tutorial: bagaimana blog kita berpeluang untuk mendapatkan Buffered Earnings/CPM dari pihak Nuffnang | Dunia sebenar Shida tutorial: bagaimana blog kita berpeluang untuk mendapatkan Buffered Earnings/CPM dari pihak Nuffnang

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 31 May 2011

tutorial: bagaimana blog kita berpeluang untuk mendapatkan Buffered Earnings/CPM dari pihak Nuffnang

Assalammualaikum, peace upon you.
hai semua, alhamdulillah syukur selama shida bersama nuffnang shida tak pernah dikecewakan, walaupun blog shida ini tak seberapa tapi pihak nuffnang masih lagi percaya dengan blog yang tak seberapa ini. Jadi hari ini shida nak bagi sedikit tips dimana kemungkinan besar semua para blogger dah pun tahu apa cara atau pun apa yang perlu kita lakukan untuk mendapatkan BE/CPM dari nuffnang.
1. perlulah sekerap yang mungkin update akaun nuffnang dibahagian Blog Manager > kemaskini tinjauan / update survey.
macam shida sendiri pun update survey dalam 3 or 4 hari sekali kira dalam seminggu shida update dalam 1 ke 2 kali. kalau korang ada idea yang lagi bernas tiap-tiap hari pun digalakkan untuk update.

2. update blog korang kalau boleh setiap hari atau 3hari satu entri. 
macam shida sendiri update entri setiap hari kalau terlebih rajin dalam sehari tu ada la dalam 2 ke 3 entri shida buat tapi jarang sekali la,sebab shida ni bekerja banyak komitmen lain. rasa cukup setiap hari update dengan satu entri.

3. perlu letak iklan nuffnang dengan tempat yang betul seperti yang diminta.
kalau kita tengok dekat nuffnang bahagian add ads itu pun sudah diberitahu setiap iklan harus dipasang dimana dan seperti mana. Yang tepat seperti blog shida sendiri lah. 3 iklan dipasang 3 tempat yang berbeza seperti yang diberitahu oleh pihak nuffnang. shida juga ada membuat tutorial bagaimana nak pasang 3 iklan nuffnang tersebut.

pihak nuffnang juga pernah nasihat shida seperti ini :
Sebagai contoh, sesuatu unit iklan “Skyscraper” seharusnya menjadi elemen pertama di sidebar dan bukan di tempat lain. Hal yang sama juga bagi unik iklan “Leaderboard” yang seharusnya menjadi elemen pertama yang dapat dilihat di saat pengunjung masuk ke laman web anda. Manakala, unit iklan “Large Rectangle” pula seharusnya ditempatkan betul-betul di bawah entri pertama anda. Jika unit iklan blog anda tidak mengikut garis panduan yang telah dinyatakan seperti di atas, hal ini akan banar-benar mempengaruhi keputusan Pengiklan untuk memilih blog anda dan berkemungkinan tinggi menyebabkan mereka memilih blog lain.
Selain itu, ruang unit iklan juga memainkan peranan penting bagi Blogger untuk dipilih dalam sesuatu kempen. Semua Pihak Pengiklan kami membuat pembahagian yang sama rata pada ketiga-tiga unit iklan kami iaitu, Leaderboard, Skyscraper, dan Large Rectangle setiap kali mereka beriklan dengan kami. Jika blog anda mempunyai kesemua 3 unit iklan di dalamnya, maka peluang anda untuk terpilih bagi sesuatu kempen adalah amat cerah. 

4. hantar ticket pada pihak nuffnang.
bagi yang masih baru cuba korang hantar ticket pada pihak nuffnang supaya pihak nuffnang menyedari akan kehadiran blog korang yang setia bersamanya. kalau nak ikutkan pengalaman shida sendiri pun shida mula dapat BE/iklan CPM ni sejak shida pertama kali hantar ticket pada nuffnang. Untuk hantar ticket nuffnang boleh klik dari akaun nuffnang > klik contact us ditab menu >  Blogger Enquiries/Suggestions . korang tanyalah apa pun pada pihak nuffnang.

