Dunia sebenar Shida: April 2011

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Saturday, 30 April 2011

The Royal Wedding Prince William & Catherine Middleton

Assalammualaikum, peace upon you.
Tarikh 29 April 2011 (Jumaat) iaitu satu tarikh bersejarah bagi warga britain dimana majlis perkahwinan keluarga diRaja Britain Putera William Athur Philip Louis dan Catherine Middleton @ kate yang gah dan meriah di Westminster Abbey. Jom kita tengok gambar-gambar yang sempat shida print screen . Shida tengok live dekat youtube official The Royal Channel.
antara yang turut hadir shida sempat print screen. korang kenal tak??
(penyanyi ni yang duet lagu dengan band blue lagu 'sorry seems to be the hardest word' )
Elton John
berjuta-juta rakyat membanjiri perkarangan istana

ok habis sudah bagi yang nak tengok video-video wedding Prince William ni boleh klik sini



Thursday, 28 April 2011

suami sesat mati tersembam (Bukit Larut Taiping)

Assalammualaikum, peace upon you.
Hai korang^^ alhamdulillah hari ini kesihatan shida sangat-sangat baik. dah sihat alhamdulillah. cuma tinggal batuk sikit-sikit je. so hari ini shida nak ulas sikit tentang isu yang baru keluar kat televisyen semalam tv3. Kisah ni berlakunya kat tempat shida sendiri Taiping,Perak. kira kat taiping ini memang panas lah cerita tentang seorang guru mati tersembam kat Bukit Larut iaitu salah satu tempat paling popular untuk beriadah disekitar Taiping ini. Tapi bila dah jadi satu isu macam ni mesti dah tak ramai pengunjung yang datang tempat ni. Macam shida sendiri pernah pergi Bukit Larut ni. Memang bahaya kalau naik ikut hutan sebab licin dan keadaan bukit sendiri mencuram. ada yang pernah pergi Bukit Larut ni? kalau ada mesti tahu keadaan bukit tu sendiri.
Tentang kehilangan guru tersebut memang shida awal-awal lagi dah tahu sebelum masuk tv, shida dapat tahu cerita ni dari kakak shida sendiri. kakak shida juga seorang guru malah mengenali juga guru tersebut. Nak diceritakan lagi guru tersebut baru saja berkahwin dengan pasangan (Norziah Zulkifli-isteri). Memang sedih baru berkahwin dan baru ingin menjadi seorang bapa semua hajat itu tak kesampaian. untuk baca artikel penuh shida ada print screen klik saja untuk pembesaran gambar atau klik sini > metro online.
salam takziah buat keluarga Norziah dan Al-Fatihah buat arwah AMIN~





Tuesday, 26 April 2011

aduhai! shida masih flu^^ lebih teruk dari semalam!

Assalammualaikum, peace upon you.
sebenarnya start semalam lagi dah kena flu ni! so makan ubat sudah! rehat sudah! tapi masih belum sembuh. tak paham kenapa. sampai nak tidur pun jadi tak selesa, asyik terjaga dan bersin! naseb tak terangkat bumbung rumah hahaa^^ pagi tadi pulak flu nya macam bertambah la pulak! aduhaii! merah-merah hidung teman, merah-merah mata teman ni ha! shida kalau flu memang sakit sikit! sampai mata berair-air hidung merah-merah bagai. sabar je lah! nak pergi hospital atau klinik terdekat hmmm..memang shida tak akan pergi! tak suka lah pergi sana! huhu..tak larat dah nak type panjang-panjang nanti korang pula yang kena virus flu shida ni hihi^^ apa pun korang doa kan  lah shida ni cepat sembuh seperti biasa ya..AMIN.. hari yang penuh dengan dugaan darinya!banyakan bersabar!




Monday, 25 April 2011

shida nak join HeartBeat.my! siapa ada tutorialnya?

