Dunia sebenar Shida: March 2012

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Saturday, 31 March 2012

Alhamdulilah shida dah cashout Nuffnang dan Says.my

   Assalammualaikum, peace upon you.
Shida punya earnings sekarang dah zero RM0.00 dah rasa macam newbie yang baru-baru lagi join Nuffnang je hehe..so shida start dari zero balik dan berusaha untuk memenuhi tempat 0.00 tu kepada nombor kesukaan shida hehe..lepas ni boleh la tekan menekan balik kan..kan. Thanks juga pada Nuffnang kerana memberi shida peluang untuk membuktikan yang blogging ni kita boleh cari pendapatan sampingan. Walau tak banyak tapi ada juga la syukur setakat ni shida dah cashout pendapatan dari Nuffnang sebanyak 3 kali. So hujung bulan4 insyallah shida dapat lah cheque dari Nuffnang ni. Rasanya shida nak buat GA yang ke3 dari blog shida tapi shida masih fikir-fikir nak buat atau tak bukan apa takut dengan kekangan masa saja. kesibukan shida tak menduga, tambahan sekarang dah banyak tanggungjawab sampingan huhu.. Apa pun kita lihat sajalah nanti :)
Beribu-ribu thanks pada Apit a.k.a taiko says shida sebab invite shida join Says.my  ni, rasanya shida join says ni lambat sikit nak up. Adalah dalam 2 bulan lebih shida rasa shida join says ni, sekarang dah sudah cashout untuk kali pertama dan juga bersama dengan Nuffnang. Nak tengok pengurusan yang mana paling cepat clear. Bagi sesiapa yang nak join says boleh klik link yang shida sediakan ok :) tak rugi pon join best ada la, Thanks banyak-banyak juga pada kawan-kawan yang banyak support kempen shida ni. Sayang korang semua ketat-ketat tau!! =.=


Alhamdulillah rezeki blog shida bulan ni. Hope Abang Nuffnang bagi BE lagi yer :)







Friday, 30 March 2012

Contest : Cerita Seram

   Assalammualaikum, peace upon you.
 Nak join boleh klik banner atas ni ^_^
Contest yang diberi nama "Ceita Seram" dimana para peserta yang menyertai contest ini diminta membuat entri mengenai cerita hantu yang pernah anda sendiri alami. Jam sekarang pukul12:58am cukup 2minit pukul1. Shida pula dengan beraninya mengarang kisah hantu shida malam-malam JUMAAT ni huhuhu kisah ni bermula berperingkat sebab banyak juga kisah-kisah seram dan hantu yang shida alami masa zaman sekolah menengah dulu yang shida nak share dengan korang. Memandangkan shida ni sukar nak menaip dan bercerita dalam entri biasa sebab bila nak menaip rasa macam tak perlu kot so shida olahkan cerita hantu ni dalam contest Blogger Syaf. Macam ni ceritanya :

Masa zaman shida sekolah menengah kan, masa tu shida baru Form3, kebetulan masa tahun 2002 tu banyak sangat perkara aneh berlaku dalam tempoh terdekat. Ada kisah penceroboh masuk asrama shida, kisah senior-senior yang gila pangkat yang diberi nama "GIPANG" tapi tu semua tak berapa menarik TAPI kisah yang berlaku dan sampai sekarang shida juga tak boleh lupa dimana masa tu shida baru habis "prep" selepas supper kat dining. tiba-tiba ada junior menjerit sekuat hati. Shida dengar sendiri kuat sampai ke dalam dining. Shida dengan cepat terus lari nak tengok nak lihat apa yang berlaku. Tengok-tengok dah ramai pelajar asrama berkumpul dekat situ. Ada junior ni baru Form1 ternampak "Lembaga hitam" atas bumbung rumah warden yang kosong tepi blok bangunan asrama. Shida dari kecil lagi orangnya agak berani. tapi berani bertempat la. ramai yang takut nak pergi hujung sana nak tengok sama ada betul ke ada lembaga hitam . Kata budak masih ada,dia ternampak ketika tengah gosok gigi dekat singki luar tandas. Shida dengan kawan 3 orang masa tu rasa nak tengok tapi senior-senior F5 melarang kami pergi. Shida tak puas hati pergi juga tengok betul ke tidak. Sampai dekat hujung shida tak berapa nampak macam kurang jelas. nampak samar-samar. Shida masih tak puas hati nak tengok dari atas pula. Shida naik tangga dan pergi ke dorm yang hujung sekali. Elok sampai shida tengok YA ALLAH!! memang ada lembaga hitam tu masih bertenggek atas bumbung tu. Kawan-kawan shida semua takut dan ajak turun dan hati shida rasa berdebar je time tu. pastu mula rasa lembaga tu macam tengok-tengok kearah kami. Selepas tu warden sampai dan minta kami semua berkumpul disurau blok masing-masing dan baca ayat apa-apa yang patut. Selepas beberapa jam kemudian tu senior minta semua pelajar adik-adik balik dorm masing-masing. Keadaan dah terkawal. Dan tak siapa pun tahu sama ada lembaga hitam tu masih ada atau sebenarnya benda apa yang bertenggek atas bumbung rumah tu. Esok pagi pergi sekolah jadi isu yang paling hot dekat sekolah!