5. setia pada nuffnang.
seperti yang shida tahu pihak nuffnang tidak suka diri dimadu oleh ads malaysia yang lain-lain. tapi perkara ni shida sendiri masih ragu-ragulah, sebab shida tengok blogger yang yang dapat earns yang banyak pun ada juga tempek iklan-iklan lain selain nuffnang so shida tak berapa sure. macam shida sendiri tak pernah lagi join mana-mana ads selain nuffnang so far apa yang pihak nuffnang berikan dan pulangannya shida amat berpuas hati.

 6. kekalkan trafik blog korang 
seperti yang shida tahu trafik juga ada juga mainkan peranan dalam mendapatkan BE tapi benda ni sebenarnya kadanag-kadang tak juga masa blog shida dalam kejatuhan pun masih lagi shida dapat BE so sebenarnya ikut tuah masing-masing lah. tapi kalau korang maintain kan trafik pun tak salah juga. untuk blog korang juga kan.

so setakat ini saja yang shida boleh share kalau yang dah tahu teruskan amal semua tu, bagi yang belum tahu dan baru tahu cuba lah amal mungkin korang juga berjaya mendapatkan BE seperti blogger-blogger lain idamkan betul tak? bagi yang berjaya dapat BE tahniah lah shida ucapkan. mana yang tak dapat-dapat lagi shida pesan jangan lah berputus asa,cuba dan cuba ok. kadang-kadang tuah kita ni tak sama. kalau ada lagi tips yang shida tahu,shida akan share lagi dengan korang semua. sharing is caring,kan? ok selamat mencuba.


63 Jari Ohsem:

meaw said...

waaaaa,shida measeh auw tips ni,blog meaw memang dah lama gila tak dpt BE....shida ada mesej meaw eh ritu?kalau ada sorry auw,sebab meaw tak ley reply,dah lama tak topup,huhu..

bunga said...

hee..tq shida..bunga mmg xpernah dapat be..hakaka..:)

Chikova_Araishii said...

mmg xponah dpt, tp da try update2 kt nuffnang tu, skang line plak lembab, atoii ~

anish said...

thank you shida! (:

wan_cikgumuzik said...

adehhhh..!! taresa ati plak ngan entri nihh.. hehehhehee..

pepe pon thanks taw bg info yg nagus nihh... lepas nih x payah dah penat2 nak chating.. hahahaha..

P/S : kalau boleh paparkan gambar print screen sama sbb ramai yg akan blurr bila baca sahaja.. pi edit entri cepat..!! hahaha..

promo:
LETERAN ATAU TIPS?? (BAGAIMANA NAK DAPAT FOLLOWER YG RAMAI)

kemboja said...

tips yg bagus

apik pehe said...

wahhh..terbaik lah tips ni shida..hehehe

Tutorial Photoshop said...

terima kasih infonya :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kalo antar tiket insyaallah akan dapat BE...

Bagus entry ni untuk blogger yg baru =)

Hafizzi Aziz said...

okay! faham! hihi..

Syuxer said...

tq info ni shida..:)..saya pun dah dapat BE hasil survey dan antar tiket n letak iklan tempat betul hehe..hasilnya dapat gak DIGI punye BE..alhamdulillah.

cikcahya said...

thanks tips tntng nuffnang.
bfore ni xtaw sngt. budak baru katakan. hehe :P thanks shida :)

Mila Ahmad said...

info terbaek..maceh er..

Onitsuka_hana said...

slalunya be dapat brapa ek??

caliph shuriken said...

nice sharing.. klau sy BE melekat bila trafik blog jatuh bwh 100...

latest en3: persidangan blogger sedunia

Wanie said...

wah shida..bgus la tips2 ni..
fir kdg2 je dpt be..haha
yg no 4 2 xpnah buat lagi..
nak tny ape je kt nuff?hehe

saiazuan said...

hmm xpaham sgt la psl tiket tu..

sarah mohamad said...

tips yg elok ni bagi newbie. otai mcm shida mesti selalu dapat be kan hiks

Nabilah Liyana said...

thanks..:D

shida'R said...

Blogger meaw: yup! ada msg ritu tp meaw xreply, ingt meaw bz tu yg diam jer hehe^^

shida'R said...

Blogger bunga: cuba bungan try tips ni mgkin boleh dapat BE yg diidamkan semua blogger hehe^^

shida'R said...

Blogger Chikova_Araishii: praktis selalu anyah! gudLuck!

shida'R said...

Blogger anish: sama-sama ^_^

shida'R said...

