Dunia sebenar Shida: February 2012

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Wednesday, 29 February 2012

Wordless Wednesday | Kini shida bahagia dengan kehadirannya :)

   Assalamualaikum, peace upon you.
Mulanya memang teruja nak blogwalking malam ni, siap inform kat kawan-kawan FB
tiba-tiba dalam pukul12 lebih dapat panggilan dari hospital, terus cancel blogging.
 tapi tak apa sebab shida bahagia dengan kehadiran dia pada 29.02.12 jam 2.39am
|
|
|
|
|
|
|
|
\/
 Alhamdulillah lahir dengan sempurna "Nur Adriana Batrisya"

sorry WW shida jadi panjang sebab terlalu happy :) bertambah lah anak buah shida sekarang. Yang specialnya si comel ni lahir pada 29.2.12 sambut ulangtahun 4 tahun sekali so umur dia 5tahun nanti baru dapat sambut birthday dia yang pertama,lamanya kan hehee.. :) next entri tutorial bersama Cikgu Shida yang tertunda ^_^





Tuesday, 28 February 2012

Gambar Perkahwinan / Persandingan Azizah (jiejah) dan Syafiq

   Assalamualaikum, peace upon you.

Gambar ni sepenuhnya shida ambil dari Photographer Puan Azizah kita ni klik sini untuk terus ke facebooknya. Cuma dapat beberapa gambar sahaja so gambar yang ada ni pun cantik dah bagi shida. Sweet je tengok jiejah dan husband romantik gitu so korang layan lah dulu gambar-gambar yang ada ni ok :) Kalau ada lagi gambar-gambar jiejah cepat-cepat shida upload. Selamat Berbahagia buat Azizah dan Syafiq!

tengok jiejah ni dah macam retis pulak hehee  =.=


 next entri tutorial bersama cikgu shida ~_^




Sunday, 26 February 2012

kes ni kecoh satu taiping buat shida rasa tak selamat duduk sini

   Assalamualaikum, peace upon you.
Saban hari kes kes bunuh dan rogol semakin menjadi-menjadi. Bila lihat sipelakunya siapa? asyik-asyik orang melayu yang masih beragama islam. Shida sendiri tak tahu dan tak faham kenapa manusia sekarang semakin kejam dan tidak berhati perut. Kejadian yang menimpa tempat shida sendiri memang "gempar" kes cubaan merogol dan bunuh. Kes ini masih dalam siasatan sebab baru berlaku semalam. Mungkin mengambil masa untuk keluar keputusan bedah siasat nanti. Tempat kejadian tak jauh dari tempat shida, nak sampai sana dalam 10minit saja. Shida harap keluarga makcik Nonri bersabar dan tabah menghadapi setiap ujian dari Allah swt. Mungkin ada hikmah yang berlaku disebalik kejadian ini.

Jiran mangsa, Abd Halim Abd Majid, 45, yang tinggal kira-kira 50 meter dari rumah mangsa berkata, anaknya Afnan, 16, rakan karib mangsa terdengar jeritan dari arah rumah mangsa, sekitar jam 3.30 petang tetapi tidak menghiraukannya kerana menyangka keluarga jirannya hanya bergaduh sesama ahli keluarga
“Tidak lama kemudian, ada saksi memaklumkan melihat seorang lelaki keluar dari rumah mangsa dan meredah kawasan semak di belakang rumah sebelum menyeberang Sungai Limau berdekatan rumah mangsa.
“Bagaimanapun, kami tidak menghiraukan kejadian itu sehingga dimaklumkan mengenai penemuan mayat mangsa dalam bilik air Nonri, jam 4.30 petang,” katanya.

