Tutorial : Cara nak buat watermark menggunakan paint dalam komputer | Dunia sebenar Shida Tutorial : Cara nak buat watermark menggunakan paint dalam komputer

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 16 April 2013

Tutorial : Cara nak buat watermark menggunakan paint dalam komputer

  Assalammualaikum, peace upon you.
contoh shida menggunakan gambar diatas ni dan follow step seterusnya

click untuk tumbesaran pembelajaran ^_^
double click pada gambar yang korang nak buat watermark tu, click kanan > open with > paint

click A untuk insert text/word

lepas tu insert text korang tu then drag bahagian mana korang letak, lepas tu boleh pilih warna dan font juga. Dah selesai boleh save :)


taraaa..dah siap kan! walaupun simple tapi masih ber'watermark' gambar korang, disebabkan ramai blogger yang tak tahu nak nak letak gambar watermark pada gambar, ada yang tak tahu nak guna PS lah, photoscape lah kan. Ini cara paling mudah untuk buat watermark menggunakan paint dalam komputer korang.

selamat mencuba ok ^_^


17 Jari Ohsem:

Nurul Aini said...

Betul2.tapi kadang2 saya pun malas nak letak watermark..hehe.

Sally Yatiey said...

Betul tu kak ;) hee. Tapi saya malas nak buat watermark2 ni..

ANa Ahmad said...

senang nye cara ni..suke2 huhu

aisya said...

kdg2 malas nk letak watermark tp kena gigih jugak.. kdg2 takut org buat ape2 dgn gambar kite.. bukan boleh percaya sgt skrg ni.. huhu

aisya said...

kdg2 malas nk letak watermark tp kena gigih jugak.. kdg2 takut org buat ape2 dgn gambar kite.. bukan boleh percaya sgt skrg ni.. huhu

Cik Nur™ said...

haa..inilah selalu nur buat....
kehkehkeh..

senang n simple..

Si Matatajam said...

Terbaik la tutor ni...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Akak kadang² letak kadang² tak.. :)

Normi Nieza said...

thanks sharing...

MaYa MustWany said...

menarik..berguna..

Ieyzartd Syahieyr said...

sangat berguna...

azizah :) said...

sangat berguna shida.. jijah kdg2 letak kdg2 tak letak gak.hee

Mrs Velentine said...

agak binggung bab ni

Sukma Haron said...

sekarang saya guna paint & kekadang watermark....

jaakechik said...

kreatiff shida ni kan....! rajin menggodek yer... :)

Ez Bil said...

Lain kali kne buat watermark gedabak gitu, sbb ramai sgt yg duk ambik hak cipta org lain. Kak dysha dah kene baru ni. Kesian kak dysha.
p/s: minggu lepas Cik B dah berkampung dkt rmh kak dysha. Minggu ni kat rmh kak syida pulak yer. ^____^

Cik Fie said...

nice tuto :)