Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 29 September 2011

Team hacker semakin berleluasa sekarang! apa patut korang buat? | Jom selamatkan blog sebelum menjadi mangsa HACKER!

   Assalamualaikum, peace upon you. 
hye korang! hari ni keluar isu tentang hacked pula sebab semakin hot dorang ni menggodam lawan web orang sesuka hati dorang kan. Eh kejap-kejap sorry sangat-sangat sebab 2 3 hari ni entri shida mengarut-ngarut saja. hahaa^^ caliph kata picture yang shida rembat dari sana sini semakin extreme hahaa^^ lawak je bila shida baca. entah mood ting tong macam tu lah! lain kali shida jadi lebih sopan sikit hehee ;p tu lah shida ni nak berlagak jadi ganas tapi tak reti huhuhuu ;p

ok ok fokus pada entri sebenar, sebenarnya shida nak keluarkan isu ini sebab member blog shida si CHACHA ni blog dia kena hack. wahhh sedih kot kalau blog jadi macam tu. hari tu blog shida kena TEST REMOVED oleh abang google tapi dah ok sebab shida bagi dia surat love love. Abang google sayang shida pastu dia bagi balik blog shida ni tanpa cacat cela sedikit pun (nanti shida buat tutorial blog kena removed ) sekarang blog chacha kena hacked pula. Memang cuak juga lah tapi ini bukan cuak rasenya nak teroyak kot huhuh^^ klik gambar atas untuk pembesaran atau klik nama chacha kalau nak tengok secara real. Ada sesiapa boleh bantu cha? Jalan penyelesaian dah ada,buat pun atas pengalaman orang. so harap sangat-sangat membantu cha dan cha dapat balik blog kesayangannya itu.

update : blog cha dah pulih, lega alhamdulillah :)
biasa orang akan tanya kenapa blog kita kena hack?sebab apa ya?

kalau nak cerita tentang punca memang banyak sebab komuniti hacker ni diseluruh dunia. Jadi punca tu sukar diramal. sebelum ni kecoh tentang gov nak mansuhkan donwload-download percuma disemua laman sesawang jadi secara tak langsung terjadilah hacker-hacker dilaman web gov yang berkaitan dan tidak berkaitan *sorry isu ni shida tak research tapi atas pemerhatian saja. betul tak betul terpulang! shida tak kisah!  TAPI ada juga tentang isu hacker ni saja suka-suka nak kacau disebabkan kelemahan PASSWORD kita sendiri. disini shida tunjukkan beberapa contoh password popular yang mudah orang detect terutama siHACKER.
 idea sini > blogger zuan & sumber sini > tom'shardware
jadi? korang jangan lah ada rasa malas dengan password ni. kalau boleh cipta satu password yang bersilang dengan nombor dan huruf serta panjang, sebagai contohnya seperti : shida24cutesangatdia87 atau shida24gadis87yangcomel eh eh ni contoh saja tau jangan marah ngeeee.. ;p tapi tapi kalau korang buat pertukaran password yang menggila passwordnya shida sarankan korang salinlah atau copy kat mana-mana ok. sebagai reminder untuk korang. kalau lupa korang boleh rujuk betul tak? tak rugi buat untuk keselamatan blog atau laman sesawang korang. Macam password shida sekarang pun rasa macam tak cukup strong! dan selamat, nak tukar lah risau pula nanti terkena huhu^^ orang cakap sediakan payung sebelum hujan kan betul tak??

jom cek password/katalaluan korang sama ada kuat atau tak klik sini > password checker


shida juga sediakan beberapa TIPS menjaga password korang. moga membantu ^_^
  1. menggunakan password/katalaluan yang kuat. seperti dalam entri shida.
  2. sering mengubah password anda.
  3. pastikan password/katalaluan anda tidak sama dengan laman sesawang yang lain seperti facebook, twitter, myspace dan lain-lain.
  4. jangan menulis atau simpan password/katalaluan ditempat yang tidak selamat.
  5. Jangan menggunakan hint password/pembayang katalaluan.
  6. Jangan save password bagi pengguna internet explorer.
  7. lagi panjang password lagi selamat.
  8. selesai online atau menggunakan laman sesawang korang. pastikan signout bukan pangkah ok.
  9. jangan menggunakan default password.
  10. apa yang penting korang kena berhati-hati dalam menggunakan internet. kalau password kuat macam mana pun,panjang macam mana pun kalau nak kena,kena juga.
selamat beramal ^_^





55 comments:

  1. jahat!!! dah tak ada kerja lain kah nak hack blog org?

    ReplyDelete
  2. blog cha kene hack..how come..hope akan kembali pulih..tumpang sedih -_-

    ReplyDelete
  3. tapi boleh verify kan..bg no fon nanti die anta pin untuk verify.then da ok da

    ReplyDelete
  4. 2x blog saya kne hack..
    hahaha....
    motif dorng suruh like page hack dlm fbk je... tp fikir2 blik utng gak diorng hack kta pnya blog..[tnda kslmtan blog kita lemah].. best dpt bljar ttg hacker2 ne.. cara nk hack blog orng dan nak hack wifi jiran pon boleh.. hehe=)

    ReplyDelete
  5. kesian cha..hope dia dapat semula blog dia :(

    ReplyDelete
  6. ehmmm..semua ni da tak boleh lari..kiter hanya mampu mencegah dengan cara..jangan masuk mana2 website yg tak betol..hehehe

    ReplyDelete
  7. wah thanks shida..baru tahu ni..lepas ni kena berjaga2 lah..huhuhu

    ReplyDelete
  8. baguih info ni sida..trimas harus disebarkan!

