Dunia sebenar Shida: August 2010

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 31 August 2010

merdeka! merdeka! merdeka!

hye all myreaders dah 31hb kan harinih selamat merdeka yg ke 53
eh 53 kan.hihi ..xsgka pejam celik pejam celik dah ke 53
kejap jew kan korang .. xpew kite menyanyi dulu ok .hihi ..

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah
Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka
Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka
 so korang sambut kat mana? kat padang ? kat umah? kat tenet?
atau de tempat2 yg saya xtahu hehe ..
meh la share ngn saya ..saya amat bertuah sambut ngn teman tsayang
teman saya itu adalah stesen radio tenet gomofm ..
lepak sana borak2 dgr2 lagu patriotik dgr org nyanyi mcm2 lah
korg xcayer g la masuk sana ok kat tab menu ade linknya ..
sape join karaoke dapat adiah handfone taw kalo menang
handfone tuh bukan sng taw nk dpt..dala mudah jew cra nak masuk
saya sendri dah menang kuiz2 yg lepas2..
dapat topup sebnayak 20ringgit ;) suke3 heheeee ..
kuiz carta lagu pon saya menang dr soklan dj zico ..amat mudah nk jawab
hehe ..so skg ngah tgu hadiah dr nya ..from egypt tuh
bertuuaahhnyewww lah ;)

k lah nak melayan gomofm .. happy merdeka day sume my blogger ;)

Saturday, 28 August 2010

kembali pulang~

nak tulis ciput jew..hehe..bukan ape rasa senang hati sbb 2 perkara :

yang pertama handfone saya dah kembali pulang la..
waaa...xsgka dapat hari nih hehe..suke3

yang kedua nyew ..xlama lagi insan tersyg nk balik beraya bersama2
hehehe...nak tahu siapa?? tguuuu ....hehee...

k lah nk teruskan mblogwalking lak tata sume ..muah..muah ..


saya dan awak ~

sedihnyew tgk video nih ..rasanya nih macam kisah benar jew..
.. tersentuh sgt tgk sebab ending dia sedih sgt2 ..
pre-nasihat saya ..pada kaum adam semua kalo dah suka lebih
baik berterus terang ok . jgn ler jadi cam laki lam video nih ..
kan da melepas ..last2 dia yang sedih huhu ..kalo korang tgk video nih
mesti paham ape yg saya maksudkan ..huhu selamat menonton ~

Thursday, 26 August 2010

Rahsia Cinta Mengikut Urutan Dalam Keluarga

 
sambil2 belek2 facebook ternampak post nih ..tntg rahsia cinta mengikut urutan dalam keluarga ..hmm mcam best bunyi hehe ..saya pon singgah ler masuk blog nih ..sgt2 menarik hehe ..kalo korang nak tahu masuk blog nih > cintasaturasa.blogspot

cinta si anak Sulung & si anak Tengah

Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan.

Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi 
pasangan yang cukup serasi.

p/s  : saya amik yg berkaitan ngn saya jew hihi ~

handfone oh handfone ~

entry kali ini tentang hp saya yang baru beli tuh kan..
kalo xtahu tgk label yg btajuk koleksi hp saya tuh..
nnt nampak la hp saya yg baru beli tuh..
jus yang sedihnya .. hp baru yg masih baru di pkai slma 2bulan
telah rosak..now dia da masuk wad..
sedih sgt2,lma sgt da tgl dia..huhu ..camne leh rosak
saya sndri pon xtahu ..huhu ..masa anta dia kat doktor tuh:

doktor : boleh saya tgk hp tuh ?
shida : nih2 ade tgk la ..doktr kpe jadi cmni yer ..

si doktor tuh pon mbelek2 hp saya dengn penuh teliti
pastu dia wat satu panggilan kcemsan..saya da rsa takot nih..
aihh kne tahan wad ke hp aku nih ..