ini yang pertama now pengalaman shida sendiri berlaku atas diri shida sendiri.

Kejadian ni masa shida F5, dah jadi senior masa tu, balik dari sekolah memang biasa akan ketiduran dan akan menyebabkan turun "prep" petang lambat. Masa tu Jam pukul4 petang. Shida balik dari sekolah pukul1.20 pm ada beberapa jam shida tidur sebab letih sangat kot. Masa jam lebih kurang pukul4 ptg tu shida terjaga dari tidur tiba-tiba sebab terdengar satu bunyi. Shida bangun tengok keadaan dalam dorm sunyi lapang tak ada orang. dalam fikiran semua dah turun "prep" ni. lepas tu shida terdengar lagi bunyi. Bunyi sound tu macam sound Hp Nokia 3310 bunyi macam ada orang main ringtone dia satu-satu lagu keluar. makin lama makin jelas bunyi dia. Shida masa tu tak fikir apa lagi. Masa shida F5 shida ada pegang jawatan dalam asrama kira shida ni pengawas asrama dan juga ketua dorm. Masa bunyi hp tu shida rasa macam "siapa yang berani main hp dalam asrama" Shida dengan tak pikir panjang shida turun dorm bawah mungkin ada junior yang tak pergi sekolah dan main Hp. sekolah shida masa tu 2 sesi junior sesi petang senior sesi pagi. Shida pun masuk dorm junior shida perhati sampai shida tengok bawah katil memang tak ada orang tapi shida masih dengar bunyi tu. shida masuk semua dorm yang terdekat memang kosong. Then shida naik atas, balik dorm shida. duduk kejap atas katil tetiba perasaan takut muncul dan bunyi-bunyi tu hilang. Shida terus tukar baju turun "prep" semua kawan-kawan tengok shida dan tanya kenapa muka pucat je! Shida pun cerita kat diorang. tiba-tiba kawan shida cakap mungkin "nenek locker" yang kacau hang tadi! terus sentap semua orang takut je masa tu. shida baru teringat sebab dulu masa shida F1 senior-senior ada cerita tentang hantu "nenek locker" yang suka ganggu pelajar. Masa tahun 90an hantu  "nenek locker" memang jadi sebutan pelajar dalam asrama shida. Sampai sekarang shida masih teringat je 2 peristiwa seram ni. huhuhuh  =.=


korang ada pengalaman seram atau berhantu?? jom la share shida nak baca!


mangsa yang kena tag : blogger paitt dan blogger yui

terima kasih, selamat bercontest dan selamat membaca kisah seram ni =.=









Thursday, 29 March 2012

Spontaneous Thursday | ILMU bukan ada pada POINTER!

   Assalamualaikum, peace upon you.
"ILMU BUKAN PADA POINTER"
Ilmu itu diukir pada tahap pengalaman seseorang itu
Ilmu itu diukir apabila kita berhadapan dengan masyarakat
Ilmu itu diukir berdasarkan peribadi, akhlak dan lain-lain
Karya dan sumber :  Muslim 4 Life | Web Islamik



 pertama kali buat spontaneous thursday  =.=







Wednesday, 28 March 2012

Wordless Wednesday | Sungai Love atau Sungai Cinta?

