TUTORIAL buat scroll bar pada archive atau widget lain di sidebar | Dunia sebenar Shida TUTORIAL buat scroll bar pada archive atau widget lain di sidebar

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Thursday, 18 September 2014

TUTORIAL buat scroll bar pada archive atau widget lain di sidebar

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL buat scroll bar pada archive atau widget lain di sidebar | apa itu scroll bar? scroll bar tu gambar yang shida share atas ni. Ini kita panggil scroll bar, tujuan scroll bar dalam blog adalah bertujuan untuk menjimatkan ruang dan menampakkan lebih kemas dan teratur terutama bahagian archieve atau senarai post kita tu. Kalau kita tak pasang memang panjang berjeler lah widget archive tu tapi bagi yang rajin update lah sebulan sampai beratus-ratus entri. bagi yang tak rajin update kalau guna pun lebih kemas dan tidak menggunakan ruang yang banyak. Untuk scroll bar ni boleh digunakan dimana-mana widget sekiranya korang tahu cara ingin memasangnya. Jom follow step shida.

1. Buka bahagian Template --> cari kod archive korang
2. bagaimana nak cari kod archive korang? korang ctrl+f then cari 'archive' tak pun title archive korang. Contoh macam shida guna 'oldest post' so shida ctr+f terus dapat macam dalam gambar diatas. kalau tak clear boleh tekan gambar besarkan ok.

3. copy kod ini -->style='overflow:auto; height:400px paste sebelah 'widget-content'
 mesti ada yang pening macam mana nak paste kod diatas kan, korang tekan dulu titik-titik (....) yang anak panah shida tunjukkan tu then korang akan nampak seperti dalam gambar diatas yang berlabel no.3 tu ok.korang punya kod mesti akan jadi macam gambar bawah ni.
ketinggian kotak di sidebar korang tu korang boleh ubah macam shida guna 400px kalau nak kecil lagi boleh guna 300px atau 200px ye :)  boleh faham so far? tak faham boleh PM shida ok :)

p/s: jika korang nak buat scroll bar dekat man-mana widget pastikan cari kod 'widget-content' dan paste sebelah dia sama step macam shida ajar diatas tu ok :)

ini contoh shida menggunakan scroll bar :)

20 Jari Ohsem:

TunSha Ayunie said...

nice sharing ni.....

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

thnkz share..memang dok cari tutorial ni

Scha Nazri said...

Dapat error mcm ni. huwaaa

Could not load template preview: Error parsing XML, line 2219, column 28: The value of attribute "style" associated with an element type "div" must not contain the '<' character

Haneeza Mohamad said...

wah~~~~ kak shida mmg power ah tutorial (y)

Normi Nieza said...

good sharing..

Sally Yatiey said...

Nice tutorial kak ;D

Nurul Faiz said...

dah cuba tutorial ni. memang best :)

nor nazliana said...

tq sharingg berguna nie

ros_reeza said...

dah ada dah scrool ni kat blog Ros..

azizah :) said...

menarik tutor ni.. terbaikk

Azhafizah Md Nor said...

lebih mudah ada scrollbar takdelah panjang berjela kan

Akif Imtiyaz said...

kALAU SEMUA BUAT SCHROOL BAR TAKDE LA BENDA TU PANJANG BERJELA2 KAN ..LAGI NAMPAK KEMAS DAN MENARIK

Akif Imtiyaz said...

Nice Sharing Shida

Kiz MySelf said...

Jimatkan ruang side bar

Azwar Syuhada said...

Kalau pasang benda alah ini, nampak kemas sikit :)

Sya Mimie said...

Elok pun pkai scroll bar ni.. Nmpk kmas.. :)

Sukma Haron said...

tu ler mmg cari scroll bar nie...thanks shida

Sukma Haron said...

tu ler mmg cari scroll bar nie...thanks shida

izzeyda said...

thanks shida.. mencari merata, lastly berjaya juga saya buat scroll bar nih dengan tutorial nih..

Mormor said...

tak jadi. nguekk nguekkk :'(