Team hacker semakin berleluasa sekarang! apa patut korang buat? | Jom selamatkan blog sebelum menjadi mangsa HACKER! | Dunia sebenar Shida Team hacker semakin berleluasa sekarang! apa patut korang buat? | Jom selamatkan blog sebelum menjadi mangsa HACKER!

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Thursday, 29 September 2011

Team hacker semakin berleluasa sekarang! apa patut korang buat? | Jom selamatkan blog sebelum menjadi mangsa HACKER!

   Assalamualaikum, peace upon you. 
hye korang! hari ni keluar isu tentang hacked pula sebab semakin hot dorang ni menggodam lawan web orang sesuka hati dorang kan. Eh kejap-kejap sorry sangat-sangat sebab 2 3 hari ni entri shida mengarut-ngarut saja. hahaa^^ caliph kata picture yang shida rembat dari sana sini semakin extreme hahaa^^ lawak je bila shida baca. entah mood ting tong macam tu lah! lain kali shida jadi lebih sopan sikit hehee ;p tu lah shida ni nak berlagak jadi ganas tapi tak reti huhuhuu ;p

ok ok fokus pada entri sebenar, sebenarnya shida nak keluarkan isu ini sebab member blog shida si CHACHA ni blog dia kena hack. wahhh sedih kot kalau blog jadi macam tu. hari tu blog shida kena TEST REMOVED oleh abang google tapi dah ok sebab shida bagi dia surat love love. Abang google sayang shida pastu dia bagi balik blog shida ni tanpa cacat cela sedikit pun (nanti shida buat tutorial blog kena removed ) sekarang blog chacha kena hacked pula. Memang cuak juga lah tapi ini bukan cuak rasenya nak teroyak kot huhuh^^ klik gambar atas untuk pembesaran atau klik nama chacha kalau nak tengok secara real. Ada sesiapa boleh bantu cha? Jalan penyelesaian dah ada,buat pun atas pengalaman orang. so harap sangat-sangat membantu cha dan cha dapat balik blog kesayangannya itu.

update : blog cha dah pulih, lega alhamdulillah :)
biasa orang akan tanya kenapa blog kita kena hack?sebab apa ya?

kalau nak cerita tentang punca memang banyak sebab komuniti hacker ni diseluruh dunia. Jadi punca tu sukar diramal. sebelum ni kecoh tentang gov nak mansuhkan donwload-download percuma disemua laman sesawang jadi secara tak langsung terjadilah hacker-hacker dilaman web gov yang berkaitan dan tidak berkaitan *sorry isu ni shida tak research tapi atas pemerhatian saja. betul tak betul terpulang! shida tak kisah!  TAPI ada juga tentang isu hacker ni saja suka-suka nak kacau disebabkan kelemahan PASSWORD kita sendiri. disini shida tunjukkan beberapa contoh password popular yang mudah orang detect terutama siHACKER.
 idea sini > blogger zuan & sumber sini > tom'shardware
jadi? korang jangan lah ada rasa malas dengan password ni. kalau boleh cipta satu password yang bersilang dengan nombor dan huruf serta panjang, sebagai contohnya seperti : shida24cutesangatdia87 atau shida24gadis87yangcomel eh eh ni contoh saja tau jangan marah ngeeee.. ;p tapi tapi kalau korang buat pertukaran password yang menggila passwordnya shida sarankan korang salinlah atau copy kat mana-mana ok. sebagai reminder untuk korang. kalau lupa korang boleh rujuk betul tak? tak rugi buat untuk keselamatan blog atau laman sesawang korang. Macam password shida sekarang pun rasa macam tak cukup strong! dan selamat, nak tukar lah risau pula nanti terkena huhu^^ orang cakap sediakan payung sebelum hujan kan betul tak??

