INFO : Pengambilan makanan yang buat kita supaya boleh tidur lena | Dunia sebenar Shida INFO : Pengambilan makanan yang buat kita supaya boleh tidur lena

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Monday, 17 March 2014

INFO : Pengambilan makanan yang buat kita supaya boleh tidur lena

Assalamualaikum, peace upon you.
Mengambil sayur-sayuran berdaun hijau gelap, biji labu bijan, kacang brazil dan ikan sangat baik untuk korang yang diserang INSOMNIA. Selain itu pisang dan avokado  juga boleh membuat korang cepat lena. Bahan-bahan tersebut mengandungi sarat magnesium dan juga INSOMNIA biasanya disebabkan kekurangan magnesium dalam tubuh badan kita. So boleh lihat Piramid Makanan diatas yang mana patut kita lebihkan dan dikurangkan. Macam shida sendiri kan memang ada masalah INSOMNIA ni sejak dari zaman sekolah lagi so susah nak biasakan tidur awal atau lena. Lepas ni bolehlah cuba info ni mana tahu membantu mengatur pola tidur kita. Nasiblah shida ni jenis tak memilih sayur, semua jenis sayur shida makan :) cuma nak masak tak ada masa hehee :)
Macam tips-tips lain yang shida tahu (sekadar perkongsian) supaya kita boleh tidur lena atau tidur diwaktu malam. Minum milo panas sebelum tidur, jangan minum air kopi atau nescafe sebelum tidur, basuh kaki sebelum tidur dan lebih afdal ambil wuduq ke dan jangan makan lewat malam. Setakat ini saja yang shida boleh share sebab memang shida buat semua ni sebelum tidur. Biasanya shida kalau nak tidur lewat shida buat plan hari apa nak tidur lewat. Tak boleh kerap nanti mendatangkan masalah pada tubuh badan kita, lagi-lagi shida ni seorang pekerja so memang tak elok tidur lewat selalu. Kalau ada kerja mendesign baru shida ambil masa untuk siapkan itu saja :)
Pengalaman tak cukup tidur memang tak best! serius cakap. Lagi-lagi macam shida seorang pekerja juga bukan full time blogger dan designer. Shida pernah jatuh sakit sebab tak cukup tidur, demam berhari-hari sebab hari-hari shida tidur hanya 3 jam sahaja. kalau dah seminggu memang sakitlah badan. Bila dah jatuh sakit baru rasa kesalkan hehee itulah pengalaman shida so korang janganlah cuba memang tak seronok. Dalam demam tu bukan saja demam+pening+muntah dan selsema, pakej maiiii!!


17 Jari Ohsem:

nuyui a.k.a miss YUI said...

tidur cukup itu penting.. hihi..

p/s: dear, t nak kod utk banner leh? =)

sYiRa LoKMaN said...

tq share akak

Normi Nieza said...

good tips..:)

Maria Firdz said...

Minum susu blh buatkn kita tidur lena.. Lpas dh de ank xde mkna nk tido lena.. Tidur2 aym je..hehe

Ezy Loy said...

saye sblom tido mnom susu..
boleh lena jgk la..
hihi

Azlan Halim said...

betul jugak.. kalau kita makan pun merapu badan boleh meragam, maka payah nak tido

yanie j said...

prgai lama yanie hehee..skg dah kje tdo awal dah :)

Akeyla Azmi said...

heee thanks share ni tau kak shida <333333

♥ Nana BamBam ♥ said...

oh, patutlah nana susah nak tidur..huhu

nice info ni shida :)

Azhafizah Md Nor said...

lepas kahwin xde insomnia dah..hee..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum.. hehe skrg ni dah jadi insomnia rasanya. makin susah nak tidur .. perut dah besar.. hehee.. selamat tengahari singgah sambil menabung sini ~~~

mummyriena said...

sejak2 dah kawen ni aku mmg insomnia shida hehee..dlu zaman skolah xde mknenye hehee..

shasha yacob said...

so kita kena cukup kan tidur pada setiap hari. hehehe

azizah :) said...

Sejak ada ank mmg tido aje hobi baru.. ank tido.. mama tido

ayut said...

Ayut pon kdg2x xleh tido.xpon tido xpuas.xtau la knape...kang minum milo ad sblm tdo skit perot kang.haha.sbb perot xleh trima milo.

Sukma Haron said...

tidur kena cukup baru senang nak buat kerja.....

Nadia Johari said...

nad minum air kosong dengan basuh muka je