Dunia sebenar Shida: June 2011

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Thursday, 30 June 2011

showdown 2011 akhirnya sudah final | tahniah malaysia!

Assalamualaikum, peace upon you.
hai semua, kali ni nak cerita tentang showdown yang baru bersiaran tadi live at 8tv pukul9.30 rasanya. sebab tadi shida tengok pun time dah habis. tak sempat nak tengok solo group buat persembahan. Shida cuma sempat tengok persembahan gabungan antara group saja. eh korang layan ke showdown? rugi lah tak layan sebab dah final ni tapi showdown kali ni memang best, group yang ada pun memang best dan layak ke final. so result final group yang ke final adalah Rokusteps HMC Phlow Elecoldxhot dan Bounce Stepperz . shida ada link kan sekali video yang terbest bagi shida. kalau korang nak tengok boleh klik ok tak pun search kat youtube saja hehee^^ jom kenal-kenal dengan finalis showdown 2011.
group ni semua orang kita kecuali Elecoldxhot (chinese) so kita sebagai orang melayu jom lah support! tengok final next week live at 8tv wed 6 june 2011 (9.00pm).
 Joe flizzow Maple loo (juri tetap showdown) dan hafiz (host)

Tak lupa juga segulung tahniah buat pemain bola sepak Malaysia. Telah menewaskan Taiwan 1 - 2 Malaysia dalam Kelayakan Piala Dunia 2014, tahniah! tahniah! dan tahniah!




Wednesday, 29 June 2011

shida tambah lagi dua hadiah untuk pemenang GA shida.

Assalamualaikum, peace upon you.

tadi petang shida keluar pada mulanya shida pergi klinik, cuma nak check kesihatan shida saja. so tak ada apa-apa semuanya ok. then lepas tu shida terus  pergi mall, cari-cari lagi hadiah untuk GA shida. Kebetulan dah singgah kedai komputer shida beli 2 lagi tambahan hadiah untuk pemenang bertuah GA shida, so hadiahnya adalah :
so ini lah hadiahnya. beb! bukan laptop ok. yang shida nak bagi adalah laptop skin untuk satu pemenang. disebabkan setakat ini ramai peserta perempuan jadi shida memilih hello kitty sebagai gambarnya.
dan juga mouse pad lilo stitch ini cuma gambaran yang dicuri dari google ok hehe. tapi memang mouse pad lah. gambarnya lilo stitch hehe^^ so bagi yang belum join, dialu-alu kan sangat-sangat untuk join. penyertaan masih diterima. mungkin shida nak tmbah lagi hadiah. tengoklah berpangkal pada mood hehee^^

terima kasih, peace^^




Tuesday, 28 June 2011

PageRank Google shida 2/10 ha!? biar betul?!

Assalamualaikum, peace upon you.
hai semua, sorry lah shida dah 2 hari ni tak buat entri. shida kesihatan tak berapa ok. so fikiran nak berfikir tak boleh berfungsi. tapi sekarang dah ok sembuh sepenuhnya alhamdulillah. Agak risau dengan keadaan blog ni bila tak publish entri baru. Ramai bloggerian masuk blog ni nak entri baru bukan lama. sorry! hari ini cuba nak tebus dengan membuat lebih dari 2 entri, mungkin. Topik hari ni hurmm! boleh dikata hangat juga macam Jejaka Terhangat hehe^^ siapa kenal? sila angkat tangan macam usop wilcha!
Shida saban hari check pagerank shida kat google dari mula mengenali pagerank tak silap shida tahun ni juga dalam awal-awal bulan 2011. Ramai blogger sibuk dengan pagerank google masing-masing. shida pun sama seperti blogger lain check juga. sekali nah! telur ayam '0' hehee^^ So tak apa lah! anggap saja ini baru permulaan bagi shida sebagai blogger. Hari ni 28 June 2011 jam 4.00am shida check lagi pagerank shida disini > http://www.prchecker.info so apa yang shida dapat seperti gambar print screen dibawah.

