Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 5 May 2011

tutorial : bagaimana nak letak 'back to top' sebelah komen

Assalammualaikum,peace upon you.
ok hari ini shida nak tunjuk dekat korang macam mana nak buat back to top sebelah komen macam gambar diatas atau yang macam shida pakai sekarang ni lah. actually tutor ni request dari adik pija. back to top yang shida pakai ni simple saja tak perlu image/picture bagai. kadang ada juga yang suka letak diluar wrapper. so step dia sangat-sangat mudah. hope korang boleh faham lah. seperti biasa kena masuk >> dashboard >> design >> edit html >> tick expand widget 

1. selepas itu korang cari kod ini dengan menggunakan ctrl+F >> <span class='post-comment-link'>
2. ok bila sudah jumpa kod yang nak dicari tu, copy kod bawah ni dan paste bawah kod yang dicari tadi.
<a href='javascript:scroll(0,0)'>back to top</a>|
3. selepas selesai paste cuba preview dulu sebelum save, cuba tengok jadi atau tak jadi ok. kalau jadi save lah! kalau tak jadi cuba lagi sampai jadi. tapi bagi shida mesti jadi punya lah!
4. back to top yang shida highlight kan itu korang boleh ganti dengan ayat-ayat yang lain ok. suka hati korang lah! blog korang bukan blog shida hahahaa^^
5. untuk lihat kod sepenuhnya shida ada print screen kan dari shida punya kod dalam edit html "klik gambar untuk lebih jelas!" mungkin dengan gambar ni korang lebih paham. selamat mencuba :)




21 comments:

  1. wahh hebat la kekasih umar ni ^^

    ReplyDelete
  2. kekasih shida: ape yang hebatnya hihi^^

    ReplyDelete
  3. kak shida...
    lame silah x dtg sini sejak mode off9 tuh. ni silah dh cuti sem. kt rmh line slow sgt... ni pon cbox akk x klua2. load sgt lem..

    cayalah blog ni byk tuto..
    ha yg akk tnye tu kwn sy kt taiping dok area pokok asam..

    ReplyDelete
  4. nice.. rajin ar wt tutorial ^^

    latest en3: fast five

    ReplyDelete
  5. buat benda ni dapt senangkan lagi pengguna naik balik..hehe

    ReplyDelete
  6. silah: its ok la dear^^ oo pokok asam jauh skit dr tempat akak.

    ReplyDelete
  7. apik pehe: yup benar2 belaka^^

    ReplyDelete
  8. naziru: wah! teman bukan teacher shida^^ harap maklum dan terima kasih :)

    ReplyDelete
  9. Ain Zulaikha: sama2 dear^^ lama xnmpak u dear bz eh?

    ReplyDelete
  10. waahhh .. leyh try nie ..

    tp sy nak tya .. tau x nk tukar setting entry publish 2 kali .. cer tengok blog sy

    http://ceritasukadukasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. cik bai: tgu ye sya tgk..sya xbpe paham mksud awak ni^^

    ReplyDelete
  12. Dah menjadi ! Thanks ! ^^

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.