jom cek password/katalaluan korang sama ada kuat atau tak klik sini > password checker


shida juga sediakan beberapa TIPS menjaga password korang. moga membantu ^_^
  1. menggunakan password/katalaluan yang kuat. seperti dalam entri shida.
  2. sering mengubah password anda.
  3. pastikan password/katalaluan anda tidak sama dengan laman sesawang yang lain seperti facebook, twitter, myspace dan lain-lain.
  4. jangan menulis atau simpan password/katalaluan ditempat yang tidak selamat.
  5. Jangan menggunakan hint password/pembayang katalaluan.
  6. Jangan save password bagi pengguna internet explorer.
  7. lagi panjang password lagi selamat.
  8. selesai online atau menggunakan laman sesawang korang. pastikan signout bukan pangkah ok.
  9. jangan menggunakan default password.
  10. apa yang penting korang kena berhati-hati dalam menggunakan internet. kalau password kuat macam mana pun,panjang macam mana pun kalau nak kena,kena juga.
selamat beramal ^_^





54 Jari Ohsem:

uLan said...

jahat!!! dah tak ada kerja lain kah nak hack blog org?

Cik tikah said...

nice entry. tq shida! :)

Azhafizah[フィザ] said...

blog cha kene hack..how come..hope akan kembali pulih..tumpang sedih -_-

Azhafizah[フィザ] said...

tapi boleh verify kan..bg no fon nanti die anta pin untuk verify.then da ok da

zareliqa afiqa said...

uishhh! takut2!

peyansanstaro said...

2x blog saya kne hack..
hahaha....
motif dorng suruh like page hack dlm fbk je... tp fikir2 blik utng gak diorng hack kta pnya blog..[tnda kslmtan blog kita lemah].. best dpt bljar ttg hacker2 ne.. cara nk hack blog orng dan nak hack wifi jiran pon boleh.. hehe=)

AYuNG said...

thanx for the info:)

puteri kasih said...

kesian cha..hope dia dapat semula blog dia :(

apik pehe said...

ehmmm..semua ni da tak boleh lari..kiter hanya mampu mencegah dengan cara..jangan masuk mana2 website yg tak betol..hehehe

Cik Azizah said...

wah thanks shida..baru tahu ni..lepas ni kena berjaga2 lah..huhuhu

patriq said...

baguih info ni sida..trimas harus disebarkan!

tilam.BKFM said...

susah juga ea..kalo da kena hack camni shida..takot lak zu..

Odah + One = OdahOne said...

xkn blog picisan pun dieorg nak hack jugak...kalo teror sgt hacklah web CIA FBI or yg seumpama dgnnya...watpe nk hack blog yg cikai2 ni mmglh securitynya xbape mncabar

Odah + One = OdahOne said...

boleh pcaya ker p.wd checker ni shida? ntah2 dieorg saja nak curik p.wd...hoho...harapkan pagar tapi pagar yg bukak pintu pagar???

B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z said...

ha'a lah knape erk??
td g blog cha pn mcm tu.. ingtkn mmg cha sje wt mcm tu wen 2 3 kali g still gak bnda sm.. pelik tol...

Bro ahmad said...

nak kena berjaga2 lepas ni..blog bro sebulan sekali tukar password hmm

tiefazatie said...

isk kesiannya..mintak dijauhkan la..

i am S!L4H.. said...

emm, kalo dah nak kena camane walaupun password over strong. ngeee

APAN said...

teruk gak sapae yg kena tuh...aku cek pasword aku tadi.katanya weak...

mummyriena said...

dah klik blog kawan ko tu shida..sermm aku huk2..camni pn ade ke dlm dunia blog.

Saiazuan said...

entry bgus untuk harini.. hope rmi sedar kepentingan pw..

cunndaa said...

thanks shida...cunda pun agak kurang yakin dgn paswd cunda, so nampak gayanye kena tukar paswd lah ni, bia strong

Syuxer said...

siannya member shida kena hacked huhu..hati mesti parah gila mengenangkan kena hacked..

syuk punya password tadi guna password checker,ia cakap best hehe..panjang mana pun password kita, hacker tetap mampu hack cuma masa yang diambil tuh akan menjadi lama hehe..kalau dapat hacker yang tak pernah kenal erti putus asa,memang nasibla..

