Dunia sebenar Shida: March 2014

Klik Banner untuk lebih lanjut (iklan berbayar) nak tempah? (klik sini)


Monday, 31 March 2014

Kepenatan melampau sebab tolak kereta sejauh 200 meter

Assalamualaikum, peace upon you.
Alkisah semalam punya cerita! balik dari tesco beli barang-barang bersama mak dan sorang adik shida. Dia lah driver kami hehee. Masa kami baru keluar dari rumah memang ada air tumpah dari bawah kereta, air ya bukan minyak lepas tu kami ingat air dari mana-mana mengalir sampai ke bawah kereta so memang tak buat tindakkan apa-apa lah. So kami terus ke tesco beli barang, balik dari tesco dalam area pukul9 malam kami melencong ke kedai buah beli buah. Masa cari parking dekat kedai buah tu kami terbau hangit dah tapi memang tak sangka langsung dari kereta kami sendiri.

Dah selesai beli buah nak singgah kedai makan untuk makan malam dalam 9.45 macam tu elok start kereta tak boleh so kami pun buat rilek lah sebab dah biasa kereta sportage ni buat hal enjin tak boleh start. Tunggu lah kami dalam beberapa minit then start balik dah ok. Jalan balik seperti biasa elok berhenti lampu merah dekat traffic light enjin mati lagi terus pasang lampu kecemasan sebab kereta belakang dah hon-hon. Sampai lah mak kata minyak habis kot sebab memang tinggal 1 bar je, tunggu lama sikit baru ok boleh start terus inggah shell isi minyak dulu bagi penuh. Boleh start pula masa tu kan.

Mak macam tak sedap hati mak kata tak payah singgah kedai makan kita terus balik je then shida dengan adik pn ok jer lah tak ada masalah masa tu jam dah pukul 10 lebih dah. Kereta elok masa tu jalan macam biasa bila berhenti untuk lampu merah dia mati lagi sekali. Kali ni mati enjin dengan keluar asap dekat depan, memang cemas masa tu cepat adik tekan lampu kecemasan terus keluar. Dah lah masa tu kami ambil line tengah dekat traffic light tu so kereta banyak gila dan hanya tengok je keadaan kami. Tak ada siapa sudi tolong. Lepas ada sefamily orang india datang tolong kami. Dia cakap buka bonet depan dia nak tengok memang asap banyak gila time tu risau je meletop kereta ni.

India tu kata jangan start dah sebab air dah kering nanti boleh terbakar. Elok lampu dah merah semula india tu minta shida tolong dia tolak kereta ni ketepi jalan, adik pula memandu kat dalam dengan mak. Wahhh letih juga tolak kereta ni dah la kereta besar dan berat.. erghhhhhhh. Dah sampai tepi jalan india tu minta call sesiapa yang boleh tolong sebab dia boleh tolong sampai sini je. Memang terharu dia sudi tolong kami daripada kereta-kereta yang lain hanya tengok je. Tau lah perempuan semua dalam kereta ni..sedih gila!! Mak call kakak minta dia datang dengan tunang dia.

Selepas setengah jam kakak dengan tunang dia datang tolong kami. Dah isi air dalam tu pun masih tak boleh start. Last-last tunang kakak kata kita tolak dekat bengkel berkenaan dekat sini. Tengok je dekat tapi bila tolak kereta tu rasa lama juga huwaaa.. tolak sampai tercungap-cungap dah. Masa tengah tolak tu jalan tu macam membukit memang susahlah nak tolak dah lah berdua dengan tunang kakak tu. Dah siap tolak sampai kat bengkel tu, tunang kakak dah setel call apa semua kami balik naik kereta tunang kakak dan shida penat tak habis lagi huhuu :( rehat jap mandi terus tidur hahaaaaa dah lama kot tak excercise berat-berat macam tu. Dugaan lah lepas ni kena cek kereta dulu sebelum bergerak kan. Tak kira lah kita nak pergi tempat jauh ke dekat. Bila dah jadi macam ni baru haru biru jadinya. Bantulah sesiapa pun, bangsa apa pun jika dia alami kesulitan atau kesusahan. Peringatan untuk diri sendiri dan kawan-kawan yang baca kisah ni. Terima kasih kepada sekeluarga orang india yang sudi bantu kami :')


