Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Monday, 25 August 2014

Bahana Malware atau Malicious Software

Assalammualaikum, peace upon you.
Bahana Malware atau Malicious Software | baru-baru ni tapi tak baru lah dalam 2 minggu yang lepas macam tu blog shida dikejutkan oleh beberapa blogger (akan disebut pada akhir entri) yang blog shida ada Malware. Mesti ramaikan blogger yang tak tahu tentang kewujudan Malware ni. Malware atau Malicious Software ini sejenis perisian (virus) yang boleh merosakkan atau mengganggu sistem komputer korang dengan cara berjangkit antara komputer ke komputer lain atau pun dari plugin-plugin yang di pasang di mana-mana blog dan blog tersebut ada pautan terbuka kepada blog-blog yang lain. Dalam kes shida ni shida memang ada exchange bloglist dengan blog abgteror.com salah satu blog feveret shida yang selalu shida baca tentang isu semasa dalam dan luar negara. So kalau blog media seperti itu tak hairan lah kalau guna plugin macam-macam untuk trafik dan lain-lain.

Makin ramai pula yang PM shida beritahu pasal Malware yang dorang detect bila buka blog shida menggunakan google crome. Ini lah salah satu kelebihan google crome, korang boleh layari dengan selamat kalau guna crome tapi shida pengguna setia mozilla firefox hehee im sorry ^_^ Rasa tak selesa bila blog ada malware! shida pun buka lah blog shida guna crome dan keluarlah warning seperti dalam gambar tu. Tertera blog shida ada malware dari content abgteror.com. So cepat-cepat shida buang blog abgteror dari bloglist. Now blog kembali aman Alhamdulillah :) Terima kasih kepada Blogger Rohaida, Blogger Zzela dan Blogger Deno sebab sudi PM shida tentang malware ni. Walaupun tengah sibuk-sibuk dengan urusan dirumah dan tempat kerja, malam tu shida ambil juga masa untuk selesaikan. :)

Kesan Buruk Malware pada Blog :
  • Melumpuhkan Trafik Harian
  • Pengunjung Tak Masuk Blog sebab ada Warning Malware
  • Terkesan juga kepada SEO
  • Rank Alexa Terjejas
  • Pendapatan Blog berkurangan

Cara Atasi atau Membuang Malware :
  1. Kenal pasti dulu punca Malware datang, jika dari komputer sendiri boleh scan, jika dari content atau code mana-mana boleh buang terus content atau code tersebut.
  2. Jika tak dapat kenal pasti boleh scan malware menggunakan scan online boleh search dekat google ya :)
  3. Yang paling penting komputer korang mesti ada antivirus yang berupdate, lepas guna internet scan komputer/laptop korang tu, dah bersih baru shut down ok :)

*ada pandangan lain boleh share! sama-sama kita jaga blog kesayangan kita ni :)


29 comments:

  1. masa tu memang perasan yang blog shida ada malware...nak bagitahu, ramai yang bagitahu kat shida masa tu...hee...

    kalau change bloglist ni kena hati2 la...tak pasal2 kita pula yang kena nanti...kalau buka guna chrome memang boleh detect...sebab tu chrome pilihan ezad..hee

    ReplyDelete
  2. Tak pernah kenaa lagi. harap2 tak akan kena. Goodjob pada mereka yang alert/prihatin terhadap blogger lain. :) Singgah malam akak XD

    ReplyDelete
  3. risau jugak kalau blog masuk virus...

    ReplyDelete
  4. ha..betul2..klu bukak web ke link ape klu keluar warning tu N terus pangkah..tak baca apa2...so lepas ni boleh la tau kan dr mana virus tu dtg...tq shida:)

    ReplyDelete
  5. oo..kena kasi tahu ek? dayah ada bukak blog sorg kakak ni..ad virus jugak..so terus padam cuz lappy ni cepat bebenor detecnya T_T nnti nak kasi tahu kakak tu la ksian pula bila baca keburukan malware td..thank kak shida

    ReplyDelete
  6. Patut ler buka ada malware tu....huhu

    ReplyDelete
  7. thanks share cara buang malware tu. :)

    ReplyDelete
  8. TQ sharing akak..mmg bahaya kalau dapat Malware ni!

    ReplyDelete
  9. tu yang risau kan bila ada malware.. nasib senang nak buangnya..

    ReplyDelete
  10. Susah jugak nak kontrol kalau malware tu datangnya dari blog kawan-kawan kan.
    Kalau datangnya dari blog kita rasanya tak ada masalah sebab blog kita dah standby dengan plugin sekuriti.
    Nasib ada blogger yang detect and response kat shida kan. CPUV tengah jalan, rugi kalau tetiba drop trafik sebab malware ni.

    ReplyDelete
  11. risau kalau dah terkena malware nie...

    ReplyDelete
  12. Salam shida..owh yeke, cmne diorg leh detect blog shida ada malware tu? Bila kita bukak blog shida, xde pulak? Blog sy ade ke tak ya..camne nak tau blog kita ada malware ke tak? risau pulak...nasib baik blogger2 tu tolng inform kat shida.. :D

    ReplyDelete
  13. Kak lya tak tau nak detect camne ..mana dtg malware tuu huhuhu ..kalaj sesaper nampak inform lerr takutnyer kitaaa..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum shida, kalau dah buang dari bloglist. kalau add balik, malware tu datang balik ke? confuse. hehehe

    ReplyDelete
  15. patutlah masa nak tinggalkan komen kat entry akak tak boleh masa tu..huhu.

    ReplyDelete
  16. tahniah shida dah bebas dari malware.. :)

    ReplyDelete
  17. blog cik nor pernah kna gak..nasib bro sop yg tlg..:)

    ReplyDelete
  18. chrome muja skrg tak leh bukak,, tak tahu la tu kot2 ada virus ke,, malware ke,, sedeyhnyaa laaa

    ReplyDelete
  19. Mmg kna rajin semak bloglist...

    ReplyDelete
  20. haaa artu buka kuar natang ni..haha

    ReplyDelete
  21. owh mcm tu ye.. thank u kak shida..

    sy dulu pengguna setia mozilla tp asyik not responding memanjang, chrome lah jadi pengganti. huhu

    ReplyDelete
  22. patutlah buka blog kak shida hari tu ada malware.. nak komen pun tak boleh :-(

    ReplyDelete
  23. klau kena yg ni jenuh trace source utk delete, huh...

    ReplyDelete
  24. good sharing shida..risau betul kalau kena malware ni..

    ReplyDelete
  25. dlu kalo kne malware akakremove blog tuh n maklum dekat blogger tuh blog dir de malware

    ReplyDelete
  26. risau pulak bila terkena malware ni..hurmm

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.