Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Friday, 14 October 2011

tutorial : cara nak letak background pada shoutmix/chatbox

   Assalamualaikum, peace upon you.
mesti korang syok kan lepas shida publish entri freebies hari tu tapi semua garu kepala macam mana nak pakai hehe^^ tapi ada lagi beberapa background yang cute-cute yang shida belum sempat publish lagi. sementara shida dah jumpa tutorial yang sempurna lagi simple dan mnyenangkan :) sebelum tu shida credit dulu tutorial ni pada KOZUMIRO  jom intai tengok step dia macam mana :) mesti korang suka punya lah lepas ni ada cbox cute-cute :)

page element >> add a gadget >> ambil HTML/javascript
copy kod bawah ni dulu ok ^_^
<center>
<div id="ShoutMix" style="background:url(url pic background smix/cbox) no-repeat left top; width:280px;height:475px;padding: 110px 0px 0px;text-align: center;line-height: 0 "> 
    <!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->
    link kod smix/cbox
    <!-- End ShoutMix -->
<div id="ShoutMix" style="text-align:right;font-family:verdana;font-style:normal;font-size:3;padding: 5px 20px 0px 0px;line-height: 1"></div>
</div></center>

  1. warna kuning --> kena letak ukuran/size background smix/cbox korang (width dan height) siapa yang nak pakai background freebies shida, shida memang dah ready bagi size background nak pakai klik sini --> FREEbies background smix/cbox
  2. warna merah --> korang kena letak url pic background smix/cbox korang ok atau boleh dapat diFREEbies shida ;)
  3. warna pink --> biasa yang ini korang boleh ubah antara 100 > 150 sebab bagi yang pakai background design shida memang perlu ubah antara itu saja. nombor tu dia control kedudukan atas dan bawah smix/cbox korang. nak tahu kena test dulu ok :)
  4. warna biru --> ini korang kena letak kod smix/cbox korang. pastikan width dan height korang bersesuaian ok.
rasanya itu saja. ada sebarang masalah boleh PM shida difacebook atau komenkan pada entri ini ok. shida boleh bantu korang :) selamat mencuba ~





18 comments:

  1. Bro berminat kalau tiada efek pada loading..berapa berat dia syida? blog Bro tak boleh lebih 72KB untuk SEO blog Bro ahmad ni, pantang nenek moyang hmm.

    ReplyDelete
  2. OK DONE sudah review shida OK...Siapa lagi yang mau mintak kt bro HMMM

    ReplyDelete
  3. sgt cantik & comel..
    Ada masa sis nak cuba buat..
    Thx for sharing shida.. ;)

    ReplyDelete
  4. wahh rajin shida wat tuto kn ehehe hai shida :)

    ReplyDelete
  5. huhu..apik nk gak kaler pink..hehehe

    ReplyDelete
  6. huuu~~ berat x nanti blog , kalo ltk ?
    hehehee~~ blog saya dah berat , berat ngan ilmu :P

    ReplyDelete
  7. wah menariknya! nak guna! nak guna! hehee

    ReplyDelete
  8. hmm blog dah berat.. mls nak letak shoutbox..

    ReplyDelete
  9. rajin nye syg gigi ni wat tuto yee. hehe.. :)

    menarik plak tu..

    ReplyDelete
  10. tq shida..cunndaa nak try buat la nnt bila free...

    ReplyDelete
  11. da jd la shida!! wew! thanks a lot.... ^_~

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.