Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 7 July 2011

tutorial : cara nak letak gambar pada bawah luar blog / bawah dalam blog (footer)

Assalamualaikum, peace upon you.
nak tengok owner model footer shida klik sini > chikova
ok hari ni shida nak buat tutorial bagaimana kita nak letak gambar atau apa saja dibawah blog atau dibahagian yang dipanggil footer. Tutorial ini ada dua cara sama ada korang nak letak gambar itu dibawah dalam blog atau dibawah luar blog so jom tengok stepnya yang mudah. (tutorial ni shida lebihkan kepada pengguna template blogspot)

1. seperti biasa login blog >> dashboard >> edit html >> tick expand widget
2. sediakan gambar/link gambar yang mahu diletakkan dibahagian bawah blog.
3. size gambar juga kalau boleh berpadanan dengan blog korang, jangan pula letak sampai blog anda terpaksa ditarik ke kiri dan ke kanan ok.
4. cari kod ini untuk bawah dalam blog >> <footer>
5. dah jumpa korang paste link korang bawah kod tadi seperti gambar yang shida print screen ini .
6. dah siap paste preview dulu kalau jadi baru save ok :)




yang ini pula untuk yang nak letak gambar bawah luar blog. so ikut step 1 -3 dulu ok.
4. cari kod ini >> </body>
5. paste seperti dalam gambar yang shida print screen klik gambar untuk lebih jelas.
6. korang dah paste preview lah dulu nak tengok hasilnya jadi atau tak jadi. kalau berjaya savelah ok!

shida harap tutorial shida nih boleh membantu newbie atau blogger lain dalam nak mencantikkan lagi blog korang . Selamat mencuba ^_^




14 comments:

  1. footer tu da jmpe.. yg gmbr tu amek direct link dy ke? img src= tu tambah sendiri?

    ReplyDelete
  2. bagus tutorial ni..nanti fir nak buat footer..shida ajar eh :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. alamak nape jd jauh lak dr body dia...huhu

    ReplyDelete
  5. ekeke...da jd da....clpa baca da.. ^_^ tutor ni la yg cci dok cari2..ehehe...tq..tq.. ^_^

    ReplyDelete
  6. thanks to cik shida... da try n bley da... nnt singgah blog saye yer... :)
    thanks a lot!!

    ReplyDelete
  7. ha yg ni lor sheda tngah cari hik2 tp yunk lau nk smbungkn mcm shida punyer skunk cmnerr??

    ReplyDelete
  8. yeay! berjaya..tq~
    nnt singgah blog sy ea..
    jom join http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/06/giveaway.html :D

    ReplyDelete
  9. yeay berjaya dah akak.. tq akak utk tuto ni..hehe ;)

    ReplyDelete
  10. Asalammualaikum....Bagaimana hendak letak gmba mcm kt atas tu? Yang ade laki pompuan tu...sticker tu..yang ada tulis Dunia Shida...Mohon dibalas dgn segera ya...

    ReplyDelete
  11. Asalammualaikum....Bagaimana hendak letak gmba mcm kt atas tu? Yang ade laki pompuan tu...sticker tu..yang ada tulis Dunia Shida...Mohon dibalas dgn segera ya...

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.