tutorial : cara nak buat badge GOOGLE+ pada blog | Dunia sebenar Shida tutorial : cara nak buat badge GOOGLE+ pada blog

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Sunday, 25 December 2011

tutorial : cara nak buat badge GOOGLE+ pada blog

   Assalamualaikum, peace upon you.
ok firstly, untuk tutoriol ini shida ucapkan thanks pada blogger yang buat tutor google+ ini Hasrulhassan.com dan creditkan pada dia juga kerana shida follow step dia terus menjadi dengan sekali percubaan. BANGGA ni! dan blogger yang bagi shida tutorial ini adalah blogger Pamie. Sebenarnya shida dah follow banyak tutorial buat badge google+ ni dekat merata-rata blog yang disediakan tapi yang sedihnya semuanya pasrah! tak menjadi! so shida dah give up! lepas tu shida buat WW|minta  blogger ajar shida buat google+ ni so pamie terus bagi link sekali, shida pun sepantas kilat buat then terus menjadi. Rasa berbaloi pula buat WW masa tu hehee..Thanks pamie bantu shida, korang nak buat? jom follow step ini :
untuk step 1 : pastikan korang dan create page korang ok, lepas tu boleh klik >> Get started
sudah klik Get Started mesti keluar macam gambar diatas. Then pilih  step 2 >> Get the Badge
ok dah pilih Get the badge >> akan keluar page macam gambar atas ni so untuk step 3 korang boleh pilih badge mengikut keselesaan dan pilihan hati korang.
step 4 >> korang jangan tick mana-mana kotak ok dan akan keluar kod seperti dalam gambar.
step 5 >> ambil kod bermula dari <link... copy, masuk editHTML dari cari kod ini >> <head> dah jumpa korang paste kod no.5 tu ok dan SAVE.
step 6 >> ambil kod bermula dengan <g:plus.. dan masuk page element, add a gadget then paste kod no.6 tadi dalam gadget tadi. Lepas tu dah boleh SAVE! dan boleh view blog korang. mesti menjadi.
Jika korang ada sebarang kemusykilan atau confius boleh tanya, shida sedia membantu. Terima kasih ^_^








15 Jari Ohsem:

caliph shuriken said...

nice sharing, arigatou shida ^^

Cik Azizah said...

ala..ni pon memang kena buat ke...aduhai..

Saiazuan said...

lepas ni makin bertambah la dlm circle :D

OdahOne OdahOneBizz said...

nnti nak wt gak lh shida...nak masuk dlm circle gak

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Thx for sharing Shida..
boleh cuba try nanti.. ;)

cunndaa said...

tengs shida..cunndaa nk try buat la..hope menjadi..hehee

peyansanstaro said...

THNK dah jadi..
Hehehe=))

zareliqa afiqa said...

nice tuto shida! :D

Bro Ahmad said...

kat mana shida..bro tak nampsk pon?

Azhafizah[フィザ] said...

nak trylah buat ni.thanks shida

Apik Pehe said...

huhu..apik tak buat lagi

Pamie said...

sama2 shida..hehehe

LOVEDONNUT said...

TERBAIK~ :)

hnahdy said...

Erm... nak tanya, untuk apa buat nie ye.. untuk follow ek..

dEdEQ dE wIshEs said...

EH . PENTING KE NI AKAK ? NMPAK SUME BLOGGER DUK WAT MENDE NI .. HAISH