ha! nampak? 2 ok bukan 0 lagi. macam tak percaya pun ada. sebab sebelum ni shida ada juga sembang-sembang dengan blogger caliph tentang SEO yang shida sendiri tak pernah guna atau mainkan peranan SEO dalam blog shida ni. sebabnya tak berapa arif tentang SEO. Lastly penggunaan SEO dalam blog atau entri amat mudah sebenarnya. lihat juga pada kita cara penggunaannya, kena atau tak kena pada carian google. Ada juga sekarang shida cuba-cuba main dengan SEO dan yang shida tahu setakat ni yang masih jelas pada carian google adalah TUTORIAL shida sendiri masih dalam page pertama. Ada juga entri-entri isu semasa yang berkaitan. Tapi itu pun tak lama, lepas 2 3 hari berada dalam 4 3 page google. tapi itu lah dalam mencuba tak sangka berjaya. Alhamdulillah :)
tapi bagi shida sebenarnya ini adalah pencapaian blog yang baik setelah blog ini hampir nak setahun dalam beberapa hari. masih menghitung hari lagi. selain rank alexa, pagerank google juga penting bagi shida, biar pun baru 2 tak macam orang lain dah 3 mungkin 4 atau 5 tapi shida dah bersyukur keluar 2 bukan 1 hehee^^ rasa usaha yang membuahkan hasil. korang pernah ada tak perasan macam shida nih??
sekarang ni pun dah banyak widget-widget pagerank yang website widget buat. cakap saja nak berapa no. 1 hingga 10 ada korang copy saja. mungkin la nak merasa blog korang ada pagerank kan. ni pun sebab shida masuk ada satu blog newbie dia guna widget tu hehe^^ so pada blogger yang belum check atau tak pernah langsung check kan. ha! apa kata korang check dekat bawah ni. letak saja url/link blog korang. mungkin ada no. kesukaan macam 8 ke 9 ke kan hahaa^^ enjoy k.


Check Page Rank of your Web site pages instantly:




This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service
kalau tak boleh guna klik link saja ok sorry dengan kesulitan ini!





Sunday, 26 June 2011

edisi memasak bersama chef shida | keropok lekor!

Assalamualaikum, peace upon you.
hahaa^^ agak pelik entri kali ini, shida cerita bab makan pula. Tadi sambil-sambil tengok tv shida makan keropok lekor. Makan bersama family hehe^^ tapi bukan gambar yang atas ni ya! yang kat bawah ini jom tengok step by step cara memasak keropok lekor :)
kalau nak masak keropok lekor mesti lah kena ada keropok lekor mentah maksudnya yang belum digoreng. keropok lekor ni shida beli kat luar dekat pasar pagi. Memang biasa kalau shida keluar pergi pasar pagi shida mesti makan keropok lekor ni sambil-sambil santai bersama keluarga menonton tv, 
so kalau dah ada keropok lekor mentah mesti lah kena ada kuali dan minyak secukupnya untuk menggoreng keropok lekor ni. Panaskan dulu minyak tu ok. psssttt!! ni kuali ori ok! tak mainlah! celup-celup kat google hehee :p buruk pun buruk lah! tak kisah pun!
ok bila minyak dah cukup panasnya,  boleh kita menggoreng keropok lekor tu ok hehee :) pastikan api jangan terlalu kuat nanti rentung pula dah rasa lain macam kan, api biar sederhana. lagipun keropok lekor ni kalau minyak panas dengan betul dia cepat masak tak perlu tunggu garing sangat. eh betul ke? hahaa^^ petua sendiri :p
tu dia! kan dah siap hehee^^ ni lah rupa dia keropok lekor yang shida goreng hehe^^ sedikit garing sebab ralek tengok tv tadi tahu-tahu dapur dah berasap haha^^ aksi macam ni korang jangan ikut yang lain tak apa. so bagi yang tak pernah goreng keropok lekor boleh lah cuba hehe^^ peace ya!







Saturday, 25 June 2011

SEPAH juara MaharajaLawak 2011, tahniah!

