Dunia sebenar Shida: 2011

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Friday, 30 December 2011

Alhamdulillah dapat RM10.00 "topup giveaway by Joel dan Qil"

   Assalamualaikum,peace upon you.
seperti title diatas memang benar! shida menang Giveaway yang dianjurkan oleh adik-adik yang comel iaitu Joel Leslie dan Qil Hoshi dan berterima kasih juga pada random.org kerana stop dalam no.32 iaitu no bertuah blog shida dalam Topup giveaway by Joel dan Qil. Tahniah juga buat pemenang-pemenang yang lain. terisi juga topup no.maxis shida. Rasa dah lama tak usik kredit dalam tu. Apa pun shida dapat topup hehe.. korang ado??
untuk baca entri sebenar klik sini > Keputusan pemenang topup giveaway by Joel dan Qil
 


Thursday, 29 December 2011

Segmen : Up Traffik Akhir Tahun!

   Assalamualaikum, peace upon you.
Firstly terima kasih kepada blogger Qaseh kerana tag shida segmen ini, qaseh macam tau-tau saja yang shida tengah serabut pikir nak update entri apa kan. so hari ni join segmen up trafik yang bagi shida memang cukup mantap dan meriah sebab sejak akhir-akhir ni susah nak dapat trafik dengan kesibukan yang melanda diri shida sekarang. Mohon maaf kawan-kawan huhu~
so segmen ini dianjurkan oleh blogger Nabila Medan, thanks dear untuk segmen yang sangat-sangat bagus dan bagi shida semua blogger patut join ok. Nak join kene cepat sebab segmen akan melabuhkan tirai pada 30.12.2011 so shida pun taip laju-laju ni. Hope dengan join segmen ini dapat la trafik-trafik sampingan dari segmen ini. Arghhh!!! sibuknya aku mengalahkan perdana menteri pula haihh^^ Nak join?? klik banner cepat!!

mohon maaf pada Nabila Medan sebab shida tak dapat tag sesiapa memandangkan masa dah suntuk kan. so pada blogger yang dapat baca update shida ni boleh terus join sebabnya masa sedang berlalu......




Monday, 26 December 2011

REVIEW: 5 blogger pilihan TEKA-TEKI shida | Jom skodeng mereka!

   Assalamualaikum, peace upon you.
Firstly shida nak ucapkan tahniah pada 5 blogger terawal yang menjawab teka-teki shida dengan betul dan cepat pada entri ini dan yang akan shida REVIEW sekejap saja lagi, semangat pula rasa shida nak review blog mereka yang OWESOME. Shida cuba review sebaik mungkin sebab ini kali pertama shida buat sesi review blog so kalau ada yang cacat cela silalah tegur dan sorry ^_^ shida berkesempatan kenal mereka-mereka dalam 1 setengah hari sahaja  dan 5 blogger pilihan kali ini adalah :

comelkan header ni, ok tuan punya blog atau header yang comel ini kepunyaan  blog AKU MEMANG CERIA atau nama panggilannya dalam dunia blogger ni adalah Miss Xyz. kalau nak tahu dia ceria atau tak, cuba korang terjah atau pergi berkenalan dengan blogger yang ceria ini :) boleh dikatakan shida baru kenal-kenal je dengan miss dari segi blog nampak macam dah pro, design-design dalam blog dia pun comel dan simple. Ada doodle lah! memang betul lah doodle dan perempuan tidak dapat dipisahkan hehee..kalau ditanya kenapa berblog?? jawapan miss xyz seperti ini > kenapa aku berblog. kalau korang dah baca, sepertinya korang dah tahu miss xyz ni macam mana. Harapan shida moga miss xyz dan blognya sentiasa terus maju dan berjaya kelak insyaallah~walaupun blog ini blog keduanya. Blog pertama miss rosak sebab apa shida tak sure, tak dicerita dalam entri ini korang boleh klik baca dan jangan lupa follow ok > first post in this blog thanks :)


ok blogger ke 2 adalah Cik Asfz, headernya comel juga ada gambar domokun,tak sangka sampai sekarang masih ada lagi peminat domokun, ingatkan angry birds dah tenggelamkan semuanya gambar-gambar kartun didunia ni. blog cik asfz pun simple dan menarik dengan warna-warna yang ditonjolkan dalam blog dan diberi nama Teratak Cik Asfz. Cik asfz juga seorang student Mersing. Dari blog yang shida intai-intai dia tengah holiday INDONESIA entri disini > klik sini baca entri owh! rupanya cik asfz ada event kat indonesia shida baca entri kat sini > klik sini baca entri best lah jalan-jalan bandung disamping pergi event dapat juga shopping kan. Memang murah dekat sana sebab kakak shida pun baru balik dari indonesia hehe Jom korang terjah blog Cik Asfz :)

blogger ke3 ni adalah Zuramira a.k.a Nazura Amira gabungan yang menarik sangat-sangat xpayah nak cari gabungan nama orang lain, nama diri sendiri dah cukup untuk buat gabungan nama yang sempurna. shida ingatkan nama kekal zuramira ok juga. seorang gadis berusia 19 tahun dan belajar dalam bidang accountancy. Mesti teror math kan zura ni. Zuramira ni suka kan warna ungu kalau masuk blog dia pun dah boleh nampak warna ungu yang terserlah menghiasi ruangan blog dia...Si gadis Ungu..itulah nama blog yang diberi zuramira. Apa yang pelik bagi shida si zuramira ni suka kan patung barbie, dah lama dia berkenan kat patung tu tapi tapi dia tak pernah dapat pun patung tu nak tahu sebab apa cuba baca storynya disini :) menarik kan story ni ada udang disebalik mee rupanya. Kan orang-orang tua selalu kata kalau dengar nasihat mak ayah mesti kita akan berjaya kelak. Nah sekarang dah terbukti kan zuramira :)