    ReplyDelete
  9. susah juga ea..kalo da kena hack camni shida..takot lak zu..

    ReplyDelete
  10. xkn blog picisan pun dieorg nak hack jugak...kalo teror sgt hacklah web CIA FBI or yg seumpama dgnnya...watpe nk hack blog yg cikai2 ni mmglh securitynya xbape mncabar

    ReplyDelete
  11. boleh pcaya ker p.wd checker ni shida? ntah2 dieorg saja nak curik p.wd...hoho...harapkan pagar tapi pagar yg bukak pintu pagar???

    ReplyDelete
  12. ha'a lah knape erk??
    td g blog cha pn mcm tu.. ingtkn mmg cha sje wt mcm tu wen 2 3 kali g still gak bnda sm.. pelik tol...

    ReplyDelete
  13. nak kena berjaga2 lepas ni..blog bro sebulan sekali tukar password hmm

    ReplyDelete
  14. isk kesiannya..mintak dijauhkan la..

    ReplyDelete
  15. emm, kalo dah nak kena camane walaupun password over strong. ngeee

    ReplyDelete
  16. teruk gak sapae yg kena tuh...aku cek pasword aku tadi.katanya weak...

    ReplyDelete
  17. dah klik blog kawan ko tu shida..sermm aku huk2..camni pn ade ke dlm dunia blog.

    ReplyDelete
  18. entry bgus untuk harini.. hope rmi sedar kepentingan pw..

    ReplyDelete
  19. thanks shida...cunda pun agak kurang yakin dgn paswd cunda, so nampak gayanye kena tukar paswd lah ni, bia strong

    ReplyDelete
  20. siannya member shida kena hacked huhu..hati mesti parah gila mengenangkan kena hacked..

    syuk punya password tadi guna password checker,ia cakap best hehe..panjang mana pun password kita, hacker tetap mampu hack cuma masa yang diambil tuh akan menjadi lama hehe..kalau dapat hacker yang tak pernah kenal erti putus asa,memang nasibla..

    ReplyDelete
  21. owh sekarang blog member shida dah boleh buka balik heeh

    ReplyDelete
  22. mcm x dok kijo je diaorg ni.. menyukahkan org je... aishhhh

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah.. cha dh dpt blog balik dlm keadaan elok...

    ReplyDelete
  24. terima kasih kerana info ini :)

    ReplyDelete
  25. uishh..takut plak kena mcm ni..minta2 dijauhkan..

    ReplyDelete
  26. nak jemput join contest Ninie....
    Sudi2 la kalo ada masa yer...hihiks

    "Contest: Di Mana Ninie?"

    http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-di-mana-ninie.html

    ReplyDelete
  27. xde keje la plak dorang nie.. kena tukar password la gamaknya.. tp jayhunt pon slalu jugak lupa pasword..hahah.. kalo x betul try je sume pasword yg ade smpai dapat..keh3

    ReplyDelete
  28. mula2 ayie rasa cuak juga bile tgok blog cha kena hack...tapi ayie dh agak masalah hanya sementara..blog cha akan kembali pulih spt biasa...al hamdulillah jadi nyata. ^__^

    ReplyDelete
  29. password sy zulhilmi-kiut-sgt..

    rs2 nye org tau x..??

    hahahak

    ReplyDelete
  30. hai shida, info bagus ni...

    Hacker ni cm macam main2 game plk..kira boleh terjah password org tu bila dah sukses kira kemenangan/kepuasan bg dorang...sesuke je !

    ReplyDelete
  31. bgos jgk ade hackers ni,dyeorg ley test security kte camne..strong atau lembik..klu security blog kte hbat,kte x pyh tkotla..
    ehehe

    ReplyDelete
  32. err..nk tkr password tu y leceh tu..t x ingt lak..huhu

    ReplyDelete
  33. password nombr macam tu memangla senang kena hack tapi hacker yang hebat tak takut pun dengan password pelik2 ni ada je cara dia nak tahu password tu..nak counter hacker? kita sendiri kena jadi hacker atau berkawan baik dengan hacker.

    ReplyDelete
  34. nampak gayanya kena tukar password yang lagi panjang ni...:)

    ReplyDelete
  35. lame sgt tak blogwalking, baru tau blog cha kena hack..huhu..org yg hack ni tau password la ye..

    info yg berguna ni shida..harap2 password wanie ni selamat..hihi

    ReplyDelete
  36. baruu ja kena semalam..seyes cuak, seb baik dapat balik..dekat 2 jam lbih gak tggu...=='

    ReplyDelete
  37. info menarik kak shida..thks for sharing :)

    ReplyDelete
  38. wahhh takutnya...mmg kene tukar selalu la ni huhuhu...tq info ni shida..

    ReplyDelete
  39. bahaya sekarang ni...kene ikut langkah2 shida bg ni...tq shida.....

    ReplyDelete
  40. bru je kna hack.. haru biru idup dibuatnya

    ReplyDelete
  41. Aah.. thn lepas, ada BB blog kena hack.. tanpa sebab kukuh, tiba2 diorg jadi mangsa.

    Lana cuba tukar password..tpi, kdg2, asyik tukar, terlupa plak,hehehe.

    Memang seeloknya, bersilang ant huruf dgn nombor, nombor tu plak, kalau bleh, guna yg takda relate sgt dgn kita. Jgn gunakan no tahun kelahiran, tarikh lhir ke.

    ReplyDelete
  42. mulai hari ni nak tukaq pass lahh, panjang panjang sampai poning den

    ReplyDelete
  43. Saya dah coba buka konten lain hanya ini yang berjaya, padahal semua title begitu menggoda, mengapa berat sangat nak acces?

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.