   Assalamualaikum, peace upon you.
agak-agak dekat mana ada sungai ni =.=








Tuesday, 27 March 2012

In Step With SCHA ALYAHYA | Trendsetter Online - KL SOGO

   Assalamualaikum, peace upon you.
Ok tak habis lagi pasal SCHA ALYAHYA ye, tapi bukan lagi pasal dia dilamar dan sebagainya tapi pasal SCHA dilamar menjadi model dalam Trensetter Online KL SOGO bertuah sekali lagi untuk SCHA. Tapi tengok dari penampilan memang sesuai SCHA dijadikan model Fesyen masa kini. Tahniah buat SCHA! so jom jom enjoy dengan tips yang mungkin berguna untuk kita tentang Fesyen ala-ala moden ni mungkin bukan untuk shida tapi berguna buat kawan-kawan diluar sana yang gemarkan fensyen trendy macam SCHA :)

happy ke?? saja nak test BE dari Nuffnang :)





Monday, 26 March 2012

Video Awal Ashaari Lamar Scha Al-Yahya di Set Shooting Propaganza

  Assalamualaikum, peace upon you.

Bagi yang tak sempat menonton secara live ni shida siarkan balik video ketika Awal Ashaari melamar Scha Al-Yahya di set shooting Propaganza. Macam shida la baru tengok je kat youtube!! memanglah sweet sebab awal menangis dan dia suka usap-usap kepala Scha. Scha pun menangis juga tapi terkeluar pula suara 'jantan' scha hehee..apa pun masih cute =.= Nampak awal sayang dan menghormati Scha :) cemburunya shida tengok..bila dia nak melamar shida ni  ^_^

bila lah turn shida ni ye =.=







Sunday, 25 March 2012

Awal Ashaari Melamar Scha Al-Yahya Secara Terbuka

   Assalamualaikum, peace upon you
Hot! memang hot! semalam baru saja selesai majlis pertunangan pelakon wanita Irma Hasmie dan Reza Syah Ameer. Sekarang kita dikejutkan lagi dengan berita baru keluar dari avon ni. Awal Ashaari  melamar Scha Al-Yahya secara terbuka untuk dijadikan isteri secara langsung dalam set Propaganza yang bersiaran di Astro Ria tengah hari tadi. Mesti ramai yang tengokkan time tu dan ramai juga yang update status dekat Facebook kata "sweetnya awal" . Kesian pula kat shida tak sempat menonton aksi "sweet" tu :)
Katanya (awal) lagi dalam set tersebut dia sudah lama menunggu hari untuk melamar Scha dan hari ini iaitu 25 Mac merupakan tarikh sesuai kerana ianya bersamaan dengan ulang tahun percintaan mereka yang ke dua tahun enam bulan. wahhh!! gitu memang la sweet :) . Tahniah buat scha seru dah sampai jangan dalih-dalih lagi. Maka dengan rasa terkejut dan aksi spontan dari awal, scha menerima lamaran tersebut. Walaubagaimanapun mereka bakal mengumumkan tarikh perkahwinan mereka dalam sidang media yang akan berlangsung di Flora Cafe, jam 3 petang, pada 27 Mac ini. Tunggu jangan tak tunggu ya :)
Ketika melamar Scha Al Yahya, Awal Ashaari turut menghadiahkan sebentuk cincin, sejambak bunga ros dan patung beruang sebesar manusia. Bertuah la Scha Al-Yahya ni. hehee..untungla!! Tahniah!! sumber : murai.com.my


