tutorial : bagaimana nak buat "top commentators" part2 | Dunia sebenar Shida tutorial : bagaimana nak buat "top commentators" part2

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 23 August 2011

tutorial : bagaimana nak buat "top commentators" part2

Assalamualaikum, peace upon you.
hari ni tiba-tiba nak share tutor dengan korang lagi hehe^^ disebabkan esok cuti mungkin entri dalam sehari mungin lebih dari dua insyallah~ untuk pengetahuan semua semua tutor shida dalam tutorial blog shida ni bukan copy sahaja dari mana-mana blog tetapi kesemua tutorial yang shida buat ni shida pakai dulu cuba dan share dengan kawan-kawan semua. Ada yang shida pakai sehingga sekarang contoh shadow pada body blog. Nampak simple dan kemas. so tutorial kali ni shida nak buat tutor top komen part2, kenapa part 2? sebab yang shida buat masa tutor first selalu ada masalah. kadang hilang macam tu. 
Jadi yang sekarang lebih baik dan kekal jom cuba ok gantikan yang lama tu. Tutorial ni shida tanya TERBELOG so kredit tutorial ni pada > blogger TERBELOG.

step seperti biasa >> dashboard >> design -> page element >>  add a gadget -> HTML java

 <script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
if(obj.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + obj.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=7b5e76fd684f11e94320abd4e00fbbca&url=http%3A%2F%2Fduniakushida.blogspot.com&num=15&filter=shida'R,Shida Radzuan,shida saje" type="text/javascript"></script>

 ok panduannya seperti berikut gantikan dulu url blog korang ditempat berwarna biru
num=15 --> adalah bilang 'top komen' yang korang nak pamerkan.
filter= pula nama yang korang tak nak ada sekali dalam top komen tersebut biasanya kita letak nama kita lah sebabnya kemungkinan kita paling banyak komen entri kita sendiri betul tak? jadi pisahkan setiap nama dengan koma ya (,) hehe^^

itu sahaja selesai sudah ^_^ terima kasih dan selamat mencuba~




15 Jari Ohsem:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hari tu sis ada buat guna tutorial yg shida buat yg 1st tu..tp kejap ada..kejap Xde..hehe..tp smlm baru ada kuar..ada masa blh cuba yg ni plak..Thx shida.. ;)

caliph shuriken said...

nice.. rajin laa shida wt tutorial.. klau sy perlu apa2 nanti sy cari kt sini ok ^^

echa takashimaya said...

hehe.thanx shida.tapi sekrg xleh guna lg sbb tak ramai commentators lg.hehe

Odah + One = OdahOne said...

OdahOne dah try test...yg ni lg better dari yg dulu tu...thanx lh byk2 ek

bunga said...

xsempat nak edit blog lagi nak tambah tu..

b0an said...

kak shida..yang nie len kew dari part 1 tue?cam same jew...hehe

Acid+ said...

+Cool,
Waaa!Nice tutoo!Baru Cool! :D

Cik Azizah said...

skrg tgk top komentar ni kejap ada kjp xde..pelik betol. huhuhu

Cik Azizah said...

skrg tgk top komentar ni kejap ada kjp xde..pelik betol. huhuhu

Hafizzi Aziz said...

bereh2..nice tutor..huhu..nak torai nanti..

Miz Novexx said...

wah, dah ada tutor...
lepas ni boleh la godek2 blog shida cari tutor ek? ;)
heheh

Wanie said...

skang xnak letak lagi..kang dekat2 raya baru wanie letak balik..

tuto ni gune html lain ye..tapi konsep same je kan..ganti URL sume tu..

ADAM FIKRI said...

adam dah pasang...yey......

duan said...

thnks sbb byk membantu..nk cuba nanti la..;)

dEdEQ dE wIshEs said...

RAJINNYE SHIDA WAT TUTO .. TERINGIN GAK NK WAT .. TAPI HAREM .. SIKIT PUN XPNDAI .. HAHAHA