Assalamualaikum, peace upon you.
Beribu-ribu penonton yang membanjiri stadium Malawati ini menyaksikan MaharajaLawak secara langsung dan tak disangkalkan lagi SEPAH Juara Maharajalawak 2011. dari musim yang pertama sehingga final sepah tak pernah hampakan para peminatnya yang setia menyokongnya dari belakang. Tahniah buat SEPAH sebagai juara, Naib juara JOZAN, tempat ketiga NABIL dan tempat keempat JAMBU. Tahniah buat semuanya. Hadiah-hadiahnya juga cukup lumayan bagi shida, yang untung cuma NABIL tak perlu kongsi bolot dekat dia saja hahaa^^
Bagi yang terlepas untuk menonton siaran langsung MaharajaLawak 2011 ni korang boleh la search dalam youtube. Memang dah siap ada kat dalam tu. boleh tengok dengan senang hati ya SEPAH juara! tak sia-sia dafi keluar malam ni untuk SEPAH!
Team SEPAH yang terdiri daripada 3 orang jejaka iaitu Mamat, Shuib dan Jep selaku JUARA MaharajaLawak 2011. Mereka membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM350,000 dan sebuah trofi sumbangan Astro.
Team JOZAN yang terdiri daripada Johan dan Zizan Naib juara Maharajalawak 2011, menerima hadiah wang tunai sebanyak RM250,000 berserta sebuah trofi.
Satu-satu peserta yang bergerak solo dalam Final MaharajaLawak 2011 adalah NABIL tempat ketiga MaharajaLawak 2011 dan membawa pulang wang sepenuhnya keatas dirinya sahaja berupa hadiah wang tunai RM150,000 dan sebuah trofi.
 Team JAMBU terdiri daripada Yus dan Tauke mendapat hanya tempat keempat MaharajaLawak 2011, walaupun pada setiap minggu mereka menunjukkan prestasi yang membanggakan tetapi SEPAH tetap pilihan semua. Jambu membawa pulang wang tunai sebanyak RM50,000 berserta trofi sumbangan pihak Astro.

Tahniah kepada semua! Sepah Juara! shida memang dah agak dah :P



 

Friday, 24 June 2011

Penunggu Istana vs Seru buat shida tak tido malam!

Assalamualaikum, peace upon you,
Hari ini shida sangat-sangat berpuas hati sebab dapat juga tengok juga movie seru dan penunggu istana memang best lah shida tengok tadi. Layan habis cuma komen untuk cerita seru ni memang ok terbaik tapi shida tak berpuas hati sebab jalan cerita dia orang yang rakam  memang geram tak dapat tengok sepenuhnya. ada scene-scene yang best macam aksi dorang berlari dipukul dan sebagainya tak nampak dengan jelas. sudah lah dalam gelap sabar jelah! rasa nak jumpa PIERRE ANDRE minta dia shoot betul-betul, tak nak jalan cerita macam tu! tapi memang best! masa mula-mula scene kan nampak awal ashari, nora danish dan pierre andre sendiri. Ingat dorang berlakon rupanya bukan cuma pelakon tambahan saja. lawak pun ada, tapi nora danish seksi juga baju dia time tu hehe..opss!
klik untuk lebih jelas!!
ini antara part-part yang ada dalam seru ni. masa mula-mula tengok tak nampak lagi apa kaitan cerita ni dengan SERU lastly baru tahu rupanya ada sepasang suami isteri tua yang menyeru anaknya yang sudah lama mati untuk hidup kembali dengan bantuan salah anggota kru dalam pembikinan cerita hantu tu la. Ending cerita ni tiada siapa yang hidup dan semua kru dalam tu mati dibunuh. ish! seram lah korang tengok sendiri lah!


habis cerita Seru tadi terus sambung tengok Penunggu Istana. pelakon dalam cerita ni semua shida tak kenal kecuali kru-kru seekers tu pun 3 orang saja. Tapi nak diikutkan cerita seru ni ada yang kata betul-betul terjadi ada juga kata cuma khabar angin, sampai sekarang shida tak tahu kesahihan cerita Penungu Istana yang dirakam di Istana Billah,papan,perak. hoh? Perak? shida sendiri baru dengar nama tu huhu^^ Jalan cerita memang best. Nampak real tapi tak tahu lah kejadian tu betul-betul terjadi atau diedit.
ini antara part-part yang ada dalam cerita Penunggu Istana  tu, mengikut cerita sekumpulan pelajar ni nak buat satu kajian tentang paranormal dengan bantuan team seekers, selama seminggu mereka berada diistana lama tu hingga hari terakhir, mereka dapat satu part dimana penampakkan tingkap terbuka dengan tiba-tiba. Selepas itu salah seorang dari kumpulan pelajar tersebut macam tidak puas hati dengan kewujudan yang boleh dikatakan seperti tipu-tipu. Mereka stay sehingga 15 hari dan sesuatu yang aneh dan pelik berlaku sepanjang pengambaran. Nak cerita pun seram apa kata korang tengok sendiri. Boleh juga tengok dari youtube.com bagi yang berani saja ok. ending cerita ni shida sempat print screen ayat-ayat ni.

