TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste | Dunia sebenar Shida TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste

Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? ::klik sini::


Tuesday, 16 September 2014

TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste | rasa dah lama tak update tutorial kan, rasanya tahun ni tak ada entri tutorial dari shida lagi kan. Sorry kadang-kadang blurr nak update tutor apa sekarang ni sebabnya kekangan masa yang melampui batasnya! so hari ni shida nak update tutorial macam mana nak elak dari entri kita di copy paste. Cuma perlu copy code yang shida beri nanti itu sahaja. Tujuan kita disable highlight ni lebih kepada melindungi tahap original sesebuah penulisan yang sememang hasil 100% dari kita sendiri. Sebagai contoh jika korang buat testimoni produk dan mempunyai banyak ahli menjual produk yang sama, dah pasti ramai yang copy paste testimoni dan dijadikan testimoni sendiri lagi menyakitkan mengaku itu testimoni dari customer dia sendiri so nak elak dari berlakunya kejadian macam tu boleh lah korang guna tutor shida ni ok :)

Step 1 : Buka bahagian Layout --> Add a gadget --> Title biarkan kosong
Step 2 : copy & paste code dibawah
<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
Step 3 : Selesai copy paste, dah boleh save dan drag widget ni dibahagian bawah 'blog post'

Selamat Mencuba :)

 

18 Jari Ohsem:

mila said...

thanx sis..nt blh try..tp blog sy xde sape nk copy hehe

nurul aqidah azahar said...

thnjs share

Lya Akif Imtiyaz said...

Sesuai untuk mereka yang buat entry macam yg shida cakap tu ..agar takder yg copy paste ..Thanks Shida sudi bg info

Lya Akif Imtiyaz said...

Kak Lya singgah menabung RMK untuk Shida

Dingdang said...

tutorial yang sangat berguna..

Dingdang said...

tutorial yang sangat berguna..

Unknown said...

Dulu ada buat, sekarang tak lagi.. ;D

Unknown said...

thanks bagi tuto

Unknown said...

pun dah buat jugak..hehehe tq tutornya shida

Cik Nor said...

good sharing..:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

dlu pnh wat tp remove..hihi..

shida, tau tak kenapa kt bila kt sentuh ke bnda yg ad alink, bergetar.

mcm blog yui tu.. belah bloglist..ke yui je alami reader tak alami..huhu

NEEZA said...

terbaik~

Cik Rose said...

thanx share :)

Azhafizah MN said...

mesti ramai yang buat ni kan..

Azwar Syuhada said...

Azwar ada pasang.. :)

Sukma said...

nice tip dah pasang...

Dunia Alam said...

Tenkiu...info yg berguna..mmg dok cari nih..hehe

azlina ina said...

thanks share..dah cuba..menjadi..tapi blog sy takleh nak drag.Tapi berfungsi