Syuxer said...

owh sekarang blog member shida dah boleh buka balik heeh

hyz said...

mcm x dok kijo je diaorg ni.. menyukahkan org je... aishhhh

ChaCha said...

alhamdulillah dah okey :)

caliph shuriken said...

alhamdulillah.. cha dh dpt blog balik dlm keadaan elok...

miratun madihah said...

terima kasih kerana info ini :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

uishh..takut plak kena mcm ni..minta2 dijauhkan..

Ninie said...

nak jemput join contest Ninie....
Sudi2 la kalo ada masa yer...hihiks

"Contest: Di Mana Ninie?"

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-di-mana-ninie.html

jehanfrhin said...

xde keje la plak dorang nie.. kena tukar password la gamaknya.. tp jayhunt pon slalu jugak lupa pasword..hahah.. kalo x betul try je sume pasword yg ade smpai dapat..keh3

Ayie Abas said...

mula2 ayie rasa cuak juga bile tgok blog cha kena hack...tapi ayie dh agak masalah hanya sementara..blog cha akan kembali pulih spt biasa...al hamdulillah jadi nyata. ^__^

zulhilmi tempoyak said...

password sy zulhilmi-kiut-sgt..

rs2 nye org tau x..??

hahahak

PCL said...

hai shida, info bagus ni...

Hacker ni cm macam main2 game plk..kira boleh terjah password org tu bila dah sukses kira kemenangan/kepuasan bg dorang...sesuke je !

mirakim said...

bgos jgk ade hackers ni,dyeorg ley test security kte camne..strong atau lembik..klu security blog kte hbat,kte x pyh tkotla..
ehehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hacker.... tak sukaa!!!

Novelgurl said...

err..nk tkr password tu y leceh tu..t x ingt lak..huhu

ROJAK said...

password nombr macam tu memangla senang kena hack tapi hacker yang hebat tak takut pun dengan password pelik2 ni ada je cara dia nak tahu password tu..nak counter hacker? kita sendiri kena jadi hacker atau berkawan baik dengan hacker.

aibat said...

nampak gayanya kena tukar password yang lagi panjang ni...:)

Wanie said...

lame sgt tak blogwalking, baru tau blog cha kena hack..huhu..org yg hack ni tau password la ye..

info yg berguna ni shida..harap2 password wanie ni selamat..hihi

Cahaya said...

artikelnya bagus. Salam.

tnZackJ said...

satu info yang baik.

Deqt Zainal Abidin said...

terbaekkkkk ^^

♛RaRa♛ said...

baruu ja kena semalam..seyes cuak, seb baik dapat balik..dekat 2 jam lbih gak tggu...=='

Mawarni said...

info menarik kak shida..thks for sharing :)

mizz shaa said...

wahhh takutnya...mmg kene tukar selalu la ni huhuhu...tq info ni shida..

yanie j said...

nice info kaka (:

karmilaillang said...

kene lebih bhati..hati skg =='

Matt Duan said...

bahaya sekarang ni...kene ikut langkah2 shida bg ni...tq shida.....

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

bru je kna hack.. haru biru idup dibuatnya

Leeza dayasari [santai leeza] said...

kita kena hati2.. takutnya.

Tinta Lana said...

Aah.. thn lepas, ada BB blog kena hack.. tanpa sebab kukuh, tiba2 diorg jadi mangsa.

Lana cuba tukar password..tpi, kdg2, asyik tukar, terlupa plak,hehehe.

Memang seeloknya, bersilang ant huruf dgn nombor, nombor tu plak, kalau bleh, guna yg takda relate sgt dgn kita. Jgn gunakan no tahun kelahiran, tarikh lhir ke.

shasha yacob said...

mulai hari ni nak tukaq pass lahh, panjang panjang sampai poning den

Rogen Gupta said...

Thanks for share it with us

Droid4apk