wahhhh..bila turn shida ni =.=








Saturday, 24 March 2012

Gambar pertunangan Irma Hasmie & Reza Syah Ameer Dato’ Radzuan

   Assalamualaikum, peace upon you.
Gambar utama credit to www.murai.com.my Tahniah shida ucapkan pada Irma Hasmie kerana selamat ditunangkan dengan Reza Syah Ameer Dato' Radzuan iaitu abang shida ^_^ jangan percaya sangat ok! Nama "pak" je sama! di rumahnya petang tadi di Desa Coafiled, Sungai Buloh. Cantik baju tunang irma biru-biru lagi tu, suka tengok irma sekrang dengan imej bertudung yang super cute! hope imej bertudung ini kekal selamanya bersama irma Insyaallah~ Irma juga diikat sehingga julai ini sebelum menamatkan zaman bujangnya. Jom tengok antara gambar-gambar yang menarik sekitar pertunangan Irma Hasmie.
gambar diatas credit tu abang hensem a.k.a Abang Nara :)
Irma Hasmie dan Ezuwan Ismail
Irma Hasmie dan Wardina Safiyya

komen ni shida ambil dari komen Abang Nara, bila korang baca apa yang ada dalam fikiran korang??


bilalah turn shida ek  ^_^








Friday, 23 March 2012

Dah jatuh ditimpa tangga pula!

   Assalamualaikum, peace upon you.
wahh!! sadis, memang sadis dah 3hari shida selsema ni. Dah makan ubat pun macam tak efek apa je! dah sedih dengan kehilangan wang sekarang dapat selsema pula. dah jatuh ditimpa tangga pula kan maksudnya "berterusan didatangi masalah". Nasib badan lah! dari mula berlaku sampai lah hari ini masih termimpi-mimpi pasal duit yang hilang tu. Aarrghhh..benci betul! keadaan macam ni.
Tak tahu lah bila selsema ni nak baik. Shida paling tak suka kalo selsema sebabnya bila shida selsema memang teruk. mata berair-air bagai macam orang menangis sampai bengkak-bengkak mata lah! setakat demam dengan batuk tak apa lagi tapi jangan selsema. Memang susah hati kalau selsema datang. Pergi kerja kena bawa tuala kecil untul lap air mata atau hingusan huhu..dah macam budak kecil kan! tapi apa nak buat itu lah kenyataannya.
Hope cepat lah sembuh. Ubat-ubat makan je sampai tak larat nak makan dah. habis mata hidung merah-merah dibuatnya!! pergi kerja pun tak makeup sebab pasti habis bedak-bedak yang shida tempek kat muka kena lap! sabar je lah dengan penyakit selsema ni. korang ada yang selsema teruk macam shida? kalau ada bagi lah sikit tips nak hilangkan atau nak sembuh dengan cepat. shida memang tak selesa macam ni. ok lah dari tadi asyik bersin sampai terkena dah screen laptop ni. tutup tutup k bye korang~



Moga cepat sembuh selsema ku =.=







Thursday, 22 March 2012

MOOD berubah sejak-sejak RM600 lesap macam tu saja!!

   Assalamualaikum, peace upon you.
siapa perasan blog ni sunyi 2 3 hari, shida memang rasa tak ada mood. baru-baru ni shida baru je kehilangan duit sebanyak RM600 banyak kan?? ya! shida tertipu tipu tipu tertipah! ha! siap boleh nyanyi lagi. Mood selepas tu memang kelaut. Hati rasa panas je bila ingat-ingat balik. Mana pula shida nak cari balik RM600. sebab?? pergi tanya mudah.my. Siapa yang tahu story ni tahu lah sebab apa dan kenapa. Perkara ni masih dalam siasatan. Peluang nak dapat balik tu tak tau lah nak cakap macam tak nyata je!
Amaran ya!! bagi sesiapa yang nak tanya shida tentang Nuffnang sila lah PM tapi sila daftar dan isi borang tata tertib dulu ya. hahaa!! melawak saja! shida cuma nak bagi nasihat jika nak kan sesuatu biarlah dari kepuasan diri sendiri atau dari hasil kerja sendiri baru kita puas hati. Nak BE boleh! buat lah seperti yang disarankan kalau tak buat mereka pun tak peduli, shida? lagi tak peduli blog korang! idea dah bagi tutorial dah buat so apa lagi yang korang nak? tak kan benda cam ni nak shida buka kan akaun nuffnang untuk korang then buat kan satu per satu untuk korang?? macam tu BAIK TAK PAYAH JADI BLOGGER! kalau semua nak harap orang lain buat. Habis korang belajar apa?? Nak duit je senang-senang tapi bersusah dulu tak nak. Jangan salahkan shida kalau korang tak dapat BE. tanya lah Nuffnang! rezekikan masing-masing.
Shida sendiri usaha dari bawah dari dalam akaun tu 0 sekarang dah membukit-bukit alhamdulillah. itu sebab shida sendiri usaha shida tak minta sesiapa bantu. Apatah lagi suruh orang buatkan. Kira bersyukurlah shida ada buat tutor shida share dengan korang supaya apa yang shida dapat shida rasa korang pun dapat korang pun dapat rasa. Shida tak kedekut ilmu apa yang shida tahu shida share kan dengan korang. Cuba cakap dengan shida. sesiapa pernah tanya shida pasal BE then shida buat tak tahu?? siapa? ada? kalau ada tu mungkin segelintir yang shida terlepas pandang ada yang tanya-tanya kan. Tolonglah jangan buat shida stress!! dah lah duit hilang ni. Ada pula yang menaikkan lagi kemarahan dan kekecewanya aku! tak pernah rasanya shida ada rasa marah macam ni! jangan ada yang nak cuba-cuba nak tambah-tambah lagi ya! serius memang tak ada mood!! tak pasal-pasal je ada yang makan hati berulam jantung huhu.. astaghfirullahalazim.. astaghfirullahalazim..astaghfirullahalazim bersabar lah shida!

