Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Wednesday, 13 April 2011

Faktor kerosakan rambut anda! jom baca!

Assalamualaikum, peace upon you.
Jom baca! shida nak share info tentang faktor kerosakan rambut kita. kita sebagai wanita sanggup membelanjakan sejumlah wang untuk memiliki mahkota kepala (rambut) yang menawan tanpa menyedari teknik dan produk yang digunakan boleh merosakan rambut kita. macam shida sendiri pun suka juga ikut trend atau style rambut terkini tapi masih lagi dalam berkeadaan jimat dan selamat hihi. Jom kita santai-santai dulu tengok artis-artis barat yang menggayakan rambut mereka dengah gah! nya.
Rihanna siapa yang tak kenal dengan rihanna. artis pop yang sememang gah dipersada seni antarabangsa. rihanna juga artis yang paling kerap bertukar style rambut dari hitam ke warna warni, dari pendek ke panjang rambutnya, tapi rihanna juga tak takut pada kerosakan rambutnya janji fesyen up to date hanya pada dia.
ini pula lady gaga artis dari New York yang selalu menggegarkan dunia seni dengan kehebatan beliau berfesyen dengan pakaian. baru-baru ini kecoh beliau memperagakan pakaian daging dalam MTV Video Music Award 2010 korang tau kan pasal ni . so bukan saja pakaian,rambut juga dah jadi bahan seperti bertukar pakaian bagi lady gaga. Macam-macam style rambut yang dipergayakan oleh lady gaga. warna pun tak kurang hebat juga. tapi bukan tentang artis ini yang shida nak cita kat korang tapi tentang faktor kerosakan rambut.

Pengering Rambut.
PENGGUNAAN alat pengering rambut antara penyebab utama  kerosakan rambut. Haba panas yang disua pada helaian rambut yang basah menyebabkan rambut menjadi kering dan rapuh.
Melurus atau Mengerintingkan Rambut.
produk rambut yang disapu pada rambut sebelum melakukan teknik meluruskan dan mengerintingkan akan menjejaskan kesihatan rambut yang asal. Kedua-dua teknik tersebut bukan saja menyebabkan rambut rosak malah hujung rambut turut bercabang serta kering.
Mengikat Rambut ala-ala ekor kuda merupakan teknik yang paling popular dikalangan wanita seluruh dunia. Ia mudah untuk dipraktikkan dan membuat penampilan nampak kemas dan ranggi. Namun ramai yang kurang menyedari ikatan gelung getah yang kuat pada rambut menyebabkan rambut gugur dan lama-kelamaan menjadi rapuh.
Mewarnakan Rambut.
tidak dinafikan saban tahun wanita terdedah dengan warna-warna rambut yang menarik dan menawan. Pilihan itu mendorong wanita tegar menukar rambut hitam mereka untuk diwarnakan dengan rona merah,ungu atau coklat. Tetapi kekerapan menukar warna pada rambut menyebabkan rambut menjadi kasar.



bak kata linda Onn (penyampai radio suria fm)
"saya gemar mewarnakan rambut tetapi kekerapan melakukan teknik itu menyebabkan saya terdedah pada pewarna yang mengandungi bahan kimia yang menyebabkan rambut saya kasar"





34 comments:

  1. adei..sy ni jenis kuat ikat rambut ketat2..patut lah bnyk gugur rambut..lepas ni kena ubah perangai tu la..

    ReplyDelete
  2. waaaa......info menarik..pasnih dah tamaw p wat rambut la....

    ReplyDelete
  3. ekoq kuda ekoq kuda..haish..kne buh ekoq lain plak :P

    ReplyDelete
  4. info yg bgus....dhla mmg suka dok kaler2 rmbut nie...pasnie ley r cik gadis biru wat entry psl cara2 nak repair rmbut yg dh rosak.....^______^

    ReplyDelete
  5. alaa..baru nk wat perm kt ambot, huhuhhhh...

    ReplyDelete
  6. mcmna nk elakkn rambut bercabang

    ReplyDelete
  7. ujung rmbut zea brcabang,,sbb rebonding,pasni xm0 rebonding lgi.

    ReplyDelete
  8. nancy poh: lepas ni elakkan la ikat kuat2 k ikat biasa2 suda ;)

    ReplyDelete
  9. cikblurr: jom kita praktik sama2 ^_^

    ReplyDelete
  10. cha: hahha buh la nk tgk skit =P

    ReplyDelete
  11. sue: wah kalo gitu sya kene g kursus dlu dlm pnjagaan rambut..xpon jumpa thomas sunsilk =P

    ReplyDelete
  12. anyah: alah buat jer lallalla siul~

    ReplyDelete
  13. zea: rambut cantik da jgn rebond ye syg ^_^

    ReplyDelete
  14. wow..rmbut kite kn kn kn cm sabut kelapa je kire besi basuh pinggan hauauahhahaha!

    ReplyDelete
  15. azwa: kau melampau wa..hahhaa :D

    ReplyDelete
  16. bunga setakat ikat jer rambut..haha..xpernah warnakan rambut n wak feshen2 rambut..haha tetap gugur gak..wakaka..

    tapi lady gaga tu mmg pelik lau berfeshen..ahah

    ReplyDelete
  17. sayangi mahkota anda. ngeee

    ReplyDelete
  18. bunga: hahha taw xpe..dia otaiii ^_~

    ReplyDelete
  19. silah: ya sygi lah..sperti selalu ~

    ReplyDelete
  20. isk2..nanti kena buat turial la pasal penjagaan rambut nih..haha..boleh pakai tutorial ker?

    ReplyDelete
  21. apik: tah..boleh kot hahhaa ^_^

    ReplyDelete
  22. mmg rosak kalo buat2 rambut ni..guna cara tradisional lg selmat n bagus..

    ReplyDelete
  23. kalo kerap warna rmbut, rmbut leh rosak jugak...

    sy amik banner awk...exchange yuk

    ReplyDelete
  24. jue: wahh jue mcm ade pgalaman jer hihi ^_^

    ReplyDelete
  25. sida naseb pat botak :kahkah:

    ReplyDelete
  26. pat: kahkah....larikkk org botak mari....

    ReplyDelete
  27. hemm..good info..ade gak tabiat buruk sy kat dlm nih :D

    ReplyDelete
  28. hahaha dasyat betol rambut rambut tuuu..hak3..arap2 isteri aku x gini =p

    ReplyDelete
  29. neslo: kalo awak saya taw mesti suka warnakan rambut kan^_^

    ReplyDelete
  30. far8: shida pun doakn tuk awk..moga dapat yang muslimah yer hihi ^_~

    ReplyDelete
  31. itu la masalahnya rmbut kire bleh berus kerak2 nasi hahaha

    ReplyDelete
  32. azwa: hahhahaa..mst hebat an rambut tu ^_^

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.