PERINGATAN kepada semua JIRAN jika ternampak kejadian seperti ini sila jangan ambil mudah. Segera lapor kepada pihak yang bertugas untuk kampung atau taman, atau terus menghubungi polis untuk tindakan segera. Walaupun benda ini tidak sahih atau berasa bersahaja sekurang-kurangnya kita mencegah dari hilangnya 1 nyawa yang berharga. Sedih atas apa yang berlaku kepada keluarga makcik Nonri. Moga kejadian ini menjadi iktibar dan pengajaran kepada semua. Walaupun kita tak tahu apa yang terjadi sebenarnya disebalik kejadian. Baca artikel penuh disini > beritaharianOnline






Saturday, 25 February 2012

Nantikan Walimatulurus Yusry dan Lisa Surihani bahagian 1

   Assalamualaikum, peace upon you.
 Walimatulurus Yusry dan Lisa Surihani Bahagian1 
25 Feb 2012, 10:00 malam saluran Astro Ria (104)


cinta yusry pada lisa "dia buat kita tak tidur malam pada masa yang sama dia juga buat kita tidur lena" cinta lisa pada yusry "cinta adalah apabila kita boleh terima dia seadanya.." alahai.. sweetnya ^_^ Jangan lupa tengok eh korang!!





Friday, 24 February 2012

Alhamdulillah akhirnya mereka disatukan | Yusry dan Lisa Surihani

   Assalammualaikum, peace upon you.
sumber gambar dari : ROTIKAYA.COM
Tahniah buat Lisa Surihani dan Yusry, dengan ucapan semoga berbahagia hingga ke hujung nyawa <-- eh macam kenal je ayat ni ^_^ cepat-cepat lah dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah dan hope wedding of the year ni adalah wedding yang terakhir buat yusry dan lisa baru benar-benar "wedding of the year" kan.
Apa-apa pun tak sabar nak tengok resepsi mereka nanti, mesti tip-top dan menjadi bebelan, bualan dan gosip-gosip mulut orang dan wartawan. Ternganga kot nanti kau jah!! hehee ^_^ sweet Lisa pakai putih nampak bertambah ayu dan manis gitu serta bertemakan winter garden  :)

sekali lafaz tu..eh! lupa yusry kan dah pernah akad nikah sebelum ni, pengalaman kelmarin katakan hehee~





Thursday, 23 February 2012

Kelayakan Olimpik 2012 | Malaysia 0 - 4 Jepun

   Assalamualaikum, peace upon you.
sumber gambar : blog pamie :)

apa nak dikata lagi, sekali lagi untuk perlawanan ini skuad harimau muda kita sekali lagi tewas dengan jaringan 4 berbalas 0, walau apa pun tahniah diucapkan kepada skuad harimau muda kita ni telah pun sampai ketahap ini. Untuk pasukan ini masih perlu banyak memperbaiki kelemahan disemua sudut. Mengambil perlawanan ini sebagai pengalaman dan memantapkan lagi corak perlawanan. Keputusan penuh Malaysia 0 - 4 Jepun.

huhu..dah jangka akan tewas, nak buat macam mana belum ada rezeki untuk skuad muda kita ni




Wednesday, 22 February 2012

Wordless Wednesday | CINTA dulu.. kini.. dan selamanya..

   Assalamualaikum, peace upon you.
apa yang korang faham??




Contest Blog Paling Cantik

    Assalamualaikum, peace upon you.
disebabkan penganjur tak ada banner contest so shida PrtSc dari entri contest
Nak join sila klik banner diatas atau mana-mana nama FYZALIFE dalam entri ini, telah shida siap link kan terus ke blog fyzalife. ok syarat tak susah cuma perlu follow dan ikuti perkembangan blog fyzalife terutama mengenai contest ni. Nak tahu hadiah dari penganjur dan sponser? klik sini : HADIAH contest. SO! shida pertaruhkan blog serba biru awan-awan nano ni untuk contest ini. Moga ada tuah dan rezeki. Kalah menang adat pertandingan. Berjayakah blog Dunia sebenar Shida ni memikat hati sipenganjur?? kita sama-sama tunggu pada 29.2.2012 ni ok :) oh! sebelum terlupa thanks BOAN!

jomlah ramai-ramai join! meriahkan lagi contest fyza ni :) lagi ramai lagi sengit lagi best!!

Good Luck (:



Tuesday, 21 February 2012

tutorial : cara nak buat TAB MENU simple macam shida | Jom cuba!

