shida minta pendapat dan cadangan korang. | Dunia sebenar Shida shida minta pendapat dan cadangan korang.

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Monday, 25 March 2013

shida minta pendapat dan cadangan korang.

  Assalammualaikum, peace upon you.
Ok memandangkan ramai juga yang setuju shida buat segmen so seharian juga shida fikir-fikir nak buat segmen apa and akhirnya shida dah dapat idea segmen apa yang sesuai dan kelainan sikit antara segmen-segmen lain yang pernah shida atau korang join. Segmen tu berbentuk SILANG KATA dan kategori pula shida akan sertakan beberapa kategori. Mengikut pengetahuan masing-masinglah so nanti shida akan senaraikan kategori yang bakal shida fikir-fikirkan dan segmen ini akan berlangsung setiap bulan bermula April. So dari April hingga Disember maksudnya ada 9 Segmen berbentuk silang kata akan shida anjurkan.
Syarat-syarat sudah tentulah mudah sangat-sangat dan sponsors pula sementara ni shida tak perlukan lagi tapi jika shida perlu shida akan PM blogger-blogger yang layak untuk menjadi tajaan untuk segmen shida ini. Apa yang shida harapkan dapat sambutan dari korang lah. So ada beberapa soalan yang shida nak tanya dan cadangan lain-lain yang korang nak tambah, shida amat perlukan hope sudi lah beri buah fikiran korang tu ya! sebabnya yang akan join nanti adalah korang so keperluan dan kebebasan korang dalam join segmen shida ni penting juga :) just komen saja k, thanks :)

agak-agak korang lah kan...
berapa lama sepatutnya sebuah segmen tersebut layak berlangsung?
kalau segmen silang kata kategori apa yang korang minat selain "pengetahuan am"
syarat-syarat macam mana pula?
kalau shida limit kan hanya 50 penyertaan saja macam mana?
sesuai tak ada sponsors untuk segmen?
jika syarat-syarat yang dikenakan shida meletakkan arahan wajib macam mana?
jika penyertaan ramai hadiah sikit saja contoh peserta 100 hadiah cuma 5 pemenang, macam mana?
korang ada idea? atau cadangan lain? boleh komen ok.


36 Jari Ohsem:

nabila biela said...

byk soklan tu kak..hehe..kat entry ni sy ade buat tips nk buat sgmen...kalau akak free2 leylah bcer^^...http://www.nabilabiela.com/2013/02/tips-menganjurkan-segmen.html

ANa Ahmad said...

Erm hadiah bagi banyak baru la orang puas hati, contoh 100 peserta 40-50 pemenang tu kan berpatutan. ;) sponser tu kalau nak ada boleh ja tapi jangan terlebih ramai sebab nanti peserta tak larat nak memfollowkan dirinya kepada syarat yg kakak shida bagi tu. :)

Shida Radzuan said...

@nabila biela tq nabila kang akak terjah entri tu :)

Cik Nur™ said...

pada nur, kalau tak perlu folo atau like mana2 page adalah syarat terbaik...

lepas tu, hadiah, tak kisah sgt...bgntung pada rezekikan..

penyertaan tak payah had limit pun okay, janji sampai masa tutup..habis...

Shida Radzuan said...

@ANa Ahmad AA kalau setakat setahun sekali nak bagi 40 ke 50 mmg xkisah tp sebulan skali tau..agak luar biasa kalau nk bagi 40 ke 50 hadiah heheee ^_^ nk tmbah sponsors plak mcm sshkn pserta kena follow bagaikn kalo setakat sorg xpela..hehee..kalo leh nk mmudahkn pserta jer..tq AA :)

Nur hanim said...

Bgai hanim kalau penyertaan banyak tapi pemenang nya sikit memang menghampakan lah. Kalau banyak sangat sponsor macam 10 ke atas agak membebankan lah. Dan lagi satu, kalau syaratnya wajib apa salahnya.. :)

Shida Radzuan said...

@Cik Nur™ noted :) tq nur :)

Shida Radzuan said...

@Nur hanim thanks Hanim :)

Tinta Lana said...

Salam.

