Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 9 February 2012

tutorial: Jom pakai fonts yang cute-cute | cara download dan install

   Assalamualaikum, peace upon you.
hai semua :) shida kembali menjadi cikgu untuk entri kali ini, ACT dah bosan melayan perasaan ni jadi shida pun nak share dengan korang tutorial yang mungkin dah banyak blogger tahu, lagipun dah lama shida tak buat tutor. Semalam shida asyik sangat download-download fonts sampai tak tidur. Shida terfikir nak share dengan korang website mana yang shida selalu download fonts yang cute-cute ni kan. Biasanya kegunaan fonts cutes ni pada header lah sebab header adalah watak utama dalam antara part-part dalam blog. Kebiasaannya penampilan header yang cutes dan kemas mendorong pembaca berkunjung diblog korang. Tak percaya? cuba lah tukar header tu hehee :) JOM BERTUKAR :)

shida guna 2 website untuk download fonts yang cute-cute ni antaranya :
dan

so korang boleh pilih mana-mana font yang korang suka kat dalam tu. cari lah sepuas-puasnya sampai korang puas hati ok :) cara nak download tengok step bawah ni ok :)
atau web yang lagi satu
untuk Extract To korang boleh pilih nak pindahkan fonts selepas di extract ke folder mana, macam shida biasa shida pindahkan semua ke desktop saja. Habis download shida terus delete kan. Now cara install fonts tu pula k. step memang banyak tapi kalau dah berjaya buat sebenarnya senang je :)
bila dah siap extract korang pangkah dan pergi pula folder atau bahagian yang korang extract tadi. Then akan jumpa icon fonts yang korang extract lepas tu double klik dekat icon dan akan keluar satu folder macam dalam gambar diatas then klik install. dah siap install maksudnya selesailah siap. korang boleh la edit header dan apa saja menggunakan fonts yang korang download tadi. Ada masalah tanya shida ok :) shida sedia membantu korang ^_^

kelas sudah pun tamat. tunggu next tutorial :)






12 comments:

  1. ORITE..NNT KAK BUI TRY..*__*

    ReplyDelete
  2. salam..morning shida. kat situ byk font cantik2. =)

    ReplyDelete
  3. sharing is caring..
    nanti ada masa boleh download font2 ni..Thx shida.. ^_^

    ReplyDelete
  4. shida, sue da download tp xde button install pun ?

    ReplyDelete
  5. Assalam, memang nak cari tempat download font nie... ary tu ada juak aku i download font tapi x banyak... Boleh juga kah utk photoshop nie ? kalau boleh aku pun nak download kat web tu... Tapi apa2 pun thanx...hehehhe

    ReplyDelete
  6. slmt kembali mengajar ya cikgu shida...ini mcm baru best...hoho

    ReplyDelete
  7. ade lg stu websites yg ZouL selalu g 1001Fonts.com..kt situ pn berlambak2 kt fonts yg menarik

    ReplyDelete
  8. mudah ke kan?fiza pun kadang2 gile download font comel comel..btw,kat 1001fonts pun best gak >.<

    ReplyDelete
  9. wah menarik lah..boleh cuba jugak ni shida!

    ReplyDelete
  10. dafonts aida biasa guna..fontcubes belum lagi..nak try la tgk font cute2 hehe.. tq shida sayang

    ReplyDelete
  11. boleh tukar header dengan font2 menarik ni :D

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.