Friday, 28 March 2014

Aurat Bertudung

Assalamualaikum, peace upon you.
Aurat Bertudung, ramai yang menyalah erti konsep bertudung ni. Cara pemakaian tudung tersebut salah satu konsep bertudung sebenarnya. Memang tak dinafikan zaman sekarang yang moden dan canggih ni dah banyak keluaran tudung dipasaran, bermacam jenis tudung dan fesyen bertudung yang kita lihat sekarang ni. Yang tengah hangat sekarang ni Tudung jenama Fareeda, yang mengeluarkan fesyen tudung terkini dengan berlayer-layer dan warna. Tapi tapi tapi pendek lah huhuu.. macam shida kurang suka dan minat tudung macam tu. Lebih selesa memakai Tudung Syria yang pernah popular suatu ketika dahulu. Tapi tak tahulah Tudung Fareeda ada size yang lebih besar.

Tudung berfesyen sekarang shida tengok memang dah labuh tapi disingkatkan, ada jugalah yang memang dah pendek tudung tu dililit-lilit sampai betul-betul atas dada, bagi shida terpulanglah kepada individu yang memakai tudung dan cara dia menutup aurat. Nak cakap banyak pun tak seronok lah sebab biasalah perkara macam ni kan serius. Nanti ada yang kata perempuan yang bertudung labuh dan berlitup pun belum tentu baik! dah selalu shida dengar. Ada yang kata perempuan tidak bertudung lebih baik dari yang bertudung. Dah terlalu banyak spekulasi yang shida sering dengar jadi tepuk dada tanya diri sendiri :)

Macam Shida mula bertudung sepenuhnya selepas Tingkatan 3 dah dapat hidayah untuk menutup aurat sepenuhnya. Masa sekolah rendah memang shida sudah bertudung tapi cuma pergi ke sekolah dan balik raya dikampung sahaja, sampailah shida sekolah menengah (tingkatan1&2) hanya memakai bila perlu. Shida sekolah menengah duduk Asrama tau, jadi bila berdikari diajar juga bertudung setiap masa. Nak pergi mandi pun tutup kepala dengan tuala :) Bila dah lepas tingkatan 3 shida berubah sepenuhnya bila keluar sahaja dari rumah shida bertudung sehinggalah sekarang. Bagi shida bertudung tu satu kewajipan bagi wanita islam yang dituntut dalam Agama kita. Bila bertudung peluh yang keluar demi menutup aurat dikira sebagai PAHALA, wah seronok kan :) menutup aurat lepas tu dapat ganjaran lagi :) 

Pengalaman bertudung rasanya tak lah banyak tapi ingat lagi bila shida keluar rumah dengan bertudung rasa selamat dan orang sekeliling kita memerhati dengan penuh hormat berbanding ketika tidak bertudung orang pandang macam pandang kita buat salah, tak pun pandang macam nak makan kita. Selalu perangai macam tu insan yang mempunyai 1 nafsulah bahaya!! Kalau korang perasan sekarang artis perempuan pun dah ramai yang berjinak dalam berhijab kan :) seronok shida tengok comel-comel belaka :) Tapi dalam banyak-banyak artis wanita bertudung shida suka cara Heliza Helmi :) so cute lah diaaa suka tengok comel je selalu dalam setiap apa yang dia pakai :) yang penting menutup aurat!

comel kan Heliza :)


Thursday, 27 March 2014

Spontaneous Thursday | Lelaki dan Perempuan

Assalammualaikum, peace upon you.
eh betul ke? rasanya kedua-duanya pun sama je sekarang ni hehee :)
lelaki tak boleh tanpa perempuan, sama juga disebaliknya
masing-masing memerlukan antara satu sama lain :)
SETUJU??
jika berCINTA hingga ke alam perkahwinan baru CINTA itu lebih bermakna buat si pasangan :)


Wednesday, 26 March 2014

Wordless Wednesday | Betul ke ni?? atau khabar angin??

