Bantuan RM2500 Dari KWSP Yang Tidak Diketahui Oleh Orang Ramai! | Dunia sebenar Shida Bantuan RM2500 Dari KWSP Yang Tidak Diketahui Oleh Orang Ramai!

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Wednesday, 16 April 2014

Bantuan RM2500 Dari KWSP Yang Tidak Diketahui Oleh Orang Ramai!

Assalamualaikum, peace upon you

PERHATIAN kepada semua yang mempunyai akaun KWSP! Kebanyakkan dari kita apabila mula bekerja di mohon supaya mengisi borang KWSP. Tetapi tahu kah kita apa baiknya untuk kita. Disini ingin dimaklumkan kepada semua ahli KWSP bahawa Bantuan Kematian sebanyak RM2,500 akan dibayar kepada waris ahli sebagai tanda simpati bagi meringankan beban kewangan mereka. Bagaimanapun, bayaran ini dibayar hanya sekali dan tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
  • Warganegara Malaysia. 
  • Ahli belum mencapai umur 55 tahun semasa kematian. 
  • Permohonan Pengeluaran Kematian dibuat dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian ahli. Bantuan Kematian dibayar kepada waris ahli apabila permohonan Pengeluaran Kematian dibuat dan akan dimaklumkan kepada waris
Kebanyakan rakyat Malaysia tidak tahu akan perkara ini. Ini mungkin kerana KWSP tidak pernah memberitahu kepada UMUM. Namun kepada mereka yang banyak membaca dan mengambil tahu, pasti akan tahu wujudnya pembahagian ini. Walau bagaimana pun pasti ada yang TIDAK TAHU. Maka ini untuk semua ya. Maka setelah mengetahui maklumat ini, mohon sebarkan kepada semua keluarga, saudara-mara, rakan sekerja dan jiran tertangga, biarkan mereka tahu tentang maklumat ini dan jangan lupa untuk memberitahu mereka untuk menuntut RM2500 apabila salah seorang dari keluarga mereka meninggal dunia kerana KWSP akan membayar RM2500 itu atas dasar ehsan.



 

17 Jari Ohsem:

❤Kamsiah❤ said...

sekurang2nya meringankan beban serta kesedihan keluarga simati

Maria Firdz said...

owh.. nice sharing... :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok noted.

kiranya tnjuk bukti surat kematian shjalahkan..tak pyh nak isi borg apa lg

Ramos said...

Maaf yea, saya dulu pun ade dapat wasap mengenai bantuan dari KWSP ni. just nak share pengalaman saya. saya dah dpt bantuan kematian ini selepas pemergian bapa saya dalam tempoh sebulan saya terus pergi KWSP utk buat pengeluaran kematian so secara automatik dapat bantuan kematian kwsp ni. nasib baik la bapa saya buat penamaan, so semue proses mudah.

masalah orang kite ni, selalu bertangguh selepas kematian, can u imagine, ade yang dua tahun lepas kematian la baru nak buat pengeluaran kematian. then bile xdpt mula la tuduh mcm2.padehal diri sendiri yang salah sebab suka bertangguh.

kwsp pun dah bagi maklum balas mengenai perkara ni, kat website deyall.

http://www.kwsp.gov.my/portal/documents/10180/181298/CHAIN_EMAIL_PENGELUARAN_KEMATIAN_14042014.pdf

sharing is caring

Sally Yatiey said...

Oh.. Baru tahu ;)

Siti Nooryanawati Mohamed said...

Ha'ah, memang betul la...sebelum ni x pernah tahu pun pasal bantuan kematian ni. Nice sharing Kak Shida (^^,)

*Jemput join GA saya yer. Giveaway [2] : Max & Bella 1st Birthday.TQ.

ayut said...

Ni mmg tak tahu..ad ea pinjaman KWSP? ?

Lynn Damya said...

Salam shida! info yg berguna...memang tak pernah tahu..terima kasih kerana berkongsi..nasib sy follow blog Shida yg suka kongsi hal2 info mcm ni..hihi :D

Azhafizah Md Nor said...

Baru tahu pasal ni..tq shida share :)

Incik Zarif said...

memang baru tau nih. huhu.. thaks 4 the info shida

zaza zehra said...

baru tahu bila baca entri shida ni... :)

Nadia Johari said...

bagus juga ni..kene bgatu keluarga..tapi mesti ade procedure yang kene buat

MAT NOR said...

info yang berguna bagi pencarum dan pewaris KWSP.

Sya Mimie said...

Awal thun hritu ada dengar pasal ni.. Tp mmng x thu psal perkara ni.mekasih sbb share..

kenny977world said...

Satu info yang menarik.thnks for sharing

Mummy Hana said...

oo00oo...baru tau..tak tau pon ada selama ni..

thanks utk info ni..(^_^)

michealina sandanasamy said...

Yang ni sAMA ke Dengan claiming . Sapa dlm fly meninggal Dan pencarum kwsp boleh claim ut. Arwah