Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Tuesday, 29 January 2013

Perkembangan terkini berat blog shida #part2 | www.duniashida.com

   Assalammualaikum, peace upon you.
Ini print screen terakhir shida sebabnya shida tak boleh lagi timbang sebab dah limit, dalam satu masa shida terlalu banyak timbang blog, baru-baru ni shida ada guna satu tutorial dimana boleh gabungkan beberapa widget  menjadi satu widget seperti yang shida pakai sekarang dibahagian bloglist. Kenapa shida pakai? sebab shida nak jimat ruang dan ringankan lagi berat blog ni, mulanya shida tak berapa sure tapi yakin juga kena buat eksperimen dulu baru tahu hasilnya. Then shida dah pakai code tu dan shida sendiri ada buat tutorial dia jika korang juga nak pakai la, so hasilnya seperti dibawah.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/
nampak tak ada perubahan sikit walau tak banyak tapi ada juga turun KB load time juga tak lepas dari 1minit alhamdulillah syukur dapat turunkan lagi berat blog ni. Shida tengah cuba juga ni nak turunkan lagi tapi kena ambil masa sikit. Lagi pula entri shida dalam blog ni dah 800++ so macam mustahil blog ni nak terlalu ringan. Apa yang penting korang tak pangkah bila masuk dan korang boleh datang baca-baca dan komen. Kiranya keselesaan korang masuk blog shida tu penting sekarang ni. Ohya! thanks pada sicomel emas putih sebab tolong shida timbang dan print screen result atas ni :)






27 comments:

  1. wahhhh siap ada part2 lagi..... ;)

    ReplyDelete
  2. Ringan je ye.. So, tak adalah yang nak pangkah-pangkah bila masuk :)

    ReplyDelete
  3. maybe widget kt atas kot yg menyebabkn load hampir 1second.

    ReplyDelete
  4. ok shida..mmg makin ringan dah ni....

    ReplyDelete
  5. blog azza 115.05 kb..yeahh ringan hahaha

    ReplyDelete
  6. camna nak kasi blog kita ringan ye? ade tips tak?

    ReplyDelete
  7. kurangkan je beberapa yang tak perlu..hehe banyk sgt banner shida ni :P

    ReplyDelete
  8. eh..mmg dah nampak kuranglah...

    ReplyDelete
  9. tetap ada perbezaannya walupun sedikit.......

    ReplyDelete
  10. ok dah tu..cool..mcm ne wat bloglist tu..

    ReplyDelete
  11. Laju dah loading blog shida ni bila akak masuk..

    ReplyDelete
  12. mcm best la yg bloglist tu...nk bt camtu gakkkk...suker2x.. :D

    ReplyDelete
  13. akak xpangkah punya.. akka tetap akan baca n komen.. :-)

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.