tutorial : nak letak background yang guna template blogspot atau lain-lain | Dunia sebenar Shida tutorial : nak letak background yang guna template blogspot atau lain-lain

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Monday, 20 June 2011

tutorial : nak letak background yang guna template blogspot atau lain-lain

Assalamualaikum, peace upon you.
hari ini shida tak berapa nak ada mood nak blogwalking sebab penat dan lain-lain. so shida nak buat sedikit tutor untuk korang yang masih belum tahu cara nak gantikan atau nak tambah background pada blog korang yang menggunakan template blogspot atau lain-lain.
seperti biasa follow step mudah ini (cara yang guna template blogspot) dan lain-lain  :
1. seperti biasa log in blog korang >> design >> Edit HTML  >> klik expand widget.
2. cari kod ini >>  /* Content (guna bantuan ctrl+f untuk memudahkan carian korang ok)
3. dah jumpa kod tadi, paste pula kod bawah ini dibawah kod ini >> body {
background:#FF00FF;background-image:url("http://i405.photobucket.com/albums/pp132/shida87/kawan2/pink-flower-background2.jpg");
background-repeat:yes-repeat;
background-position:center center;
background-attachment:fixed;
4. contohnya untuk berwarna biru adalah kod warna selain background. yang berwarna hitam pula adalah url pic / gambar yang korang nak masukkan. 
 klik untuk lebih jelas!
5. jika sudah siap semuanya cuma perlu preview dulu. kalau berjaya boleh save dan enjoy lah dengan background baru korang ok :) selamat mencuba!!





10 Jari Ohsem:

apik pehe said...

hehe..pandai shida baca koding..bleh jadi designer web ni..huhu

wan_cikgumuzik said...

good tutor.. errmmmmmm.. templates blog cikgu lain arr koding dia.. susah tol nk dapat tuto.. jenuh cikgu nk godek nak tukar background.. sampai laa berjaya akhirnya..

nak tanya.. boleh tak shida bg penerangan part


background-repeat:yes-repeat;

thanks shida,,

Titorial Xara 3D | Cara masukkan tulisan

layannn... hehehe..

caliph shuriken said...

smpat lagi tu wt tutorial, nice ^^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nice Sharing..TQ.. ^_^..

Onitsuka_hana said...

xda la plak kod tu.huhu

Alwani said...

thnx! :)

Jae Joong II said...

saya tekan edit html kan... x de punn expand widget.... macam mana ni??

Cik Eika said...

thanx shida for the tutorial,,nak try la jugak design sndirik..^____^

kEtENangan said...

salam.. nice blog :) don't forget to follow me ye :)

http://tudungakel2tonebidang60dan50murah.blogspot.com/

kEtENangan said...

salam.. nice blog! jgn lupe snggah ke blog sye ye..

http://tudungakel2tonebidang60dan50murah.blogspot.com/