tutorial : nak buat bloglist | show all | Dunia sebenar Shida tutorial : nak buat bloglist | show all

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 26 July 2011

tutorial : nak buat bloglist | show all

Assalamualaikum, peace upon you.

ok kali ni shida nak ajar bagaimana nak buat bloglist dan show all jadi tak perlu pakai scroll. ikut step yang shida bagi sangat-sangat mudah. mungkin semua pun boleh ikut dan buat sendiri. bagi yang dah pakai kod scroll untuk bloglist tu buang dulu lah kod tu baru boleh dapat untuk show all ok ^_^
1. login blog >> masuk page element >> add a gadget 
2. jadi pilihlah gadget untuk Blog List.

3. untuk title yang korang nak letak. ikut suka lah nak letak nama apa pun :)
4. ok yang ini pula berapa bilangan blog yang korang nak show untuk yang paling atas sekali
macam shida sendiri ada 15blog tersenarai maka shida letak 5 yang teratas seperti dalam gambar. Jadi 5 blog yang update terbaru akan keluar dulu *saling berganti lah :)
5. untuk yang ini pula ikut suka la apa yang korang nak pamer kat situ macam shida cukup icon dan date last update saja.
6. rasa dah puas hati sila lah SAVE. selesai sudah ^_^ selamat mencuba.



15 Jari Ohsem:

Cik Azizah said...

bagusnya tutorial ni..bagus lagi untuk newbie yg masih belajar kan..sama2 kita sharing. sharing is loving..kihkih :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sharing is Caring..Thx ;)

apik pehe said...

shida...selamat hari lahir tau...
sori terlambat..hehehe..

apik nk gak buh bloglist..tapi belom masa lagi kot

Cik Kasut said...

shida km ada tag awak :)

http://kasutselipar.blogspot.com/2011/07/giveaway-from-moscow-by-miszlullaby.html

caliph shuriken said...

nice tutorial ^^

cunndaa said...

shidaaaa...mekasih sayang...
muahhhh seketul kat pp kanan taw..kekekeee

patriq said...

nice tutor sida!

cunndaa said...

baru perasan, bezanya juz tick kat show tu ye....
btw, tengs a lot dear...

peyansanstaro said...

thnk..
dah pndai buat..
anda termsok dlm bloglist saya..
hehe=)

Miss Jie said...

thanks kak shida utk tuto ni

eikorina-NaWaL sYaFiQ said...

Thanks for ur info!!! O(∩_∩)O

Aenn Athirah said...
This comment has been removed by the author.
Aenn Athirah said...
This comment has been removed by the author.
Aenn Athirah said...
This comment has been removed by the author.
♥ AE ♥ said...

Kalau guna template punya macam mana sis ? Help me . Help mee :(