maaflah kalau ada yang kena marah dengan shida hari ni!! tapi tak apa lah dah dapat design free kan!! untungla!! shida hari ni marah esok lusa ok lah tu =.=

sorry ini entry moody shida =.= tak dapat nak buat apa-apa'





Wednesday, 21 March 2012

Wordless Wednesday | adakah ini yang dikatakan "mood ke laut"

   Assalamualaikum, peace upon you.








Saturday, 17 March 2012

Awan Jatuh ke Bumi | 5 gambar dan video

  Assalamualaikum, peace upon you.
nak lagi? jom tengok video kat bawah ni atau picit link sini > Awan Jatuh ke Bumi
korang percaya? berlaku sepertinya macam dekat arab, dengan percakapan pun memang arab tak tahu lah sebab shida tak faham pun hehee.. Ada yang kata buih sabun lah, awan betul lah. Siapa ada story kisah ni share lah dengan shida dan kawan-kawan kat sini. sumber video dari youtube dan shida mula tengok dekat facebook adik shida. tak tahu lah nak percaya ke tak, shida cuma berkongsi disini :)







Friday, 16 March 2012

Amaran POLIS! "berhati-hati dengan kertas dibelakang kereta anda"

Assalamualaikum, peace upon you.
" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI-HATI PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA "

CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar-sebarkan. Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kereta dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi. Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit kita masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita. Rumah kita dan kesemua identity kita telah diperolehi!

info ni shida dapat dari facebook dan nak berkongsi dengan korang semua tentang taktik terbaru penyamun kereta masa kini. Sama-sama kita share lagi info ni biar semua berwaspada dan lebih berhati-hati lepas ni. 

lepas ni jika korang nampak ada kertas dibelakang cermin kenderaan korang jangan pergi buangkannya dulu korang keluar berundur bila  dah ada ditempat yang banyak orang baru korang buangkan ok. Kita mencegah dari terjadi perkara yang tak diingini.









Thursday, 15 March 2012

Doa Apabila Menghadapi Tekanan atau Stress

   Assalamualaikum, peace upon you.
Bagi yang sentiasa tertekan tak kiralah sama ada di rumah pejabat atau hal sendiri. Jom kita amalkan doa ini supaya hati kita menjadi tenteram dan tenang. Untuk shida buat masa ni memang perlu amalkan ayat ni sebab sejak kebelakangan ni banyak perkara-perkara yang membuatkan shida susah hati dan tekanan. Moga lepas baca ayat ni shida kembali tenang dan tenteram AMIN..

sumber doa : google.com






Wednesday, 14 March 2012

Wordless Wednesday | suka dengan kata-kata Heliza Helmi

   Assalamualaikum, peace upon you.
korang suka tak?? =.=






Tuesday, 13 March 2012

Shida dah nekad nak tinggalkan dia! | Selamat tinggal FIBOX!