blogger ke 4 pula adalah Dhia Adawiyah sedap nama diberi. Masih bersekolah di Smk Syed Mashor. Kalau nak diikutkan Dhia sekarang baru berusia 16 tahun dan dhia juga pelajar kelas sastera eh eh sama la pula, tapi shida tak berapa nak menjadi sasteranya. Boleh tahan dalam kelas tu beberapa bulan saja. hehee Dhia berasal dari Kuala Lumpur. Dhia juga seorang yang suka bermadah puisi. ha! tengok sebab tu shida tak suka sastera hehee..nak bermadah la pulak!!  Tapi dari gaya penulisan dhia dah boleh agak dhia ni budak sastera kot ^_^ dhia juga masih baru dalam dunia blog. dalam shida review blog dhia ni dhia tak ada sini dia balik kampung selama 5 hari. sekarang mengikut entri yang shida buat ni dhia sudah berada 3hari dikampung. Agak-agaknya apa yang sedang dhia buat eh sekarang?? apa kata jom kita ramai berkunjung ke blog hitam putih si Dhia Adawiyah ni :)

ok untuk blogger terakhir ini blogger yang memang cukup shida kenal dia, berbanding dengan blogger yang pertama hingga blogger ke4 memang shida tak berapa kenal. Dunia sesawangku nama yang diberi oleh peyan sendiri. Peyansanstaro kelahiran mix malaysia dan indonesia dan terjadi chinese,ha? chinese pula tiba-tiba kan hehee. Pada mulanya kenal peyan ni shida memang ingat dia warga indonesia nama pun agak unik kan Peyansanstaro tapi ni nama dalam ic ke peyan? hehee.. peyan juga student lagi di UUM (Bachelor of Business Administration-Hons-) peyan seorang yang sangat-sangat friendly dan senang bersama dia. Sekarang pun peyan nampak dah jarang-jarang dengan blog. Sibuk katanya dengan macam-macam program dekat U, dengan exam lagi siap dikatanya "Nota betis : Doakan ye kesempurnaan peperangan aku nanti." exam bagaikan perang fuhh!! parah lah macam ni peyan. jangan stress lakukan yang terbaik dan termampu insyallah semuanya akan berjalan dengan lancar dan sempurna. Good Luck juga untuk peyan :) jom kawan-kawan berkenalan dengan mereka-mereka yang AWESOME ini :)

tahniah buat mereka-mereka kerana berjaya dalam teka-teki pertama shida 5 blogger yang jawab sepantas kilat dengan jawapan yang betul :) tahniah dear semua :) nanti jawab lagi ya untuk teka-teki yang seterusnya, tapi shida berasa teruja dalam me'review' blog mereka-mereka sedikit sebanyak memberi dan membantu shida lebih mengenali mereka :) keep in touch ye sayang-sayang :)

Entri ini akan melekat dalam 2 atau 3 hari biar bikin panas :) terima kasih semuanya jangan lupa terjah mereka-mereka semua ok :) peace!






Sunday, 25 December 2011

tutorial : cara nak buat badge GOOGLE+ pada blog

   Assalamualaikum, peace upon you.
ok firstly, untuk tutoriol ini shida ucapkan thanks pada blogger yang buat tutor google+ ini Hasrulhassan.com dan creditkan pada dia juga kerana shida follow step dia terus menjadi dengan sekali percubaan. BANGGA ni! dan blogger yang bagi shida tutorial ini adalah blogger Pamie. Sebenarnya shida dah follow banyak tutorial buat badge google+ ni dekat merata-rata blog yang disediakan tapi yang sedihnya semuanya pasrah! tak menjadi! so shida dah give up! lepas tu shida buat WW|minta  blogger ajar shida buat google+ ni so pamie terus bagi link sekali, shida pun sepantas kilat buat then terus menjadi. Rasa berbaloi pula buat WW masa tu hehee..Thanks pamie bantu shida, korang nak buat? jom follow step ini :
untuk step 1 : pastikan korang dan create page korang ok, lepas tu boleh klik >> Get started
sudah klik Get Started mesti keluar macam gambar diatas. Then pilih  step 2 >> Get the Badge
ok dah pilih Get the badge >> akan keluar page macam gambar atas ni so untuk step 3 korang boleh pilih badge mengikut keselesaan dan pilihan hati korang.
step 4 >> korang jangan tick mana-mana kotak ok dan akan keluar kod seperti dalam gambar.
step 5 >> ambil kod bermula dari <link... copy, masuk editHTML dari cari kod ini >> <head> dah jumpa korang paste kod no.5 tu ok dan SAVE.
step 6 >> ambil kod bermula dengan <g:plus.. dan masuk page element, add a gadget then paste kod no.6 tadi dalam gadget tadi. Lepas tu dah boleh SAVE! dan boleh view blog korang. mesti menjadi.
Jika korang ada sebarang kemusykilan atau confius boleh tanya, shida sedia membantu. Terima kasih ^_^








Saturday, 24 December 2011

tahniah! pada 5 blogger yang akan di review | jawapannya adalah..