klik untuk lebih jelas!!
tak sure sama ada cerita ni betul atau telah dicerita semula oleh penyelidik sebenar dan dilakonkan semula. Shida tak sure apa yang shida nak cakap memang seram. Banyak part-part yang buat shida rasa terkejut dan tergamam. Ada yang nampak hantu real. tapi tak tahu sahih ke tak. hanya yang diatas saja yang tahu. peace!

esok insyallah shida nak tengok dua cerita ini KARAK dan KONGSI tengok poster macam best hehe^^ kalau korang belum tengok cerita seru dan penuggu istana. boleh la tengok walaupun orang kata cerita dah lama kan tapi jalan cerita best! seram! ini baru masuk dengan shida. Shida memang suka tengok cerita seram! lagi berkisahkan hantu dan pembunuhan. tengok pula time tengah malam lagi best! ada yang berani macam shida?? sila angkat tangan macam saya! ^_^




Thursday, 23 June 2011

perempuan / wanita CANTIK

Assalamualaikum, peace upon you.
cantik? apa sebenarnya definisi cantik yang perlu kita tahu. cantik itu subjektif. cantik dalam bentuk fizikal ya! semua tahu harus putih. gebu. mata bulat. hidung mancung. bibir comel. kurus ala-ala model pipi gebu. dan macam-macam lagi lah. tapi bagi shida itu semua sementara. kalau nak berubah dalam sekelip mata semua tu akan berubah dan bertukar menjadi sebaliknya. Kalau cantik dari segi mentaliti. kemungkinan kebanyakan orang akan cakap "putih itu cantik" bukan itu sebenarnya. cantik luar dan dalam adalah penting. 
bukanlah maksudnya cantik dalam tu macam harus menjaga serba serbi. cukup kita mengawal sesuatu keadaan dengan betul. Bak kata heliza wanita CANTIK adalah  
melukis kekuatan melalui masalahnya  
tersenyum di saat tertekan  
tertawa di saat hati sedang menangis  
tabah di saat terhina  
mempersona kerana memaafkan  
mengasihi tanpa meminta belas
bertambah kuat dalam doa&pengharapan illahi.
Jadi itulah sebenarnya wanita CANTIK kira kalau anda mempunyai raut wajah yang menawan tambahan pula fizikal yang sempurna adalah bonus untuk diri dan mampu mengawal sesuatu keadaan dengan betul. Jadi percayalah anda lah wanita CANTIK walaupun orang tak puji tapi cukup dengan semua tu anda layak mendapat gelaran wanita CANTIK! semoga kita (wanita) tergolong dalam wanita-wanita CANTIK yang membekalkan kecantikan yang abadi. smile! 




Wednesday, 22 June 2011

kalau pergi pasar malam mesti beli kentang spring, tak tahu kenapa!

Assalamualaikum, peace upon you. (GA shida dah update!)
boleh dikatakan semua tempat dalam malaysia ni ada pasar malam, sama ada pasar malam besar mahupun sederhana dan kecil. tapi bagi shida semuanya sama saja. tetap kalau berjalan dalam tu dengan himpitan dengan orang yang berpusu-pusu keluar masuk kat dalam tu. Macam shida sendiri pergi pasar malam bukan tiap-tiap minggu ok. tengoklah kadang-kadang sebulan sekali kadang-kadang dalam sebulan tu tak pergi langsung so payah nak kira hehe^^ tambahan lagi pasar malam shida tiap hari selasa.
so kalau shida keluar pergi pasar malam mesti shida beli potato spring atau lebih dikenali kentang spring. bak kata pepatah kan hehe^^
"kalau shida pergi pasar malam mesti beli kentang spring"
"kalau shida makan kentang spring mesti tadi pergi pasar malam"
ha! lebih kurang macam tu lah pepatah melayu berkata haha^^ cincai saja! jangan follow ya! En.BF juga tanya shida tak jemu-jemu ke makan tu je?. macam mana nak jemu, makan tu pun sebulan sekali atau dua kali. kadang-kadang tak makan langsung so macam mana nak jemu kan. nak rasa jemu pun tak sempat kan hehee^^ tapi bukan lah itu saja yang shida beli ada la yang lain-lain. cuma kentang spring tu wajib ada!
so how? yummi tak? hehee^^ sedap tapi tak boleh makan selalu kang jadi muak kan! bagi shida tadi makan satu batang lidi ni pun dah kenyang sangat-sangat kadang-kadang shida makan tak habis. itulah shida. siapa yang belum cuba lagi boleh lah pergi pasar malam yang berdekatan cuba makan pasti nak lagi! cewahhh hahaa^^ ok lah selamat membaca :)