   Assalamualaikum, peace upon you.
klik untuk tumbesaran~

ok seperti yang dijanjikan shida hari ni nak buat tutorial "cara nak buat tab menu simple" macam shida pakai sekarang. Caranya sangat-sangat mudah cuma ikut step ini ok :)

1. Login >> design >> editHTML >> tick expand widget >> cari kod ini : </b:skin>
dah jumpa kod diatas paste kod dibawah ni SEBELUM kod yang dicari tadi ok
untuk memudahkan pencarian kod dalam editHTML gunakan >> ctrl+F
 .invertedshiftdown{
padding: 0;
width: 100%;
border-top: 1px solid #FFFFFF;
background: transparent;
voice-family: "\"}\"";
voice-family: inherit;

}
.invertedshiftdown ul{
margin:0;
margin-left: 40px;
padding: 0;
list-style: none;
}

.invertedshiftdown li{
display: inline;
margin: 0 2px 0 0;
padding: 0;
text-transform:uppercase;
}

.invertedshiftdown a{
background-color: #FFFFFF;
float: left;
display: block;
font: bold 12px Arial;
color: black;

text-decoration: none;
margin: 0 1px 0 0;
padding: 5px 10px 9px 9px;
border: solid #F778A1 1px;
-moz-border-radius-bottomright: 1em; -moz-border-radius-topleft: 1em;
-moz-border-radius-bottomleft: 1em; -moz-border-radius-topright: 1em;

}

.invertedshiftdown a:hover{
background-color: #F778A1;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
color: white;
}

.invertedshiftdown .current a{
background-color: #F778A1;
padding-top: 9px;
padding-bottom: 5px;
}
ok bila korang dah paste kod tadi, bagi tulisan yang shida boldkan dengan warna biru, korang boleh tukar warna-warna kesukaan korang ok. boleh intai kod-kod warna disini > HTMLCOLOR bila rasa dah sesuai semua warna boleh ikut step seterusnya :)
Bahagian ini juga boleh letak image untuk tampak lebih menarik cuma ubah kod ini >  background-color: #FFFFFF; kepada ini > background: url(url background);

2. cari pula kod ini >> <div id='crosscol-wrapper' >
dah jumpa?? korang paste pula kod dibawah ini dan isi semua yang diperlukan seperti link-link yang hendak dijadikan TAB MENU ok.

<div class='invertedshiftdown'>
<ul>
<li><a href='LINK'>NAMA 1</a></li>
<li><a href='LINK'>NAMA 2</a></li>
<li><a href='LINK'>NAMA 3</a></li>
<li><a href='LINK'>NAMA 4</a></li>
<li><a href='LINK'>NAMA 5</a></li>

</ul>
</div>
<br style='clear: both;'/>

ok dah selesai paste korang letakkan link korang dibahagian "LINK" dan juga nama link tersebut dibahgian "NAMA" . Kalau rasa tak cukup tab menu tu korang cuma copy kod yang sama dan buatlah berulang-ulang sehingga cukup pakai ok. Tak faham boleh tanya shida. Rasa dah cukup dan siap semuanya korang boleh PREVIEW dulu sama ada jadi atau tak. Mesti jadi punya lah ok :) dah puas hati boleh SAVE!

Selamat mencuba ^_^





Monday, 20 February 2012

20 sebab kenapa perempuan akan BENCI lelaki | anda setuju??

   Assalamualaikum, pece upon you.
Anda setuju?? hehe.. hai kawan-kawan semua. semakin hari, hari-hari yang mendatang semakin sibuk dibuatnya sampaikan nak blogging dengan aman asyik tak menyempat saja. Bila badan dah mula letih asyik teringat bantal bushukkk yang sentiasa ada untuk didakap dan peluk cium ^_^ korang ada?? Entri hari ini ringkas saja, 20 sebab kenapa perempuan bikin ribut akan BENCI lelaki. tapi antara dalam 20 yang tersenarai bagi shida PALING tak boleh nak buat calon suami jika dia "tidak menghormati orang tua" dan "tak reti bekerja" shida pasti ramai juga wanita-wanita kat luar sana tak suka dan benci kalau lelaki atau pasangan korang ada sikap seperti ini.
Antara yang tersenarai semua sikap dan perangai yang lain-lain masih boleh dimaafkan dan masih boleh berubah untuk menjadi yang lebih baik, ACT bukan nak yang sempurna cuma mahu nampak lebih kepada kebaikan daripada keburukan. betul tak? siapa tak nak jadi baik, semua orang nak tapi satu yang perlu kita ingat dan pelajari adalah dalam dunia ni tiada yang sempurna. Tak de siapa pun yang tak pernah membuat salah dan silap. Soal sempurna tolak ketepi dulu fikirkan saling melengkapi antara satu sama lain. Tepuk dada tanya diri sendiri.