   Assalamualaikum, peace upon you.
ini adalah jawapan yang shida dapat dari pemerhatian 24jam shida, hahaa..jangan percaya ok! ^_^ so jawapannya 6 ada 1 dan N ada 1,dimana letaknya 6 dan N shida dah tunjukkan dalam gambar. so korang lak jumpa tempat yang sama atau tempat lain? cuba share dengan shida, mana tahu korang ada jumpa tempat yang shida tak nampak kan hehe =.=
so seperti yang dijanji shida 5 blogger terawal beri jawapan yang tepat dan cepat pada teka-teki kali ini shida akan review blog mereka. dan 5 blogger yang mata mereka memang power dan terbaik mungkin time tenung-tenung nombor dan huruf tu ada pening-pening mungkin, mereka adalah :
1. Miss Xyz   2. Cik Asfz   3. Zuramira   4. dhia adawiyah   5. peyansanstaro 

sorry sebab shida tak letak link lagi. tunggu lah masa shida review nanti shida letak backlink  banyak-banyak ok. tahniah pada blogger yang dapat di review nanti. insyallah shida buat seringkas dan sebaiknya nanti. Ada masa nanti shida bagi teka-teki yang lebih mencabar untuk kita sama-sama panaskan minda kita sebelum melangkah tahun baru 2012 nanti tungguuu :)




Thursday, 22 December 2011

TEKA-TEKI : Nak tahu mata korang hebat atau tak? JOM TRY!

   Assalamualaikum, peace upon you.
Hai semua kawan-kawan, firstly shida nak mohon MAAF sebab tak update blog selama 2 hari,bersawang blog tak update! Agak sibuk lah lately,sibuk dengan tanggungjawab terhadap kerja yang shida pikul yang shida rasa agak terbeban sebab kerja semakin banyak dan bertambah bila hampir tahun baru ni. Lagi serabut perkataan "TUA" memanggil-manggil shida semakin hari semakin dekat! ishh!! cukup tak suka,ngeri dan bla.bla.bla.bla. bila masuk tahun baru shidanya umur pun masuk umur baru. Awal pula mak lahirkan shida =.=
ok ok kita lupakan tentang itu semua,fokus pada teka-teki yang shida nak korang jawab. Peraturan main senang saja. Cuma teka berapa 6 dan N yang berada dalam gambar dibawah. Dapat teka komenkan jawapan korang ok. 5 blogger terawal dengan jawapan yang tepat shida review blog dia seringkasnya :)

dah tahu??sila komen ya! mudah-mudahan korang dapat 5 terawal shida akan review pada cuti krismas nanti. Semoga berjaya. perhatikan betul-betul jawapan senang sangat-sangat, selamat menjawab ya :) shida nak semak dan kemaskini akaun Nuffnang jap! Nak request Buffered Earnings lagi! memandangkan BE tinggal satu saja tengah running,lepas tu terus blogwalking so jumpa diblog korang semua ya ^_^

lega sangat-sangat sebab shida dah boleh buat google+,ada blogger baik hati bantu shida. tak sangka entri wordless wed tu shida baru publish beberapa jam. terus dapat bantuan. TUTOR yang dia bagi shida buat sekali terus dapat buat dalam hati lega ALHAMDULILLAH akhirnya. Jom exchange click :) next entri shida buat tutor google+  dan siapa blogger yang bantu tu shida credit kan sekali. tunggu ya!!



Wednesday, 21 December 2011

Wordless Wednesday | bantu shida buat badge GOOGLE+ page!

   Assalamualaikum, peace upon you.
blog kawan-kawan comel je! ada google+

|
|
|
|
|
V
kosong saja,walaupun dah isi code dalam tu!! serius tak paham!!
komen shida link tutorial buat badge g+ jika  korang tahu,help me!




Monday, 19 December 2011

Apa kejadahnya Ariff Alfian Rosli | GAY pertama Malaysia!gila!

   Assalamualaikum, peace upon you.
OMG! mereka kissing!! apa nak jadi lah dengan ANAK MELAYU yang bernama Ariff Alfian Rosli ni. dah tak segan-segan silu dan macam tak ada pegangan agama langsung. Shida yang tengok sendiri juga berasa malu dengan perbuatan dia. Sudah lah mencemarkan agama kita lagi berpakaian formal orang melayu. betul-betul buat malu dan menjatuhkan maruah AGAMA dan KELUARGA. agak-agaknya apa perasaan Ibubapa adik beradik dan sanak saudara dia yang lihat perilaku dia yang sememangnya sudah murtad dan terpesong ini.
shida sendiri tak dapat bayangkan perasaan ibu dan bapa si Ariff ni, menurut sumber GAMBAR yang diambil daripada sebuah laman web, perkahwinan pasangan gay melibatkan seorang pemuda Melayu dan lelaki Inggeris bergambar di suatu lokasi dipercayai di luar negara. Ariff Alfian Rosli adalah pelajar tajaan PETRONAS di Dublin iaitu pelajar di University College Dublin. Yang ditaja oleh pihak Petronas dan kini Ibubapa Ariff terpaksa menanggung bayaran saman dari pihak Petronas atas laburan dan tanggungan pembelajaran Ariff di Dublin.

sabar jelah tengok orang melayu sekarang yang semakin hilang akal dan pendirian, mana baik dan buruk, halal dan haram pun tak boleh beza. sia-sia belajar setinggi gunung tapi pendek akal fikiran. Inilah yang dikatakan dunia nak akhir zaman!! berita selanjutnya di sini > Beautifulnara.com



