dunia sebenar Shida

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)




Wednesday, 17 September 2014

Wordless Wednesday | Boooom Komen Instagram Member Paling Awesome!!

Assalammualaikum, peace upon you.
Siapa baca sambil nyanyi sila komen ya heheee ^_^


Tuesday, 16 September 2014

TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil | Salam 1 Malaysia semua :) sempatkan nak wish Salam 1 Malaysia buat semua rakyat malaysia dan juga rakan perjuangan dalam dunia blogger ni. Hari ni shida cuti so nak ambil kesempatan update beberapa tutorial hari ini. Tutorial kali ini mengenai TOP KOMEN, kod yang shida pakai ni bagi shida kod atau widget yang paling efektif dan adil. Yang sebelum ni kurang memuaskan bagi shida kerana shida tak dapat jumlah komen mengikut bulanan. So kali ni widget yang ini mengikut bulanan seperti yang shida inginkan, Jadi tak adalah sesiapa yang berkecil hati bila komen blog shida sebab ada naik turun. 
Alhamdulillah setakat ini TOP KOMEN shida dari pelbagai nama blogger bermaksud ia sangat-sangat adil. Tak ada lagi yang berkecil hati asyik nama yang sama berada di dalam TOP10 kan ada blogger lama ada blogger baru. Sama-sama bersaing secara sihat untuk berada dalam TOP KOMEN. Terima kasih semuanya, Inshaa Allah setiap bulan ada ganjarannya nanti tungu... Berleter pula shida, jom ikut step-step shida simple, cuma copy dan paste sahaja ok. Thanks to azhafizah juga.

1. Buka bahagian layout --> Add a gadget --> copy dan paste kod bawah ni
<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=http://urlblogkorang &ExcludedNick1= Anonymous1 &ExcludedNick2= Anonymous2 &ExcludedNick3= Anonymous3 &ShowHowMany= 10 &ExcludeCommentsBefore=01-09-2014 &IncludeCommentsBefore=30-09-2014 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>
 2. apa korang perlu tukar dalam koding ni adalah : 
biru : link blog korang
merah : nama yang korang tak nak ada dalam list contoh si Anon tu lah
purple : bilangan top komen yang korang nak paparkan
hijau : tukar date ini dari bulan ke bulan jadi top komen akan terpapar mengikut date yang digunakan

3. dah siap semuanya SAVE. jangan lupa letak title juga ya :)

Selamat Mencuba!


TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste | rasa dah lama tak update tutorial kan, rasanya tahun ni tak ada entri tutorial dari shida lagi kan. Sorry kadang-kadang blurr nak update tutor apa sekarang ni sebabnya kekangan masa yang melampui batasnya! so hari ni shida nak update tutorial macam mana nak elak dari entri kita di copy paste. Cuma perlu copy code yang shida beri nanti itu sahaja. Tujuan kita disable highlight ni lebih kepada melindungi tahap original sesebuah penulisan yang sememang hasil 100% dari kita sendiri. Sebagai contoh jika korang buat testimoni produk dan mempunyai banyak ahli menjual produk yang sama, dah pasti ramai yang copy paste testimoni dan dijadikan testimoni sendiri lagi menyakitkan mengaku itu testimoni dari customer dia sendiri so nak elak dari berlakunya kejadian macam tu boleh lah korang guna tutor shida ni ok :)

Step 1 : Buka bahagian Layout --> Add a gadget --> Title biarkan kosong
Step 2 : copy & paste code dibawah
<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
Step 3 : Selesai copy paste, dah boleh save dan drag widget ni dibahagian bawah 'blog post'

Selamat Mencuba :)