Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Monday, 20 June 2011

tutorial : nak letak background yang guna template blogspot atau lain-lain

Assalamualaikum, peace upon you.
hari ini shida tak berapa nak ada mood nak blogwalking sebab penat dan lain-lain. so shida nak buat sedikit tutor untuk korang yang masih belum tahu cara nak gantikan atau nak tambah background pada blog korang yang menggunakan template blogspot atau lain-lain.
seperti biasa follow step mudah ini (cara yang guna template blogspot) dan lain-lain  :
1. seperti biasa log in blog korang >> design >> Edit HTML  >> klik expand widget.
2. cari kod ini >>  /* Content (guna bantuan ctrl+f untuk memudahkan carian korang ok)
3. dah jumpa kod tadi, paste pula kod bawah ini dibawah kod ini >> body {
background:#FF00FF;background-image:url("http://i405.photobucket.com/albums/pp132/shida87/kawan2/pink-flower-background2.jpg");
background-repeat:yes-repeat;
background-position:center center;
background-attachment:fixed;
4. contohnya untuk berwarna biru adalah kod warna selain background. yang berwarna hitam pula adalah url pic / gambar yang korang nak masukkan. 
 klik untuk lebih jelas!
5. jika sudah siap semuanya cuma perlu preview dulu. kalau berjaya boleh save dan enjoy lah dengan background baru korang ok :) selamat mencuba!!





10 comments:

  1. hehe..pandai shida baca koding..bleh jadi designer web ni..huhu

    ReplyDelete
  2. good tutor.. errmmmmmm.. templates blog cikgu lain arr koding dia.. susah tol nk dapat tuto.. jenuh cikgu nk godek nak tukar background.. sampai laa berjaya akhirnya..

    nak tanya.. boleh tak shida bg penerangan part


    background-repeat:yes-repeat;

    thanks shida,,

    Titorial Xara 3D | Cara masukkan tulisan

    layannn... hehehe..

    ReplyDelete
  3. smpat lagi tu wt tutorial, nice ^^

    ReplyDelete
  4. saya tekan edit html kan... x de punn expand widget.... macam mana ni??

    ReplyDelete
  5. thanx shida for the tutorial,,nak try la jugak design sndirik..^____^

    ReplyDelete
  6. salam.. nice blog :) don't forget to follow me ye :)

    http://tudungakel2tonebidang60dan50murah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. salam.. nice blog! jgn lupe snggah ke blog sye ye..

    http://tudungakel2tonebidang60dan50murah.blogspot.com/

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.