doktor : cik shida ..harap awak tabah yer dgn brite nih 
shida : bek doktor ..dada ku dup dap dup dap ..
doktor: hp cik ade kanser yer...tdapat pada screennya..rawatan perlu dsegerakn
shida : hah?? pe doktr kanser?? sedih sgt pada ketika itu
doktor : kite trpaksa mmbuat pmbedahan keatas hp nih yer ..
             kite akan memprogramnya kembali dan menukar ic LCD
shida : ok doktr wat la ape2 yg patut jnji hp sya selamt..huhu
doktor : sila ke kaunter ambil resit ye

shida: cik saya nk ambil resit ..
pembantu : bek ini resit nya . dalam tempoh sminggu hp cik boleh siap la
                  jdi sila tnda tgan disini .. ini kos pmbedahanya ..RM130.00
shida : terliur aku tgk kos pmbedahan tuh..saya sign dan pergi

bapak mahal nk repair ..xpelah janji hp leh hidup balik
itu yg penting nak raya nih byk ler bnde nk wat..nk beli..
banyak juge duit abis ..huhu ..merapu jer..sabar jelaaa ~
bila lah nk abis seminggu nih ..lamanya da rindu sgt2 dgn hp baru aku
waaa...bila mau kembali pulang.. ku merindukanmu ~

kesian tgk dia..dia sakit huhu..cepat sembuh yer syg makan la ubat mahal tuh
RM130 bkn nyew skit byk ..huhu ..korban raya tahun nih ~

Wednesday, 25 August 2010

cinta gila ~

salam n morning semua my blogger ;)
entry kali nih tentang cinta gila saya hihi
seperti tema lagu blog saya lah khas buat tuk sidia ;)
wah jiwangnyer hihi ..sabarr jewlaa hahaa ..

kenapa cinta gila yer.. ntah saya pon xtahu knapa cinta gila
tapi mmg gila2 sebabnya dia otai dan slumber jew 
saya kuat merajuk dan sensitip haha camne tuh ngamkah ..
haha ..kami berdua mmg jauh berbeza
seperti langit dan bumi tapi masih serasi hehe ,
bila saya marah dia ketawa wat slumber hehe,
cinta lom rasmi lagi berteman tapi mesra ..mmg gila haha
saya merajuk dia xpujuk malah ketawa hahaa..
saya kata A B C dan dia kate Z Y X  haaa...camne tuh
haha ..saya pon xtaw mmg gila2 ..
kalo sembang mesti gelak2 ..
gelak2 sampai saya batuk terbahak2
langsung xde suara haha wakakaa..
mmg gila..haha sabar jewlaa.. ;D
saya kate saya minat filem seram2 dia lak aksi2 hahah ..
saya suka tgk citer2 cinta dia suka tgk anime hihi ..
bila saya ngah marah2 merajuk dia boleh sedap tgk bola
tgk MU lawan hahah slumber jew hihi ..mmg gila ..

tapi hari ni baru saya taw..semua tu xkisah x apa yang penting
ku cintaimu dan mu cintaiku yg tuh perlu kite tahu ..sebab cinta kita
cinta gila .. haha sabar jewlaa  ~

