Kawan-kawan boleh tak bantu shida selesaikan masalah ini?? | Dunia sebenar Shida Kawan-kawan boleh tak bantu shida selesaikan masalah ini??

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Friday, 29 August 2014

Kawan-kawan boleh tak bantu shida selesaikan masalah ini??

Assalammualaikum, peace upon you.
Beberapa hari yang lepas shida digemparkan dengan kedatangan Malware yang tak diundang, sekarang masalah lain pula yang timbul, masalah BERAT BLOG shida ni. Setakat ini bagi shida sendiri blog shida berat dia terkawal, bila load semua habis keluar dan muncul dari segi banner, tulisan dan lain-lain. Mungkin sebab shida mempunyai kelajuan internet yang boleh tahan lajunya (streamyx). Cuma kadang-kadang shida perhatikan bahagian sidebar paling lambat load berbanding bahagian ruangan banner dan post, header pun keluar elok saja, cuma sidebar agak lambat tapi disebabkan internet ok so tak ada masalah lah! Cuma yang membuat shida tak sedap hati bila ada beberapa blogger yang tegur shida blog lambat loading, blog berat dan sebagainya. So sedikit sebanyak memberi kesan kepada shida juga.

Terkesan bukan shida kecil hati atau marah tapi risau dengan keadaan blog shida ni. Bila lambat loading dan blog terlalu berat juga salah satu faktor kenapa blog kita tiada pengunjung. Shida selalu fikir apa nak buat ni. template paling ringan shida dah gunakan pada blog kesayangan shida ni. Mungkin shida nak lihat-lihat bahgian sidebar mungkin ada beberapa yang perlu shida buang atau tak pelru dipaparkan. So shida nak tanya koranglah bila buka blog shida kan bahagian mana yang paling lambat keluar atau rasa loading terlalu lama? Keselesaan korang sebagai pembaca dan pengunjung blog shida adalah keutamaan shida sekarang ni. Sebab yang selalu nak datang adalah korang so nak jugalah jaga keselesaan korang ketika berada di blog shida ni. Kalau kata korang ada idea lebih baik untuk blog ni juga boleh share dengan shida diruangan komen ya. Shida sangat-sangat hargai jika dapat bantua dari korang semua.

Bukan itu sahaja, shida juga perasan kadang-kadang ada beberapa blogger tak jumpa tempat komen blog shida. Kalau buka link entry mesti kotak komen tak muncul, ada tak korang alami situasi macam ni bila buka atau komen blog shida?. Sebab shida tak menggunakan readmore so korang boleh baca sampai habis blog ini tanpa perlu menekan tajuk entri. Bagi yang menggunakan internet yang speed kureng boleh guna cara ini. Kadanag-kadang bila korang baca full entry shida, shida perasan juga kotak komen atau ruangan komen lambat keluar, bagi yang guna internet speed kureng mesti dah tak keluar kotak atau ruangam komen shida. Mungkin ini salah satu sebab blog shida ni lambat sangat loading. Shida pening dah fikir, minta jasa baik korang fikir untuk shida pula, maybe boleh cari solution untuk shida ke :)


25 Jari Ohsem:

eimah siti said...

setakat ni ok ja tgk. Tak ada la berat mana pun blog. Loading pun ok ^^ Tempat komen pun jumpa.. sebab tu la boleh komen ni...hee

caliph shuriken said...

skali imbas mmg loading ada delay sikit.. tp x sure part mana utk edit, huh..

*baru2 ni blog sy pun mcm ada popup ads apa ntah.. x sure source mana satu perlu edit...

Rosmiza Ali said...

Akak buka elok je laju.. Tapi bahagian sidebar la kot slow sikit.. Tapi xdela slow mana pun.. Cuma dia kuar lambat sikit jer dari yg lain2.. =)
Rosmiza Ali Official Blog™

Siti Rohaida Yusof said...

memang takkan muncul kotak komen shida melainkan akak klik kat labels tu.barula nampak jari ohsem...baru tekan kat situ..keluarlah pop up komen ni...tak dapat nak tolong sbb akak tak pakar dalam bab coding nie

Busyra Bt Takiyudin said...

tu la kan. kadang blog sy pun jd lembap. sy sendiri pun x tahu. mybe ikut kelajuan internet kot.

Azwar Syuhada said...

Bahagian komen tu blog azwar pun terkena, kena refresh banyak kali baru ada..hurmm..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum shida. maybe banyak sangat widget kat sidebar ni. cuma minimumkan mana yang penting je. hehehhee

Norhasniza Khalid said...

rasa mama blog shida takde masalah, mungkin kelajuan internet mempengaruhi lah shida... kalau slow, mama pun ada masalah juga,, mama blogwalking pakai tab setakat ni, blog shida takde apa yg lambatnya.. semua ok!

Sally Yatiey said...

Setakat ini okay je kak..

Azhafizah Md Nor said...

so far fiza takde masalah dengan blog shida..maybe internet okay lah kot..kalau nak kurangkan berat gambar loading cepat boleh guna lazyload tu..

siti zawiah said...

setakat ni ok ja blog sis..

Yun Sing said...

OK saja.. takde masalah pun :)

Mimi Azirah said...

setakat nih akak tgk ok je shida

Nadia Johari said...

sebelum ni nad buka memng lambat sikit tapi sekarang macam ok je..sidebar semua ok je

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

OK jer nie ...

Yumida Huda said...

part bhgn komen tu, yumida juga pernah mengalaminya. bila refresh 2-3 kali baru kotak komen shida muncul.

aah loading blog agak lambat sedikit.

Muhammad Syazwan Norhalik said...

tenet den slow, so x pandai nak komen bagi laju laju ni..huhu

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Dah ok kot ... OK jer nie ...

azizah :) said...

setakat ni jijah buka ok je shida..tak berat pon..kotak komen pon cam biasa

Normi Nieza said...

mmg slow sloading shida..huhu

Mohd Hakim Faiz said...

Setakat ini loading agak OK lagi shida.. Takda masalah. Sidebar or widget bg letak yg penting untuk pengguna blog melihat.

Sukma Haron said...

Kotak komen tu yg selalu tak kuar...

Maria Firdz said...

Setakat ni ok jeblog shida..

Sya Mimie said...

kalau saya on guna fon, versi mobile tak la nmpk sngt blog ni berat.. ok je..

Karya Mahirah said...

ok je shida... tp serangan malware tu mmg ganggula kita punya blog...