Tutorial Nuffnang : Cara nak pasang kemas iklan Leaderboard Nuffnang untuk si pengguna nav bar | Dunia sebenar Shida Tutorial Nuffnang : Cara nak pasang kemas iklan Leaderboard Nuffnang untuk si pengguna nav bar

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Tuesday, 23 September 2014

Tutorial Nuffnang : Cara nak pasang kemas iklan Leaderboard Nuffnang untuk si pengguna nav bar

Assalammualaikum, peace upon you.
Tutorial Nuffnang : Cara nak pasang kemas iklan Leaderboard Nuffnang untuk si pengguna nav bar | ok kali ni shida nak ajar korang tutorial mudah juga bagi shida pasang iklan nuffnang bahagian LEADERBOARD, dekat mana bahagian tu? haaa macam dalam gambar lah! atas header. Iklan paling menonjol sekali antara tiga-tiga bahagian. Rata-rata shida tengok ada blogger yang suka dengan penggunaan Nav Bar (navigation bar) sebab senang bila nak masuk homepage terus klik login bahagian nav bar tu. Macam shida sendiri kalau nak login terus buka web : www.blogger.com terus buka homepage shida sebab laptop ni shida tak sign out pun huhuu. So cara masing-masing berbeza TETAPI yang kurang sedap memandang setengah blog tu dia pasang iklan nuffnang bahagian leaderboard tetapi kedudukan kurang kemas bagi si pengguna nav bar sahaja sebab iklan berada di atas nav bar so nampak kurang kemas disitu. Jadi tutorial kali ni shida nak korang ubah iklan tu duduk dibawah nav bar macam dalam gambar diatas so baru nampak kemas sikit blog kan. Maybe ada yang tak tahu sebab tutorial yang ada semua kena paste atas <head> untuk kedudukan sebenar kan. Jadi tak pe shida ajar macam nak letak macam dalam gambar diatas tu ok :)

1. Buka bahagian template --> cari kod ini : <b:section class='navbar' id='navbar' maxwidgets='1' showaddelement='no'> (nak lebih mudah guna ctrl+f)

2. Dah jumpa korang paste kod nuffnang (kod bahagian leaderboard) bawah kod yang dicari tadi. Macam dalam gambar yang shida print screen ni. 
3. Lepas tu korang cuba PREVIEW kalau jadi SAVE terus ya. Kalau tak jadi maybe ada salah paste tu :)


Selamat Mencuba! | yang nak request tutorial boleh direct komen shida ya :)

20 Jari Ohsem:

Nadia Johari said...

wah bagus tuto ni..untuk mereka yang letak nuffnang senget benget

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Senang ker rupe nyer ... Oh coding ...

Norhasniza Khalid said...

bagus tuto shida... :)

Normi Nieza said...

thanks for sharing..

Cik Asma BLuppy said...

wah.. nice tutor. hukhuk

azizah :) said...

jijah pon ada navbar ni..ehehe nice tutor shida. tq sharing!

Rosmiza Ali said...

Nice tutorial.. ^_^
Rosmiza Ali Official Blog™

Akif Imtiyaz said...

Lepas ni sapa yg tak tau blh rujuk shida...okk

deno said...

Thanks sis^^

nor nazliana said...

good sharing is caring..

Mas Zull said...

assalamualaikum shida...perkongsian yg baik ni...:)

Azhafizah Md Nor said...

dengan coding apepun boleh :)

Akif Imtiyaz said...

Sesetengah orang takleh tgk coding2 yang berbelit2 ni ..berpinar mata ..hehehe ..sesekali leh naik pening kepala la jugak bila tgk benda alah nie..

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Semoga bermanfaat buat semua ...

Kiz MySelf said...

Dah buang nav bar..maleh pakai

Azwar Syuhada said...

Bila pergi bahagian coding tu yang pening. Nanti boleh rujuk tutorial kak shida. :)

ros_reeza said...

blog Ros tak de nav bar. dah pernah buang dulu

Sya Mimie said...

Waaa.. Tuto yng dpt membntu ni..

Sukma Haron said...

nice tip shida boleh dipraktikkan kat blog

Areee said...

Tip yg cukup bagus....sya berblogging sejak tahun 2007 namun kurang aktif....ingat la ni nak aktif balik la