tutorial : cara nak buat post blockquote yang simple | Dunia sebenar Shida tutorial : cara nak buat post blockquote yang simple

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 20 September 2011

tutorial : cara nak buat post blockquote yang simple

   Assalamualaikum, peace upon you.
semalam 3 entri tutorial telah shida buat untuk korang tentang template denim, kali ini shida nak tunjuk bagaimana nak buat post blockquote yang simple dan senang jom follow step bawah ni :)

masuk >> design >> editHTML >> tick expand widget
cari kod ini >> .post blockquote { *lebih mudah guna ctrl+f 

dah jumpa paste kod dibawah selepas kod yang dicari seperti contoh gambar dibawah.
background: #FFFFFF;
border: 3px dotted #000000;
padding: 7px;
untuk colour background dan boder boleh tukar-tukar warna mengikut citarasa korang, kodnya boleh rujuk sini > kod warna

ini contoh editHTML yang sepatutnya korang kena paste ok, hope membantu ;)
dah siap boleh preview kalau dah puas hati boleh save!


atau

nak pakai blockquote yang ada background pun boleh cuma tambah kod dibawah selepas >> background: #FFFFFF; *contoh seperti gambar contoh dibawah.
background-image:url( link background );
 ini contoh dalam editHTML jika nak tambah background ;)
kalau dah berpuas hati boleh SAVE ok

___________________________________________________________________________________

untuk boder boleh tukar boder seperti ini dibawah
 untuk boder : solid

untuk boder : dashed

untuk boder : dotted

moga tutorial ini membantu semua, terima kasih ;)

noted: sebelum nak cuba tutor ni pastikan korang ada buat post blockquote dalam entri utama supaya bila edit senang nak preview ^_^ 




5 Jari Ohsem:

Cik Azizah said...

yes membantu bg newbie o otai yg masih tak tahu buat mcm jijah..hehee maceh..maceh..mudah dah keje blockquote ni!

Madiana Mohd said...

salam dear..nk tnye xjmpe yg post blockquote hover tue jmpe yg ada margin tue je..cmner ekk..huhu

mamamiya said...

tq shida...

gud toturial...best sangat2 biler dpt upgrade blog...=)tp xle lwnla blog shida yg meriah ni...like2!!

ayut said...

yes..membantu ayut sudah akhirnya...hihihi..mekaseh shida.cyg shida legih lg! :)

^ FA NORIZAN ^ said...

kalau tak jumpa .post blockquote { nak buat apa?? :(