Assalamualaikum, peace upon you.
ok lah straight to the point shida nak join HeartBeat ni tapi shida tak tahu macam mana dan langkah-langkah seperti mana yang perlu shida ambil dan buat. Adakah ia sama seperti Nuffnang? so shida nak sangat-sangat tahu dan perlukan bantuan blogger-blogger yang ada pengalaman dengan HB. Ada sesiapa yang sudi bantu shida bagi tutorial macam mana nak join HB ni, send je kat komen ni sebab shida tahu dah ramai blogger-blogger sekarang join HB ni baik yang lama ataupun blogger baru. Shida tahu banyak diantara blogger-blogger malaysia ni baik hati dan suka tolong antara satu sama lain :) so shida tunggu tutorial pertama yang ada kat komen ni. Shida akan follow. Thank You ~



Sunday, 24 April 2011

AF9 : operasi gugur! siapa terkeluar? siapa yang masuk?

Assalammualaikum, peace upon you.
Hye semua,sihat hari ini? ceria? gembira? ya! sudah pasti keputusan yang dinanti-nanti kan kepada semua peminat AF9 iaitu operasi gugur pelajar-pelajar AF9 dan siapakah yang akan digugurkan dan disingkirkan dan siapa juga yang akan dibawa masuk untuk menjadi peserta AF9 yang baru,dimana semua undian akan dikira dari "0" so tadi shida baru lepas tengok Akademi Fantasia 9 minggu ke3 dengan family dan keputusan dan tekaan shida amat-amat lah tepat eh! yang tepat tu pelajar yang dibawa masuk ok! tahniah buat Fina dan Hazama^^
pelajar yang tersingkir untuk minggu ke3 Akademi Fantasia 9 ini dalah MIZA
pelajar yang digugurkan dari Akademi Fantasia 9 musim terakhir adalah AIDA dan AMIR
2 Pelajar yang dibawa masuk untuk musim ke 9 Akademi Fantasia terakhir
FINA adalah adik kepada pelajar yang digugurkan iaitu AIDA telah pun masuk sebagai pelajar baru AF9 . Tahniah untuk FINA. ops! kakak keluar adik pula yang masuk huhu^^ bukan salah saya! jom kita layan video Fina dalam konsert minggu ke2 (persembahan percubaan Fina) lagu yang dipertaruhkan untuk memikat hati Juri dan juga tenaga pengajar AF9 ~

HAZAMA sepertinya bisa aku kenal ini budak tapi dimana ya?? dan dan kenal dan dan sedara hihi^^ bila dah terkenal biasalah! yang tak kenal jadi kenal yang tak lawa jadi lawa kan hihi^^ apa-apa pun shida memang support hazama ni. Hope dia tak mngecewakan, first tengok dia nyanyi dan persembahan dia dah boleh agak dia ada harapan untuk AF9 ni. mudah-mudahan. lihat saja nanti! so kita tengok pula video dari hazama konsert minggu ke2 lagu persembahan percubaan hazama. enjoy!!


kesian pulak shida tengok FIR dah menangis macam tak nak tinggalkan stage tu.huhu. ^_^ bukan salah shida!







Friday, 22 April 2011

rasa dah lama shida tak dapat award dari blogger !

Assalammualaikum, peace upon you.
datangnya kedua-dua award ini dari blogger seberang "blogger indonesia" terima kasih sebab sudi share award dengan shida . Untuk ke blog tuan tanah yang berani-berani tag shida blog nya disini blog Gerbang Mini so kepada sesiapa yang suka mengumpul award blog ok jangan segan silu boleh ambil award ini. Kalau sudi juga ambil lah award shida k boleh amik diTAB menu. Rasa berkurun lamanya shida tak dapat award sekali dapat nah! dua hihi ^^ thank you pada Ardian owner Blog Gerbang Mini :)
supaya award ini terus hidup antara blogger-blogger jadi untuk award ini shida tag blogger-blogger yang boleh dikata baru dalam dunia blogger ni seperti shida hihi^^ antaranya seperti yang dalam gambar dibawah ni. Jangan lupa ambil ya :)
done! Terima kasih^^



Thursday, 21 April 2011

tag dari ceritera gadis hati kaca :)