Idea yg bagus tu shida.. kira shida nak buat sgmn silang kta tu sebulan skali, tpi dgn tema lain2 la tiap bulan kan?

Rasanya..takda jwpn khusus tuk semua soalan tu shida.. maybe shida kena tgk jugak theme yg shida pilih nnti utk stiap bulan. Rasanya, kalau theme tu menarik rmai perhatian, dah tntu skit sbnyk shida maybe akan ubah skit sbnyk syrt tuk sesuaikan dgn keadaan kan? :)

Shida Radzuan said...

@Tinta Lana yup lana betul2 tu :) sbb tu kena tanya2 tgk2 pndapat korang mcm mna..shida akan fkir2kan b4 segmen bmula :) tq lana :)

Diari Si Froggie said...

wasalam shida :)

Banyak soalan tu nak jawab.. hehe. aida tak de pengalaman dalam bab segmen2 nie.. tapi boleh lah kasi sikit idea. ^^ segmen tu tak payah lelama sangat tarikh tutupnya kalau buat 3 minggu pun ok dah kot.. kalau lelama kang org tunggu lama sangat nak umumkan pemenang kan.. kategori isu semasa pun ok eh kategori ke tu? hiks.. syarat2 tu yg simple2 pun ok.. bab limitkan peserta tu tak payah kot.. tak meriah nanti :P kalau ada hadiah lagi ramai suka.. arahan wajib tu kena tengok jugak kot shida.. kalau macam wajib like sponsor berpuluh2 pun org tak minat nanti.. pasal hadiah tu kalau kalau 100 elok bagi 50.. tapi kalau tak banyak hadiah 5 pun ok :) alamak tak de cadangan tapi kalau nak sponsor PM aida leh kot membantu sikit2 nanti. hehe.

*macam karangan pulak komen aida..

Shida Radzuan said...

@Diari Si Froggie thanks aida :) dari segi hadiah insyallah akan cr sponsors jika ramai pnyertaan..itu saja..yg lain2 blm fikir :)

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

kalau nak bt short segmen xyah sponsor pun xpe.. tp kalau nak sponsor 2-3 org okey kot.. nti kalao nak sponsor pm2 la dysha ya..hoho

Shida Radzuan said...

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ ok kalo shida perlu sponsr shida PM dysha nnt k :)

myb nk bt seminggu je untuk segmen ni sbb segmen silang kata ni myb mudah jer :) thanks dysha :)

Farisya Anastasyia said...

buatla silang kata berunsurkan keilmuan yang meluas.contohnya mengenai dunia ke.at least boleh bukak minda ramai blogger..
then sponsor pun ape salahnya.perlu jugak..depends la.. :D
tapi kalau perlu sponsor,pm je :D

Nurmujahidah Ismail said...

kalau boleh adakan la sponsor bagi banyk sikit hadiah baru berbaloi,, tapi jangan terlalu ramai,, peserta tak perlu limit,, :)

Diana Azis said...

diana pun setuju dengan Aida..buat segmen tak perlu la lama2..menurut entry nak buat sebulan sekali..seminggu dua dah cukup rasanya..lagi satu..huish..kalau segmen yang nak kena like dan follow banyak sangat, kalau diana malas sikit nak join..kalau sekadar empat lima tu boleh la..Ini sekadar pandangan diana la.. :)

Mrs Velentine said...

BANYAK SOALAN NI...bagi kak MV kalau silang kata 2 minggu dah kira ok..sebab ada 9 silang kata kan...bab kategori..apa kata shida buat campur2..syarat terpulng pada shida lah..rasanya tak yah nak limitkan penyertaan...sponsor patut ada kot..sebab nnt kalau yg menang 5 dr 100 sedih juga tue...arahan wajib tue kalau boleh yg simple2 jerlah....

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum....

