Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Tuesday, 31 May 2011

tutorial: bagaimana blog kita berpeluang untuk mendapatkan Buffered Earnings/CPM dari pihak Nuffnang

Assalammualaikum, peace upon you.
hai semua, alhamdulillah syukur selama shida bersama nuffnang shida tak pernah dikecewakan, walaupun blog shida ini tak seberapa tapi pihak nuffnang masih lagi percaya dengan blog yang tak seberapa ini. Jadi hari ini shida nak bagi sedikit tips dimana kemungkinan besar semua para blogger dah pun tahu apa cara atau pun apa yang perlu kita lakukan untuk mendapatkan BE/CPM dari nuffnang.
1. perlulah sekerap yang mungkin update akaun nuffnang dibahagian Blog Manager > kemaskini tinjauan / update survey.
macam shida sendiri pun update survey dalam 3 or 4 hari sekali kira dalam seminggu shida update dalam 1 ke 2 kali. kalau korang ada idea yang lagi bernas tiap-tiap hari pun digalakkan untuk update.

2. update blog korang kalau boleh setiap hari atau 3hari satu entri. 
macam shida sendiri update entri setiap hari kalau terlebih rajin dalam sehari tu ada la dalam 2 ke 3 entri shida buat tapi jarang sekali la,sebab shida ni bekerja banyak komitmen lain. rasa cukup setiap hari update dengan satu entri.

3. perlu letak iklan nuffnang dengan tempat yang betul seperti yang diminta.
kalau kita tengok dekat nuffnang bahagian add ads itu pun sudah diberitahu setiap iklan harus dipasang dimana dan seperti mana. Yang tepat seperti blog shida sendiri lah. 3 iklan dipasang 3 tempat yang berbeza seperti yang diberitahu oleh pihak nuffnang. shida juga ada membuat tutorial bagaimana nak pasang 3 iklan nuffnang tersebut.

pihak nuffnang juga pernah nasihat shida seperti ini :
Sebagai contoh, sesuatu unit iklan “Skyscraper” seharusnya menjadi elemen pertama di sidebar dan bukan di tempat lain. Hal yang sama juga bagi unik iklan “Leaderboard” yang seharusnya menjadi elemen pertama yang dapat dilihat di saat pengunjung masuk ke laman web anda. Manakala, unit iklan “Large Rectangle” pula seharusnya ditempatkan betul-betul di bawah entri pertama anda. Jika unit iklan blog anda tidak mengikut garis panduan yang telah dinyatakan seperti di atas, hal ini akan banar-benar mempengaruhi keputusan Pengiklan untuk memilih blog anda dan berkemungkinan tinggi menyebabkan mereka memilih blog lain.
Selain itu, ruang unit iklan juga memainkan peranan penting bagi Blogger untuk dipilih dalam sesuatu kempen. Semua Pihak Pengiklan kami membuat pembahagian yang sama rata pada ketiga-tiga unit iklan kami iaitu, Leaderboard, Skyscraper, dan Large Rectangle setiap kali mereka beriklan dengan kami. Jika blog anda mempunyai kesemua 3 unit iklan di dalamnya, maka peluang anda untuk terpilih bagi sesuatu kempen adalah amat cerah. 

4. hantar ticket pada pihak nuffnang.
bagi yang masih baru cuba korang hantar ticket pada pihak nuffnang supaya pihak nuffnang menyedari akan kehadiran blog korang yang setia bersamanya. kalau nak ikutkan pengalaman shida sendiri pun shida mula dapat BE/iklan CPM ni sejak shida pertama kali hantar ticket pada nuffnang. Untuk hantar ticket nuffnang boleh klik dari akaun nuffnang > klik contact us ditab menu >  Blogger Enquiries/Suggestions . korang tanyalah apa pun pada pihak nuffnang.

5. setia pada nuffnang.
seperti yang shida tahu pihak nuffnang tidak suka diri dimadu oleh ads malaysia yang lain-lain. tapi perkara ni shida sendiri masih ragu-ragulah, sebab shida tengok blogger yang yang dapat earns yang banyak pun ada juga tempek iklan-iklan lain selain nuffnang so shida tak berapa sure. macam shida sendiri tak pernah lagi join mana-mana ads selain nuffnang so far apa yang pihak nuffnang berikan dan pulangannya shida amat berpuas hati.