Monday, 23 August 2010

lawaknyer sayang ;p

hari nih berbuka dirumah bersama keluarga tercinta ..
termasuk lah abg ipar dan dua org anak buah ku yg petah sgt2
bercakap mgalah kan  mulut murai hahaaa ;D
waktu berbuka pada harini 7.28 pm
lmbatnyew ..tempat len da slesai da solat da..
kat taiping baru nk tkontang kanting berbuka hihi
xpela..biar lambat asalkan selamat kan hihi ..
masa berbuka tadi .. anak buah ku yg kecik nih nama nana
makan sebelah mak ...kami mkn kat ruang tgk tv kat bawah..
bentang alas meja ala cam style kampung mkn kat bawah
duduk bersila hihi ;)
tgh2 syok mkn kan..xsgka lak ank buah aku nih..
dia mkn mata pejam..bdan lak thoyong hayang ..hihi
lentok kat mak aku..
rupanya dia makan mkan tp mate pjam dia tido..
haha..ttbe aku tringt video yg aku tgk kat fb zico..
rugi aku xrakam aksi itu..mst mncuit hati..
mak pon tegur heeeeh nana .. makan betul2..
mengantok ke sayang ..hihi ..abg ipar aku trus angkat dia
baring kat katil dan dia pon lena..hihi
nana nih umo dia baru 1tahun 11 bulan hehe..
aku tersengeh2 tgk dia..da bis mkn..slesai sumenya dia masih tido
sebelum g kjew balik aku kiss pp dia..mmuahhh ..hehe
makandak nk pi keje yer syg ~
 nih pic lama masa tahun lepas..nana pon botak g hihi ..makandak syg korang dua mmauhh!!

Thursday, 19 August 2010

remember my name (:

  1. PART SATU =) (tentang owner yang sukakan warna biru)
hello all my blogger ;) guds morning ..shida tak tido lagi nih tak ngntok lak..ntah ler myb ngah rindukan ssorang heheh saper?? saya xtahu ..ok lah actually saja la entry kali nih nk introduce diri sendiri bagi yang masih belum tahu sape la empunya blog "duniakushida.blogspot" xpon "blog gadis'biru a.k.a peace no war" ni kan..hehe..nama shida radzuan ..radzuan tuh nama ayah saya ..ayah  ayah..auww..dia nih sangat2 sukakn warna "BIRU" ,tapi xsemua benda dia akan pakai warna biru . Jus sstengah benda saja dia akan kenakan ngn warna biru.Jap nak letak gambar shida yang xsbrapa nih..comel ke? cun ke? ahaks korang jewla tahu ape sbnarnya kan..kan..kan shida terima setiap kritikan tu,bagi shida kritikan anda adalah pembina semangat shida tuk terus maju kehadapan..eh hihi =)
actually c shida nih xreti bgambar..bila bgambar mst camnih..xtahu kpe..agaknyew dah jadi trend snap pic camnih kot..hahaa ;D saper lah yg ajar nih shida..ajaran sesat tol..hahaa ...saya lahir pada tanggal 5 january 1987 so ikut tahun nih 2010 ckup la shida berusia 23tahun..huhu..dah tua mak kate..dah boleh kawen da ank mak nih ;)) yekew mak da boleh kawen..camne nak kawen bf pon xready..xde sape mau anak mak nih..huhu..bukan jual mahal ..tp boy2 kat lua sanayang jual mahal sgt ngn sya hihi ..ade ke suh saya yg meminang dia ..haha ..dunia da songsang la gitu kalo pompuan yg minang laki ..silap2 dapat nyahh hahaaa....xnaaakkkk mak 0oii saya ...takot larikkkk.. kahkah3..
shida dilahirkn dhospital daerah gerik dan berasal dr taiping perak ..sape duk perak mst taw tempat lahir dan asal shida nih ..yerlah kalo org lua yg tahu cam pelik juga la kan..mcm sya sndri pon kurang hafal2 daerah lam semua negeri kecuali tempat2 insan tersayang ngehh ;)

