edisi memasak bersama chef shida | keropok lekor! | Dunia sebenar Shida edisi memasak bersama chef shida | keropok lekor!

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Sunday, 26 June 2011

edisi memasak bersama chef shida | keropok lekor!

Assalamualaikum, peace upon you.
hahaa^^ agak pelik entri kali ini, shida cerita bab makan pula. Tadi sambil-sambil tengok tv shida makan keropok lekor. Makan bersama family hehe^^ tapi bukan gambar yang atas ni ya! yang kat bawah ini jom tengok step by step cara memasak keropok lekor :)
kalau nak masak keropok lekor mesti lah kena ada keropok lekor mentah maksudnya yang belum digoreng. keropok lekor ni shida beli kat luar dekat pasar pagi. Memang biasa kalau shida keluar pergi pasar pagi shida mesti makan keropok lekor ni sambil-sambil santai bersama keluarga menonton tv, 
so kalau dah ada keropok lekor mentah mesti lah kena ada kuali dan minyak secukupnya untuk menggoreng keropok lekor ni. Panaskan dulu minyak tu ok. psssttt!! ni kuali ori ok! tak mainlah! celup-celup kat google hehee :p buruk pun buruk lah! tak kisah pun!
ok bila minyak dah cukup panasnya,  boleh kita menggoreng keropok lekor tu ok hehee :) pastikan api jangan terlalu kuat nanti rentung pula dah rasa lain macam kan, api biar sederhana. lagipun keropok lekor ni kalau minyak panas dengan betul dia cepat masak tak perlu tunggu garing sangat. eh betul ke? hahaa^^ petua sendiri :p
tu dia! kan dah siap hehee^^ ni lah rupa dia keropok lekor yang shida goreng hehe^^ sedikit garing sebab ralek tengok tv tadi tahu-tahu dapur dah berasap haha^^ aksi macam ni korang jangan ikut yang lain tak apa. so bagi yang tak pernah goreng keropok lekor boleh lah cuba hehe^^ peace ya!







24 Jari Ohsem:

caliph shuriken said...

aritu kwn dr t'ganu bg keropok lekor mentah cmni laa.. abis mlm tu kami settlekan, hikk...

b0an said...

lapo plak perut tgk kopok tue kak..adoiyaiii

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

sedap kepok losong ...terliur eh

Atiqah Sa'ahiry said...

shida : petua tu cm btul je..hiks hikss...keropok lekor kn dh rebus dulu..so dia senarnya dh masklah kn..bile minyak dah panas, goreng apa2 pun biar api kecik pulak, masak sampai dlm.. n lama sikit..jngn hanggus dh lhhh..rentung t..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedap kopok lekor..dh lama x mkn..nmpk ni tetiba nk suh en.hubby p beli... ;)

KinosKoko said...

syok kan maen masak2 kat rumah..hehe

apik pehe said...

wahh..sangat sedap tu shida weh

HAZWAN17 said...

peh sedap tu kopok lekor

Syuxer said...

kopok lekor sedang dimakan ngan nasi kerabu..:)

Pojiekyra said...

cedapp ohh~~ meleleh air liur

Onitsuka_hana said...

try keropok losong..sedap dari keropok lekor

Terbelog said...

kite beli je kat tepi jln :)
jgn mare

shida'R said...

Blogger caliph shuriken : mmg sedap liph kalo mkn panas2 licin abis hahaa^^

shida'R said...

Blogger b0an : mkn jom kaka belanja hehe^^

shida'R said...

Blogger hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock: makan yuk hehe^^

shida'R said...

Blogger Atiqah Sa'ahiry: awk pon sma blh jd chef mcm shida juga hehe^^

shida'R said...

Blogger LiLy @ MumMyQiStInA: sis beli jgn tak beli hehe^^

shida'R said...

Blogger KinosKoko: mmg syok tp aspek kselmtan wajib diutamakn juga ngeeee :D

shida'R said...

Blogger apik pehe: sedap eh..jom ler mkn heheee^^

shida'R said...

Blogger HAZWAN17: Nnt hazwan trun taiping kak bwa mkn kopok nih ..nk x? hehee^^

shida'R said...

Blogger Syuxer : uihh dia pon mkn juga hehe^^

shida'R said...

Blogger Pojiekyra: meleleh eh..meh2 nk lapkn hehee :P

shida'R said...

Blogger Onitsuka_hana: yeke?? kpe sya xtahu eh??

shida'R said...

Blogger Terbelog: wak sya pon beli tp yg mentah ler hahaa :P