Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Friday, 8 July 2011

tutorial : bagaimana nak buat "open new window/pages" tiap kali orang klik apa saja yang ada dalam blog kita.

Assalamualaikum, peace upon you.

tutorial kali ini pula shida nak ajar macam mana nak buat popup window atau bila kita klik apa saja dalam blog akan keluar new window atau pages. gambar contoh tak ada tapi kod ni shida sendiri pakai so korang boleh cuba-cuba klik apa saja yang ada dalam blog shida ni. Semuanya akan keluar new window. so stepnya mudah saja jom follow ^_^

1. login blog >> page element >> add a gadget >> html javascript
peringatan ya! kod ni korang boleh campur atau pakai satu html dengan tambahn gadget yang lain so tak perlu ada banyak-banyak gadjet dalam page element korang, nanti pening pula!

2. copy dan paste kod dibawah ini dan seperti biasa tak perlu letak title pada gadget html yang ini ok.
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>
4. dah siap korang boleh save. ok so b oleh cuba sama ada keluar "new window" atau tak. selamat mencuba ^_^





16 comments:

  1. Salam..

    Tak sia-sia follow blog Shida.. banyak ilmu yg akak dapat.. thanks Shida

    ReplyDelete
  2. thanks dear..tutorial yg sgt mmbntu..

    ReplyDelete
  3. mcm mna nk copy paste klau tulis sorry no copy tu?..=(

    ReplyDelete
  4. shida,tengsi 4 de info!cyg shida..

    ReplyDelete
  5. terbaek.. mmg dh lame crk nei, ley try nnty, tengs alang ;)

    ReplyDelete
  6. gud2 shida..tak lama lagi shida da bleh buat laman web bermula dari kosong

    ReplyDelete
  7. nice.. rajin ar wt tutorial cmni ^^

    ReplyDelete
  8. thnks dear for sharing. mwuahxx :)

    ReplyDelete
  9. bagus bnda ni...nnti nak cuba try test...tqvm

    ReplyDelete
  10. thanks shida..apit bawu taw..nanti pinjam tuto nie ok! credit cam biasa.hihi.

    ReplyDelete
  11. TQ CIK SHIDA..SY BERJAYA..MASHHEHH3

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.