Susah juga nak beri cadangan nie...

heheeh ini cadangan mselim3 aje..
1- Kalau boleh segmen nie biarlah lama sikit agar dapat disebarkan oleh blogger lain...supaya penyertaan biarlah semua blogger boleh join..
2-Silangkata boleh juga...tp kena selit sikit unsur agama...contoh : Siapakah orang dikalangan kanank2 yang mula2 memeluk islam.... atau sebagainya...
3-Kalau boleh semua blogger yg join kasi cederamata...contohnya penanda buku ker daripada kak shida dan hadiah utama hanya diberikan kepada pemenang yg benar2 layak...
4-Selain itu, kak shida boleh bagi hadiah pada link yg paling banyak bagi traffik kepada kak shida sepanjang segmen berlangsung.

mselim3

Normi Nieza said...

nak kna cr sponser tu..:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

bg yui bab follow if tak wjib ok..hadiah tak kisah ada takde..if ada itu bonus..

jgn lama2.. smggu or kurg dri itu lg baik..

cdgn je =)

nuyui a.k.a miss YUI said...

bg yui bab follow if tak wjib ok..hadiah tak kisah ada takde..if ada itu bonus..

jgn lama2.. smggu or kurg dri itu lg baik..

cdgn je =)

cci said...

menarik tu... bg cci kalau short ga.. x perlu kot sponsor.. ehehe... tuk meyenangkan mereka2 eheh. ^_^

IntaNBerliaN said...

akak suka yg cadangan yui tu :-)

IntaNBerliaN said...

*shida, pasal alexa tu, maksudnya, ada yg baca blog akak kat indon, tu yg blh msk ranking ek?.. kalau xda, kiranya xdalah msk ranking ek?.. dgn kata lain, ia tersenarai kat ranking tu, bukanlah sbb akak yg buat pe2 kat alexa tu kan.. tapi dia automatik ek?

aisya said...

byknya soalan.. hehehe.. yg penting mesra peserta.. eh?

yang baik Ishak said...

buat segmen lagi... suka
cuma akak harap dalam segmen tu nanti tiada unsur paksaan untuk follow penaja... follow penganjur udah lah eekk..
:D

Farra Atiqah said...

Seminggu @ bergantung pada berapa org yang join ..Hadiah sikit pun xpe.B'gantung pada rezeki masing2

Anis Najiha said...

ASSALAMUALAIKUM. ANDA DITAG UNTUK MENYERTAI SEGMEN DI BAWAH:

http://anis-tikah.blogspot.com/2013/03/segmen-happy-birthday-honey-yeo-cik-fie.html

Nurul Aini said...

Kalau pendapat saya kan kak..kalau nak cari sponsor boleh tapi jangan terlalu ramai dan kalau nak letak syarat jangan terlalu banyak..sekadar like, follow itu itu tak menjadi masalah sangat. Segmen teka silang kata tu best sangat2. Saya on je..hehe. Kalau pengetahuan am lagi bagus, senang nak cari. Pendapat saya lah..heee. ^___^

ayut said...

nk komen cane ek..mmm.ni pandangan ayut la kan.bt segmen tak yah lelame..lg2x klu segmen tu ada byk kali.mcm shida nk bt 9 segmen kan.pastu hadiah tu tak kisah kot.npe pon segmen.soalan tu pape pon boleh.syarat yg senang itu lg memudahkan.mesti rmai yg join.hihihi.dh kot..tak tahu nk bg pandangan cane lg..hahaha.sbb bru aktif berblog ^^ all the best bt shida yer..

azizah :) said...

shida.. kalau segmen tu tak payah lama2 mybe dalam 2minggu kot sebab shida nak buat tiap2 bulan kan.. nnt nak tunggu pemenang dah satu hal kan.. kalau syarat yg mudah ramai yg join :) sponsor kalau nak pon mybe3-5org dah cukup dengan 50-100 peyertaan.. biasa kalau teka silang kata ni pengetahuan am lebih ok kot..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak rasa 2mgu ok la segmen tu..hadiah pulak klu ada yh nk sponsor pun apa salahnya kan

jaakechik said...

segmen selama 2 minggu rasanya dah ok kot. pastu peserta pulak x payah ler nak limitkan. tu cadangan jaa lah yer.. hihi...

p/s : kalau nak kan sponsor jangan lupa inform jaa yer. jaa sudi bantu. banyak tu x dapat lah, tapi kalau setakat duit RM20 jaa ok :)

Ez Bil said...

Akk if segmen dh jalan. Nak join yer!! :))

Cik Fie said...

good luck kak :)