Assalammualaikum, peace upon you.
ok kali ni shida ditag oleh gadis hati kaca ni. Shida dengan dia baru jer kenal-kenal masih dalam sesi perkenalan awalan hahaha^^ Thank you dear sebab sudi tag shida. and sorry sebab lambat publish benda ni. so jom enjoy with this tag . Tah soalan exam tahun berapa la yang keluar yerk!!
1. Adakah anda rasa HOT??
yup! dengan cuaca yang macam ni memang shida rasa HOT giless! ^^ hahaa :P
2. Upload wallpaper lappy/pc ?
haaaa.. comel tak hahaa^^
3. Cerita pasal gambar kat wall tu.
actually apa saja yang biru-biru shida suka wall ni pun biasanya tak penah kekal bila jemu shida tukar :)
4. Bila kali terakhir anda makan ayam
semalam 20/4/2011 shida baru je makan ayam (Nasi Goreng Ayam)
6. Apa yang anda wat selain menyelesaikan tag ini? 
sambil-sambil layan tag ni shida singgah blog gadis yang tag shida ni ^^
7. Selain nama sendiri anda dipanggil apa?
selain nama sendiri shida ada yang panggil "ida" "nora" "sida" "bluegirl" ha! yang ni memang karut siapa yang panggil! "alang" "andak" dan "cayang" hahahaa :P
8. Tag 8 orang..rakan blogger
psssttt..seperti gambar dibawah! jawab yerk!
 
9. Siapakah no satu yg anda tag?
dia azwa shamsuddin kawan dari dalam perut mak lagi..kan wa =) 
ni blog dia > whitelover
10. Katakan sesuatu tentang no 5 yang anda tag
ok manjesue ni orangnya sangat peramah dan dia boleh dikatakan pengunjung tetap blog shida. thanks dear selalu la singgah ok ^^ 
11. Orang ketiga yang ditag sedang berhubungan ngan sape?
alamak nak kena tanya jieha la pulak! jieha jawab please!! :P
12. Bagaimana dengan no 4?
FA ni pun shida baru juga berkenalan. setahu shida FA seorang pendidik dan dia sudah berkahwin eh! betul ke FA??
13. Pesanan buat no 6
oh! chacha thanks be my good friend! eh pesanan ke tu. hahaa larikkk..
14. kata-kata cinta buat no 2
ish apa ke pelik tag ni. yang ditag no.2 bukan BF shida ..hihi gigiariema i love you^^
15. Berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yg ditag di no 1
berkaca mata lahir 24/3/87 student upm hak En.Zul suka lagu dari maher zai
azwa betul ke??? :P
16. Persamaan antara lembu & kambing
berbau ...eeeuuwwww..
17. Perasaan ketika menjawab tag ini..
rasa amazing gila! hahaa..hai adik^^
18. Adakah anda tahu Rizman itu sengal
yeah! sengal la juga kih3 ^^
 19. Gay or Les
apa punya soalan da! dua-dua tak!
20. done thank you. ni shida sendiri tambah^^ 




Wednesday, 20 April 2011

haaddoiiii bengang betul blog shida ni! problem je!!

Assalamualaikum, peace upon you.
hadoiii bengang betul rasanya,masuk ni dah tiga kali web image hosting yang shida pakai ni problem, kali ini memang tak boleh tahan shida dah malas nak guna service dia lagi. semua nya sepenuhnya shida upload dari blogspot. Gara-gara benda ni kena buat kerja dua kali. hadoiii sakit jiwa aku! now dah tukar 90% yang lain-lain nanti lah buat shida dah tak kuasa huhu ^^ Nak blogwalking pun tergendala jadinya. *tu lah padan muka aku kalau dari awal pakai blogspot benda macam ni tak akan jadi sayang!! Korang sorry ya shida tak balas jejak korang, esok shida balas ya. Nak melayan perasaan jap zzzZZZzzz ~






Tuesday, 19 April 2011

betul! hanis zalikha tak sombong lah korang!

