tutorial : Nak letak icon/smilies dalam cbox/smix | Dunia sebenar Shida tutorial : Nak letak icon/smilies dalam cbox/smix

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Wednesday, 9 March 2011

tutorial : Nak letak icon/smilies dalam cbox/smix

Assalamualaikum, peace upon you.
ini cbox shida sendiri sebagai modelnya. actually tutor ni request dari gigiAriema hope dia 
dapat buat dengan cara shida ni. selamat mencuba ya =) 

* shoutmix *
1. korang pergi ke acc.smix dulu pastu log in.
2. dah log in korang mesti dapat page seperti diatas selepas itu klik smileys
3. bila dah klik smileys tadi akan keluar page macam ni pulak. diruangan tu korang kena 
paste url icon yang korang nak pakai. icon tu boleh cari disini atau disini .
bila dah masuk web untuk cari icon untuk smileys korang icon/image tu korang kena klik untuk view image baru amik url dia k atau korang save dulu image / icon tu dan upload balik di web image korang pun ok sama ada di photobucket.com atau imageshack.us korang boleh save dan copy url dari sana.
4. korang masukkan code dia contoh disitu sudah diberikan klik 
pada gambar untuk lebih jelas.
5. bila dah letak url icon korang dan code korang klik add nanti secara auto dia akan
keluar ruang baru untuk korang letak url icon baru (kalau nak tambah icon)
6. bila dah selesai semuanya klik la save lepas tu korang refresh blog korang k dan 
lihat hasilnya. bila dah berjaya korang boleh main icon sampai pagi hihi ^_^

* chatbox *
1. korang pergi ke acc.cbox dulu pastu log in.
2. dah log in korang mesti dapat page seperti diatas selepas itu klik 
> options > smilies (seperti dalam gambar) 
3. korang perlu letak code untuk url icon korang ok.
4. paste url icon korang disitu
icon tu boleh cari disini atau disini .
bila dah masuk web untuk korang cari icon untuk smilies korang icon/image tu korang kena klik untuk view image baru amik url dia k atau korang save dulu image / icon tu dan upload balik di web image korang pun ok sama ada di photobucket.com atau imageshack.us korang boleh save dan copy url dari sana.
5. bila dah selesai paste url icon korang dan code nya kira da selesailah boleh la save. tapi kalau rasa nak tambah lagi icon klik saja new row nanti akan keluar ruang baru.
ok dah siap refresh blog dan klik smilies korang ada tak seperti gambar dibawah. kalau ada kira korang dah berjaya dengan tutorial shida ni. kalau tak ada cuba lagi k ^_^

done! thank you! selamat mencuba ^_^


11 Jari Ohsem:

Kka ardian said...

nice share :)

yanie j said...

cbox icon boleh letak byk2,shoutmix tbatas huhu ;/

btw,nice tutorial :P

shida saje said...

ardian: hihi ^_^

shida saje said...

yanie: yup mmg jadi mana yang xnak pkai delete aja hahaa =)

bunga said...

haha..omel2..

shida saje said...

bunga nk try blh buat k ;)

gigiAriEma said...

gig try wat tp nape tak jadi dear..
:(

shida saje said...

yeke huhu jap2 yer =)

PHOTOSHOP said...

thx 4 share...^^

Shida Radzuan said...

photoshop: sama2^^

Cik Tieka said...

thanx kak shida...nanti nak try kat shoutbox.. ^__^