tutorial : bagaimana nak buat efek shadow pada blog | Dunia sebenar Shida tutorial : bagaimana nak buat efek shadow pada blog

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 29 March 2011

tutorial : bagaimana nak buat efek shadow pada blog

Assalamualaikum, peace upon you.
ok hyep semua hari ini shida nak buat tutorial yang baru shida cuba tadi. Macamana kita nak buat blog/template kita ada efek shadow seperti diblog shida sekrang. efek ni boleh dipasang pada bahagian content-wrapper atau boleh juga dibahagian title post/entri seperti yang shida tunjuk pada gambar diatas atau pun boleh dipasang pada bahagian blockquotes korang seperti yang shida tunjuk pada gambar dibawah.
so korang boleh ikut step ini ok :
1.  buka dulu atau login blog korang pastu > masuk design > edit html > klik expand widget
2.  korang cari code > #content-wrapper {  *kalau tak jumpa boleh pakai ctrl+F untuk cari code tu ok.
3.  ok dah jumpa code tu korang paste code dibawah ini dibawah code yang korang cari tadi
#content-wrapper {
 -moz-box-shadow: 0 0 0px black;

-webkit-box-shadow: 0 0 0px black;

box-shadow: 0 0 0px black;
4.  0px - boleh diubah mengikut ketebalan yang dikehendaki  black - boleh diubah mengikut color pilihan korang ok.
5.  korang preview dulu sebelum save ok. Nak tengok hasil dia dulu kalau puas hati boleh lah save!
 

so ini saja mudahkan, tutorial diatas shida tunjuk untuk masukkan efek shadow pada bahagian content-wrapper/template blog kalau korang nak masuk pada bahagian title post atau blockquotes pakai saja code yang sama yang shida bagi tu then paste pada bahagian yang betul. kalau title post mesti dibahagian > .post h3 { kalau dibahagian blockquotes pula cari code ini > .post blockquote {  ok korang selamat mencuba! thank you ~



7 Jari Ohsem:

~Arif~Asyraf~ said...

ho3... bijak2 la pic ni..

nk lg lawa sini
http://syok-blogger.blogspot.com

bunga said...

bunga xsempat nak belajar...hehe..kadang2 mintak tolong adik jer..

nelly said...

Hehe ..
tq2
=)

shida saje said...

bunga: hihi lepas ni kena biasa belajr sndri pulak hihi ^_^

shida saje said...

nelly : ^_^

NUR AIN AZMAN said...

yunx, aen dh cari tp xde pun, ermmmm :(

Ibnu Darwin said...

asal tkde kode nye.... hurmmmmmmmmmmm