Assalamualaikum, peace upon you.
Gambar diatas merupakan gambar sebenar FIBOX, kalau tiada masalah apa-apa elok cun cantik je dia keluar tapi kalau tiba mood datang bulan dia! dah macam ayam berak kapur rupa dia. FIBOX ni kadang-kadang selalu gak buat masalah cuma shida diam saja. Tapi kali ni rasa tak puas hati dan marah tu tak boleh dibendung lagi now shida tukar CBOX kepada penggunaan yang utama.
Ini ada juga rupa shout pernah suatu ketika shida buka blog tengok rupa FIBOX dah macam tv rosak, bengang pun ada tapi masa tu tak teringat pula nak print screen wajah melayu beliau ekekkee :p so shida dah nekad untuk tinggalkan FIBOX. ya sangat-sangat nekad sebenarnya. Act shida guna FIBOX pun sebab pengunjung blog shida juga. senang nak tinggalkan jejak tapi kali ni MAAFlah terpaksa guna manual seperti sebelum ni. Kalau korang rasa ikhlas jejak ke blog shida,silalah tinggalkan jejak ya :)

sudi-sudi lah shout ya dekat cbox shida yang tak seberapa ni :)





Monday, 12 March 2012

Lee Chong Wei tarik diri dari perlawanan Kejohanan All England 2012

  Assalamualaikum, peace upon you.
Lee Chong Wei tarik diri diset ke 2 dalam perlawanan Kejohanan All England 2012 yang cukup mendebarkan di Indoor Arena,Birmingham. Pasti semua rakyat malaysia ketika  itu kecewa dan sedih tapi tak mengapalah jika keputusan ini untuk keselamatan dan kesihatan  Lee Chong Wei itu sendiri. Kecederaan serius di bahu kanan Lee Chong Wei memaksa beliau untuk tidak meneruskan perlawanan ini dan memikirkan tentang perlawanan-perlawanan penting yang akan beliau hadapi jika bahu kanannya semakin serius. 
Walau apa pun keputusan Lee Chong Wei kami sebagai penyokong pasukan Negara sentiasa menyokong. Mungkin bukan rezeki Lee Chong Wei untuk Kejohanan All England kali ini. Dengan pengunduran Lee Chong Wei jaguh badminton dunia dari China Lin Dan ditabalkan sebagai Juara All England buat kali ke lima untuk dirinya.
Kelihatan balutan-balutan plaster dibahu kanan Lee Chong Wei yang nampaknya kecederaan yang agak serius. Moga kecederaan Lee Chong Wei kembali sembuh dan boleh beraksi lagi untuk Negara Malaysia.








Sunday, 11 March 2012

SEGMEN : Sahabat Katak Comel

Assalamualaikum, peace upon you.
Nak join? klik banner. Mencari Top 3 Referer dan pemenang blognya akan dipromosi oleh penganjur
tarikh tutup segmen : 11 Mac 2012 11:59pm
rakan yang kena tag adalah : meeSUPERGIRL



 Ada yang rindu tak, shida tak update blog? nanti cerita, banyak nak cerita ni!!







Thursday, 8 March 2012

Alhamdulillah akhirnya Nuffnang bagi shida BE pertama untuk 2012

   Assalamualaikum, peace upon you.
Syukur-syukur akhirnya shida dapat juga BE pertama untuk tahun baru ni 2012. Tak sia-sia mengharap dan tunggu dan sentiasa menunggu :) BE kali ni dari Miss World Malaysia shida baru dapat pagi ini. Alhamdulillah syukur sangat-sangat. Thanks pada Nuffnang sebab masih memberi shida BE walaupun shida tahu bertalu-talu mereka dapat email dari blogger untuk mendapatkan BE masing-masing. BE yang ke 23 (dah 24 sebenarnya shida salah kira ciss!!) untuk kali ni dan berharap dapat lagi BE. Hujung bulan ni shida nak cashout tak sabar dah ni!! =.=
Be kali ni mungkin ada bersangkut paut dengan Yusry dan Lisa Surihani sebab trafik shida naik pun disebabkan wedding mereka. Terima kasih pada mereka dan juga pembaca setia blog shida yang tak putus-putus berkunjung ke blog ini. Terima kasih, terima kasih dan terima kasih  :)


mungkin anda juga meminati entri ini:







