Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Tuesday, 16 September 2014

TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil | Salam 1 Malaysia semua :) sempatkan nak wish Salam 1 Malaysia buat semua rakyat malaysia dan juga rakan perjuangan dalam dunia blogger ni. Hari ni shida cuti so nak ambil kesempatan update beberapa tutorial hari ini. Tutorial kali ini mengenai TOP KOMEN, kod yang shida pakai ni bagi shida kod atau widget yang paling efektif dan adil. Yang sebelum ni kurang memuaskan bagi shida kerana shida tak dapat jumlah komen mengikut bulanan. So kali ni widget yang ini mengikut bulanan seperti yang shida inginkan, Jadi tak adalah sesiapa yang berkecil hati bila komen blog shida sebab ada naik turun. 
Alhamdulillah setakat ini TOP KOMEN shida dari pelbagai nama blogger bermaksud ia sangat-sangat adil. Tak ada lagi yang berkecil hati asyik nama yang sama berada di dalam TOP10 kan ada blogger lama ada blogger baru. Sama-sama bersaing secara sihat untuk berada dalam TOP KOMEN. Terima kasih semuanya, Inshaa Allah setiap bulan ada ganjarannya nanti tungu... Berleter pula shida, jom ikut step-step shida simple, cuma copy dan paste sahaja ok. Thanks to azhafizah juga.

1. Buka bahagian layout --> Add a gadget --> copy dan paste kod bawah ni
<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=http://urlblogkorang &ExcludedNick1= Anonymous1 &ExcludedNick2= Anonymous2 &ExcludedNick3= Anonymous3 &ShowHowMany= 10 &ExcludeCommentsBefore=01-09-2014 &IncludeCommentsBefore=30-09-2014 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>
 2. apa korang perlu tukar dalam koding ni adalah : 
biru : link blog korang
merah : nama yang korang tak nak ada dalam list contoh si Anon tu lah
purple : bilangan top komen yang korang nak paparkan
hijau : tukar date ini dari bulan ke bulan jadi top komen akan terpapar mengikut date yang digunakan

3. dah siap semuanya SAVE. jangan lupa letak title juga ya :)

Selamat Mencuba!


34 comments:

  1. hihi.. ada pulak cenggitu ye, nama orang yang kita tak nak.. kikiki..

    apapun, tuto ni memang best..

    ReplyDelete
  2. bagus ada pasang top komen ni kat blog..buat pembaca rajin nak komen2..

    ReplyDelete
  3. Wokeyhhhh ! Dah siap..thank q shida..emm sebenarnya, sy dah lama nak buat popular entry mcm yg shida buat tu (Hot & Spicy Post tu, tapi tak tau camne..shida punya best sbb ade letak bilangan views sekali..hehe :D

    ReplyDelete
  4. Baru tahu..tq shida..lama dah cari yg ni.. ^^

    ReplyDelete
  5. @Lynn Damya lynn..yg tu shida xguna widget pun..shida bt sndri..yg ade view pn shida guna sendri blh tgk bilangan views dekat bhgian post entri..

    ReplyDelete
  6. thanx kak syida..dah lme cari nie.. :)

    ReplyDelete
  7. yeyy buat dah sebelum ni..hehe

    ReplyDelete
  8. Wah! Thanks Shida for the tutorial.. Memang yg sebelum ni tak efektif sebab tak ikut bulanan.. Huhu~
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  9. hehehehe...boleh cuba ni boh kat blog....thanks shida...

    ReplyDelete
  10. THANX!!! Akhirnya dapat jugak buat top komen. dah jenuh ikot tutorial akhirnya berjaya. thanx!!

    ReplyDelete
  11. Thanks tutorial ni kak Shida..Nanti boleh cuba..

    ReplyDelete
  12. Ros pun ada pasang. tapi lain sikit dari ni..

    ReplyDelete
  13. terima kasih berkongsi...dah try 2-3 tuto, tak berjaya...akhirnya yang ni gak berjaya...terima kasih banyak2 yer...

    ReplyDelete
  14. mudah bila ada widget macam ni yang lebih berkesan :)

    ReplyDelete
  15. Mudah yang camni Shida sebab tiap2 bulan bertukar kan ?? Kalua yang penuh tu tak bertukar tu yang tak best sebab tak dpt nak PINTAS dah ..hehehe

    ReplyDelete
  16. Thank you ida up tutorial ni .. :D

    ReplyDelete
  17. menarik tutorial ni dik Shida...terima kasih atas perkongsian ini...

    ReplyDelete
  18. Letak widget ni boleh bagi semangat orang nak komen..haha

    ReplyDelete
  19. bagus tutorial nih.. memang tengah mencari-cari.. boleh juga kita menghargai semua rakan blogger yang rajin mengomen kat blog kita..

    ReplyDelete
  20. thanx atas perkongsian
    mmg dok cari dapat jugak buat
    sllu takmo kuar
    sy follow sini ye
    http://hidayuayumie.blogspot.com/
    jemput la kalau sudi

    ReplyDelete
  21. Gud sharing.. :)
    Waaa.. Bnyk tuto yng dishare ni..

    ReplyDelete
  22. Finally, jumpa juga tutorial yg mudah untuk top comentator bulanan. Yg ada sekarang, overall punya. Tq for the sharing :)
    Inshaa Allah esok bila jumpa pc besar nk try di blog sendiri lah ^^

    ReplyDelete
  23. TQ Shida...membantu betul coding nie sebab complete dengan tarikh yang kita nak...tapi saya punya TOP komen masih tak keluar lagi list nyer...
    www.carehappytips.com

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.