Blogger kemboja: hopelah membantu ^_^

shida'R said...

Blogger apik pehe: tak adenye terbaiknya hehe^^

shida'R said...

Tutorial Photoshop : sama-sama ^_^

shida'R said...

Blogger GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr : tuah masing2..kalu ade rezki tak antar tiket pun boleh dapat tgk pda lucky masing2 hehe^^

shida'R said...

Blogger Hafizzi Aziz: mmg la! apit dah faham sebab shida da ajar apit dulu hehe^^

shida'R said...

Blogger Syuxer: Alhamdulillah wak ~

shida'R said...

Blogger cikcahya : sama-sama,cuba parktik kan ok ^_^

shida'R said...

Blogger Mila Ahmad: sama-sama ^_^

shida'R said...

Blogger Onitsuka_hana: tak tentula,ikut suka dorang la nak bg berapa..macam shida bulan may dapat 3 iklan,

shida'R said...

Blogger caliph shuriken: tulah liph..lain org lain tuahnye hehe^^ tahniah liph!

shida'R said...

Blogger Wanie: shida ade buat tutor no.4 tu!

shida'R said...

Blogger saiazuan: saya da buat tutor no.4 tu sila baca ok^^

shida'R said...

Blogger sarah mohamad: alhamdulillah lah hehe^^

shida'R said...

Blogger Nabilah Liyana: sama-sama ^_^

IntaNBerliaN said...

thanks bagi tips... sy dah buat tips no 4 tu.. tp saya tak faham tentang tips no 1... boleh terang lagi tak.. macamana nk buat yer

shida'R said...

Blogger IntaNBerliaN: dah buat tutor tu sila2 baca :)

patriq said...

alamak pat tak join huhu sida..

sobri yaacob said...

wah tips yg sangat bgus,,byak membantu saya..bru tahu mcm mana kita nak bodek nufnag..he..he.. tq.. krana bkongsi..

shida'R said...

Blogger patriq : kau mmg pomaleh!

shida'R said...

Blogger sobri yaacob: selamat beramal yer :)

AlyNn NyzAa said...

thAnx kc shida for dis useful tips~

blog-tips-kurus said...

update banyak-banyak? hhhmmm... ni pon baru come back! hoho!

shida'R said...

AlynN: sama2 ^_^

0nenanina Vanilla said...

dah jumpa pon. tanx k dear

Piweet said...

nice and great tips.....nk try amalkan...hehehe

Anonymous said...

Good work. I have to think over it. kamagra jelly

haz hany said...

salam..
saya suka blog cik shida ni...banyak bg tip..
sy follow cni..tq
http://hazhatikuxlgkemek.blogspot.com/

Izzat said...

Trima kasih shida..
ilmu yg bgus buat saya..

Secrets of A Teenage Girl said...

thank u for this tips.. sebelum ni agak2 blur, tp skrg dh faham sikit..

blogger baru lah kata..hehe ;)

Nora Karim said...

thanks for da tips... berguna sangat...

Mayang ABDUL RAZAK said...

TENKIU SHIDA FOR TUTORIAL TU, HARAP2 LEH DAPAT BYK BE .. DOK ASIK SINGGIT MEMAJANG

Anonymous said...

Actually when someone doesn't be aware of then its up to other visitors that they will help, so here it happens.
Take a look at my webpage ... centrally based london b2b massage gallery

izan mama mia said...

tq shida,..tgh tekun dok belajar ttg nuff ni...

Si Matatajam said...

Selalu gak hantar tiket dan update blog manager tu..Tp takdak rezeki kak M lg kot..

Che Rosliza Che mat said...

akak tak pernah dapat be...kalau iklan tue selalu jugaklah...nice info..

Nieyxzha Hassan said...

Thanks shida..bergune sgt ni...nak jugak dpt..xpernah sepanjang hayat dpt

hainom OKje said...

Sangat berguna ni Shida.... OKje tak pernah dpt BE pun!!!

kitatauke said...

dtg ceduk ilmu dlm nuffnang dalam rumah ni...huhhh..jauh lagi perjalanan aku ni...

Gift Shoppe said...

thanks for the innfo..http://touchofmyheart.blogspot.com

Solehah Shamsuddin said...

nice shida,thanks kongsi ye :)