esok lusa nak buat tutorial pula kot ^_^





Friday, 17 February 2012

berhati-hati di Pusat Karaoke anda berkemungkinan ada HANTU!!

   Assalamualaikum, peace upon you.
Sumber asal dari facebook, asyik belek-belek wall kawan dekat feeds tetiba ada sorang ni update tentang video ni, mulanya shida sangka betul-betul hantu rupanya PRANKKKK!! memang lawak hahaaa :D dah la shida tengok time malam-malam buta, bagus tak?? Video asal ni dari Indonesia kat Malaysia tak buat lagi maybe coming soon hahaaa ^_^

Ada yang rindu tak 4hari shida tak update, sorry la geng! line P1 shida bermasalah sampai shida tak boleh online langsung, setelah membuat report now dah ok so boleh blogging seperti biasa :) rupa blog masih dalam pembikinan, bagi yang rasa masih berat dan loading slow shida pun dah tak tahu nak kurangkan apa lagi tapi bagi shida masih ok dari dulu maybe.

Hope semua enjoy ya dengan video super trap trans tu eh hehee ^_^ shida tengok gelak guling-guling dah hahahaa tengok gelagat dorang. ish!! tak baik tau gelak kan orang, kalau jadi kat diri sendiri baru tau! Lain kali pusing-pusing satu bilik sebelum korang nak enjoy, mana tau kot dorang letak ular ke buaya ke hahaa.. sudah merapu ni!

NOTED: leganya dapat on9 lagi, dapat update entri untuk korang :)



Tuesday, 14 February 2012

Penampilan blog wajah baru 2012 | berat lagi tak blog shida?

   Assalamualaikum, peace upon you.
ehem ehem..sila tututp mata ya masuk blog shida. Saja lah nak ambil mood baru dengan mengenakan template baru dan header baru. Header baru ni tempek gambar sendiri tapi tapi memang tak pernah lari dari tema biru dan putih, awan-awan nano, burung berkicauan serta sorang gadis yang ingin terbang dengan payung sakti birunya :) amacam? ada kelasss tak header kali ni. Agak malu tempek muka sendiri besar-besar hehee tah apa-apa!! ^_^

ACT blog shida masih dalam pembikinan yang siap sekarang baru 80% tinggal lagi 20% untuk siap. ada beberapa perkara atau part yang shida tak tahu nak edit macam mana. Kena tanya pada yang pakar sebab jenuh juga shida edit-edit dan cari code asyik tak jumpa dan ada je yang tak kena. SO setakat ni hasil separuh siap seperti ini dululah ok :)

yang penting!!! shida nak korang bagi tahu shida, tahap blog shida ni loading untuk clear semuanya mengambil masa seperti mana? lebih lambat dari dulu atau lebih cepat dari dulu. sila-sila comment k. Sebab tujuan shida tukar-tukar sana sini pun sebab blog shida yang lama terlalu berat sampai ramai yang mengeluh susah nak buka blog shida ni huhuhu..sedihhh ;(

dengan harapan kawan-kawan senang berkunjung blog serba biru shida yang biasa-biasa je. Tak nak juga susahkan kawan-kawan buka blog shida terlalu lama sehinggakan korang TTUPP!! terus pangkah huhu sedih tau ;( shida cuba buat yang terbaik ok. Moga semuanya berjalan dengan lancar..AMIN~

ppssttttt..Azhafizah dan Aida Omar pun pakai header baru. Jom tengok!!