Tuesday, 21 June 2011

zaman dulu-dulu dengan Game Super Mario

Assalamualikum, peace upon you.
hai semua, hari ini tak ada tutorial yang shida nak ajar dengan korang cuma hari ni shida nak share satu video yang membuat shida teringat balik zaman kuat main game shida masa tu, kalau balik je dari sekolah mesti mengadap game Super Mario ni, sampai dah level berapa shida main pun dah tak ingat tapi betul-betul buat shida mengulit kenangan tengok video ni :)
 video ni credit to : blogger s0urblock
dah tengok video ni? best tak? agak-agak korang teringat tak zaman ni? hehe^^ sure lah teringat punya hehe^^ pandai orang jepun tu main violin sama irama dia dengan sound game Super Mario best!! oopss!! sebelum terlupa kalau korang rasa nak main game tu klik banner atas ok :) happy reading! peace!



Monday, 20 June 2011

tutorial : nak letak background yang guna template blogspot atau lain-lain

Assalamualaikum, peace upon you.
hari ini shida tak berapa nak ada mood nak blogwalking sebab penat dan lain-lain. so shida nak buat sedikit tutor untuk korang yang masih belum tahu cara nak gantikan atau nak tambah background pada blog korang yang menggunakan template blogspot atau lain-lain.
seperti biasa follow step mudah ini (cara yang guna template blogspot) dan lain-lain  :
1. seperti biasa log in blog korang >> design >> Edit HTML  >> klik expand widget.
2. cari kod ini >>  /* Content (guna bantuan ctrl+f untuk memudahkan carian korang ok)
3. dah jumpa kod tadi, paste pula kod bawah ini dibawah kod ini >> body {
background:#FF00FF;background-image:url("http://i405.photobucket.com/albums/pp132/shida87/kawan2/pink-flower-background2.jpg");
background-repeat:yes-repeat;
background-position:center center;
background-attachment:fixed;
4. contohnya untuk berwarna biru adalah kod warna selain background. yang berwarna hitam pula adalah url pic / gambar yang korang nak masukkan. 
 klik untuk lebih jelas!
5. jika sudah siap semuanya cuma perlu preview dulu. kalau berjaya boleh save dan enjoy lah dengan background baru korang ok :) selamat mencuba!!





Friday, 17 June 2011

tutorial : nak cantikkan sidebar dengan menggunakan pic/gambar

Assalamualaikum, peace upon you.
ok tutorial ini diminta oleh blogger apit, baru-baru ni shida ada edit blog shida part sidebar. so jom tengok tutorial ini. Actually shida pun follow tutorial blogger ciktom tapi tak berjaya. shida sendiri cuba-cuba lastly berjaya diubah seperti sekarang. so stepnya mudah saja cuma perlu menggunakan sepenuhnya di edit HTML. apa yang perlu ada untuk tutorial ini adalah korang perlu design dulu  title sidebar korang seperti yang shida tunjuk sebagai contoh dan dapatkan link gambar tersebut. tak kisah sama ada korang upload di web image seperti photobucket atau pun di blogspot sendiri yang penting link gambar WAJIB ada.
 http://cincaisajekodnyasebagaicontohok/oldestpost.png
  http://cincaisajekodnyasebagaicontohok/mynuffnang.png
 http://cincaisajekodnyasebagaicontohok/bestbuddy.png