Sunday, 18 December 2011

Perkhidmatan Shoutmix Free dimansuhkan,kini berbayar | Jom bertukar

    Assalamualaikum, peace upon you.
Salam satu blogger pada semua. heehee.. tengok saja gambar mesti semua dah tahu  kan shida nak story tentang apa hari ini. ya!! memang pun!! tentang perkhidmatan shoutmix akan dimansuhkan tak lama lagi, tengah menghitung hari saja ni. so bagi pengguna-pengguna shoutmix sila lah bertukar arah ke cbox atau shoutbox atau perkhidmatan-perkhidmatan lain yang percuma. Apa yang penting percuma! bagi yang tak tahu klik Important Notice :)
Kalau pergi ke blog lain-lain semua sudah inform tentang isu ini. Walaupun ada sesetengah blogger yang tidak suka akan penggunaan cbox atau shoutbox kerana ianya MANUAL lastly semua kena pakai perkhidmatan itu juga. Kalau manual pun ok juga sebab jika kita salah isi link blog sampai bila-bila pun akan salah kat situ dan sebaliknya pula jika pakai perkhidmatan cbox.
Bagi shida shoutmix atau cbox sama saja. Tak ada beza pun. Yang penting ada tempat untuk pengunjung blog kita tinggalkan jejak. Memang shida tak kisah bab-bab auto atau manual tapi tapi biar lah setiap blog ada "PETI SMS" kan untuk kemudahan bersama-sama.

untuk pendaftaran SHOUTBOX klik sini > Registration Free
                    CBOX klik sini > Registration Free





Saturday, 17 December 2011

wish yang terakhir HAPPY BIRTHDAY APIT a.k.a FIZGRAPHIC

   Assalamualaikum, peace upon you.
ok firstly shida nak wish Happy Birthday untuk kawan blogger shida yang paling-paling rapat dengan shida boleh dikatakan bagaikan air yang dicincang tak akan putus iaitu FizGraphic a.k.a Apit yang hari ini genap umurnya yang ke?? korang nak tahu?? cuba tanya APIT sendiri hehe..so nak buat kad dah tak sempat nak balut hadiah dan pos lagi la tak sempat. so ada masa beberapa minit ni shida buat kad ucapan sendiri untuk APIT tapi simple saja lah. Hope u like it APIT! Nak buat vector shida belum belajar lagi. Nak buat doodle lak lagi la tak reti inikan vector kan. so sekeping kad yang shida edit-edit dan menjadi sebuah ucapan ikhlas sempena hari lahir mu :)
semoga apit sentiasa gembira sepanjang hari ulang tahun ni. so apit celebrate dekat mana? dengan siapa? dapat hadiah apa?? hehee shida kepohciii je!! apa-apa pun semoga APIT tabah dan sabar menempuh liku-liku kehidupan tak kira la sebagai seorang yang bekerjaya, pelajar mahu pun blogger :)
dan juga apa saja yang diimpikan oleh APIT menjadi kenyataan. APIT ni sebenarnya korang,dia sangat-sangat lah baik. ramah juga orangnya. tak sombong, kalau bab gosip-gosip laju je dia cari shida hehee dan dan dan yang best sekali tak lokek berkongsi ilmu dengan shida tak kisah dari segi apa saja yang mahu dikongsi. teringat dulu masa mula-mula kenal apit masing-masing newbie kan, lama-lama makin hari makin rapat sehingga sekarang, kiranya nak cari kawan(lelaki) macam APIT ni mungkin 1 dalam sejuta^^ececeeh.. apa pun shida berharap APIT sentiasa bergembira dan berjaya dihari kelak insyallah AMIN~ hope shida orang terakhir yang wish!! memang nak jadi yang terakhir pun ^_^ Apit jangan marah na!!
lepas birthday APIT continue birthday shida pula bulan JAN 2012 so tunggu jelah!! arghhhh!! tension juga hari lahir semakin dekat dan shida juga semakin berumur, berumur dan berumur! arghh!! benci!! bila nak kahwin nih????



Thursday, 15 December 2011

keywords Nuffnang hari ini | tips nak dapat Buffered Earnings (BE)