 6. kekalkan trafik blog korang 
seperti yang shida tahu trafik juga ada juga mainkan peranan dalam mendapatkan BE tapi benda ni sebenarnya kadanag-kadang tak juga masa blog shida dalam kejatuhan pun masih lagi shida dapat BE so sebenarnya ikut tuah masing-masing lah. tapi kalau korang maintain kan trafik pun tak salah juga. untuk blog korang juga kan.

so setakat ini saja yang shida boleh share kalau yang dah tahu teruskan amal semua tu, bagi yang belum tahu dan baru tahu cuba lah amal mungkin korang juga berjaya mendapatkan BE seperti blogger-blogger lain idamkan betul tak? bagi yang berjaya dapat BE tahniah lah shida ucapkan. mana yang tak dapat-dapat lagi shida pesan jangan lah berputus asa,cuba dan cuba ok. kadang-kadang tuah kita ni tak sama. kalau ada lagi tips yang shida tahu,shida akan share lagi dengan korang semua. sharing is caring,kan? ok selamat mencuba.


63 comments:

  1. waaaaa,shida measeh auw tips ni,blog meaw memang dah lama gila tak dpt BE....shida ada mesej meaw eh ritu?kalau ada sorry auw,sebab meaw tak ley reply,dah lama tak topup,huhu..

    ReplyDelete
  2. hee..tq shida..bunga mmg xpernah dapat be..hakaka..:)

    ReplyDelete
  3. mmg xponah dpt, tp da try update2 kt nuffnang tu, skang line plak lembab, atoii ~

    ReplyDelete
  4. adehhhh..!! taresa ati plak ngan entri nihh.. hehehhehee..

    pepe pon thanks taw bg info yg nagus nihh... lepas nih x payah dah penat2 nak chating.. hahahaha..

    P/S : kalau boleh paparkan gambar print screen sama sbb ramai yg akan blurr bila baca sahaja.. pi edit entri cepat..!! hahaha..

    promo:
    LETERAN ATAU TIPS?? (BAGAIMANA NAK DAPAT FOLLOWER YG RAMAI)

    ReplyDelete
  5. wahhh..terbaik lah tips ni shida..hehehe

    ReplyDelete
  6. kalo antar tiket insyaallah akan dapat BE...

    Bagus entry ni untuk blogger yg baru =)

    ReplyDelete
  7. tq info ni shida..:)..saya pun dah dapat BE hasil survey dan antar tiket n letak iklan tempat betul hehe..hasilnya dapat gak DIGI punye BE..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  8. thanks tips tntng nuffnang.
    bfore ni xtaw sngt. budak baru katakan. hehe :P thanks shida :)

    ReplyDelete
  9. slalunya be dapat brapa ek??

    ReplyDelete
  10. nice sharing.. klau sy BE melekat bila trafik blog jatuh bwh 100...

    latest en3: persidangan blogger sedunia

    ReplyDelete
  11. wah shida..bgus la tips2 ni..
    fir kdg2 je dpt be..haha
    yg no 4 2 xpnah buat lagi..
    nak tny ape je kt nuff?hehe

    ReplyDelete
  12. hmm xpaham sgt la psl tiket tu..

    ReplyDelete
  13. tips yg elok ni bagi newbie. otai mcm shida mesti selalu dapat be kan hiks

    ReplyDelete
  14. Blogger meaw: yup! ada msg ritu tp meaw xreply, ingt meaw bz tu yg diam jer hehe^^

    ReplyDelete
  15. Blogger bunga: cuba bungan try tips ni mgkin boleh dapat BE yg diidamkan semua blogger hehe^^

    ReplyDelete
  16. Blogger Chikova_Araishii: praktis selalu anyah! gudLuck!

