Faktor kerosakan rambut anda! jom baca! | Dunia sebenar Shida Faktor kerosakan rambut anda! jom baca!

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Wednesday, 13 April 2011

Faktor kerosakan rambut anda! jom baca!

Assalamualaikum, peace upon you.
Jom baca! shida nak share info tentang faktor kerosakan rambut kita. kita sebagai wanita sanggup membelanjakan sejumlah wang untuk memiliki mahkota kepala (rambut) yang menawan tanpa menyedari teknik dan produk yang digunakan boleh merosakan rambut kita. macam shida sendiri pun suka juga ikut trend atau style rambut terkini tapi masih lagi dalam berkeadaan jimat dan selamat hihi. Jom kita santai-santai dulu tengok artis-artis barat yang menggayakan rambut mereka dengah gah! nya.
Rihanna siapa yang tak kenal dengan rihanna. artis pop yang sememang gah dipersada seni antarabangsa. rihanna juga artis yang paling kerap bertukar style rambut dari hitam ke warna warni, dari pendek ke panjang rambutnya, tapi rihanna juga tak takut pada kerosakan rambutnya janji fesyen up to date hanya pada dia.
ini pula lady gaga artis dari New York yang selalu menggegarkan dunia seni dengan kehebatan beliau berfesyen dengan pakaian. baru-baru ini kecoh beliau memperagakan pakaian daging dalam MTV Video Music Award 2010 korang tau kan pasal ni . so bukan saja pakaian,rambut juga dah jadi bahan seperti bertukar pakaian bagi lady gaga. Macam-macam style rambut yang dipergayakan oleh lady gaga. warna pun tak kurang hebat juga. tapi bukan tentang artis ini yang shida nak cita kat korang tapi tentang faktor kerosakan rambut.

Pengering Rambut.
PENGGUNAAN alat pengering rambut antara penyebab utama  kerosakan rambut. Haba panas yang disua pada helaian rambut yang basah menyebabkan rambut menjadi kering dan rapuh.
Melurus atau Mengerintingkan Rambut.
produk rambut yang disapu pada rambut sebelum melakukan teknik meluruskan dan mengerintingkan akan menjejaskan kesihatan rambut yang asal. Kedua-dua teknik tersebut bukan saja menyebabkan rambut rosak malah hujung rambut turut bercabang serta kering.
Mengikat Rambut ala-ala ekor kuda merupakan teknik yang paling popular dikalangan wanita seluruh dunia. Ia mudah untuk dipraktikkan dan membuat penampilan nampak kemas dan ranggi. Namun ramai yang kurang menyedari ikatan gelung getah yang kuat pada rambut menyebabkan rambut gugur dan lama-kelamaan menjadi rapuh.
Mewarnakan Rambut.
tidak dinafikan saban tahun wanita terdedah dengan warna-warna rambut yang menarik dan menawan. Pilihan itu mendorong wanita tegar menukar rambut hitam mereka untuk diwarnakan dengan rona merah,ungu atau coklat. Tetapi kekerapan menukar warna pada rambut menyebabkan rambut menjadi kasar.



bak kata linda Onn (penyampai radio suria fm)
"saya gemar mewarnakan rambut tetapi kekerapan melakukan teknik itu menyebabkan saya terdedah pada pewarna yang mengandungi bahan kimia yang menyebabkan rambut saya kasar"





34 Jari Ohsem:

Nancy Poh said...

adei..sy ni jenis kuat ikat rambut ketat2..patut lah bnyk gugur rambut..lepas ni kena ubah perangai tu la..

cikblurr said...

waaaa......info menarik..pasnih dah tamaw p wat rambut la....

ChaCha said...

ekoq kuda ekoq kuda..haish..kne buh ekoq lain plak :P

++nOTy guGUrL++ said...

info yg bgus....dhla mmg suka dok kaler2 rmbut nie...pasnie ley r cik gadis biru wat entry psl cara2 nak repair rmbut yg dh rosak.....^______^

chikova said...

alaa..baru nk wat perm kt ambot, huhuhhhh...

hid said...

mcmna nk elakkn rambut bercabang

fawzeah zea said...

ujung rmbut zea brcabang,,sbb rebonding,pasni xm0 rebonding lgi.

shida saje said...

nancy poh: lepas ni elakkan la ikat kuat2 k ikat biasa2 suda ;)

shida saje said...

cikblurr: jom kita praktik sama2 ^_^

shida saje said...

cha: hahha buh la nk tgk skit =P

shida saje said...

sue: wah kalo gitu sya kene g kursus dlu dlm pnjagaan rambut..xpon jumpa thomas sunsilk =P

shida saje said...

anyah: alah buat jer lallalla siul~

shida saje said...

hid: errrrr.... @_@

shida saje said...

zea: rambut cantik da jgn rebond ye syg ^_^

whitelover said...

wow..rmbut kite kn kn kn cm sabut kelapa je kire besi basuh pinggan hauauahhahaha!

shida saje said...

azwa: kau melampau wa..hahhaa :D

bunga said...

bunga setakat ikat jer rambut..haha..xpernah warnakan rambut n wak feshen2 rambut..haha tetap gugur gak..wakaka..

tapi lady gaga tu mmg pelik lau berfeshen..ahah

i am S!L4H.. said...

sayangi mahkota anda. ngeee

shida saje said...

bunga: hahha taw xpe..dia otaiii ^_~

shida saje said...

silah: ya sygi lah..sperti selalu ~

apik pehe said...

isk2..nanti kena buat turial la pasal penjagaan rambut nih..haha..boleh pakai tutorial ker?

shida saje said...

apik: tah..boleh kot hahhaa ^_^

jue said...

mmg rosak kalo buat2 rambut ni..guna cara tradisional lg selmat n bagus..

wany dianwanie said...

kalo kerap warna rmbut, rmbut leh rosak jugak...

sy amik banner awk...exchange yuk

shida saje said...

jue: wahh jue mcm ade pgalaman jer hihi ^_^

shida saje said...

wani: yuk dear ^_^

patriq said...

sida naseb pat botak :kahkah:

shida saje said...

pat: kahkah....larikkk org botak mari....

neslO_ais said...

hemm..good info..ade gak tabiat buruk sy kat dlm nih :D

Far8 budak baik said...

hahaha dasyat betol rambut rambut tuuu..hak3..arap2 isteri aku x gini =p

shida saje said...

neslo: kalo awak saya taw mesti suka warnakan rambut kan^_^

shida saje said...

far8: shida pun doakn tuk awk..moga dapat yang muslimah yer hihi ^_~

whitelover said...

itu la masalahnya rmbut kire bleh berus kerak2 nasi hahaha

shida saje said...

azwa: hahhahaa..mst hebat an rambut tu ^_^