tutorial : bagaimana nak buat "top commentators" | Dunia sebenar Shida tutorial : bagaimana nak buat "top commentators"

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 2 August 2011

tutorial : bagaimana nak buat "top commentators"

Assalamualaikum, peace upon you.
ok tutorial kali ni shida nak ajar bagaimana nak buat top comment blog. Ia sebagai penghargaan kepada pentegar-pentegar komen yang selalu komen entri kita. Bukan senang kita nak dapat pentegar komen tau. susah sebab dorang hari-hari datang singgah dan baca entri walaupun entri tah apa-apa huhu^^ Terima kasih shida ucapkan pada pengomen tegar blog shida seperti tertera didalam list "pengkritik tegar!" sebagai balasan shida hari-hari datang blog mereka. Blog dorang best walah! so jom tengok cara dia :

1. kena login blog >> design+page element >> add a gadget >>HTMLjavascript
2. copy code dibawah dan paste dalam HTML tadi dan before tu kena buat no.3 dulu

<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
document.write('<ul style="list-style-image: url(link gambar nak pakai);margin-left: 22px;">');
var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ul>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://duniakushida.blogspot.com
&ExcludedNick1=shida'R
&ShowHowMany=10
&_callback=getYpipe
&_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
&_render=json"
type="text/javascript"></script>

3.  link gambar nak pakai <--- korang kena letak image atau picture bersize kecil (yang bersesuaian) untuk letak sebagai icon. mana nak ambil gambar-gambar tu ok kat sini ada banyak picture cari saja ok --> graphic cute!
 http://duniakushida.blogspot.com <--- ini pula korang masukkan link blog korang ok
shida'R <-- ok yang ini pula kalau korang rasa tak nak masuk sekali nama korang dalam top comment tu korang boleh letak nama yang korang pakai pada blog.
 10 <--- ini pula jumlah yang korang nak pamerkan macam shida top 10 cukuplah.
4. ok dah siap semua boleh SAVE ok!

selamat mencuba kalau berjaya terima kasih diperlukan :)



 
 

15 Jari Ohsem:

Wanie said...

bape kali dah fir letak widget ni pastu buang pastu buh balik..hehehe

best widget ni kite leh tgk sape selalu komen..

owh fir top 5 tu..^_^

shida'R said...

yup hehe..shida firstime letak hehe ^_^..lpas ni nk buat top comment lucky draw hehe..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx shidah utk tutorial ni..
sis hari tu ada letak gak widget ni..tp kiraan dia mcm tak betul..nnt sis nk cuba guna yg ni plak..

hehe..Tak sangka plak sis yg paling teratas.. ;)

Cik Azizah said...

ade pulak tercalon di situ...weee~~ thank tutorial ni.. jijah nak padam balik jijah punya sebab ade nama jijah pulak kat sana..hehe

laskar pelangi said...

tutorial yang berguna :)

Syuxer said...

wah rajin shida wat tutorial..:)..ini widget penting untuk tau sapa pencinta blog kita kan heheh

L said...

pon2..lori milo L dtg dh... sori lambat seket.. xsempat nk dtg time shur nk supot milo ais 3in 1 utk berbuka nt.. k.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/bangun-sahur-buat-aper.html

Odah + One = OdahOne said...

wah bagus ni...dah lama nak cuba try buat camni...skrg jugak OdahOne try...thanx a lot...nnti bleh dtg tgk k

Xavi De said...

thanx sudi kongsi, dah lama pakcikcari mende nie..hehe

shida'R said...

yup sis..sis adelah pngkritik terbaik blog shida hehe ^_^

caliph shuriken said...

best tutorial cmni ^^

b0an said...

cam besh jew widget nie....nak test laa..hehe

Acik Ita said...

acik nak try yg nie la insyaALLAH..tunggu lau nuff n churp2 leh on t..
takut campur nebes nie...jgn la terjadi apa2 yg xbest..huhuhu..

izan mama mia said...

Assalamualaikum shida..terima kasih...izan datang minta izin copy totur ni...menjadi laa...suka sangat. :)

uncle said...

uncle tengah tercari-cari..akhirnya berjumpa tutorial disini..terima kasih..nanti uncle cuba..hihih