Pandangan shida tentang penggunaan Word Verification | Jom belajar part2 | Dunia sebenar Shida Pandangan shida tentang penggunaan Word Verification | Jom belajar part2

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 9 October 2012

Pandangan shida tentang penggunaan Word Verification | Jom belajar part2

   Assalammualaikum, peace upon you.
So ini lah word verification yang shida maksudkan tu, yes! rata-rata tidak bersetuju dengan penggunaan word verification ni antara sebabnya yang ketara mengganggu perjalanan apabila kita nak komen entri blogger tersebut. Lagi-lagi kalau terkena macam shida ni, dah type betul-betul pun masih minta "please try again" hampir 4 kali shida kena macam ni, line memang laju tapi kalau dah berpuluh minit duduk tang tu je siapa-siapa pun hangin kan. Nasib disebabkan segmen kalau tidak terus shida pangkah je! ok dalam hal ini juga shida tidaklah salahkan newbie/blogger baru semata-mata. Sebab kebanyakannya pun yang guna ni newbie yang sudah ada follower melebihi 4ratus ++ so nampak gaya bukan newbie lagilah cuma part ini dia tak ambil berat sangat!
Macam shida sendiri memang suka komen-komen, kalau tak guna verification ni lagi galak shida mengomen, serius! sebab shida sendiri pun tak suka pakai verification ni. Dulu memanglah masa shida newbie pun ada pakai lepas tu shida ubah sebab nak bagi kesenangan dan kemudahan kepada sipenggemar komen. Lagi satu kesian juga pada blogger yang memakai khidmat broadband, rasanya boleh bikin stress nanti hehee^^ bayangkan lah, dah la line semput bila publish asyik salah kan, memang menyiksakan lah!
Shida sarankan lah kepada semua pengguna blogspot ni cuba ubah jangan pakai word verification ni ok, tak rugi pun tau sebab pembaca korang mesti mudah nak baca dan komen lepas ni, lagi-lagi yang join segmen beratus-ratus, mudah perjalanan nak blogwalking tak perlu ambil masa 2 3 hari, sehari dah boleh habis :) shida tak marah lah! hehee^^ shida cuma bangkit isu ni supaya semua boleh belajar, sama-sama kita belajar menambah ilmu sama-sama, kan nice macam tu :)
tutorial nak buang word verification (blogger interface) :
sign in >> setting >> posts and comments >> show word verificatin >> no
save! dan siap dah! :)




37 Jari Ohsem:

Mrs Velentine said...

betul tue..dlu masa pakai WV ni takde org nak komen..skg syukur alhamdulillah

KorN said...

wahh.. dari fesbuk, bawa ke blog, dan sekarang dah ade part 2? mungkin kah ade part 3 about word verifikation kak shida? hehehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

stuju sgt dgn pndgn shida tu..

miz ruha said...

saya pengguna broadband kura-kura..
terima kasih kerana memahami...
baguslah shida buat entri ni...
thumbs up!! ^_^

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak pun xsuka la WV nih..kdg2 sampai 2,3 kali insert msh salah lg dia punya perkataan tuh

p/s:blood test qalief xkuar lg hr tu amik skali lg nk hantor KL pulak tau

dEdEQ dE wIshEs said...

HEHE .. KAN .. XLEH SALAHKAN DORANG 100% .. MUNGKIN DORG XTAHU CRE NAK BUANG

hazwan hairy said...

xsuka gak..melmbatkan dh la line tru gila...hahaha

PinkUmmi said...

akak memg mls nk komen entry blogger lain kalo kena msuk word verification nih...

Secrets of A Teenage Girl said...

aah, betul2.. lecehlah kalau ada word verification ni.. hehe

-meeSUPERGIRL- said...

aghhh trauma tgk gmbar word verification . hahahah

Fendy said...

biasa blogger newbie...xpe la...tegur je time komen kat blog mcm ni...bg tutorial

Nens Collection said...

sy pon suka kalo ade mende alah tu..tp layanzz jelah..huhu

Nor Zilla Sensei said...

bagus shida, ade jugak buat tuto ni.ahha. tu la, ade wv ni mmg sakit ati sgt nak komen. terus ttup blog tu.
kesiankn. so jgn la buat wv tu kat blog.please :-)
kesian kat hamba mu ni yg rajin berblog dan nak mengomen

Deq's Qienz said...

tu la sis. kite pon nyampah kalo ader verification word nih..slalu je key in salah..hukhuk

sis nak tanya, cmna sya punya banner??kalo sis sibuk xperlah..hehee sori gnggu :)

Lyaa Suriany said...

setuju sgt lah
kite bru wat entri psl ni hr tu

kdg2 certain blogger tak tau kwjdn ni kot

Awesomeness said...

samalah kite kak shida..saya ta suka jugak jumpa abg word verification nie...tpi bila dah baca sesuatu entry yg syok tue, rasa terkilan pula kalau ta tiggalkan komen..layan je la.

boni kacak said...

:)

Emas Putih said...

nice sharing sayang. hehe

hnahdy said...

word verificatin ni susah nak bca.klu try again tu mmg xtry dah la "P

azizah :) said...

setuju tu.. jijah pon kurang gemar bila ada word verify ni..leceh.. nak komen pon terus jadi pangkah..emm

mummyriena said...

aku dah tukar yg mcm ko ajar tu tp tulah aku mls btul nk update blog!

dpt update dr ko jelah aku komen selalu!!

patriq said...

moga semua blh ubah ikut tutor cik sida kita ni heheee..

caliph shuriken said...

jom sama2 kempen xmo word veri, hikk...

IntaNBerliaN said...

mmg susah bila dah byk kali taip tp ttp gak xditerima..

Remy hazza said...

elok sangat shida kasi tip nak removed nie...... kekadang betul.... 4 atau 5 kali cuba pun tak boleh jugak.... kekadang senang....

Nisa Greennnpanda said...

bile jmpe comment box yg ade word ver nie, mmg akn "sigh" kjap, huhu~...

Che Rosliza Che mat said...

sis pun tak suka ada word verify nie...menyakitkan hati...

syiela said...

cepat buat cikgu shida dah ajar tu... menyenangkan akak juga nanti :)

Bui Junaidi said...

SLL JUMPA P KAK BUI IGNORE KAN JER..HEHE

TP SECARA JUJURNYA MMG TAK PERLULAH..MENYUSAHKAN AJER..^_^

ayut said...

:) utk kemudahan bersama..silalh upgrade blog anda..hihihi.upgrade?hahahaha..sila tukarkan ye :)

ros_reeza said...

kadang-kadang menyusahkan benda ni.. huhu

Sop said...

kadang2 tu pangkah gak bila 2 3 kali salah.. heheh
setakat kini x ada spam yg masuk utk komen blog kan?
plg2 disable anymose komen..

aisya said...

harap2 la ramai yg buang lepas ni kan.. huhu.. dari yg mata empat ni rasa macam kena tambah sepasang mata lg nk baca word verification punye pasal. huhu

aku eryati said...

sy mmg x gemar dgn menatang ni..klu rajin dan line tenet ok..bolehlah try berkali2..

Solehah Shamsuddin said...

yeaaayy buang word verification. xsuka dtg blog yg da verify, trus tinggal cmtu jela.

Shasha Yacob said...

ada jugak org baik hati tlong buat tuto ni kan, hihi *dah mula dah ni merapu.

fieda said...

tak suke mende ni..