Assalamualaikum, peace upon you.


Tuesday, 25 March 2014

Selesai sudah Majlis Kesyukuran dan Bertunang

Assalammualaikum, peace upon you.
 
Ini mini pelamin untuk bertunang kelmarin :) mini ke? dah macam pelamin kenduri kahwin kan hehee. Nak buat macam mana pelamin sponser terima je lah idea yang diberi kan :) sebenarnya Ahad 23.3.2014 yang lepas rumah shida ada kenduri untuk Majlis Kesyukuran (sebelah pagi) dan Majlis Bertunang (selepas zohor). Tahun lepas kan macam-macam berlaku dalam rumah ni (bagi yang ikut perkembangan masa mak sakit tu) so kami adik beradik dan saudara terdekat berbincang untuk adakan Majlis Kesyukuran (doa selamat) untuk shida sekeluarga dan saudara-saudara lain yang terdekat buat dirumah shida ni. Petang tu baru Majlis Bertunang KAKAK shida. Dekat facebook semua ingat shida yang bertunang, bagi yang dah tahu tu memang tahu lah kan hehee :)

Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar agak ramai juga yang datang semasa Majlis Bertunang termasuk majikan shida :) nak dekat 200 orang juga yang datang memeriahkan majlis ni. Kenapa ramai sangat eh? KAKAK shida ni seorang GURU jadi kebanyakan yang datang kawan-kawan dari sekolah dia, kawan-kawan baik dia, kawan-kawan mak ayah (yang rapat), saudara-mara + kawan shida dan adik-adik yang lain itu yang menyebabkan agak ramai yang datang masa tu :) sampai 2 Khemah bergilir-gilir la makan hehee Sampai sekarang lenguh-lenguh kepenatan belum hilang hehee. Beransur kemas-kemas balik rumah. Pelamin pun belum cabut lagi sehingga ke hari ni. Sibuk kawan kakak yang buat pelamin ni banyak job katakan hehee. Untung orang yang buat biznes wedding planner ni, serius minat pula shida dengan kerja macam ni, design-design pelamin berseni juga kan. 

Now semua majlis telah pun selesai, kenduri nanti pada awal bulan June time cuti sekolah 2 minggu tu. Inshaa Allah bagi kawan-kawan blogger yang dekat duduk sekitar Perak boleh lah shida jemput datang kenduri nanti :) dalam masa yang sama juga kawan-kawan shida ramai pula buat kenduri hari AHAD tu termasuk blogger Cik Nur™ (kenduri adik Cik Nur) memang tak boleh nak pergi tapi dan sms siap-siap wish kat dorang, fahamlah kan kenduri kat rumah macam mana nak tinggal lagi-lagi kita tuan rumah. Hari ni shida cuti berblog puas-puas sebab 3 hari tak update kan hehee :3


Monday, 24 March 2014

GA GUDBYE by DEDEQ

Assalammualaikum, peace upon you.
http://najihah90.blogspot.com/2014/03/ga-gudbye-by-dedeq.html
24.03.2014 - 29.03.2014 SELAMAT BER"GA"
klik banner untuk join GA ini :)

 

Friday, 21 March 2014

Terguris hati si ibu, terbuka pintu neraka untuk si anak

Assalamualaikum, peace upon you.
terima kasih atas perkongsi rakan facebook Tengku Syukri