Sunday, 12 February 2012

Man Utd 2 - 1 Liverpool | senyum tak perlu kata apa-apa

   Assalammualaikum, peace upon you.
tengok tak game tadi?? hebatkan rooney ku, u hentam 2 gol sayang untuk i, sangat-sangat happy ternyata u memang sayang i, i minta 1 u tambah 2, i senyum je tengok game tadi tak perlu kata apa-apa lagi :) thanks sayang. Dengan harapan rooney membaca (hahahaaa poodaaacaaittt...!!)
saja je highlight tang tu "United go top of the league!"  see sayang..see sayang i like everything bout u :) <--- ya allah anak sapa lah ni gedikkk betulll!! nak muuntahh :D

ACT abang shida team Liverpool sambil tengok bola sambil sms dia. Shida kat rumah dia kat rumah dia di rawang. Bila MU gol shida bahan dia, 2 gol MU bagi.. 2 kali shida bahan dia <-- teruk betul adik!! hello!! bola-bola, adik beradik-adik beradik la kan! samalah! bisness-bisness, kawan-kawan kan kan kan. Lepas bahan, abang langsung tak reply sms shida "agaknya dia tengah bengang kot, marah kot" Esok je lah pujuk!! Tahniah buat semua Fans Manchester United kita menang lagi hooreyyy!!

noted : jangan ikut perangai shida ya kawan-kawan ^_~








Saturday, 11 February 2012

surat-menyurat antara Ben Ashaari dan Puan Aishah binti Ibrahim

   Assalamualaikum, peace upon you.
surat untuk Ben Ashaari dari Puan Aishah, agak lawak lah baca hehe..syok Abang Ben dapat free je duit terus nak stop bloging nak pergi melancong ya abang Ben ^_^


ini pula surat terbuka untuk Puan Aishah dari Abang Ben, lawak pula cara abang Ben balas. Macam tahu-tahu je ^_^ hehehee~

ada moral dan nilai-nilai murni dalam cerita surat-menyurat Abang Ben ni korang fikir-fikir dan renungkan lah. pada Puan Aishah duit tu lebih baik derma pada yang lebih memerlukan tambahan lagi riwayat hidup puan dah tak lama kan..hahaha lawak lah pulak ^_^




Friday, 10 February 2012

Terima kasih Jiejah, Kad Jemputan Perkahwinan shida dah dapat!

    Assalamualaikum, peace upon you.
Thanks tak terhingga pada Jiejah a.k.a Puan Azizah kerana sudi bagi shida Kad Jemputan yang cute ni, Walau pun shida cuma "maybe attend" jiejah tetap bagi kad. Shida simpan tau buat kenangan kita berdua hehee :) and lagi satu siap dapat calendar 2012 lagi cute sangat-sangat shida suka, pink lagi tau! kelassss kau jah!! shida simpan calendar tu dalam purse shida senang kemana-mana shida bawa bersama hehee :)

Untuk Jiejah dikesempatan ini shida nak wish "Selamat Pengantin Baru" walaupun dah dijabkabul tetap pengantin baru hehee :) Moga Majlis resepsi nanti akan bertambah ceria dan berjalan dengan lancar hendaknya. AMIN. Jika berkesempatan shida sampailah ke Port Dickson nanti jika tak ada aral melintang ye jiejah :) oh sebelum terlupa moga jiejah dan husband sentiasa happy dan saling sayang menyayangi antara satu sama lain hingga akhir hayat serta shida doakan juga jiejah cepat-cepat pregnant, nak tambah anak buah lagi ^_^

bahagian depan calendar comelnya jiejah ^_^
bahagian belakang ^_^ shida nak tanda 25-26/2/12

sayang Jiejah ketat-ketat, kunci terus buang dalam laut hehee ~_^
 
 
 
 
 
 
 