Assalamualaikum, peace upon you.
pic dari abang google pssstt..hanis pinjam jap ye gambar-gambar comel ni^^
hai korang^^ sihat semuanya? harap sihat seperti biasa hendaknya. shida kat sini alhamdulillah sihat cuma sibuk sikit dengan kerja dan kemaskini rumah ni. Yerlah tak lama je lagi rumah ni ada kenduri a.k.a majlis perkahwinan. Siapa kahwen? ha..yang itu cuma tunggu dan lihat saja ok. entri kali ini shida nak story sikit tentang blogger terkenal ni. haaa.. siapa yang tak kenal Hanis Zalikha? sila angkat tangan! shida percaya dalam dunia blogger ni tak ada yang tak kenal Hanis Zalikha ni. Nama Hanis Zalikha sekarang dan sebaris dengan nama-nama yang dikenali seperti Dato Siti Nurhaliza dan artis-artis lain. Kenapa shida kata Hanis Zalikha tak sombong? ni yang nak cerita la ni ....
haritu shida berfacebook dengan hanis zalikha  saja lah shida post something kat wall dia. sebab shida baru dapat notification yang dia post kat wall dia. So shida pun saja la post something kat facebook Hanis Zalikha,tak berharap pun yang dia akan balas apa-apa. Tapi tak sangka dia balas juga. waahh!! happy nya rasa walaupun tak sembang banyak tapi apa yang dia balas tu betul-betul rasa puas hati. Tak sangka lah Hanis Zalikha memang tak sombong malah boleh diajak sembang. Bukan dengan shida je ada lagi fans dia yang lain pun dia ada sembang-sembang juga. Thanks Hanis Zalikha sebab sudi luang masa sembang-sembang ye ^^
ada juga minta Hanis Zalikha datang blog shida minta dia komen-komen sikit  komplen apa-apa yang patut tentang blog shida ni hihi^^ tapi masih lagi dalam proses. yerlah dia sibuk kot. bukan shida je yang minta ramai lagi fans dia yang lain dia belum sempat terjah hihi^^ shida harap one day Hanis Zalikha akan datang melawat blog shida ni amin..^^ so pada newbie yang masih belum kenal dengan Hanis Zalikha nak cuba kenal siapa Hanis Zalikha boleh terus ke blog Hanis Zalikha sendiri klik ok. happy reading semua ~





Monday, 18 April 2011

jom kenali blogger's

Assalamualaikum,peace upon you.
ok ok jangan kalut ok, shida bukan nak bagitahu yang shida nak pergi jerman ok hihi^^ shida masih tak de lagi keputusan dari kakLong shida sama ada pergi atau tak so shida!! please jangan berangan ok hahah! what ever! so nak cerita tentang header atas tu! shida nak join segmen cik Reena Tan kita ni. Actually shida tak pernah lagi join mana-mana segmen. Mahupun segmen dari Abang Ben Ashaari. apa yang membuatkan shida tertarik tentang segmen ni. Cik Reena sendiri akan buat review tentang blog yang join segmen ni. Shida nak juga tahu macam rasanya di review hihi ^^ so shida nak laung-laung pada semua blogger jom kita join segmen review oleh Reena Tan ni. Tarikh last 30 April 2011, hurryup guy!
syarat-syarat seperti berikut klik untuk lebih jelas ok!
apa yang cik Reena Tan nak untuk segmen ni shida sediakan seberapa ringkasnya : 
ok blog shida ni wujudnya pada 19 Julai 2010 isk.isk masih newbie cik Reena hihi. blog ni khususnya hanya tentang kehidupan shida sendiri. ada juga shida selit-selitkan tentang isu-isu semasa, info atau tips atau pun tentang hiburan dan sukan. tapi kebanyakan tentang life shida la. shida orangnya kurang menonjol maksudnya shida kurang nak pamerkan secara menyeluruhnya tentang shida. Yang pasti shida suka biru!
 cik Reena Tan ni lah entri pertama shida masa first buat entri hihi entah apa-apa kan! ^_^
 eh macam shida buat review sendiri lak adehh =P
so antara blogger idola shida antaranya semua orang kenal dan jadikan mereka ni antara idola dan antara yang terbaik untuk dijadikan idola. Hanis Zalikha dan Ben Ashaari . kenapa mereka? lu pikirlah sendiri! haha^^
shida tag beberapa rakan blogger shida yang harus join segmen ni : Azwa ChikovaAnyah Chacha manjeSue gigiAriema Jieha dan sesiapa yang berminat okay~
ok itu saja thank you ^_^




Sunday, 17 April 2011

Selamat tinggal semua, shida nak pergi JERMAN yay!