Terguris hati si ibu, terbuka pintu neraka untuk si anak, makan dalam sungguh ayat ini. Baru-baru ni baru je bermaafan dengan mak sebab ada perselisihan faham antara kami tapi tak lah teruk mana salah faham sikit je. Walau betul pun kita, salah ke kita memang kita seorang anak harus minta maaf terlebih dahulu sekiranya kita ada buat salah atau pun perselisihan faham. Jangan biar perkara itu berlarutan sehingga mak terguris hati atau menangis. Bila dapat tahu mak shida risau sebab balik kerja lewat lupa nak inform dulu buat mak tertunggu-tunggu dan tertidur dekat depan. Esoknya shida minta maaf kat mak buat mak tertunggu-tunggu bukan nak buat mak susah hati ke apa cuma terlupa sebab kerja terlalu banyak ralek-ralek buat kerja hampir 10.30 malam. Cepat-cepat shida shida balik rumah handfone pun silent time tu. Mak shida memang macam ni shida kerja sampai lewat malam mesti mak tunggu. Semua anak-anak dah berada dalam rumah baru dia masuk bilik untuk tidur. Tapi bila baca status ni memang makan dalam, terasa pun ya huhuuu. Now pesan kat mak tak perlu tunggu-tunggu lagi masuk je tidur dulu.... tapi emak kan kata ha! dia buat juga :')


Thursday, 20 March 2014

3 Cpuv Campaign dari Nuffnang (84,85,86) rezeki bertingket-tingket, Alhamdulillah!

Assalamualaikum, peace upon you.
Alhamdulillah syukur :) rasa happy sangat-sangat bila buka akaun Nuffnang pagi-pagi buta tengok Cpuv Campaign berderet je :) Bulan Mac ni bulan permulaan yang baik bagi shida dan blog :) bulan mac saja 6 cpuv campaign masuk selang hari saja :) seronok sangat-sangat heheee semangat shida nak update blog kalau macam ni hehee :) tengok icon smile sentiasa myelit betapa happynya shida hehee :) Cpuv Campaign ke 84 dari McDonald's Spicy Chicken Black Pepper, Cpuv Campaign ke 85 Tesco Online March Mother's Day dan Cpuv Campaign ke 86 Digi -  Project Red. Meriahnya blog shida penuh dengan Cpuv Campaign dari Nuffnang :) Terima kasih Nuffnang!


Wednesday, 19 March 2014

Wordless Wednesday | bergerak atau tak?

Assalammualaikum, peace upon you.
awesome :)


Tuesday, 18 March 2014

Hidupkan Fesyen Islamik yang Lebih Eksklusif bersama The Crescent

Assalammualaikum, peace upon you.
Hidupkan Fesyen Islamik yang Lebih Eksklusif bersama The Crescent, terlebih dahulu shida memperkenalkan kepada korang sebuah Online Shop The Crescent yang menghidupkan gaya trendy islamik masa kini. Seperti yang sedia maklum fesyen-fesyen orang malaysia ni pelbagai, ada yang berhijab ada yang free hair, ada yang menutup aurat dan juga sebaliknya. Tapi kebanyakan yang kita lihat kebanyakan fesyen yang ada lebih kepada yang tidak menutup aurat. Contoh paling terdekat sekarang ramai remaja di luar sana memang gilakan fesyen ala-ala korea gitu. So disini shida lebih ketengahkan Fesyen Islam dimana fesyen yang lebih kepada menutup aurat bagi perempuan dan lelaki, serta berfesyen yang benar-benar mengikut panduan islam dan cara Islam Moden berfesyen. 