ok shida juga baru saja menceburi bidang baru iaitu bidang penyiaran d'sebuah radio internet > gomofm mulanya shida hanya sebgai pendengar dan chating saja kat sana,lama2 owner ofer suh bersiaran (dj) shida pon ok jew then laku kan ngn baek skali,alhamdullah respond ok so kalo korang masuk sana klik tab menu GOSIP vote shida dsana ya =) itu dulu sekarang sejak domain da lain/bertukar * shida tak lagi bersiaran d'sana cukup shida sebagai peng"chating" ok la xnak pnjang lebar story ..xde sape nak baca pon nanti hihi..ok bye sume ~
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  1.  PART DUA (mereka d'sepanjang hari2 shida)
hehe sapo la laki sebelah nih kan hehe xpelah cite skit 
tentang dia nih kan..ehem ehem..bf saya la ekekke :P
kami baru saja menjalinkan phubungan pada 12/7/2010
baru lagi la..alhamdullah dengan dia ok..cuma kdg2 gaduh2
manja kan biasa la hihi..sedangkan suamisteri pon bgaduh
bercerai berai ini kan kapel..xtahu la nak cakap hihi..
adat dalam bercinta,nama dia sharulnizam biasa pgil dia
"u" "u" hehee =P

ok yang nih lak hehe..korang rasa kenal x dia nih hihi..
alahmesti knal punya la,pe hubungan shida ngn dia nih?? 
mesti korang terpikir2 terpinga2..eh terpinga2 ke?? 
ekekke =PsiCantik manis ni yanie @ yaniej,asal johor,
dia adalah insan yang palingrapat ngn shida selama nih,
kami dah berkawan lama dahxsilap sejak 2008 kenal at myspace..persahabatan kami sampaiskg lah xpenah 
putus or wat eva,da agap dia macam adik shida
sendiri walaupun dia muda setahun dari shida je ~

ok nama dia nih ayu,pon kawan shida juga kami bertiga
ayu yanie dan shida sahabat hihi,susah senang bersama
saling share dan memahami antara satu sama lain,
kadang2 problem cinta kami ni seakan-akan sama hehee
macam xpercaya lak..syukur tuhan ktemukan kami bertiga,
asal ayu orang selayang tp dia skg ikot keluarga duduk
oversea d'qatar~

nih syika hehee xpon nama glamor dia chikova araishii
dia shida pon baru knal la dalam tahun nih tapi dia ok
bek ngn shida kami sama2 dj dsbuah stesen radio tenet
radio gomofm,kalo korang nak taw leh klik di tab menu
klik pada button "gomofm" chiko nih pon bawah umo shida
sekarang chiko study kat uitm sri iskandar perak..

yang ini lak nama nya zella xpn nama panjangnya 
zailatul akmal,pon sama juga bawah umo shida hehee..
baru prasan sahabat2 shida nih sume bawah umo..adeh
xpela dalam persahabatan umo bukan penghalang kan kan
zella nih study d'UPM baru2 nih dia dah berkenalan dgn
jejaka pilihan dia merangkap teman lelaki la..hihi
kapel juga kawan shida sorang nih hihi..hope korang kekal
sampai akhir hayat k..nanak gaduh2 yer zella ;)

hoho..mamat macho nih sape lak yer hihi..eja shida pnjam
sat na bf awak..wat d'temu ramah k,jgn marah2 na..kalo marah
meh2 cium siMacho ni ekekke..shida taw da cnfrm ko wat2
marah an sebab nak cium jejaka sebelah nih =P
ok nama dia epy ataw najmi afifie dia "adik angkat" shida
bukan sebaya ok..hehee..orang nye nice da caring juge
suka nyakat shida bila berpeluang..ishh nih yang geram nih hee =)



ok jadi setakat nih saja yg dapat shida story kat sini yer..so selamat berkenalan semua hihi ~ 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  1. PART TIGA (award dari shida untuk follower dua kosong *00*)
baru2 nih shida dah dapat follower ke600 shida taw,tahniah untuk dia so shida bagi dia award ikhlas dari shida sebagai tanda penghargaan dan tanda persahabatan antara kami,before tu memang shida ada sedia kan untuk yang ke 100, 200, 300, 400 dan 500 tgk lah bawah ni calon-calon award dari shida ekekkee =P

  yang ke1000 shida tak bagi award tapi shida bagi dia hadiah untuk follower ke 1000:)
follower yang bertuah boleh lah ready sebabnya shida akan cari follower bertuah lagi dengan angka atau no.fav shida..tunggu..ya!




