TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste | Dunia sebenar Shida TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 16 September 2014

TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste

Assalammualaikum, peace upon you.
TUTORIAL Cara nak Disable Highlight pada Entri Blog | Elak dari entri di copy paste | rasa dah lama tak update tutorial kan, rasanya tahun ni tak ada entri tutorial dari shida lagi kan. Sorry kadang-kadang blurr nak update tutor apa sekarang ni sebabnya kekangan masa yang melampui batasnya! so hari ni shida nak update tutorial macam mana nak elak dari entri kita di copy paste. Cuma perlu copy code yang shida beri nanti itu sahaja. Tujuan kita disable highlight ni lebih kepada melindungi tahap original sesebuah penulisan yang sememang hasil 100% dari kita sendiri. Sebagai contoh jika korang buat testimoni produk dan mempunyai banyak ahli menjual produk yang sama, dah pasti ramai yang copy paste testimoni dan dijadikan testimoni sendiri lagi menyakitkan mengaku itu testimoni dari customer dia sendiri so nak elak dari berlakunya kejadian macam tu boleh lah korang guna tutor shida ni ok :)

Step 1 : Buka bahagian Layout --> Add a gadget --> Title biarkan kosong
Step 2 : copy & paste code dibawah
<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
Step 3 : Selesai copy paste, dah boleh save dan drag widget ni dibahagian bawah 'blog post'

Selamat Mencuba :)

 

17 Jari Ohsem:

Mila Hilas said...

thanx sis..nt blh try..tp blog sy xde sape nk copy hehe

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

thnjs share

Akif Imtiyaz said...

Sesuai untuk mereka yang buat entry macam yg shida cakap tu ..agar takder yg copy paste ..Thanks Shida sudi bg info

Akif Imtiyaz said...

Kak Lya singgah menabung RMK untuk Shida

Nurul Faiz said...

tutorial yang sangat berguna..

Nurul Faiz said...

tutorial yang sangat berguna..

Sally Yatiey said...

Dulu ada buat, sekarang tak lagi.. ;D

siti zawiah said...

thanks bagi tuto

azizah :) said...

pun dah buat jugak..hehehe tq tutornya shida

Normi Nieza said...

good sharing..:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

dlu pnh wat tp remove..hihi..

shida, tau tak kenapa kt bila kt sentuh ke bnda yg ad alink, bergetar.

mcm blog yui tu.. belah bloglist..ke yui je alami reader tak alami..huhu

Haneeza Mohamad said...

terbaik~

ros_reeza said...

thanx share :)

Azhafizah Md Nor said...

mesti ramai yang buat ni kan..

Azwar Syuhada said...

Azwar ada pasang.. :)

Sukma Haron said...

nice tip dah pasang...

sakura 8554 said...

Tenkiu...info yg berguna..mmg dok cari nih..hehe