tutorial : cara nak tukar size blog bagi template denim (bergambar) | Dunia sebenar Shida tutorial : cara nak tukar size blog bagi template denim (bergambar)

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 20 September 2011

tutorial : cara nak tukar size blog bagi template denim (bergambar)

   Assalamualaikum, peace upon you.
tutorial ni mudah, bagi yang menggunakan template denim yang ingin menukar size blog menjadi lebih lebar kerana kalau pakai template denim yang asal kelihatan terlalu kecil so boleh ikut step shida. bagi template denim tak boleh tukar menggunakan template designer kecuali template biasa tapi tukar menggunakan editHTML.
cari kod > #header { dan tukar width: mengikut kesesuaian blog korang jangan terlebih lebar cukuplah pakai 900px saja. kalau konfem gantikan pada 760px tu ok.
lepas tu cari kod > #content wrapper { buat perkara yang sama gantikan dengan size yang sama 900px ;
kemudian kod > #main-wrapper { untuk bahgaian lebar entri jadi boleh letak 500px ; *cuma gantikan pada 464px saja ok.
dah selesai preview dulu sama ada seimbang kalau puas hati boleh save!

selamat mencuba ^_^




2 Jari Ohsem:

Onitsuka_hana said...

dah try tapi bahagian side bar akan ada kat bawah.. huhu

makcik boncet said...

thanksuntuk tutorial . sangat berguna :)