Assalammualaikum, peace upon you, Friede sei mit euch.
hahaa. bagi yang paham bahasa jerman boleh lah jawab yer kih3^^ ok sebenarnya entri ni memang tak ada langsung dalam kepala ni ha. tapi entri ni terpaksa shida publishkan sebabnya tadi petang mak tanya shida. kakLong shida ajak pergi jerman atas urusan kerja. ha?? apa?? terbeliak mata!! tapi disamping semua tu shida ketawa juga. macam mimpi pulak tiba-tiba tak ada angin tak ada ribut tak ada taufan nak pergi jerman. sabar je lah ~ eh macam kenal jer ribut taufan tu hihi ^^
tapi perkara ni masih lagi tak sahih sebab kakLong shida belum lagi confirm kan apa-apa so kita tunggu dan lihat je okay! kalau jadi kami akan pergi bulan6 (june) nanti fuh! fuh! berpeluh-peluh kot type nih! haha ^^ so saja lah shida nak share dengan korang kot-kot lah dah ada yang rindu nanti shida tak ada kan keh3 ^^ kuat betul berangan! azwa dengan sharul dah minta ole-ole dari jerman .. korang yang lain nak apa?? hahaha ^^
Jom intai-intai environment kat Jerman^^ pic dari abang Google
tolong!! tolong!! shida dah berangan habis dah nak pergi sana!! hahaha^^ shida-shida cukup-cukup lah berangan kot la tak jadi pergi alahai~ tak apa lah! tengok gambar-gambar dari abang google pun jadi la kan hihi ^^ Jerman tungu shida datang yeaahhh!!



Saturday, 16 April 2011

tutorial : pasang textbox pada sidebar dan entri

Assalammualaikum, peace upon you.

actually memang dah ramai yang tahu cara nak pasang textbox tapi mungkin ada setengah newbie masih lagi tak tahu cara nak pakai macam mana. kegunaan textbox ni kebanyakannya untuk exchange banner dan link lah. so pada jieha jus ikut step shida ok. 
1. masuk page element >> add gadjet >> copy link bawah ini dan masukkan code blog dan pic
2. jangan lupa sebelum tu letak dulu code pic banner untuk dipertontonkan seperti gambar diatas selepas itu baru masukkan yang dah siap dibawahnya. 
3. dah selesai save dan boleh la view. hope jieha boleh buat k. kalau berjaya mesti jadi macam gambar diatas tu.

 noted: untuk copy tekan ctrl+c
<textarea name="textarea" cols="40" rows="4" wrap="VIRTUAL">Code Blog Korang</textarea>




Friday, 15 April 2011

pekerjaan paling ngeri! hanya tukang sapu

Assalammualaikum, peace upon you.

Bagi shida tak ada siapa yang berani untuk ambil pekerjaan seperti itu walaupun ditawar dengan gaji yang lumayan. Kalau pakai ilmu kebal mungkin boleh jadi. Jom layan video ni shida sendiri agak takut bila tengok semua ular-ular tu terpacak seperti nak menyerang. Kalau shida ditempat beliau tanpa ilmu kebal, boleh rebah tak pun pengsan dah! shida memang takut ular. ishh gelilah!



Thursday, 14 April 2011

RATU the movie, siapa yang dah tengok? best ke tak?

Assalammualaikum, peace upon you.
Shida sebenarnya baru je tengok cerita Ratu the Movie kat astro first "dipawagam dan dirumah anda" trademark astro first hehee. Sebuah lagi filem arahan Prof. Madya  A.Razak Mohaideen. so antara pelakon yang ada dalam movie ini antaranya Fauziah Gous Eizlan Yusoff Prof. Madya A. Razak Mohaideen sendiri dan yang lain-lain tu shida kurang mengenali . Maaf yer shida kenal yang famous je! cerita ni mengenai pengembaraan 10 calon pertandingan akhir Persona Ratu Cantik. Mereka 10 yang terpilih telah dibawa bercuti dengan menaiki kapal layar. setiba ditempat perkelahan satu percutian telah bertukar menjadi satu tragedi dimana mereka semua terpaksa bermalam dipulau tersebut disebabkan ribut yang sangat kuat. Kapal yang dinaiki juga tersadai ditepi pantai. Pelbagai kejadian aneh dan misteri menghantui mereka. 
 ini antara part-part yang ada dalam Ratu The Movie
Mereka telah diserang dan seorang demi seorang ratu-ratu tersebut hilang. beb! malas lah nak story kalau korang nak tahu tengok lah, tapi shida jamin korang mesti kata boring + bosan + tak best movie ni. bagi shida sendiri macam tu la. tak best weh! baik tengok Kembar Siang! dah lah artis baru acting pun tak berapa huhu. macam aku pandai sangat acting! nama pun pelakon baru! bukan apa scene yang ditayang untuk promosi memang nampak macam seram kan so shida macam excited juga nak tengok. Tambahan lagi shida memang minat cerita-cerita hantu atau seram ni. tapi tu lah dah tertipu dengan Ratu the Movie ni. padan muka ekau shida =P kalau 5 bintang penuh diberi shida cuma bagi 1.5 bintang  saja hihi sorry prof. ! prof. buat lebih seram boleh prof. ? sampai shida teringat-ingat boleh??



