tutorial : bagaimana nak letak 'back to top' sebelah komen | Dunia sebenar Shida tutorial : bagaimana nak letak 'back to top' sebelah komen

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Thursday, 5 May 2011

tutorial : bagaimana nak letak 'back to top' sebelah komen

Assalammualaikum,peace upon you.
ok hari ini shida nak tunjuk dekat korang macam mana nak buat back to top sebelah komen macam gambar diatas atau yang macam shida pakai sekarang ni lah. actually tutor ni request dari adik pija. back to top yang shida pakai ni simple saja tak perlu image/picture bagai. kadang ada juga yang suka letak diluar wrapper. so step dia sangat-sangat mudah. hope korang boleh faham lah. seperti biasa kena masuk >> dashboard >> design >> edit html >> tick expand widget 

1. selepas itu korang cari kod ini dengan menggunakan ctrl+F >> <span class='post-comment-link'>
2. ok bila sudah jumpa kod yang nak dicari tu, copy kod bawah ni dan paste bawah kod yang dicari tadi.
<a href='javascript:scroll(0,0)'>back to top</a>|
3. selepas selesai paste cuba preview dulu sebelum save, cuba tengok jadi atau tak jadi ok. kalau jadi save lah! kalau tak jadi cuba lagi sampai jadi. tapi bagi shida mesti jadi punya lah!
4. back to top yang shida highlight kan itu korang boleh ganti dengan ayat-ayat yang lain ok. suka hati korang lah! blog korang bukan blog shida hahahaa^^
5. untuk lihat kod sepenuhnya shida ada print screen kan dari shida punya kod dalam edit html "klik gambar untuk lebih jelas!" mungkin dengan gambar ni korang lebih paham. selamat mencuba :)




21 Jari Ohsem:

Chegu Zubir said...

terbaik dari ladang...cayalah....suka3..

jom join
Segmen " Ucapan Buat Ibu Tercinta"

Bambam (: said...

thx akk , terbaik !

Shida Radzuan said...

BamBam: hihi tq pja ^_^

UYC said...

wahh hebat la kekasih umar ni ^^

Shida Radzuan said...

kekasih shida: ape yang hebatnya hihi^^

i am S!L4H.. said...

kak shida...
lame silah x dtg sini sejak mode off9 tuh. ni silah dh cuti sem. kt rmh line slow sgt... ni pon cbox akk x klua2. load sgt lem..

cayalah blog ni byk tuto..
ha yg akk tnye tu kwn sy kt taiping dok area pokok asam..

caliph shuriken said...

nice.. rajin ar wt tutorial ^^

latest en3: fast five

apik pehe said...

buat benda ni dapt senangkan lagi pengguna naik balik..hehe

nazirulhazwan~ said...

terima kasuh cikgu:DD

Shida Radzuan said...

silah: its ok la dear^^ oo pokok asam jauh skit dr tempat akak.

Shida Radzuan said...

caliph: hanya membantu^^

Shida Radzuan said...

apik pehe: yup benar2 belaka^^

Shida Radzuan said...

naziru: wah! teman bukan teacher shida^^ harap maklum dan terima kasih :)

Ain Zulaikha said...

thanks shida, nice tutor

Shida Radzuan said...

Ain Zulaikha: sama2 dear^^ lama xnmpak u dear bz eh?

cik bai said...

waahhh .. leyh try nie ..

tp sy nak tya .. tau x nk tukar setting entry publish 2 kali .. cer tengok blog sy

http://ceritasukadukasaya.blogspot.com/

Shida Radzuan said...

cik bai: tgu ye sya tgk..sya xbpe paham mksud awak ni^^

biskut chipmore said...

tq..tuto yang sangat berguna

Anis Zulhas ... said...

Dah menjadi ! Thanks ! ^^

Dhia Dirham said...

eh jadi la!

wan_muna said...

jadi... ^^ terima kasih..