 Assalamualaikum, peace upon you.
Keywords hari ini dari Nuffnang shida harmi dan blog shida. tapi tapi kenapa blog shida dibawah?? mesti ramai yang mencari keywords-keywords shida harmi kerana kontroversinya dengan Khairul Fahmi atau apex Penjaga Gawang Harimau Malaya kita. boleh tahan juga penangan si shida harmi ni heehee.. ok tiada motif sebenarnya! rasa dah lamakan shida tak buat tips-tips atau tutorial Nuffnang ni. Bukan apa shida pun tak tahu nak cerita apa lagi soal Nuffnang ni. semua tips shida dah bagi dalam Tutorial Nuffnang shida. dari cara nak pasang widget iklan Nuffnang hinggalah cara-cara blog kita nak dapat atau raih Buffered Earnings atau BE. 
Apa itu Buffered Earnings? Buffered Earnings atau nama femesnya yang lain adalah BE merupakan satu iklan kekal yang kita dapat dalam blog. BE juga merupakan earnings yang paling banyak akan kita dapat berbanding iklan-iklan biasa yang ada dalam blog kita. Earnings BE berjalan mengikut jumlah visitor yang berkunjung diblog kita setiap hari iatu yang dipanggil trafik blog. Berbeza pula dengan iklan biasa hanya dikira mengikut perKLIK. kebiasaan 1 klik dikira antara 0.25 hingga ke 0.70 mengikut juga jenis iklan dan trafik blog. Jika trafik blog sehari dalam lingkungan 7k ke 10k anggaran perKLIK yang akan kita dapat antara 1.00 ke 5.00  Biasa blogger-blogger femes dan otai mampu dapat sampai ketahap ini. Ini juga mengikut kajian yang shida buat selama setahun bersama Nuffnang. Kalau salah sila bantu :)
Ada juga yang tanya-tanya shida, macam mana shida buat sampai Nuffnang bertalu-talu bagi shida Buffered Earnings (BE). Macam shida sendiri pun setakat ini shida sudah dapat 22 BE dan 2 kali cashout selama setahun bersama Nuffnang Actually shida tak buat apa-apa yang menarik pun. shida cuma buat seperti pihak Nuffnang sendiri mahukan. Caranya seperti berikut:
  • biasanya shida update blog, maksudnya update entri shida. dalam keadaan sibuk macam sekarang ni, dalam seminggu shida update lebih kurang 4 atau 5 entri seminggu. Boleh dikatakan sehari atau dua hari mesti ada entri yang diupdate. kalau hari-hari lagi bagus.
  • bila shida dah update entri. shida masuk akaun Nuffnang untuk update akaun pula. Biasanya kena update bahagian Blog Manager iaitu update survey/kemaskini tinjauan. cara nak update klik sini > update survey Nuffnang. 
  • pastikan sebelum update survey korang kemaskini blog korang. Entri biar up to date. Jangan nanti dah seminggu asyik entri yang sama. Pihak Nuffnang juga jemu nak tinjau blog korang.
  • bila dah update blog, dah update survey, korang terus hantar ticket pada Nuffnang. Kenapa perlu hantar ticket pada Nuffnang? mudah saja. Bila korang hantar ticket pihak Nuffnang biasanya piahk Nuffnang akan take noted dan menyedari blog korang masih berfungsi dan patut ditinjau :) cara nak hantar ticket pada Nuffnang boleh klik sini > hantar ticket pada Nuffnang.
  • Apa korang nak tanya?? yeahh!! itu soalan yang selalu sangat shida dengar. Niat korang buat semua ni kan nak dapat BE so apa lagi tanya la tentang BE, tanya bila blog korang boleh dapat BE atau sebagainya ok. tak kisah lah dalan BM atau ENG. yang penting dia akan reply dalam ENG hahaaa..
  • kadang-kadang tu juga shida request dalam entri. 
  • BE juga kita boleh dapat dengan cara menggunakan trafik blog yang tinggi, kebiasaannya kehadiran BE juga disebabkan trafik blog. Kalau dapat BE dengan trafik blog yang tinggi earnings juga tinggi. Tak percaya cuba tanya otai-otai Nuffnang.
  • so shida update macam ni lah. korang boleh tengok sendiri tiada tips-tips diluar tabi' atau luar biasa ok. semua shida follow mengikut tutorial yang shida buat sendiri. Bagi yang pertama kali sangat-sangat beruntung. dah update sekali dan hantar ticket pasti dapat BE cuma lambat atau cepat saja. Kadang-kadang ada juga tak perlu buat semua ni blog dia boleh juga dapat BE. Semuanya tertakluk pada rezeki masing-masing.
so apa yang penting korang kena lah perlu bersabar dan berusaha sikit untuk memperoleh sesuatu itu. Insyallah dengan berkat korang bersabar pasti dapat apa yang dipinta atau yang dihajati. Sesungguhnya ALLAH swt juga suka pada umatnya yang bersabar. Tujuan shida buat tips ni shida juga nak kongsi apa yang shida tahu mengenai Nuffnang, nak juga kawan-kawan merasa apa yang shida sudah rasa, bukan niat nak tunjuk-tunjuk atau megah-megah kan. setakat 22 BE dan 2x cashout apalah sangat berbanding otai-otai kita kan ^_^ Nanti ada pula yang kata shida kedekut ilmu dan sebagainya. cuba-cuba lah praktik kan ok! panjang pula entri ni. pandai-pndailah korang baca~ happy reading :)



p/s: tips-tips yang shida beri ini mengikut pemerhatian shida saja, jadi lain orang lain pendapat, terima kasih.



Wednesday, 14 December 2011

Wordless Wednesday | Manisnya Cik Azizah kita :)

   Assalamualaikum, peace upon you.



Tuesday, 13 December 2011

TOP UP GIVEAWAY by JOEL & QIL

    Assalamualaikum, peace upon you.
Topup GA ini dijemput khas oleh penganjur iaitu adik Joel tryin' to be #hebat yang comel dari Miri sarawak. Joel juga pemenang GA shida musim lalu <---bukan nak rasuah ok hehee ^_^ disebabkan GA ni sangat-sangat simple so shida pun berminat untuk join. Lagipun hadiahnya TOPUP, pemenangan juga dipilih oleh bantuan random.org. Kalau ada rezeki shida tersangkutlah nombor blog shida nanti :) Actually GA ini ada slogan tapi terbatal atas sebab-sebab tertentu so GA ini menjadi lebih mudah. 
Sangat-sangat rugi kalau korang tak join. sponsor TOPUP banyak juga dari beberapa blogger yang terlibat. Mana tahu rezeki dapat TOPUP free tak payah susah-susah pergi kedai reload kan :) so dengan harapan ramailah yang join nanti. kita memeriahkan lagi GA yang best ni :) so untuk syarat-syarat shida dah penuhi seperti yang diminta. kalau ada yang salah sila inform ok Joel ~ sekian, thank you.

untuk join klik banner atas atau nama penganjur. tarikh tutup 25 december 2011 (11.59pm). tak lama saja lagi kan so just tunggu tuah masing-masing. member-member shida yang kekeringan idea jom lah join GA ni :) eh eh ada hadiah misteri ke joel?? ^_^




