tutorial : bagaimana nak buat "open new window/pages" tiap kali orang klik apa saja yang ada dalam blog kita. | Dunia sebenar Shida tutorial : bagaimana nak buat "open new window/pages" tiap kali orang klik apa saja yang ada dalam blog kita.

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Friday, 8 July 2011

tutorial : bagaimana nak buat "open new window/pages" tiap kali orang klik apa saja yang ada dalam blog kita.

Assalamualaikum, peace upon you.

tutorial kali ini pula shida nak ajar macam mana nak buat popup window atau bila kita klik apa saja dalam blog akan keluar new window atau pages. gambar contoh tak ada tapi kod ni shida sendiri pakai so korang boleh cuba-cuba klik apa saja yang ada dalam blog shida ni. Semuanya akan keluar new window. so stepnya mudah saja jom follow ^_^

1. login blog >> page element >> add a gadget >> html javascript
peringatan ya! kod ni korang boleh campur atau pakai satu html dengan tambahn gadget yang lain so tak perlu ada banyak-banyak gadjet dalam page element korang, nanti pening pula!

2. copy dan paste kod dibawah ini dan seperti biasa tak perlu letak title pada gadget html yang ini ok.
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>
4. dah siap korang boleh save. ok so b oleh cuba sama ada keluar "new window" atau tak. selamat mencuba ^_^





16 Jari Ohsem:

Nida said...

Salam..

Tak sia-sia follow blog Shida.. banyak ilmu yg akak dapat.. thanks Shida

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx for sharing Shidah.. ;)

Spanar Buruk said...

thanks dear..tutorial yg sgt mmbntu..

Spanar Buruk said...

mcm mna nk copy paste klau tulis sorry no copy tu?..=(

chiah_ismile said...

shida,tengsi 4 de info!cyg shida..

Chikova_Araishii said...

terbaek.. mmg dh lame crk nei, ley try nnty, tengs alang ;)

apik pehe said...

gud2 shida..tak lama lagi shida da bleh buat laman web bermula dari kosong

caliph shuriken said...

nice.. rajin ar wt tutorial cmni ^^

NUR AIN AZMAN said...

thnks dear for sharing. mwuahxx :)

Odah + One = OdahOne said...

bagus bnda ni...nnti nak cuba try test...tqvm

Hafizzi Aziz said...

thanks shida..apit bawu taw..nanti pinjam tuto nie ok! credit cam biasa.hihi.

Noor H said...

TQ CIK SHIDA..SY BERJAYA..MASHHEHH3

ct N honey said...

tq

snooki said...

terbaek

Ibnu Darwin said...

ni ok...

Iqlima Azmi said...

thank you. :)