Thursday, 9 February 2012

tutorial: Jom pakai fonts yang cute-cute | cara download dan install

   Assalamualaikum, peace upon you.
hai semua :) shida kembali menjadi cikgu untuk entri kali ini, ACT dah bosan melayan perasaan ni jadi shida pun nak share dengan korang tutorial yang mungkin dah banyak blogger tahu, lagipun dah lama shida tak buat tutor. Semalam shida asyik sangat download-download fonts sampai tak tidur. Shida terfikir nak share dengan korang website mana yang shida selalu download fonts yang cute-cute ni kan. Biasanya kegunaan fonts cutes ni pada header lah sebab header adalah watak utama dalam antara part-part dalam blog. Kebiasaannya penampilan header yang cutes dan kemas mendorong pembaca berkunjung diblog korang. Tak percaya? cuba lah tukar header tu hehee :) JOM BERTUKAR :)

shida guna 2 website untuk download fonts yang cute-cute ni antaranya :
dan

so korang boleh pilih mana-mana font yang korang suka kat dalam tu. cari lah sepuas-puasnya sampai korang puas hati ok :) cara nak download tengok step bawah ni ok :)
atau web yang lagi satu
untuk Extract To korang boleh pilih nak pindahkan fonts selepas di extract ke folder mana, macam shida biasa shida pindahkan semua ke desktop saja. Habis download shida terus delete kan. Now cara install fonts tu pula k. step memang banyak tapi kalau dah berjaya buat sebenarnya senang je :)
bila dah siap extract korang pangkah dan pergi pula folder atau bahagian yang korang extract tadi. Then akan jumpa icon fonts yang korang extract lepas tu double klik dekat icon dan akan keluar satu folder macam dalam gambar diatas then klik install. dah siap install maksudnya selesailah siap. korang boleh la edit header dan apa saja menggunakan fonts yang korang download tadi. Ada masalah tanya shida ok :) shida sedia membantu korang ^_^

kelas sudah pun tamat. tunggu next tutorial :)






Wednesday, 8 February 2012

Wordless Wednesday | Jom test power mata korang *bergerak tak??

   Assalamualaikum, peace upon you.

bergerak tak gambar ni? serius gambar ni JPG file tak percaya sila copy image :)






Friday, 3 February 2012

ku redha jika ini jalan dan ketentuannya .......................

    Assalamualaikum, peace upon you.

Asal gambar dari google. Menusuk kalbu tak tajuk entri kali ni? korang pernah bercinta? pernah dilukai? mungkin ada yang pernah dan banyak sangat pengalaman dan ada juga yang tak pernah alami sebab tidak bermain dengan cinta. Pengalaman shida selama 25 tahun hidup ni, banyak sangat pahit manis bercinta. Kalau kisah cinta monyet banyak juga masa zaman muda mudi dulu kan. Normal lah dulu-dulu bukan kenal erti cinta sebenar. kalau putus pun masih boleh 'cool' lagi. Tapi bila dah semakin meningkat umur semakin kita mengejar dan mencari yang hakiki, maksudnya serius dalam sesuatu perhubungan. Mahukan yang terbaik untuk diri dan masa depan. tapi persoalannya mungkinkah ia berlaku ketika itu??

Orang kata 'sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri' jangankan kata hubungan semasa muda bermasalah yang sudah berumah tangga pun sama tetap akan berlaku dan dilanda masalah jika kita sendiri tidak tahu menjaga sesuatu perhubungan itu. Dalam dunia tiada yang sempurna, ya itu memang benar. sebenarnya yang menyempurnakan perhubungan itu adalah pasangan kita. Sama-sama lengkap melengkapi kelemahan masing-masing sehingga menjadi sempurna dimata masing-masing.

Hari ni shida sedikit sedih, sebenarnya bukan sikit banyak sangat-sangat membuatkan rasa nak menangis pun ada ni. Tapi shida tahan tahan dan tahan sehingga ianya semua selesai. Masalah cinta eh shida?? ya! memang tengah bermasalah dengan cinta dan sidia. Tak tahu macam mana nak memulakannya, dengan harapan dapat bersama dan berbaik semula seperti sediakala. Jika ada jodoh tak kemana. Jika tidak shida redha jika ini jalan dan ketentuannya....................

sekadar luahan perasaan shida, tidak ada kena mengena dengan sesiapa yang ada mahupun yang sudah tiada. Act inilah punca sebenar kenapa shida mula rasa tak ada mood nak bloging, tambahan lagi kerja office semakin banyak ~ sabar jelah!!






Wednesday, 1 February 2012

Wordless Wednesday | ragam wall facebook gara-gara AJL 26

    Assalamualaikum, peace upon you.







ada banyak lagi tapi kalau print screen semua baik baca dekat facebook je ^_^