Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Tuesday, 19 February 2013

Tips nak dapat sponsor untuk giveaway, segmen atau contest anda

  Assalammualaikum, peace upon you.
Ok tips yang shida nak bagi ni tak lah menarik sangat tapi bolehlah berdasarkan pengalaman shida sendiri pernah menganjurkan giveaway, segmen dan contest sendiri. So shida tahulah serba sedikit untuk shida kongsi dengan korang terutama adik-adik newbie, bagaimana nak dapatkan sponsor untuk aktiviti korang tu. 
  • sebelum korang nak minta sponsor, korang dulu kena jadi sponsor untuk aktiviti blogger lain.
  • bila korang nak minta sponsor kalau boleh senaraikan feedback yang korang akan bagi pada yang akan sponsor aktiviti korang seperti trafik, follower, fanpage like atau nak beri juga saguhati pada yang sudi sponsor.
  • kita sendiri kena jujur, bila kita jujur orang pun tak takut nak sponsor aktiviti kita.
  • kalau boleh review sikit tentang sponsor
  • beramah mesra, tak sombong.
  • jangan demand sangat nak tukang sponsor sponsor untuk aktiviti korang tu yang mahal-mahal cukup sekadar yang termampu.
  • promot habis-habisan aktiviti korang tu.
  • aktiviti yang korang anjurkan tu biarlah yang relevan untuk dapatkan sponsor
  • sertakan trafik korang untuk tatapan para sponsor supaya mereka lebih berminat untuk jadi sponsor
Rasanya itu saja kalau korang ada tips lain boleh share, macam shida sendiri kadang-kadang shida ada rezeki lebih shida suka jadi sponsor lagi-lagi kalau baru lepas dapat payment dari pendapatan bloging atau shida sendiri buat aktiviti untuk bagi hadiah pada semua pengunjung. Tanpa pengunjung setia tah kemana blog shida ni kan. Nak bagi semua tak mampu tapi cukuplah shida beri yang betul-betul setia dengan blog ni :)
Macam shida juga kalau shida mempunyai sponsor shida akan pastikan mereka akan dapat feedback yang sepatutnya. Biasa shida akan pantaulah dari segi bilangan follower atau like. Kalau bertambah shida rasa syukur sebab sekurang-kurangnya ada perubahan dari tak ada kan.  Shida mesti pastikan mereka dapat yang sepatutnya. Ialah orang nak bantu kita meriahkan lagi aktiviti kita, beri sumbangan hadiah dan wang tunai memang patutlah mereka dapat feedback yang lebih dari yang tersedia ada kan.
Kepada adik-adik newbie yang rasa kecewa tak dapat banyak sponsor apa kata korang mulakan dulu dengan sponsor aktiviti orang lain. Insyallah dari situ orang akan buat perkara yang sama. Kadang-kadang tu shida tengok newbie sekarang dah advance dah mampu sponsor wang tunai untuk aktiviti blog yang dijalankan. Tiada masalah pun dari segi apa yang nak di sponsorkan asalkan korang betul-betul mampu tak menyusahkan mana-mana pihak kan.




36 comments:

  1. emmm..... tips yg baik! deno pun teringin juga buat GA sempena anniversary deno yg ke 14 tahun dgn SLE tu kan.. terima kasih atas tips ni kak shida^^

    ReplyDelete
  2. nice tips..bukan senng nak buat segmen atau give away tanpa hadiah dan sponsor org ni

    ReplyDelete
  3. bagus tips ni,nak cari sponsor boleh lah jadikan panduan..terima kasih sebab share. ^___^

    ReplyDelete
  4. tq shida tips yg berguna utk mereka2 yg perlukan sponsor

    ReplyDelete
  5. tq shida tips yg berguna utk mereka2 yg perlukan sponsor

    ReplyDelete
  6. tq shida tips yg berguna utk mereka2 yg perlukan sponsor

    ReplyDelete
  7. remy teringin nak jadi sponsor......nanti kalau shida buat ga ajaklah remy....

    ReplyDelete
  8. tengkiu share yer shida! lepas ni kalau nak buat2 GA atau segmen. just inform ya.. jaa sedia bantu utk sponsor RM... :)

    ReplyDelete
  9. yeah..tips yang snagat ebrguna utk lyeen aplikasikan..ehehhe

    ReplyDelete
  10. thank to tip.. berbaloi sgt tips shida..

    ReplyDelete
  11. tu lah. kadang2 budak2 yang nak buat GA ni trafik tak tinggi, tapi nak orang sponsor mahal2. siap minta barang itu ini. kalau orang nak sponsor, terima je lah kan. tak payah nak memilih sangat.
    btw nice entri ^^

    ReplyDelete
  12. bagus tips ni shida :)
    panduan untuk semua newbie..

    ReplyDelete
  13. betul tu kalau ada rezeki memg suka sponsor, tp xpenah lagi cari sponsor, thanks for sharing dear

    ReplyDelete
  14. tips yg menarik...nyue skang tgh plan nk buat GA,CONTEST,SEGMEN tp guna sponser sendiri la..huuhu

    ReplyDelete
  15. tips yang menarik la shida.. boleh di guna pakai ni..huhu

    ReplyDelete
  16. Salam.

    Tips yang cukup baik shida..bukan untuk newbie je, sesuai gak utk yg dah lama berblog,tpi tak pernah jd sponsor. Macam saye,hehehe

    ReplyDelete
  17. Sponsor kekadang tue ade jugak yg menipu .. Adoii =='

    ReplyDelete
  18. traffic tu la yg paling penting .klu suam2 je tak de pulangan pada orang yang sponser tak syok jugak..

    ReplyDelete
  19. stkat ni xnk lagi sponser sbbnya susah..hehe..

    ReplyDelete
  20. moga ramai nk sponsor nnt heheee

    ReplyDelete
  21. klu nk suh sponsor kahwin agk2x dpt tak?? :p hihihihi..gurau semataaaa!! btul tu...yg pasti klu tak sombong ok ajer kan :))

    ReplyDelete
  22. xbrani lg nk sponserkn dri, tkot x amanah,tkot bz..hihihi...smoga sesiapa yang menjadi sponser tu, amanah2 kn diri anda k :)

    ReplyDelete
  23. sgt membantu..kak MV baru sekali jadi sponsor...hehe

    ReplyDelete
  24. mmg sgt2 membantu entry ni..

    ReplyDelete
  25. kalau nak cari sponsor.. biarlah 2 2 dpt manfaat kan :-)

    ReplyDelete
  26. tips yang baik dari kak shida :) wahh, nanti boleh laa aina cuba :)

    ReplyDelete
  27. bagus tips ni shida....nanti boleh guna tips ni kalau akak nk buat ga ker hihihi

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.