Wednesday, 7 March 2012

Wordless Wednesday | Gambar Bulan Madu Yusry dan Lisa di Zurich

   Assalamualaikum, peace upon you.
sweetnya mereka hehe =.=   gambar credit to : www.meow.my dan mygosip.com







Tuesday, 6 March 2012

BEN ASHAARI AJAK KORANG KRITIK BLOG AKU

   Assalamualaikum, peace upon you.
Hai semua warga blogspot, hari ini pecah panggung shida join segmen 'Ben Ashaari' tu, first time dalam sejarah blogging shida. Before ni pernah juga nak join selalu saja tak sempat sebabnya bila nak join mesti segmen dah tutup, apakan daya. So kebetulan hari ni shida cuti so apa lagi mari bersegmen dengan Ben Ashaari segmen tutup malam ni pukul10 dan tajuknya 'Ben Ashaari ajak korang kritik blog aku'
Segmen kali ni best sebab nak ajak kawan-kawan blog kritik blog shida. Shida sebagai blogger yang baru nak menapak shida rasa shida perlu kritikan yang membina dari korang. Nak kritik? kritik lah yang boleh buat shida lagi bersemangat nak jadi blogger untuk semua orang. Bagi shida blog ni masih berat. Siapa setuju?? cuba korang nyatakan apa yang perlu shida buat supaya blog ni menjadi ringan bukan lah ringan sangat tapi bisa dibuka dengan kelajuan yang minimum hehee ^_^

terima kasih semua, terima kasih Ben Ashaari





Sunday, 4 March 2012

Perkahwinan atas dasar cinta lebih baik atau pilihan keluarga?

   Assalamualaikum, peace upon you.
Rasa pelik tak tajuk entri shida kali ni?? hehe..saja lah shida nak kongsi cerita dan pandangan dengan korang. Sejak dua menjak ni ramai pula kawan-kawan shida kahwin, tak kira lah dari sekolah ke kawan facebook hingga ke kawan blog. Sekali lagi tahniah pada Puan Azizah a.k.a ratu pecut kita si Jiejah. Dan shida juga ada dapat invite dari kawan lama shida a.k.a kawan karib shida ke Majlisnya nanti pada bulan 4. Alhamdulillah cepat jodoh mereka =.= so jeles!

So hari ni topik yang shida nak share dengan korang tentang perkahwinan atas dasar cinta lebih baik atau pilihan keluarga? cer korang repeat ayat yang shida boldkan tu. Paham tak soalannya?? Shida sedikit keliru sebab ada sesetengah masyarakat yang tidak bersetuju perkahwinan atas dasar pilihan keluarga sebabnya? sebabnya mestilah sebab belum bercinta dan tak kenal sangat, tahu-tahu orang tua kita dah jodohkan dengan sesorang. Pandangan korang macam mana??

Shida ada satu cerita ni, berlakunya 2 hari yang lepas. Tiba-tiba adik shida call dekat office cuma nak beritahu ada berita gembira, bila shida tanya! dia jawab adalah! adalah! so shida pun rasa tak berapa sedap hati "pa lagi la yang nak datang menduga shida ni." So 2jam lepas tu shida call balik adik dan tanya dengan serius! dia pun cakap ada orang nak merisik. Jantung shida terus dup! dap! dup! dap! korang pernah ada perasaan macam tu? macam jantung luruh tahu! Balik dari kerja terus tanya mak. Mak pun cerita la dari A - Z pilihan ni makngah shida yang aturkan semuanya, shida sendiri pun tak kenal lelaki tu, tak pernah bersua pun, yang shida tahu dia "duda" anak satu so shida pun bagi lah jawapan yang shida "menolak" tapi dalam hati sedih. Shida masih tunggu dia...........tak tahu lah sampai bila'