Tuesday, 17 August 2010

dah seminggu kite berpuasa~

hye sayang2 semua ..waahhh pejam celik dah seminggu kite bpuasa kan..
xsangka cepat betol masa berlalu..hehe ..erm stakat nih dah 7hari bpuasa
xrasa lagi badan ringan nih...waaa kpe begitu cik shida... ;p
kuat makan yer syg...hehee ... yerla kot...bulan2 pose nih kalo xmkn
mmg pelik hampir seharian xmkn xkan time mkn xnak makan yer..hehe
diet diet juga tapi jgn smpai xmakan itu suda merbahaya ..

ok kite tutup bab makan nk cite pasal radio online ..
baru2 nih zico mmber saya dr fb nih ajak saya masuk gomofm nih 
saya pon masuk la..wahh da msuk syok rupenya kat dalam tuh..
dengar pulak pelbagai suara2 dr dj2 yg berbeza..da masuk skali
trus masuk lagi..korong nk masuk bawah ini ok xrugi beshh!!




Sunday, 15 August 2010

dinner oh dinner ~

salam semua my blogger ..hari nih entry tentang dinner ..kenapa dinner
sebab aku 1stime attend chinese wedding lar.. so nak citer skit la
penglaman aku ketika menghadirinya ..haha.. skema laks ;p
staff tempat keje aku invite ..so pergi jerla nak merasa camne kan
memang berbeza ngn org melayu kite nyew kenduri ..
agak standard and high class ..
menu saja ade 8 jenis termasuk dessert lah ..mmg kenyang menu banyak sgt2
1st kene makan lauk2 mula xbiasa yerlah..biasa berbuka makan nasi kan
ini x makan lauk jer..korang dapat bayang kn x?? huhu.. tersiksa perot aku ..
1st step makan udang kerabu,tauhu masak ape tah,ade cendawan,sotong,
gilerr aku xbpe makan sume tuh..tapi makan jew memandang kan
kene isi perut nih ..tp aku berbuka lambat dalam kul8 ...

selesa kan tempatnya .. nak g kne ader card invittion kalo x susah nk masuk

lepas 4hidangan dia anta lak ayam masak hainan or halia ..
huhu ..xde nasi juga ..aku pon makan jew ..dah tuh dia anta sup ayam 
masak pakai stok ayam tuh ..sedap juga..masih lagi xde nasi ..
lepas makan sup ..dia bawa lak ikan siakap grg ade kuah2 sambal sayuran
aku happy tgk pelayan tuh bawa ..skali nasi pon xde ..
perut aku dah meronta2 dah ni, x pekene nasi lagi ..aduhai ~



xpewlah makan jewlah..sumenya aku makan ngn kuantiti yang sikit jew..
sebab ade banyak lagi mkanan yg akan dtg ..kate sorg autie yg duk semeja ngn aku 
nih ..dia lah yg terjemah kan ape yg berlaku kat situ hehe ..phm ler ..
chinese wedding of cos ckp mandarin ..phm skit2 jew haha ..
tapi korang makanan sume ditanggung halal ;) 
ok2 da lari topik sambung2 .. lepas makan ikan dia bawa sayur sawi pendek tuh..
masak ngn cendawan,kulit tauhu ..yang aku suka makanan sume nih
walaupon tanpa nasi ...makanan dorang lgsg xmsak pkai minyak..
perut slesa ..jew..kire mcm diet nyew menu lah..hahaaa
dah bis makan sayur .. dorg bawa lak udang grg besar2 ...
makan ngn chili sos ..udang aku makan lebih skit sbbnya ..
sgkaan aku mmg xde nasi ..waaaa ..menangis gak aku ..