Sunday, 11 December 2011

Tahniah buat Cik Azizah | Selamat Bertunang & Selamat Pengantin Baru

    Assalamualaikum, peace upon you.
Hai semua apa khabar? hehe^^ skema  pula, ok ok focus-focus. Entri hari ini shida buat khas buat Cik Azizah a.k.a Jiejah sempena tarikh hari ini 11.12.11 Ahad Hari Pertunangan dan Pernikahan Cik Azizah. Semoga semuanya selamat dan berjalan dengan lancar. Hope abang Nevy (Zulkhairi Syafiq) dapat lafaz sempurna untuk Cik Azizah. Lepas ni dah jadi suami isteri Cik Azizah dan pasangan ada tanggungjawab yang lebih berat dan penting lah. Bila dah bergelar suami isteri kena tahulah tanggungjawab dan peranan masing-masing kan. Lepas tak ada dah la mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang, pegang tak tercapai dan sebagainya :P Semuanya dah selesai :)
Moga perhubungan suamisteri dan perjalanan kehidupan Cik Azizah lepas ni bahagia dan diberkati. Tak berjauhan lagi dengan abang nevy kan. Shida doakan kebahgiaan hingga akhir hayat dan dikurniakan anak yang comel, jambu, soleh dan solehah AMIN~ masa Majlis resepsi pada 25 February 2012 nanti kalau dijemput oleh Cik Azizah sendiri, insyallah shida akan sampai keteratak Cik Azizah di Negeri Sembilan. Kalau boleh nak duduk tempat-tempat VIP hehee^^ almaklum lah tetamu dari jauh perak mali, hahaa melampau betul ~_^

lepas ni status dah bertukar dan tak lama lagi nak jadi seorang IBU hope dengan berbezaan dan pembaharuan dalam kehidupan Cik Azizah tak merubah kita sebagai sahabat dunia dan akhirat. Sayang Cik AZizah ^_^




Friday, 9 December 2011

rahsia atau tips melupakan kekasih lama | EXTREMENYA!

    Assalamualaikum, peace upon you.
  • korang tulislah 10 pucuk surat dan korang poskan kat diri korang sendiri, pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut, Lakukan setiap hari, 3 kali sehari dan lihat akan hasilnya ^_^
  • Jauhkan diri korang daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama melayu yang tangkap raung^^hehee
  • Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah, chat-chat room atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan. Buka lah warung khas untuk sesi interview tu, Alaaa... bunga bukan sekuntum,kumbang bukan seekor berlambak lagi ~_^
  • Buat perusahaan menternak itik: Nanti bila itik dah bertambah, pasti akan lupa kat pasangan korang tu, sebab terlalu sibuk menjaga itik gembo gembo ^_^
  • Sibukkan diri dengan bekerja, Bantai overtime banyak-banyak. Bila duit dah berjuta nanti, cari je yang lain, kahwin terus, senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala nak tunggu jodoh datang. bila duit ada segalanya pun ada! eh!! yeke??
  • pergi ngadap cermin yang sememangnya setia dengan korang, buat lah lawak gile-gile! yang tak masuk dek akal, lepas tu gelak lah sendiri <--- siott jerk!!
  • Kalau still teringat dekat pasangan korang tu, korang pergi cari tangga, alaa.. cari lah dekat rumah mana-mana atau pun bangunan berhampiran, buat-buatlah terjatuh dari tangga, sampai terus hilang ingatan, nescaya lah!.. akan lupakan terus pasangan korang! dengan diri sendiri pun korang tak akan ingat-ingat  lagi^^ wakakaka 
  • Gantung gambar si dia kat dinding kutuk, karate, gusti, gigit, mamam, telan, buat lah apa-apa je asal hati rasa puas!!
  • Kalau susah sangat hantuk je kepala tu kat dinding rumah, buat lah sampai rasa dah bosan dengan hantukan tu ok <--- errrr..
  • Kalau ingatan korang masih ada, pergi je rumah jiran sebelah, pinjam tukul, pastu buat lah tak tau sambeil ketuk kpala sendiri sampai  ilang ingatan <--- agak-agak ada yang nak buat tak??
  • kalau rasa semua diatas tak berkesan juga "apa kata cari penggantinya" lebih senang cerita cari pasangan baru lagi hebat lagi baik lagi urmhh!! dari yang sebelum ni. Pasti korang puas hati dan bahagia justeru kekasih lama tak akan muncul lagi ^_^ 

macam mana? ada yang nak cuba? cubalah belum cuba belum tahu, dah cuba mesti tak mahu cuba lagi hehe^^ SELAMAT MENCUBA~

psstt..jom berkenalan dengan bro Eqbal zack klik sini > blog Eqbal Zack





Wednesday, 7 December 2011

Wordless Wednesday | Thank you Eqbal Zack add Facebook shida

   Assalamualaikum, peace upon you.