The Crescent antara shop online yang lebih mengetengahkan Fesyen Islam Moden yang lebih trendy dan bergaya. Menonjolkan gaya hidup serta panduan muslimah dalam dunia Fesyen Muslimah. Selain berfesyen, garis panduan seperti perkongsian tentang tips kesihatan holistik, nasihat untuk kesejahteraan yang lengkap dan pengetahuan mendalam tentang Islam dengan bantuan dari panel Ulama . Antara artikel-artikel yang dikongsi bersama dalam The Crescent :
     FESYEN                       LIFE STYLE                   SPIRITUAL                 WELLNESS
Kini The Crescent Shop sedang menjalankan promosi yang diberi nama 'PINK WEEK' dimana kesemua pengguna yang berminat dan suka membeli secara online korang akan mendapat potongan sebanyak 20% ke atas semua barangan yang berwarna PINK. Jadi bagi penggemar warna pink jangan lepaskan peluang ini!! boleh borong habis-habisan sementara promosi masih berjalan sehingga 23 Mac 2014. Pembelian selepas promosi juga masih hot!! PENGHANTARAN PERCUMA dengan pembelian RM78 ke atas. Untuk lihat Barangan Pink dengan lebih dekat boleh klik sini > Pink Week (5 March - 23 march 2014). The Crescent untuk semua keperluan Muslim dan Muslimah, membeli-belah dengan mudah dan selamat dengan penghantaran cepat di dalam Malaysia. Jadi tunggu apa lagi boleh layari web yang tertera untuk maklumat lanjut dan melihat promosi PINK WEEK!
Selepas diskaun pun masih murah betul tak? pelbagai jenama yang terdapat dalam setiap kategori pilihan dalam The Crescent termasuk Produk Beauty & Personal Care dari Simply Siti juga. Promosi Pink Week yang shida rasa cukup membuatkan kita mahu shopping kesemua barangan di The Crescent yang sememangnya murah! murah! dan murah! :)

The Crescent menawarkan kemudahan yang tiada tandingan dengan penghantaran cepat di dalam Malaysia (termasuk Sabah dan Sarawak). Untuk mula membeli-belah , hanya melayari melalui kategori , menambah item yang anda suka ke dalam troli anda dan teruskan ke checkout. Pelbagai pilihan pembayaran yang selamat boleh didapati. Setelah pembayaran berjaya ,anda akan menerima e-mel confirmationon status pembelian anda. Sebaik sahaja pesanan telah dihantar , anda akan menerima nombor pengesanan untuk mengesan cepat dan mudah penghantaran. Kami juga mempunyai pasukan yang berdedikasi perunding perkhidmatan pelanggan yang akan membantu anda di mana-mana pertanyaan atau isu-isu yang anda mungkin ada . Hanya hubungi kami melalui e-mel atau bercakap dengan kami mengenai perkhidmatan pelanggan live chat.


 Maklumat Lanjut Boleh Layari & Hubungi : 


Monday, 17 March 2014

INFO : Pengambilan makanan yang buat kita supaya boleh tidur lena

Assalamualaikum, peace upon you.
Mengambil sayur-sayuran berdaun hijau gelap, biji labu bijan, kacang brazil dan ikan sangat baik untuk korang yang diserang INSOMNIA. Selain itu pisang dan avokado  juga boleh membuat korang cepat lena. Bahan-bahan tersebut mengandungi sarat magnesium dan juga INSOMNIA biasanya disebabkan kekurangan magnesium dalam tubuh badan kita. So boleh lihat Piramid Makanan diatas yang mana patut kita lebihkan dan dikurangkan. Macam shida sendiri kan memang ada masalah INSOMNIA ni sejak dari zaman sekolah lagi so susah nak biasakan tidur awal atau lena. Lepas ni bolehlah cuba info ni mana tahu membantu mengatur pola tidur kita. Nasiblah shida ni jenis tak memilih sayur, semua jenis sayur shida makan :) cuma nak masak tak ada masa hehee :)
Macam tips-tips lain yang shida tahu (sekadar perkongsian) supaya kita boleh tidur lena atau tidur diwaktu malam. Minum milo panas sebelum tidur, jangan minum air kopi atau nescafe sebelum tidur, basuh kaki sebelum tidur dan lebih afdal ambil wuduq ke dan jangan makan lewat malam. Setakat ini saja yang shida boleh share sebab memang shida buat semua ni sebelum tidur. Biasanya shida kalau nak tidur lewat shida buat plan hari apa nak tidur lewat. Tak boleh kerap nanti mendatangkan masalah pada tubuh badan kita, lagi-lagi shida ni seorang pekerja so memang tak elok tidur lewat selalu. Kalau ada kerja mendesign baru shida ambil masa untuk siapkan itu saja :)
Pengalaman tak cukup tidur memang tak best! serius cakap. Lagi-lagi macam shida seorang pekerja juga bukan full time blogger dan designer. Shida pernah jatuh sakit sebab tak cukup tidur, demam berhari-hari sebab hari-hari shida tidur hanya 3 jam sahaja. kalau dah seminggu memang sakitlah badan. Bila dah jatuh sakit baru rasa kesalkan hehee itulah pengalaman shida so korang janganlah cuba memang tak seronok. Dalam demam tu bukan saja demam+pening+muntah dan selsema, pakej maiiii!!