lam hati mmg kate balik nk mkn nasi juga ..da bis mkn udang ...
tetiba dorang anta nasi ...goreng cina ..giler ..aku da jumpa nasi ..
tapi perut aku da sempit..xbole lg..dah pkai kebaya ..nnt perut buncit laks
hihih ..aku mkn sesudu saja jus nak merasa ..
lega aku rsa pat mkn nasi akhirnya ..tp cam pelik ..time akhir lak mkn nasi ..
lepaas mkn nasi baru dorang anta dessert .. around 10.30 bis mkn ..
aku n yg lain2 pon balik ..tsenyum ..aku ckp lam hati ..pasni kalo ade
lagi invitation chinese wedding ..aku xnak follow ..dah,
rasa cam xserasi ngn aku ..waaaa ...pengalamn yang xpat dilupakan
bg bulan puasa 2010 nih hehe ;)
thanx so much to mr.lee moga2 dapat cucu ramai..weee ;)


balik dr dinner aku msg2 jap ngn insan tersayang then aku ttido
 ..huhu letih uhh ..balik keje 6.30 siap2 trus g dinner stay sana dalam 3jam lebih ..
mmg letih ~

Friday, 13 August 2010

sudah dapat follower ke 100 ;)

saya shida owner blog ini merasmikan dengan bangga nya 
follower saya ke 100 adalah : Little Miss Biha ;) ..
 

dengan itu tercapai lah hasrat ingin mendapat follower seramai 100 org
dalam tempoh 2bulan sahaja ;)
jadi janji ingin meng'upgrade'kn blog ini mestilah ditunaikan secara 
perlahan2 hehe..masih dalam proses ;)
maksud saya upgrade dengan usaha keras sendiri tanpa bantuan
orang lain insyallah ..dengan ade nyew tuto2 yang disediakn ..
.. insyallah ..~
dengan menarik lafaz lega .. alhamdullah ;)

seperti yang dijanjikan miss biha boleh amik award ini yang sangat2
special buat c follower ke 100 saya ..hope biha suka ;)
biha juga boleh share award ini hanya dengan 2 rakan sahaja ..
haruslah tag nama kawan2 biha k ..thanx again biha ..~

Wednesday, 11 August 2010

selamat berpuasa semua ~

selamat berpuasa semua myblogging ;)
wahh xsangka pejam celik pejam celik sudah pun masuk 
bulan puasa or bulan ramadhan ..jadi semua kawan2 
dah bersedia ke?
sedia tak sedia pagi nih dah nak bersahur untuk pertama kalinya..
moga perjalanan tugasan seperti biasa ..almaklum la..
bekerja dibulan puasa ..setengah orang xboleh setengah orang bolehyang xboleh alasan je banyak nih ..kan..kan.. ;)

lagi satu puasa ganti dah lepas ke? hihi .. saya sudah naseb la sempat ganti
kalo x terbengkalai juga .. so harapan tuk puasa kali  ini .. nak tingkatkan
amal ibadat lah itu of cos! and yang lain tu lom pkir lagi..hehe
nak juga cakap nak puasa penuh tapi hahaa..jgn percaya..mesti akan tinggal
punya lah ;p ..kaum hawa biasa la kan mmg ade excuse ..
so lastly ..wish all my blogging happy fasting ~

 mungkin ade yang lupa niat puasa so jgn segan silu sila lah baca ;)

ini untuk niat berbuka ok so mana yang xhafal boleh hafal da skg ;)

Tuesday, 10 August 2010

award again~

this award dapat from nur syahieda ..thanx syg
coz tag nama kakak ;)


saya tag pada : yanie j ayu ejahasan epy ghost pja & followers lain ;)

sudah pon diwar2 kan ~
7 perkara tentang diri : comel lawa putih tinggi ramping rambut panjang
kelahiran bulan january ~

Monday, 9 August 2010

buat peminat shahir AF8

korang kenalkan shahir AF8 ..bagi peminat2 fanatik shahir dia ade 
keluarkan satu borang tuk jadi ahli kelab peminat shahir (KPS)

