TUTORIAL cantikkan scroll bar | Dunia sebenar Shida TUTORIAL cantikkan scroll bar

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Thursday, 18 September 2014

TUTORIAL cantikkan scroll bar

Assalammualaikum, peace upon you.
ini contoh dari blog yang shida edit credit to : Blog Qalwanieys :)
TUTORIAL cantikkan scroll bar | bagi yang nak biasa-biasa tak nak cantikkan apa-apa tak perlulah buat tutorial ini ok. Tutorial ini khas untuk yang nak mencantikkan lagi scroll bar ni mengikut warna kegemaran korang tu ok :) Jom follow step ini.
1.  Buka bahagian template --> cari kod ini --> ]]></b:skin>
dah jumpa paste kod bawah ni sebelum kod yang dicari macam dalam gambar dibawah
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #56a5ec;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #ffffff;
}
yang warna biru tu korang boleh tukar kepada code warna kesukaan korang k
code warna boleh cari disini --> html color code

Selamat Mencuba ^_^


21 Jari Ohsem:

Nurul Faiz said...

cantik dan menarik sangat :)

Sally Yatiey said...

Comel je ;D

Sofu Hashim said...

Cantik...:)

nor nazliana said...

cantinyer

Ainim Suju said...

thanks for sharing kak shida..

Cikgu Norazimah said...

mmg cantik..sori ye dear lupa nak inform brg dh lama sampai, tgh nk up kan entry ;)

azizah :) said...

sweet nya.. menarik ni tauu

ros_reeza said...

cantik..

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

cantik

Azhafizah Md Nor said...

cantik kan..tapi fiza dah malas nak tengok tengok coding..hehehe

Nur Razali said...

cantiknye.. ;) thanks for sharing 😚

Akif Imtiyaz said...

Kalau rajin mengubah lepas ni lagi cantik dan menarik la blog kita kan Shida ...

Akif Imtiyaz said...

Thansk Shida sudi kongsi tutorial menarik ni ..

AINUN ZURIYATI MOHAMED said...

oh camtu ker...baru taw...TQ for Infos...;-)

siti zawiah said...

memang cantik.. :)

Siti Rohaida Yusof said...

cantik..dulu pernah buat...

Karya Mahirah said...

Wah... KM makin lama makin suka blog awak ni shida... sampai terus jadikan bloglist... mcm2 ado... haa.. terutama blog tutorial... ni tak keluar2 lagi dri blog awak dok godek2... hahaha...

Kiz MySelf said...

Sesuai untuk blogger wanita jelita ni...

Azwar Syuhada said...

Cantik kalau letak, tapi Azwar dah xletakdah.. :)

Sya Mimie said...

Sy tkut nk usik coding..tkut x menjadi.. Hihi

Sukma Haron said...

belum try lagi