1. firstly log in blog dan terus buka page element > edit html > tick expand widget
2. cari kod seperti ini >   <div id='sidebar-wrapper'> (guna ctrl+f lagi mudah)
3. ok dah jumpa kod yang dicari mesti jumpa macam gambar yang shida print screen ini kalau korang rasa kod lain. cuba cari kod yang macam shida petak kan dengan warna biru tu.
klik gambar untuk lebih jelas.
4. contohnya shida nak letak untuk gambar sidebar nuffnang shida. seperti sekarang ni jadi shida perlu letak link gambar selepas kod ini >  <h2 class='title'> dan sebelum kod ini > <data:title/> sama seperti dalam gambar yang telah shida print screen kan untuk memudahkan korang. 
5. kalau korang nak letak dibahagian-bahagian lain dekat sidebar tu boleh tengok bahagian  title='nuffnang' < ini adalah title sidebar korang jadi mesti sama dalam edit html. 
6. bila dah puas hati korang preview dulu kalau menjadi kira korang berjaya. kalau tak berjaya boleh follow tutorial asal oleh blogger ciktom . tapi shida punya tak sama macam ciktom. shida follow tutor ciktom tak berjaya tak tahu la kenapa. ok selamat mencuba!



Wednesday, 15 June 2011

update nuffnang sesi jun minggu ke3

Assalamualaikum, peace upon you.
hari ini shida banyak buang masa dari berblogging sebabnya mood tak berapa ok. dari semalam lagi mood macam ni so dari tak buat apa shida edit blog sikit seperti yang korang nampak shida tukar title sidebar shida seperti sekarang. nampak fancy sikit kan :) tengok jam pun dah lewat shida terus buka akaun Nuffnang untuk update Nuffnang untuk minggu ke 3 bulan Jun ni. sedikit sebanyak ada lah perubahan sikit alhamdulillah. CTR pun naik terima kasih yang sudi tembak pancung iklan-iklan shida. kalau korang berminat klik saja jangan malu-malu ok tapi BE masih tak nak keluar. ok tak apa shida tak marah pun :)
pengunjung ok setakat ini. shida pun hairan sejak bila pula banyak pengunjung or pembaca dari luar suka datang blog shida. nak kata blog bahasa inggeris langsung tak mungkin disebabkan google translate tu dorang boleh baca penulisan shida ni. tapi ada juga yang tak dapat ditranslate kan itu 'teman minta maaf la yer terpulang lah kome paham ke idak' hahaa^^ sah-sah tak paham :p
yang ini pula rating kat dalam akaun Nuffnang shida. ini berdasarkan rating CTR kita setakat ni bahagian yang masih lemah adalah papan iklan shida yang bahagian leaderboard iaitu iklan yang berada dibahagian atas header tu. walaupun dia diatas tak semestinya ratingnya bagus, kebiasaan lah tu kan. 





Tuesday, 14 June 2011

ada apa dengan Aaron Aziz??

Assalamualaikum, peace upon you.
boleh dikatakan separuh pengguna blogspot seluruh malaysia cerita tentang aaron aziz artis malaya yang kini semakin dikagumi dan digilai oleh separuh daripadanya adalah peminat perempuan. kenapa weh? apa yang best tentang aaron aziz ni ?? cuba cerita sikit kat shida. mungkin kita boleh cerita apa yang tahu dan tak tahu tentang aaron aziz ni. Kalau tanya shida ya! shida '0' pengetahuan tentang aaron aziz ni. Minat or suka tu ada juga sebab lakonan dia. 40% pula pada ketampanan dia yang terserlah hehee^^ betul tak? betul tak? ha! sudah! jangan jerit harap bersabar semuanya hahaaa^^
mungkin ramai juga menggilai aaron aziz dengan cerita Nora Elena ni. serius! shida tak pernah tengok lagi cerita ni walaupun shida tahu minggu ni adalah minggu akhir hehee^^ kalau terasa nak tengok nanti shida youtube saja! bukan apa cerita ni boleh dikatakan disetiap pelusuk blog ada. kalau shida singgah-singgah tak jumpa tak sah! baik blogger lelaki atau perempuan sama saja! hehee^^ ok lah shida memang tak pandai nak buat cerita pasal aaron aziz ni! cuma terikut bila semua cerita pasal aaron aziz! tengok panjang juga shida cerita tentang aaron aziz saja hehe^^
untuk tatapan semua hehee ;) kacak eh? bergaya eh? tolonglah! suami orang hehee larikk!