Wednesday, 13 April 2011

Faktor kerosakan rambut anda! jom baca!

Assalamualaikum, peace upon you.
Jom baca! shida nak share info tentang faktor kerosakan rambut kita. kita sebagai wanita sanggup membelanjakan sejumlah wang untuk memiliki mahkota kepala (rambut) yang menawan tanpa menyedari teknik dan produk yang digunakan boleh merosakan rambut kita. macam shida sendiri pun suka juga ikut trend atau style rambut terkini tapi masih lagi dalam berkeadaan jimat dan selamat hihi. Jom kita santai-santai dulu tengok artis-artis barat yang menggayakan rambut mereka dengah gah! nya.
Rihanna siapa yang tak kenal dengan rihanna. artis pop yang sememang gah dipersada seni antarabangsa. rihanna juga artis yang paling kerap bertukar style rambut dari hitam ke warna warni, dari pendek ke panjang rambutnya, tapi rihanna juga tak takut pada kerosakan rambutnya janji fesyen up to date hanya pada dia.
ini pula lady gaga artis dari New York yang selalu menggegarkan dunia seni dengan kehebatan beliau berfesyen dengan pakaian. baru-baru ini kecoh beliau memperagakan pakaian daging dalam MTV Video Music Award 2010 korang tau kan pasal ni . so bukan saja pakaian,rambut juga dah jadi bahan seperti bertukar pakaian bagi lady gaga. Macam-macam style rambut yang dipergayakan oleh lady gaga. warna pun tak kurang hebat juga. tapi bukan tentang artis ini yang shida nak cita kat korang tapi tentang faktor kerosakan rambut.

Pengering Rambut.
PENGGUNAAN alat pengering rambut antara penyebab utama  kerosakan rambut. Haba panas yang disua pada helaian rambut yang basah menyebabkan rambut menjadi kering dan rapuh.
Melurus atau Mengerintingkan Rambut.
produk rambut yang disapu pada rambut sebelum melakukan teknik meluruskan dan mengerintingkan akan menjejaskan kesihatan rambut yang asal. Kedua-dua teknik tersebut bukan saja menyebabkan rambut rosak malah hujung rambut turut bercabang serta kering.
Mengikat Rambut ala-ala ekor kuda merupakan teknik yang paling popular dikalangan wanita seluruh dunia. Ia mudah untuk dipraktikkan dan membuat penampilan nampak kemas dan ranggi. Namun ramai yang kurang menyedari ikatan gelung getah yang kuat pada rambut menyebabkan rambut gugur dan lama-kelamaan menjadi rapuh.
Mewarnakan Rambut.
tidak dinafikan saban tahun wanita terdedah dengan warna-warna rambut yang menarik dan menawan. Pilihan itu mendorong wanita tegar menukar rambut hitam mereka untuk diwarnakan dengan rona merah,ungu atau coklat. Tetapi kekerapan menukar warna pada rambut menyebabkan rambut menjadi kasar.



bak kata linda Onn (penyampai radio suria fm)
"saya gemar mewarnakan rambut tetapi kekerapan melakukan teknik itu menyebabkan saya terdedah pada pewarna yang mengandungi bahan kimia yang menyebabkan rambut saya kasar"