Monday, 5 December 2011

Terima Kasih Azhafizah | sentuhan seni yang berbakat VECTOR shida

   Assalamualaikum, peace upon you.
inilah header blogger Azhafizah yang cantik kan? shida nak ucapkan terima kasih padanya kerana sentuhan seninya tangan seninya terhasillah vector gambar shida yang sangat-sangat mengagumkan. Terima kasih fiza walaupun shida tak join segmen vector tu, walaupun fiza sibuk dengan urusan harian fiza tapi masih lagi fiza luangkan masa untuk buat vector shida ni. Hasil yang mengagumkan Cik Azhafizah.
nak lihat hasil wajah shida divector oleh fiza atau nak baca entri yang shida print screen diatas boleh klik sini > entri vector shida apa pun thank very much fiza ^_^

terserlah bibir dan mata Angelina Jolie ku <-- sila tutup mata semua..hahahaa..gelak guling-guling ~_^



Sunday, 4 December 2011

Blog bersawang gara-gara dihambat ANJING! | shida semakin sembuh :)

   Assalamaulaikum, peace upon you.
hahaa^^ memang lawak peristiwa kena kejar anjing ni, memang satu perkara yang tak dapat shida lupakan mungkin sampai ke anak cucu kot. sebab kena ikut parut luka la kan kalau sampai tua pun parut ada memang akan bercerita la kat cucu. hahaa^^ lawak-lawak~

ok ok ceritanya macam ni, suatu petang yang cerah-cerah sejuk, petang tu shida dengan senang hati pergi joging, tengah syok-syok joging tiba-tiba ada anjing gila mengejar shida dari belakang. bila shida toleh anjing tu semakin hampir dan shida pun berlari pecut tapi tak pecut mana la sehingga shida jatuh tersungkur tepi jalan. dan dan la anjing tu terus berhenti dan patah balik. Agaknya anjing tu pun kesian tak jadi nak mengejar.

dalam keadaan kesakitan jatuh lutut macam dah kebas, gagah juga bangun dan teruskan perjalanan balik rumah dalam keadaan tempang huhu :( sakit oooooooooo..masuk hari ini dah 4 hari shida terlantar kat katil tapi alhamdulillah dah ok kaki dah sihat. lutut bengkak dan surut. Now dah boleh update blog yang dah bersawang ni. 

BE dari ada 5 iklan tengah running. hari tu dah tinggal 3 BE, 2 BE sudah ME. tadi shida semak akaun Nuffnang lagi tinggal 2 BE saja. 1 BE dah ME huhu.. gara-gara tak update blog tak blogwalking ini lah padahnya huhu..trafik turun selama  4 hari tak blogwalking. semua pun tahu dengan cara blogwalking boleh meningkatkan trafik blog. tapi apa kan daya sayangi diri sendiri baru benda lain kan :)

now shida dah pulih dah boleh aktif seperti biasa. rindu dekat kawan-kawan yang sayang shida sentiasa tanya tentang kesihatan shida. terima kasih banyak-banyak. ok lah shida nak mula blogwalking. Jumpa di blog masing-masing ok shida datang segera :)

ni shida nak share sedikit tips macam mana nak mengelak dari dikejar anjing (tapi kalau dah berdepan dengan anjing tips ni pun dah tak ingat punya cuma tahu "selamatkan diri" betul tak??)  :
  • jangan berlari bila berdepan dengan anjing
  • bila ada anjing ditepi anda jangan cuba-cuba melihat sehingga ke dalam mata anjing tersebut ini membuatkan anjing tersebut merasa anda cuba ingin melawannya
  • elakkan dari lalu atau berjalan dikawasan yang banyak anjing
  • kalau berjalan seorang diri pastikan membawa payung untuk keselamatan
  • bila anjing mula nak menyerang atau rapat ambil lah batu ke, kayu atau benda keras dan baling kearah anjing tersebut sampai anjing tu lari
  • bila anjiing tersebut nak menyerang kita baring dan pura-pura mati eh! boleh pakai ke tips yang ni?? musykil betul hahaaa^^
terima kasih :)



Wednesday, 30 November 2011

Sayang betul Nuffnang dengan shida, ke sebab kes SHIDA HARMI | BE ke 22 :)

   Assalamualaikum, peace upon you.
Alhamdulillah, sayang benar Nuffnang dengan shida kan. tak sia-sia shida update akaun Nuffnang hantar ticket, update survey dan lain-lain.  Nuffnang bagi shida Buffered Earning (BE) ke 22 iaitu Microsft Multi-Product. Shida sendiri pun tak perasan iklan ini.Dalam bulan NOVEMBER ni saja shida dapat sampai 5 BE syukur^^ Kalau korang perasan cuba klik-klik tengokkan apa ada dalam tu. then bagitahu shida ok? ok lah! eh eh :) Disamping shida dapat BE juga, dan dan lah! 2 BE shida sudah ME (meterred earning) nasib earns yang running tu memuaskan. so hanya tinggal 3 BE yang tengah running. Hope dia running berpanjangan AMIN ;)
ini lah SHIDA HARMI yang dimaksudkan shida, aiikk..nama sama la pula. hello! hello! hello! saya SHIDA'R a.k.a SHIDA RADZUAN bukan HARMI ok hehee^^ shida ni sekarang tengah hangat digosipkan dengan penjaga gol Harimau Malaya kita Khairul Fahmi a.k.a Apex. macam-macam lah dunia retis ni. kadang-kadang shida pun tak faham. lepas satu satu hot story dari si Apex ni. Ini lah salah satu gambar aksi panas dari mereka yang tersebar di internet dan media. Harap ia segera selesai untuk maruah masing-masing.
uihh^^ seksinya Shida Harmi ni. para kaum Adam sila sila tutup mata anda jangan dilihat gambar-gambar ini  kecuali gambar Apex hehe^^ tapi tapi bagi habis baca entri shida dulu ok. Lepas tu boleh tutup mata ;p 

cara-cara mendapatkan BE, request BE, update akaun nuffnang, hantar ticket dan lain-lain sila klik sini > tutorial nuffnang



Tuesday, 29 November 2011

ya allah!! sabar saja lah!! apa nak update ni!! arrggghhh...!!

