tutorial : bagaimana nak update survey atau kemaskini tinjauan dalam akaun Nuffnang | Dunia sebenar Shida tutorial : bagaimana nak update survey atau kemaskini tinjauan dalam akaun Nuffnang

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Sunday, 5 June 2011

tutorial : bagaimana nak update survey atau kemaskini tinjauan dalam akaun Nuffnang

Assalamualaikum, peace upon you.
ok hari ini masih lagi tentang Nuffnang sorry la entri kali ini agak ghairah dengan Nuffnang saja huhu^^ saya memang sayang kan Nuffnang ni. I love Nuffnang, tanpa Nuffnang siapalah saya hehe^^ wah! gitu!
ok kali ini shida nak tunjuk tutorial bagaimana cara nak update survey di akaun Nuffnang. ada blogger yang tanya shida so shida buatlah sedikit tutorial untuk blogger IntanBerlian ni, bagi blogger-blogger yang pakar dengan Nuffnang mesti selalu cakap kena update survey tu! kena update! survey mana? akaun mana kan? ha! ni yang shida nak cerita dekat sini cara dia,survey mana kan. so jom baca cerita seterusnya.
seperti biasa anda kena lah buka akaun nuffnang dulu, jadi dihalaman utama akan nampak seperti dalam gambar diatas ni. abaikan apa yang anda nampak hehee^^ sila fokus tajuk utama yang shida petakkan dengan warna biru adalah "blog manager" dimana anda perlu klik untuk menjawab survey atau update survey dekat dalam tu.
bila dah masuk blog manager anda akan nampak seperti gambar diatas. disebelah tepi kanan ada tertulis update survey atau kemaskini tinjauan  anda klik . berhati-hati ketika klik sebab tulisan terlalu kecil jangan tersalah klik delete pula ok hehe^^
ok ini antara soalan-soalan yang perlu korang jawab dalam blogger survey tu bagi soalan yang kena tick tu kekalkan seperti biasa pun tak apa, kalau rasa nak tukar jawapan pun tak ada masalah terpulang lah pada anda tapi yang penting setiap kali anda update survey ini soalan diruangan yang shida petakkan dengan warna biru seperti gambar dibawah haruslah korang update dengan ayat-ayat yangberbeza setiap kali anda update survey.

bila anda sudah selesai update dah rasa puas hati boleh lah submit! update anda so anda sudah berjaya update survey Nuffnang. buatlah dalam seminggu sekali update. kalau terlebih idea hari-hari pun boleh. shida tak kisah pun hehe^^ ok selamat beramal :)










26 Jari Ohsem:

caliph shuriken said...

kdg2 agak blur nk update survey ni, huh...

latest en3: persidangan blogger sedunia

Kka Ardian said...

master nufnang :)

Wyna Nubies said...

As Salam,

apa kelebihannya?huhu~blurr sudaa~

shida'R said...

Blogger caliph shuriken: memang pon liph..shida sendri cume update bahgian yg kita kne type2 jer^^

shida'R said...

Blogger Kka Ardian: ada-ada saja sih hehee^^

shida'R said...

Blogger Wyna Nubies: awak boleh tgk bahagian tutorial saya. situ ada macam2 yg perlu awak tahu ok :)

IntaNBerliaN said...

wah.. thanks sgt2 shida.. slama ni duk baca org ckp update survey je tp sy xtau nak buat mcamana... thanks byk2.. mmg best la shida ni.!! toturial shida buat mmg blh paham la.. blh jd cikgu ni.. hihii

shida'R said...

Blogger IntaNBerliaN: alhamdulillah,dah berjaya yer hehe..nnt da cashout jgn lupa shida yer hehe^^

dark r0se said...

ros dah jarang sgt hupdate surveyyy~:)

apik pehe said...

hehe..mekasih shida..apik tak terpikir pon nak tulis camtu..hehe

shida'R said...

Blogger dark r0se: xpela try la update hehe^^ :)

shida'R said...

Blogger apik pehe: sama-sama apik, jom kita praktik kan sama2 hehe^^

Mila Ahmad said...

thankss bagi infO best nie :)

shida'R said...

Blogger Mila Ahmad: sama-sama ^_^

Ain Zulaikha said...

patutlah ain update selalu tak dapat BE, rupanya kena ubah ayat kat situ...

shida'R said...

Blogger Ain Zulaikha: hehe^^ ain ain :P

Nurnajwa said...

Kena update keeee? *baru tahu~

shida'R said...

Blogger Nurnajwa : yup wak hehe^^

patriq said...

nice tutor sida!

shida'R said...

Blogger patriq : oh yeah! :)

salwaismail said...

dah lama tak dapat be.

Shasha Yacob said...

tengs, pasal bende ni ye kak.

Syamimi_Tahir said...

Update survay in BM boleh ?hehe

farriz10 said...

nice info k..thanks

see me at > www.asamglugo.com

mselim3 said...

Terima kasih shida atas info yang dikongsikan di sini moga anda sukses selalu k...

mselim3

Invisible Me said...

Baca tips kat sini jugak.
Kadang-kadang tak tau nak update apa.
Tapi teringin nak update selalu :)