Cara-cara menjadi ahli KPS:

1. Muat turun borang
2. Cetak borang ('print')
3. Pilih pakej, lengkapkan dan tanda tangani borang keahlian KPS
4. Pastikan pembayaran telah dibuat ke akaun yang tertera di dalam
borang keahlian KPS
5. Sila poskan borang beserta salinan slip pembayaran ke alamat pejabat
KPS seperti di dalam borang keahlian.
6.Borang yang tidak lengkap tidak akan dilayan.

ini borangnye korang boleh print dan pos ok ;)
untuk keterangan lanjut g kat facebook shahir

contest happy moment ;)

Photobucket

sayang mereka ;)
kenangan ketika berada dihostel tahun 2004 ;)
memang xdapat dilupakan ~

saya tag pada yaniej dan ayu

prestasi terbaik!!

wahh ..dalam masa 4 ari aku dah mengumpul sebanyak 13 follower
bagus2 skg nih dah 40 follower aku ada ..cam xcaya jew
secepat ini  ..kalo camtuh hujung tahun xpon belum sempat
hujung tahun dah dapat follower sebayak 100 follower..
siapakah follower yg btuah..akn mnduduki carta ke100 follower aku.
kite tgu dan lihat ..hehe.. lmbat g la..hahaa ;)
thanx again bg kawan2 yg blogwalking or singgah pagi hingga petang
or ape2 jew la yang slalu korang cakap tuh..k
thanx again ;) sayang korang nih :>


masakan sendiri ~

arinih dengan senang hatinyew saya memasak makanan sendiri untuk dimakan..
eh mst la untuk dmakan xkan tuk dilihat jew..bia btol ko shida ..haha
menu hari nih meggie goreng special ~
wahh gtu hehe...bahan2 nyew adalah : sebungkus meggie yg telah drebus , sbiji bawang besar
dpotong bulat , sebiji telur dan bla..bla..bla.. perancah turun temurun ;)
hehe .. pastu xkan nak bia jew ..korang goreng ler sumenya..haha
opss lupa minyak seckupnya..jgn pakai minyak tlalu byk wlupon telur mmerlukn 
dgoreng ngn minyak yg bnyak..xperlu.. ok ..kalo korang nk pkai minyak bayk gak..
ikot suka korg lah..haha ada aku kesah..haha ~
bila da siap dgaul gcampur dgoreng..boleh dimakan. ;) hehe..yummi

p/s : ini bukan yang aku masak tadi lah :D

ini ade tips aku nak share ngn korang :


Mi Segera
Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.

Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.

*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.

:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::

Sunday, 8 August 2010

xbpe sehat ~

arini entry sesak skit sebab nak cerita tentang sakit..huhu
sakit hati of cos la selalu ade..walaupon xde bf ...
tetap sakit hati xtahu la kenapa..
sakit jew hati rasanya ..yang ke2 aku sakit gigi la weh...
baru jer petang tadi rasa.. sakit tol..
berdenyut2 kat bhgian gigi belakang ..
so arini memang xde mood nak melayan ssape pon..
hope jangan ade sesiapa yang terasa k ~
kalo terasa kasi taw ..ku nak minta maaf ..

aduuhh ..  sakit arr wehh nak camne yer ..
actually da lama xkene penyakit nih huhu ..
skali dtg memang sakit ..caya x last kene tahun 2008 ke 2009
sampai skg nih baru kene alik ..
adeehh memang xbole tahan aduuuhaaii ~


gigi aku demam huhu .. berdenyut2 rasanya ..
agaknya pe yang mnyebabkan sakit nya gigi ini ..
korang penah kena ?? sakit kan .. arrghh ~

award untuk my follower

Assalamualaikum, peace upon you.
so ini adalah award yang terbaru dari shida untuk semua follower shida yang follow blog Dunia siGadis'Biru. Hope korang suka simple jer award ni huhu. pape pon thanks sudi singgah blog shida merangkap menjadi rakan blogger shida =)

korang copy link ini ok (untuk copy "Ctrl + C") :




