Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Friday, 17 June 2011

tutorial : nak cantikkan sidebar dengan menggunakan pic/gambar

Assalamualaikum, peace upon you.
ok tutorial ini diminta oleh blogger apit, baru-baru ni shida ada edit blog shida part sidebar. so jom tengok tutorial ini. Actually shida pun follow tutorial blogger ciktom tapi tak berjaya. shida sendiri cuba-cuba lastly berjaya diubah seperti sekarang. so stepnya mudah saja cuma perlu menggunakan sepenuhnya di edit HTML. apa yang perlu ada untuk tutorial ini adalah korang perlu design dulu  title sidebar korang seperti yang shida tunjuk sebagai contoh dan dapatkan link gambar tersebut. tak kisah sama ada korang upload di web image seperti photobucket atau pun di blogspot sendiri yang penting link gambar WAJIB ada.
 http://cincaisajekodnyasebagaicontohok/oldestpost.png
  http://cincaisajekodnyasebagaicontohok/mynuffnang.png
 http://cincaisajekodnyasebagaicontohok/bestbuddy.png

1. firstly log in blog dan terus buka page element > edit html > tick expand widget
2. cari kod seperti ini >   <div id='sidebar-wrapper'> (guna ctrl+f lagi mudah)
3. ok dah jumpa kod yang dicari mesti jumpa macam gambar yang shida print screen ini kalau korang rasa kod lain. cuba cari kod yang macam shida petak kan dengan warna biru tu.
klik gambar untuk lebih jelas.
4. contohnya shida nak letak untuk gambar sidebar nuffnang shida. seperti sekarang ni jadi shida perlu letak link gambar selepas kod ini >  <h2 class='title'> dan sebelum kod ini > <data:title/> sama seperti dalam gambar yang telah shida print screen kan untuk memudahkan korang. 
5. kalau korang nak letak dibahagian-bahagian lain dekat sidebar tu boleh tengok bahagian  title='nuffnang' < ini adalah title sidebar korang jadi mesti sama dalam edit html. 
6. bila dah puas hati korang preview dulu kalau menjadi kira korang berjaya. kalau tak berjaya boleh follow tutorial asal oleh blogger ciktom . tapi shida punya tak sama macam ciktom. shida follow tutor ciktom tak berjaya tak tahu la kenapa. ok selamat mencuba!



14 comments:

  1. thanks taw shida..tgh meneliti coding..hihi..

    ReplyDelete
  2. adui,peningnyer dgn kod2x ni.huhu

    ReplyDelete
  3. alamak xdak sidebar wrapper..
    huh!
    kena ikhtiar cari code len plak..

    ReplyDelete
  4. haaa..dah lame apik nk buat camtu..tapi tak berkesempatan..hehe

    ReplyDelete
  5. nk try wat tp pening nk ngadap coding 2..huhu

    ReplyDelete
  6. cantek memang cantek..
    tapi bab design ni fail sket...
    designkan kak haha

    ReplyDelete
  7. berair mata boan mencari kod tue..waaa

    ReplyDelete
  8. cantik lah...tapi nak design kan macam mana?ada contoh web yg boleh menjadi rujukan x?pls inform me...i need more information

    ReplyDelete
  9. Uuuuuu sedihnya ..macam tak de je <div id=sidebar saye ..kot2 dah terdelete ker...wawawawa..sedih uuuuu

    ReplyDelete
  10. Salam;
    memberikan ilmu satu sumbangan yang amat dipuji.

    ReplyDelete
  11. salam kak.

    saya try buat tapi ada error lah. die keluar camni

    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
    XML error message: Open quote is expected for attribute "{1}" associated with an element type "align".


    mintak tolong sangat2 kak.
    reply dekat email saya : syazwanajamal@hotmail.com :)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.