   Assalamualaikum, peace upon you.
otak jadi blurr wehh!! tak tahu kenapa, lepas kejadian semalam dalam masa 6 minit BAHRAIN skor sampai 3 biji gol!! pada hal team Malaysia dah leading dulu 2 - 0, oh tidak!! terus jem wehh!! otak semalam terkedu tangan nak menaip semalam. Tutup lappy terus tidur je cehh!! konon frust lah sangat hehee.. tapi betul sangat-sangat, memang shida sedikit kecewa dengan game semalam. Tapi apa kan daya kena terima hakikat kan! walau apa pun shida masih sokong dan terus menyokong pasukan Harimau Malaya kita. dan berharap pasukan bola kita Harimau Malaya terus fokus dan jadikan game semalam satu pengalaman yang tidak patut dilakukan sekali lagi! HIDUP Harimau Malaya!!
kena terima hakikat kepada semua yang kecewa semalam, game semalam corak permainan memang terbaik, ada sistem tapi hilang fokus itu saja. Walau apa pun semoga berjaya untuk Harimau Malaya kita perjalanan masih jauh dan masih sempat untuk memperbaiki kelemahan skuad bola. Majulah sukan untuk Negara!




Sunday, 27 November 2011

SEGMEN: Followers Didahulukan, Readers Diutamakan by Zareliqa

   Assalamualaikum, peace upon you.
segmen zareliqa, thank you iqa sebab invite shida join segmen ke2 iqa ni :) segmen ke2 ini segmen untuk follower-follower iqa, so bagi yang nak join follow lah dulu then baru join ok. nak join boleh klik banner atas tu atau mana-mana nama zareliqa yang telah shida link kan terus ke entri segmen. ha kan mudah macam tu^^ syarat-syarat super simple ^_^ jom bersegmen dengan blogger zareliqa.
so dalam segmen ni iqa minta pandangan tentang :                                                       FOLLOWERS dan READERS mana lebih penting?
*kalau nak ikutkan karma blog kedua-duanya bersangkutan atau berkaitan. sebabnya kalau tak ada follower mana datangnya reader, betul tak? bak kata iqa follower didahulukan reader diutamakan, haaihh.. dah macam tema 1Malaysia! bagus-bagus! apa yang penting disini kedua-duanya harus dijaga harus didahulukan dan harus diutamakan. kita femes pun kerana mereka, kita naik pun kerana mereka malah kita turun pun kerana mereka. Tanpa mereka "reader dan follower" siapalah kita sebagai blogger.  -sekian, peace no war-



Jom kenali anonymous a.k.a hery a.k.a lelaki pakaian hitam | pelik mereka ini!!

   Assalamualaikum, peace upon you.
Firstly shida nak ucapkan Salam Maal Hijrah 1433H buat semua umat islam seluruh dunia. Lambat pula buat entri tentang Maal Hijrah kan. 2 3 hari ni shida sangat-sangat sibuk, kerja banyak lepas tu letih, mata pula pantang nampak katil mula nak STIM saja!! STIM nak tidur lah!! berat sangat-sangat mata ni, bila dah sibuk letih macam ni mula lah dunia bloging shida terpaksa stop sementara. Pernah satu ketika tu, jam baru pukul9 malam shida on lappy buka --> login blog dan dan mata shida jadi kuyu, mengantuk, padahal niat nak bloging sebab awal lagi kan. Tak tahu lah sekarang susah nak kawal untuk tidur ni.

sejak shida jadi jarang bloging ni, ANON-anon suka eh bertenggek, bertandang dalam blog shida ni. ANON yang di maksudkan ini ialah nama tanpa link. tak kira lah ada nama atau tak ada tetap shida panggil ANON. kadang-kadang bila baca apa yang dorang shout ni buat shida ketawa geli hati terasa hati sebabnya..

sebabnya shida rasa dia kadang-kadang berpura-pura. ada pula yang tanya soalan yang bukan-bukan, cakap bukan-bukan, buat perkara yang bukan-bukan yang boleh buat orang nak HENTAM sama dia. Nasib lah dia tak tinggal link kalau tak kan dah jadi femes sekejap dalam blog ni ^_^

sebabnya shida rasa dia ni HATER shida ke?? tapi sejak kapan lol?? usik orang pun shida tak pernah ini kan pula cari pasal, minta maaf lah shida bukan jenis macam tu, siapa yang kenal shida tahu lah shida ni macam mana, bukan lah seorang yang boleh mendatangkan HATRED!!

sebabnya "aku dah mula FEMES"  <--- arghhh.. tolonglah shida perasan lebih, ini memang tak boleh blah!!  femes syok sendiri boleh lah! shida wujudkan blog ini pun bukan bertujuan nak mengejar GLAMOUR!! oh please lah!!

sebabnya shida dah malas nak fikir hal dunia ANON sebabnya langsung tak ada faedah!! buang masa dan buang tebiat fikirkan tentang itu. Jadi just IGNORE!!lah. Kalau dorang ni komen atau shout perkara atau pesanan yang membantu tak apalah, kita boleh terima ini tak disebaliknya pula..hhmmm..tak apa! think positive sudah!!

sebabnya..ha! sudah tak ada sebab lagi jom layan si ANON dibawah yang sempat shida print screen tanpa dia sedari. IP pon shida sudah detect!! yeahh!!

 apa yang dia nak shida pun tak tahu, kalau ga tahu ditanya dong!! arghh..gemas dehh!!