Saturday, 7 August 2010

award from adik syg ~


salam ..hehe..nih award pertama yang saya dapat..weee..dapat dr
adik ksayangan saya..yanie jasim ;)
mekaseh adik bg award yang comel n cute lagi..kaka sgt2 suke
nanti akak bg award kakak pulak ;)
sesiapa nak award yg cute lg comel nih jd la follower yaniej ;)

Friday, 6 August 2010

my follower

wahh semakin bertambah my follower sekarang nih ...
thanx anip kerana mem'follow' saya .. saya dah follow awak kembali ;)
mekaseh banyak2 yang sudi singgah pagi hingga ke malam
dan men'follow' saya .. siapa yang follow memang saya akan
follow balik..jus korang kene bagitaw la kat chat box tuh
yang korang sudah mem'follow' saya ..saya akan sgera membalas
baru 27 follower ..bila lah nak dpt 100 follower
hehe..wahh angan2 mat jenin .. kalo la dapat 100 follower lam tahun ni
insyallah akn ku upgrade blog nih..hahaa ~
thanks all my blogger ..sayang korang sume muaaahh :>

jangan lupa rilik

wahh entry kali nih rasa mcm nak menyanyi2 sbuah lirik ..
bukan ciptaan sendiri..ciptaan org len ..hehe aku hanya menciplak
saja ;) lagu nih dituju khas untuk  tteett ..hehe..xde la..bkn tuk sape2..
jus suka2 nk bernyanyi ..ahaks ;p
walaupon sore xsedap tetap aku nak nyanyi ..
wahh jiwangnya..kenapa pilih lagu nih ..tuk bernyanyi haha ~
lam hati ade taman .. korang xsuka?? de aku kesah ;p
come ladies come singing together2 (:





kisah sorg muslimah ;)

nih ade lagi story yang aku baca td kat note myfriends kat fb td..
jus nak share kat korg tuk diwat pengajaran dan pengalamn ;)
selamat membaca sayang ~


Kisah benar ini berlaku di US.


Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang
bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam
perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan
yang diambil pula agak tersorok dan
tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat,
berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa
takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan
bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong
itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak
sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca
ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar
Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu
bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib
baik lelaki itu buat tidak endah dan
perempuan ini selamat sampai ke
rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki
yang tidak dikenali dekat lorong yang
dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih
yang dia lihat semalam adalah perogol
itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek
melalui kawad cam dan selepas siasatan
dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut
walhal dia keseorangan di masa tu,
tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak
tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta
kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol
tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke
tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that
night even though you know that I’m alone?”
(Kenapa awak tak buat apa-apa kat saya
malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa
tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw
two young man walking with you. One on your right side and the other one
was by your left side. If you were alone
of course you will be my victim.”
(Tak, awak bukan berseorangan. Malam tu
saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan
awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak.
Kalaulah awak sorang2 malam tu, sudah
pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar
penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat
Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi
yang dia baca malam itu.

p/s : MORAL CERITA INI???

Jika kita sebagai hambaNya menurut
segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan
memelihara kita. Wanita tadi
pertama-tamanya menutup aurat di US dan memang seorang yang menjaga
batas-batas yang ditetapkan Islam.
Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga
hambaNya yang sentiasa ingat akan
diriNya.

"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat
memeliharanya hingga subuh. Barang siapa
yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..."
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

Sebuah kisah benar yang sangat sangat menarik pada pandangan ku...
semoga kite semua mendapat pengajaran dan ilmu yang bermanfat...
sebagai hamba kita seharusnya percaya dengan kemampuan senjata orang mukmin iaitu DOA….

semoga kita sentiasa dipeliara Allah dari
kejahatan syaitan yang di rejam…….