Monday, 13 June 2011

hazama juara Akademi Fantasia yang terakhir musim ke9

Assalamualaikum, peace upon you.
fuh! fuh! seperti yang semua tahu tadi siaran secara langsung selama 2jam di astro live di Putrajaya. Selama 10 minggu peserta AF9 bertungkus lumus untuk mengejar menjadi juara akhirnya hari ini semuanya menjadi realiti. Jom kita tengok pemenang-pemenang Akademi Fantasia 9 musim terakhir ini :
 HAZAMA JUARA AF9 ..kkaawwttimm!!
Hazama @ Hazama Ahmad Azmi (26) Juara Akademi Fantasia musim ke9, tahniah diucapkan pada hazama. pelajar yang diserap masuk dalam ops gugur dan pelajar yang terkeluar adalah AIDA dan AMIR. Pelajar tersingkir pada musim ke4 juga memang bertuah hazama! wah! masyarakat sekarang lebih peka dan sudah pandai menilai berbanding juri-juri profesional yang tersedia ada hehe^^ hazama dinobatkan juara Akademi Fantasia 9 musim terakhir. lepas ni tak akan ada lagi rancangan rialiti yang bernama "akademi fantasia"  so hadiah yang dibawa hazama adalah sebuah trofi sumbangan Astro, wang tunai RM 200,000, hamper serta wang tunai tajaan Power Root bernilai RM5000, dan sebuah kamera bernilai RM3299 tajaan Sony.
 LENA NAIB JUARA AF9 ..boleh bah kalau kau!!
Lena @ Lenaber Binti Haidir (20) Naib juara Akademi Fantasia musim ke9, tahniah diucapkan pada lena . Walaupun naib juara tapi tetap peserta akhir AF9 musim terakhir. so hadiah yang dibawa oleh lena adalah sebuah trofi sumbangan Astro, wang tunai RM50,000, hamper serta wang tunai bernilai RM2000 tajaan Power Root dan sebuah kamera bernilai RM1499 sumbangan Sony.
 FINA TEMPAT KE3 ..sassu!!
Fina @ Nurshafinaz Binti Jebat (18) peserta termuda akademi fantasia musim ke9 atau peserta akhir AF9 ini. bertuahnya rasa kalau jadi kat tempat fina, muda-muda dah merasa kehangatan yang memang hangat macam ni. memang bertuah pengalaman fina yang nak mengejar sesuatu seusia mudanya sudah tercapai. tambahan lagi fina adalah pelajar yang diserap masuk ke AF9. Fina mendapat tempat ke3 untuk musim terakhir akademi fantasia ini, hadiah yang dibawa pulang adalah sebuah trofi sumbangan Astro, wang tunai RM20,000, hamper serta wang tunai bernilai RM1000 tajaan Power Root dan sebuah kamera bernilai RM1499 sumbangan Sony.
 AZRI TEMPAT KE4 ..mantap!!
Azri @ Mohd Azri Abdullah (24) memenangi tempat ke4 dalam Akademi Fantasia musim ke9, memang terkejut azri dapat tempat ke4, tapi bila tengok gaya dan mutu persembahan ditambah lagi komen daripada pihak juri. Pengundi seluruh malaysia sudah pun tahu untuk menilainya dan undian seperti mana harus diberikan. Azri juga membawa hadiah berupa sebuah trofi sumbangan Astro, wang tunai RM5000 serta sebuah kamera bernilai RM1499 tajaan Sony.
 
Diari Abadi Akademi Fantasia yang terakhir musim ke 9


tamat sudah rancangan realiti tv Akademi Fantasia, selepas ini tiada lagi Akademi Fantasia setelah melahirkan 9 juara dan penghibur tanah air malaysia.
AF musim pertama : Vince
AF musim ke dua : Zahid
AF musim ke tiga : Mawi
AF musim ke empat : Faizal
AF musim ke lima : Mila
AF musim ke enam : Hafiz 
AF musim ke tujuh : Stacy
AF musim ke lapan : Shahir
AF musim ke sembilan dan yang terakhir : Hazama