Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Tuesday, 23 August 2011

tutorial : bagaimana nak buat "top commentators" part2

Assalamualaikum, peace upon you.
hari ni tiba-tiba nak share tutor dengan korang lagi hehe^^ disebabkan esok cuti mungkin entri dalam sehari mungin lebih dari dua insyallah~ untuk pengetahuan semua semua tutor shida dalam tutorial blog shida ni bukan copy sahaja dari mana-mana blog tetapi kesemua tutorial yang shida buat ni shida pakai dulu cuba dan share dengan kawan-kawan semua. Ada yang shida pakai sehingga sekarang contoh shadow pada body blog. Nampak simple dan kemas. so tutorial kali ni shida nak buat tutor top komen part2, kenapa part 2? sebab yang shida buat masa tutor first selalu ada masalah. kadang hilang macam tu. 
Jadi yang sekarang lebih baik dan kekal jom cuba ok gantikan yang lama tu. Tutorial ni shida tanya TERBELOG so kredit tutorial ni pada > blogger TERBELOG.

step seperti biasa >> dashboard >> design -> page element >>  add a gadget -> HTML java

 <script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
if(obj.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + obj.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=7b5e76fd684f11e94320abd4e00fbbca&url=http%3A%2F%2Fduniakushida.blogspot.com&num=15&filter=shida'R,Shida Radzuan,shida saje" type="text/javascript"></script>

 ok panduannya seperti berikut gantikan dulu url blog korang ditempat berwarna biru
num=15 --> adalah bilang 'top komen' yang korang nak pamerkan.
filter= pula nama yang korang tak nak ada sekali dalam top komen tersebut biasanya kita letak nama kita lah sebabnya kemungkinan kita paling banyak komen entri kita sendiri betul tak? jadi pisahkan setiap nama dengan koma ya (,) hehe^^

itu sahaja selesai sudah ^_^ terima kasih dan selamat mencuba~




15 comments:

  1. Hari tu sis ada buat guna tutorial yg shida buat yg 1st tu..tp kejap ada..kejap Xde..hehe..tp smlm baru ada kuar..ada masa blh cuba yg ni plak..Thx shida.. ;)

    ReplyDelete
  2. nice.. rajin laa shida wt tutorial.. klau sy perlu apa2 nanti sy cari kt sini ok ^^

    ReplyDelete
  3. hehe.thanx shida.tapi sekrg xleh guna lg sbb tak ramai commentators lg.hehe

    ReplyDelete
  4. OdahOne dah try test...yg ni lg better dari yg dulu tu...thanx lh byk2 ek

    ReplyDelete
  5. xsempat nak edit blog lagi nak tambah tu..

    ReplyDelete
  6. kak shida..yang nie len kew dari part 1 tue?cam same jew...hehe

    ReplyDelete
  7. +Cool,
    Waaa!Nice tutoo!Baru Cool! :D

    ReplyDelete
  8. skrg tgk top komentar ni kejap ada kjp xde..pelik betol. huhuhu

    ReplyDelete
  9. skrg tgk top komentar ni kejap ada kjp xde..pelik betol. huhuhu

    ReplyDelete
  10. bereh2..nice tutor..huhu..nak torai nanti..

    ReplyDelete
  11. wah, dah ada tutor...
    lepas ni boleh la godek2 blog shida cari tutor ek? ;)
    heheh

    ReplyDelete
  12. skang xnak letak lagi..kang dekat2 raya baru wanie letak balik..

    tuto ni gune html lain ye..tapi konsep same je kan..ganti URL sume tu..

    ReplyDelete
  13. thnks sbb byk membantu..nk cuba nanti la..;)

    ReplyDelete
  14. RAJINNYE SHIDA WAT TUTO .. TERINGIN GAK NK WAT .. TAPI HAREM .. SIKIT PUN XPNDAI .. HAHAHA

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.