    ReplyDelete
  17. Blogger kemboja: hopelah membantu ^_^

    ReplyDelete
  18. Blogger apik pehe: tak adenye terbaiknya hehe^^

    ReplyDelete
  19. Tutorial Photoshop : sama-sama ^_^

    ReplyDelete
  20. Blogger GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr : tuah masing2..kalu ade rezki tak antar tiket pun boleh dapat tgk pda lucky masing2 hehe^^

    ReplyDelete
  21. Blogger Hafizzi Aziz: mmg la! apit dah faham sebab shida da ajar apit dulu hehe^^

    ReplyDelete
  22. Blogger Syuxer: Alhamdulillah wak ~

    ReplyDelete
  23. Blogger cikcahya : sama-sama,cuba parktik kan ok ^_^

    ReplyDelete
  24. Blogger Mila Ahmad: sama-sama ^_^

    ReplyDelete
  25. Blogger Onitsuka_hana: tak tentula,ikut suka dorang la nak bg berapa..macam shida bulan may dapat 3 iklan,

    ReplyDelete
  26. Blogger caliph shuriken: tulah liph..lain org lain tuahnye hehe^^ tahniah liph!

    ReplyDelete
  27. Blogger Wanie: shida ade buat tutor no.4 tu!

    ReplyDelete
  28. Blogger saiazuan: saya da buat tutor no.4 tu sila baca ok^^

    ReplyDelete
  29. Blogger sarah mohamad: alhamdulillah lah hehe^^

    ReplyDelete
  30. Blogger Nabilah Liyana: sama-sama ^_^

    ReplyDelete
  31. thanks bagi tips... sy dah buat tips no 4 tu.. tp saya tak faham tentang tips no 1... boleh terang lagi tak.. macamana nk buat yer

    ReplyDelete
  32. Blogger IntaNBerliaN: dah buat tutor tu sila2 baca :)

    ReplyDelete
  33. alamak pat tak join huhu sida..

    ReplyDelete
  34. wah tips yg sangat bgus,,byak membantu saya..bru tahu mcm mana kita nak bodek nufnag..he..he.. tq.. krana bkongsi..

    ReplyDelete
  35. Blogger patriq : kau mmg pomaleh!

    ReplyDelete
  36. Blogger sobri yaacob: selamat beramal yer :)

    ReplyDelete
  37. thAnx kc shida for dis useful tips~

    ReplyDelete
  38. update banyak-banyak? hhhmmm... ni pon baru come back! hoho!

    ReplyDelete
  39. dah jumpa pon. tanx k dear

    ReplyDelete
  40. nice and great tips.....nk try amalkan...hehehe

    ReplyDelete
  41. Good work. I have to think over it. kamagra jelly

    ReplyDelete
  42. salam..
    saya suka blog cik shida ni...banyak bg tip..
    sy follow cni..tq
    http://hazhatikuxlgkemek.blogspot.com/

    ReplyDelete
  43. Trima kasih shida..
    ilmu yg bgus buat saya..

    ReplyDelete
  44. thank u for this tips.. sebelum ni agak2 blur, tp skrg dh faham sikit..

    blogger baru lah kata..hehe ;)

    ReplyDelete
  45. thanks for da tips... berguna sangat...

    ReplyDelete
  46. TENKIU SHIDA FOR TUTORIAL TU, HARAP2 LEH DAPAT BYK BE .. DOK ASIK SINGGIT MEMAJANG

    ReplyDelete
  47. Actually when someone doesn't be aware of then its up to other visitors that they will help, so here it happens.
    Take a look at my webpage ... centrally based london b2b massage gallery

    ReplyDelete
  48. tq shida,..tgh tekun dok belajar ttg nuff ni...

    ReplyDelete
  49. Selalu gak hantar tiket dan update blog manager tu..Tp takdak rezeki kak M lg kot..

    ReplyDelete
  50. akak tak pernah dapat be...kalau iklan tue selalu jugaklah...nice info..

    ReplyDelete
  51. Thanks shida..bergune sgt ni...nak jugak dpt..xpernah sepanjang hayat dpt

    ReplyDelete
  52. Sangat berguna ni Shida.... OKje tak pernah dpt BE pun!!!

    ReplyDelete
  53. dtg ceduk ilmu dlm nuffnang dalam rumah ni...huhhh..jauh lagi perjalanan aku ni...

    ReplyDelete
  54. thanks for the innfo..http://touchofmyheart.blogspot.com

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.