TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil | Dunia sebenar Shida TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 16 September 2014

TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL buat top komen macam shida | Paling efektif dan adil | Salam 1 Malaysia semua :) sempatkan nak wish Salam 1 Malaysia buat semua rakyat malaysia dan juga rakan perjuangan dalam dunia blogger ni. Hari ni shida cuti so nak ambil kesempatan update beberapa tutorial hari ini. Tutorial kali ini mengenai TOP KOMEN, kod yang shida pakai ni bagi shida kod atau widget yang paling efektif dan adil. Yang sebelum ni kurang memuaskan bagi shida kerana shida tak dapat jumlah komen mengikut bulanan. So kali ni widget yang ini mengikut bulanan seperti yang shida inginkan, Jadi tak adalah sesiapa yang berkecil hati bila komen blog shida sebab ada naik turun. 
Alhamdulillah setakat ini TOP KOMEN shida dari pelbagai nama blogger bermaksud ia sangat-sangat adil. Tak ada lagi yang berkecil hati asyik nama yang sama berada di dalam TOP10 kan ada blogger lama ada blogger baru. Sama-sama bersaing secara sihat untuk berada dalam TOP KOMEN. Terima kasih semuanya, Inshaa Allah setiap bulan ada ganjarannya nanti tungu... Berleter pula shida, jom ikut step-step shida simple, cuma copy dan paste sahaja ok. Thanks to azhafizah juga.

1. Buka bahagian layout --> Add a gadget --> copy dan paste kod bawah ni
<script type="text/javascript"> function getYpipe(feed) { document.write('<ol>'); var i; for (i = 0; i < feed.count ; i++) { var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'"; if(feed.value.items[i].link == "") var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>"; else var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>"; document.write(item); } document.write('</ol>'); } </script> <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run? YourBlogUrl=http://urlblogkorang &ExcludedNick1= Anonymous1 &ExcludedNick2= Anonymous2 &ExcludedNick3= Anonymous3 &ShowHowMany= 10 &ExcludeCommentsBefore=01-09-2014 &IncludeCommentsBefore=30-09-2014 &_callback=getYpipe &_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a &_render=json" type="text/javascript"></script>
 2. apa korang perlu tukar dalam koding ni adalah : 
biru : link blog korang
merah : nama yang korang tak nak ada dalam list contoh si Anon tu lah
purple : bilangan top komen yang korang nak paparkan
hijau : tukar date ini dari bulan ke bulan jadi top komen akan terpapar mengikut date yang digunakan

3. dah siap semuanya SAVE. jangan lupa letak title juga ya :)

Selamat Mencuba!


34 Jari Ohsem:

Norhasniza Khalid said...

hihi.. ada pulak cenggitu ye, nama orang yang kita tak nak.. kikiki..

apapun, tuto ni memang best..

Diana Rashid said...

bagus ada pasang top komen ni kat blog..buat pembaca rajin nak komen2..

Sally Yatiey said...

Dah pasang dah kak ;D hee

Lynn Damya said...

Wokeyhhhh ! Dah siap..thank q shida..emm sebenarnya, sy dah lama nak buat popular entry mcm yg shida buat tu (Hot & Spicy Post tu, tapi tak tau camne..shida punya best sbb ade letak bilangan views sekali..hehe :D

Zana Hassan said...

Baru tahu..tq shida..lama dah cari yg ni.. ^^

Shida Radzuan said...

@Lynn Damya lynn..yg tu shida xguna widget pun..shida bt sndri..yg ade view pn shida guna sendri blh tgk bilangan views dekat bhgian post entri..

Mila Hilas said...

sy pn bru blaja bt bnda ni

siti zawiah said...

tq share tutorial ni

Anizz Annisa said...

thanx kak syida..dah lme cari nie.. :)

azizah :) said...

yeyy buat dah sebelum ni..hehe

Rosmiza Ali said...

Wah! Thanks Shida for the tutorial.. Memang yg sebelum ni tak efektif sebab tak ikut bulanan.. Huhu~
Rosmiza Ali Official Blog™

Noor Izwani Eliyana said...

Tutorial berguna :)

Nadia Johari said...

dah ade..hehe

Normi Nieza said...

thanks for sharing.:)

Irna Nurasikin said...

hehehehe...boleh cuba ni boh kat blog....thanks shida...

Munisah Shoaib said...

THANX!!! Akhirnya dapat jugak buat top komen. dah jenuh ikot tutorial akhirnya berjaya. thanx!!

Azwar Syuhada said...

Thanks tutorial ni kak Shida..Nanti boleh cuba..

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

THNKZ SHARE,..DH BUAT..HEHHEH

Haneeza Mohamad said...

nama saya.. heeeks :-p

nor nazliana said...

sharing yang berguna nie..

ros_reeza said...

Ros pun ada pasang. tapi lain sikit dari ni..

mama amir said...

terima kasih berkongsi...dah try 2-3 tuto, tak berjaya...akhirnya yang ni gak berjaya...terima kasih banyak2 yer...

Azhafizah Md Nor said...

mudah bila ada widget macam ni yang lebih berkesan :)

Akif Imtiyaz said...

Mudah yang camni Shida sebab tiap2 bulan bertukar kan ?? Kalua yang penuh tu tak bertukar tu yang tak best sebab tak dpt nak PINTAS dah ..hehehe

Siti Rohaida Yusof said...

bagus nie..akak nak try la

Zinnia Z A Shaklee said...

Thank you ida up tutorial ni .. :D

Mardiah Diana said...

menarik tutorial ni dik Shida...terima kasih atas perkongsian ini...

Kiz MySelf said...

Letak widget ni boleh bagi semangat orang nak komen..haha

izzeyda said...

bagus tutorial nih.. memang tengah mencari-cari.. boleh juga kita menghargai semua rakan blogger yang rajin mengomen kat blog kita..

hidayu ayumie said...

thanx atas perkongsian
mmg dok cari dapat jugak buat
sllu takmo kuar
sy follow sini ye
http://hidayuayumie.blogspot.com/
jemput la kalau sudi

Sya Mimie said...

Gud sharing.. :)
Waaa.. Bnyk tuto yng dishare ni..

Sukma Haron said...

nice tip

Nurul Shahira said...

Finally, jumpa juga tutorial yg mudah untuk top comentator bulanan. Yg ada sekarang, overall punya. Tq for the sharing :)
Inshaa Allah esok bila jumpa pc besar nk try di blog sendiri lah ^^

Cahaya Farah said...

TQ Shida...membantu betul coding nie sebab complete dengan tarikh yang kita nak...tapi saya punya TOP komen masih tak keluar lagi list nyer...
www.carehappytips.com