tutorial : cara nak dapatkan link gambar upload dari blogspot | Dunia sebenar Shida tutorial : cara nak dapatkan link gambar upload dari blogspot

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)



Friday, 15 July 2011

tutorial : cara nak dapatkan link gambar upload dari blogspot

Assalamualaikum, peace upon you.
klik banner untuk berjumpa dan bersuai kenal dengan model tutorial shida ^_^
ha! macam kenal tak banner blogger ni? shida amik sebagai tutor untuk blog shida. Sekarang ni dah banyak blog yang ada banner tak kira lah banner dia file apa sekalipun PNG ke JPG ke GIF ke mahupun yang tengah top sekarang banner FLASH. yang macam shida pakai sekarang ni hehe^^ jom excahange ^_^
so fungsi banner juga penting, main peranan juga pada blog kita. sebab kewujudan banner ni akan membuat blog kita akan berada dimerata-rata blog. tak kira lah blog newbie ke blog otai ke. so masalahnya sekarang ramai yang tak peka tentang kepentingan tu. mereka anggap banner ni sekadar saja-saja suka-suka letak. banner juga boleh menyumbang kepada trafik. harap maklum ya! so bagaimana nak jaga banner kita. Pastikan korang upload banner dengan cara yang betul dan mudah. shida sarankan korang upload banner atau apa saja picture yang korang pakai untuk blog korang termasuk header dan lain-lain menggunakan uploader blogspot sendiri. kenapa? sebab kita tak nak akan terjadi seperti gambar dibawah. hanya kerana kita upload pada website image hosting tersebut habis semua gambar-gambar kita rosak.
untuk mengelak ini semua berlaku seeloknya korang upload pada blogspot dan menggunakan link sebagai pengganti link yang korang nak pakai. so shida tunjuk cara bagaimana nak ambil link atau nak dapatkan link selepas kita upload gambar tersebut.

1. masuk new entri seperti biasa >> upload gambar seperti biasa (seperti gambar dibawah)
2. sudah upload ambil size original ok, lepas tu klik Edit HTML yang shida boderkan  seperti di dalam gambar yang shida print screen.
3. bila klik Edit HTMl dia akan kua seperti gambar di bawah. ada banyak-banyak tulisan so pastikan korang tahu jenis file dan nama yang korang letak untuk banner atau lain-lain.
tulisan yang shida highlight kan tu adalah link banner yang shida upload file: jpg dan nama banner : bannerkecil. Jadi korang boleh ambil link tu dan guna. Jadi masalah rosak seperti yang shida cakap tadi tak akan timbul. dah siap upload semua link pun dah ambil boleh delete post tadi cari pada Return to list of posts nak biar pun tak apa sebab korang tak publish dan tak akan mengganggu entri korang yang lain-lain. so selamat mencuba ^_^

nak excahange banner dengan apik boleh terus ke blog apikpehe ok :)