Tutorial : cara upload header transparent tanpa bermasalah dengan background hitam | Dunia sebenar Shida Tutorial : cara upload header transparent tanpa bermasalah dengan background hitam

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Friday, 24 May 2013

Tutorial : cara upload header transparent tanpa bermasalah dengan background hitam

Assalamualaikum, peace upon you.
ini blog ketiga shida untuk testing edit Blog so sekarang ni ramai blogger bermasalah dengan header bila upload header transparent akan keluar background hitam seperti gambar diatas. So masalah ni dah menjadi-jadi sampai shida sendiri tension. Selepas bertanya kepada beberapa blogger lastly shida dah dapat jawapan atau cara untuk selesaikannya. Korang tak perlu susah-susah create account untuk upload gambar header korang tu di mana-mana web image, korang boleh upload terus dalam entri korang seperti biasa. Ok shida cerita lagi biar jelas follow 2 step ini ok :)
Step pertama
1. korang upload dulu header korang tu dalam entri seperti biasa 
2. klik original image sebab kita nak guna size sebenar kan. 
3. lepas tu cara nak ambil url dia klik HTML sebelah compose tu ok.
4. sekarang kita berada dalam post HTML bukan compose bila kita klik HTML semua code keluar tapi jangan panik kita cuma perlu ambil code url saja tengok baik-baik header yg korang namakan tu 
5. then highlight seperti dalam gambar kalau kurang jelas boleh klik gambar untuk besarkan.

step kedua
klik edit bahagian header tu then korang tick bahagian header kita nak upload guna URL makesure korang remove dulu gambar header yang korang upload sebelum ni k. selepas upload bila gambar keluar tanpa background hitam maksudnya berjayalah macam gambar dibawah then dah boleh SAVE.
berjaya ^^ kalau korang tak boleh buat atau tak faham boleh PM shida ye :)


13 Jari Ohsem:

Sally Yatiey said...

TQ. Lepas ni nak buat header baru ;D hee

farah.fauzi said...

jadi!!! yayyy!!! hari tuu pon tension pikir... hehe.. thanks :)

Mas Zull said...

assalamualaikum shida...macam menarik jer ni...mcm nak juga cuba juga nanti...;)

dEdEQ dE wIshEs said...

TERBAIK LA AKAK :)

ANa Ahmad said...

haa jadi pun,,testing2 hihi ;)

ayut said...

alaaaa....bila la ayut nak update skin blog ni...header pon tak btukar dah..adehhh

Azhafizah Md Nor said...

sekarang ni dah lain macam je blog kan..html dah lain..background header jadi hitam pulak..nasib ada solution kan.

deno said...

tenkiu kak^^

Aku Penghibur said...

akhirnya ... baru tahu ..thanks :)

shasha yacob said...

tengs kak shida pasai tuto ni, dari hari tu lgi carik tu lah sampai sekarang tak terukar header, haha

azizah :) said...

bagus tutor camni shida.. ada solutionnya kalau jadi apa2,,

aisya said...

boleh lah guna lain kali kalau ada terjadi macam ni. huhu

Cik Fie said...

nice tuto :)