Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 18 September 2014

TUTORIAL cantikkan scroll bar

Assalammualaikum, peace upon you.
ini contoh dari blog yang shida edit credit to : Blog Qalwanieys :)
TUTORIAL cantikkan scroll bar | bagi yang nak biasa-biasa tak nak cantikkan apa-apa tak perlulah buat tutorial ini ok. Tutorial ini khas untuk yang nak mencantikkan lagi scroll bar ni mengikut warna kegemaran korang tu ok :) Jom follow step ini.
1.  Buka bahagian template --> cari kod ini --> ]]></b:skin>
dah jumpa paste kod bawah ni sebelum kod yang dicari macam dalam gambar dibawah
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #56a5ec;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
}
yang warna biru tu korang boleh tukar kepada code warna kesukaan korang k
code warna boleh cari disini --> html color code

Selamat Mencuba ^_^


21 comments:

  1. mmg cantik..sori ye dear lupa nak inform brg dh lama sampai, tgh nk up kan entry ;)

    ReplyDelete
  2. cantik kan..tapi fiza dah malas nak tengok tengok coding..hehehe

    ReplyDelete
  3. Kalau rajin mengubah lepas ni lagi cantik dan menarik la blog kita kan Shida ...

    ReplyDelete
  4. Thansk Shida sudi kongsi tutorial menarik ni ..

    ReplyDelete
  5. oh camtu ker...baru taw...TQ for Infos...;-)

    ReplyDelete
  6. Wah... KM makin lama makin suka blog awak ni shida... sampai terus jadikan bloglist... mcm2 ado... haa.. terutama blog tutorial... ni tak keluar2 lagi dri blog awak dok godek2... hahaha...

    ReplyDelete
  7. Sesuai untuk blogger wanita jelita ni...

    ReplyDelete
  8. Cantik kalau letak, tapi Azwar dah xletakdah.. :)

    ReplyDelete
  9. Sy tkut nk usik coding..tkut x menjadi.. Hihi

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.