Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Sunday, 26 June 2011

edisi memasak bersama chef shida | keropok lekor!

Assalamualaikum, peace upon you.
hahaa^^ agak pelik entri kali ini, shida cerita bab makan pula. Tadi sambil-sambil tengok tv shida makan keropok lekor. Makan bersama family hehe^^ tapi bukan gambar yang atas ni ya! yang kat bawah ini jom tengok step by step cara memasak keropok lekor :)
kalau nak masak keropok lekor mesti lah kena ada keropok lekor mentah maksudnya yang belum digoreng. keropok lekor ni shida beli kat luar dekat pasar pagi. Memang biasa kalau shida keluar pergi pasar pagi shida mesti makan keropok lekor ni sambil-sambil santai bersama keluarga menonton tv, 
so kalau dah ada keropok lekor mentah mesti lah kena ada kuali dan minyak secukupnya untuk menggoreng keropok lekor ni. Panaskan dulu minyak tu ok. psssttt!! ni kuali ori ok! tak mainlah! celup-celup kat google hehee :p buruk pun buruk lah! tak kisah pun!
ok bila minyak dah cukup panasnya,  boleh kita menggoreng keropok lekor tu ok hehee :) pastikan api jangan terlalu kuat nanti rentung pula dah rasa lain macam kan, api biar sederhana. lagipun keropok lekor ni kalau minyak panas dengan betul dia cepat masak tak perlu tunggu garing sangat. eh betul ke? hahaa^^ petua sendiri :p
tu dia! kan dah siap hehee^^ ni lah rupa dia keropok lekor yang shida goreng hehe^^ sedikit garing sebab ralek tengok tv tadi tahu-tahu dapur dah berasap haha^^ aksi macam ni korang jangan ikut yang lain tak apa. so bagi yang tak pernah goreng keropok lekor boleh lah cuba hehe^^ peace ya!







24 comments:

  1. aritu kwn dr t'ganu bg keropok lekor mentah cmni laa.. abis mlm tu kami settlekan, hikk...

    ReplyDelete
  2. lapo plak perut tgk kopok tue kak..adoiyaiii

    ReplyDelete
  3. shida : petua tu cm btul je..hiks hikss...keropok lekor kn dh rebus dulu..so dia senarnya dh masklah kn..bile minyak dah panas, goreng apa2 pun biar api kecik pulak, masak sampai dlm.. n lama sikit..jngn hanggus dh lhhh..rentung t..

    ReplyDelete
  4. sedap kopok lekor..dh lama x mkn..nmpk ni tetiba nk suh en.hubby p beli... ;)

    ReplyDelete
  5. syok kan maen masak2 kat rumah..hehe

    ReplyDelete
  6. wahh..sangat sedap tu shida weh

    ReplyDelete
  7. kopok lekor sedang dimakan ngan nasi kerabu..:)

    ReplyDelete
  8. cedapp ohh~~ meleleh air liur

    ReplyDelete
  9. try keropok losong..sedap dari keropok lekor

    ReplyDelete
  10. kite beli je kat tepi jln :)
    jgn mare

    ReplyDelete
  11. Blogger caliph shuriken : mmg sedap liph kalo mkn panas2 licin abis hahaa^^

    ReplyDelete
  12. Blogger b0an : mkn jom kaka belanja hehe^^

    ReplyDelete
  13. Blogger hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock: makan yuk hehe^^

    ReplyDelete
  14. Blogger Atiqah Sa'ahiry: awk pon sma blh jd chef mcm shida juga hehe^^

    ReplyDelete
  15. Blogger LiLy @ MumMyQiStInA: sis beli jgn tak beli hehe^^

    ReplyDelete
  16. Blogger KinosKoko: mmg syok tp aspek kselmtan wajib diutamakn juga ngeeee :D

    ReplyDelete
  17. Blogger apik pehe: sedap eh..jom ler mkn heheee^^

    ReplyDelete
  18. Blogger HAZWAN17: Nnt hazwan trun taiping kak bwa mkn kopok nih ..nk x? hehee^^

    ReplyDelete
  19. Blogger Syuxer : uihh dia pon mkn juga hehe^^

    ReplyDelete
  20. Blogger Pojiekyra: meleleh eh..meh2 nk lapkn hehee :P

    ReplyDelete
  21. Blogger Onitsuka_hana: yeke?? kpe sya xtahu eh??

    ReplyDelete
  22. Blogger Terbelog: wak sya pon beli tp yg mentah ler hahaa :P

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.