Korang rasa perkahwinan atas dasar apa menjadi pilihan hati? tapi kesimpulannya bagi shida sama je. kalau perkahwinan atas dasar pilihan keluarga lepas kahwin boleh bercinta cuma bezanya sudah kahwin. ada juga orang kata pilihan keluarga biasa tepat dan sempurna, eh yeke?? begitu juga disebaliknya jika berkahwin atas dasar cinta. Orang muda-muda kata atas dasar cinta lebih seronokkan, sebab iyer lah dah kenal lama rasa segan a.k.a malu pun dah tak ada. Perasaan tu lain sebab berkahwin dengan lelaki pilihan hati. eh betul ke jiejah?? cer share sikit dengan shida............ ^_^

terngiang-ngiang suara baby!! alamakkkk.....parah dah niiii.. :P





Saturday, 3 March 2012

tutorial : cara nak buat DATE pada luar body main blog

   Assalamualaikum, pecae upon you.
Salam semua, so seperti yang dijanjikan shida akan buat TUTORIAL pada hari ini, tutor ini pun terpaksa delay before ni sebab ada beberapa entri yang wajib shida publish dahulu. Kali ini tutorial ini diminta oleh TehaaNFM kesian dia dah lama tunggu shida buat tutorial ni.
Biasa tutorial ini yang nak kan kelainan pada bahgian date entri dimana ia terletak diluar body main blog. Biasa dan tempat asalnya di atas tajuk entri kali ni disebelah tepi dan boleh kita cantikkan lagi dengan mengenakan background/hiasan pada date itu nanti. So let's do it :)

1. login blog >> design >> editHTML >> cari kod ini dibahagian Posts >>  .date-header {
dah jumpa kod yang nak dicari buang dulu kod yang asal seperti gambar 1 dibawah dan copy dan paste kod yang dalam blockquote shida ni dan gantikan pada tempat kod yang dibuang tadi seperti gambar 2.
height:40px; margin:-15px -20px -500px -170px; padding: 65px 300px 105px 65px; background: url(letak LINK GAMBAR) no-repeat;position:absolute !important; position:relative; float:right;text-align: center;font-family: tahoma; color: #000000; font-size: 18px;
ok korang dah buang kod lama masukkan kod baru diatas ni pada bawah kod yang kita cari tadi. Sebelum tu korang tengok pada bahagian yang shida warnakan dengan warna biru kod itu boleh diubah mengikut cita rasa korang ok. untuk warna boleh tengok kodnya disini > HTML color code
Selain itu korang juga boleh ubah kedudukan pic tu sekiranya korang design sendiri, kod yang shida beri mengikut size gambar background date yang shida design ok. untuk ubah kedudukan image guna "margin" kalau kedudukan date tu guna "padding" Kalau confius sila rujuk pada shida.
Untuk link gambar shida bagi 5 design simple untuk korang pakai so pilih saja ok. Dah pakai cakap lah thanks tak susah kan ^_^ nak design sendiri pon boleh kalau rajin :)
 http://2.bp.blogspot.com/-j6WD_zI2epU/T1Int3MQ4dI/AAAAAAAAAIg/_-fjBYdaCl0/s1600/date1.png
 http://4.bp.blogspot.com/-Tli_JVj7NIs/T1IhOVdpN_I/AAAAAAAAAIY/Whbt3NKNIcM/s1600/date2.png
 http://4.bp.blogspot.com/-IE945fTcu6A/T1Ip2EbPZ6I/AAAAAAAAAIw/TUZROQepS3o/s1600/date3.png
 http://3.bp.blogspot.com/-ZQMI6Ghkuq8/T1IrXp2NgdI/AAAAAAAAAI4/7c2sk3hi1lI/s1600/date4.png
 http://1.bp.blogspot.com/-RVE523beNuo/T1It5jn-ESI/AAAAAAAAAJA/pfyyJLFDMfE/s1600/date5.png

selepas dah siap edit dibahagian editHTML korang edit pula bahagian >> page elements!
masuk page elements >>  Blog posts >> edit >> pilih tarikh seperti dalam gambar diatas ok :)
dah siap semuanya korang dah preview dah puas hati boleh lah SAVE ok!

^^ Selamat Mencuba ^^