Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 7 July 2011

tutorial : cara nak blok klik kanan (disable/block right click)

Assalamualaikum, peace upon you.
ok tutor ini pula shida nak bagi code disable/block right click, dimana sekarang ni dalam dunia blogger dah banyak sangat copycat copypaste copy what ever kan. so kita sebagai owner haruslah memelihara penulisan karya seni design-design atau apa saja. Supaya orang yang ada niat "c pangkah" ini tidak dapat copy bulat-bulat apa yang tersedia ada dalam blog kita. kalau nak minta izin dulu hehe^^ betul tak??  so follow step ini ok.

1. login blog >> design / page element >> add a gadget >>  HTML/JavaScript
2. masukkan kod dibawah ini dan title kosongkan ok.
<script language=javascript>
<!--

//edit by unwanted


var message="hak cipta terpelihara..sorry sorry and sorry !!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>
3.  ok yang shida highlight dengan warna pink tu korang boleh tukar ayat apa yang sesuai nak letak bila ada orang cuba tekan right klik .
4. dah paste save dan arrange gadget ini dibahagian bawah sekali supaya korang tak akan usik dan delete pula.

Selamat mencuba ^_^





10 comments:

  1. Salam Shida..

    Thanks...thanks..thanks.. Kak Nida dah try dan menjadi... Alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. hari tu sis ada letak gak utk disable right click ni..tp bila tukar template..kod ni pun ilang..
    Ok..nnt blh letak blk ni..Thx for Sharing.. ;)

    ReplyDelete
  3. dah..tQ for the toturial.. =)

    ReplyDelete
  4. heheh..apik nk wat..tapi kesian kat pengunjung,,hehehe

    ReplyDelete
  5. owh macam ni rupanya..tapi malas la nak buat..biar je la orang copy hehe pemurah la katakan

    ReplyDelete
  6. upgrade ciri2 keselamatan en3, hikk...

    ReplyDelete
  7. shida, ada sesetengah blog kan.. xboleh highlight tapi code banner blog tu boleh higlight plak. nak wat cmna ek

    ReplyDelete
  8. terima kasih banyak2... ni dah 3 tutorial dari kak shida..berkesan... :)

    ReplyDelete
  9. yeayyyy!!

    dh boley buat tuk xleh right-click hehehe...

    tq Shida...ur tutorial suksess!!

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.