Sunday, 16 March 2014

Cpuv campaign ke 83 dari Nuffnang | KFC - Zinger Reloaded

Assalammualaikum, peace upon you.
Cpuv campaign ke 83 dari Nuffnang | KFC -  Zinger Reloaded, alhamdulillah bersyukur sekali lagi shida dapat lagi Cpuv Campaign dari Nuffnang di mana rata-rata pun ramai yang dapat hari ini, nampak dekat dashboard semua update tentang CPUV ini :) Terima kasih Nuffnang bagi cpuv berturut-turut bulan mac ni heheee. Mungkin nak ganti untuk bulan feb yang tak ada langsung cpuv dari Nuffnang. Iklan yang keluar pun iklan percuma dari Nuffnang iaitu iklan Churp-churp. Sampai 2 3 blogger PM shida tanya kenapa nuffnang tak aktif?, dah bankrup ke? dan itu ke ini ke, banyak pertnyaan shida dapat tapi shida sendiri pun alami perkara yang sama bukan korang je. Shida pun tak berapa pasti, nak tanya pun malas sebab jawapan dah tahu apa yang dorang akan balas :) so rezeki bulan ini Alhamdulillah dan tunggu credited semua cpuv ni dah boleh cashout :)


Saturday, 15 March 2014

Cpuv campaign ke 82 dari Nuffnang | Herbal Essence

Assalamualaikum, peace upon you.
Cpuv campaign ke 82 dari Nuffnang | Herbal Essence. Alhamdulillah tak sangka buka acc Nuffnang tadi dapat lagi satu Cpuv Campaign baru dari Nuffnang. Happy sangat-sangat sebab blog shida bulan february tak ada langsung cpuv tau :) yang terbaru dari iklan 1M Book Voucher - Popular Bookstore dan hari ini Herbal Essence pula. Rasa macam bertambah happy sebab shida memang guna syampu ini untuk rambut shida yang dah panjang ni, rasanya last potong last year tak silap sekarang panjang sudah hehee.. Syampu botol berwarna merah Long term Relationship seperti gambar dibawah adalah pilihan shida wangi bau dia "saya suka-saya suka" heheee :)

Friday, 14 March 2014

Cpuv campaign ke 81 dari Nuffnang | Popular Bookstore - 1M Book Voucher

Assalamualaikum, peace upon you.
Cpuv campaign ke 81 dari Nuffnang | Popular Bookstore - 1M Book Voucher. Alhamdulillah Cpuv Campaign untuk Bulan Mac muncul memeriahkan blog yang sunyi sepi ni. Memang shida mengharapkan cpuv campaign sebab earn nuffnang shida lebih kepada iklan cpuv. Setakat ini cpuv yang terkumpul sebanyak 81 cpuv campaign. Shida mula bersama Nuffnang since 2010 so setakat jumlah CPUV Campaign sudah pun mencecah $1k alhamdulillah :) bukan senang nak dapat duit duduk-duduk saja kan. Kepada blogger yang baru berdaftar dengan Nuffnang boleh intai TUTORIAL NUFFNANG yang shida sediakn tu ya, harap dapatlah membantu sedikit sebanyak dalam menjana pendaptan sampingan. Ada apa-apa yang tak faham boleh tanya Inshaa Allah shida boleh bantu, rezeki kita kongsi bersama :) 


Thursday, 13 March 2014

Menang Hadiah Bag Polo Pink dari Giveaway anjuran Blogger Nabila Medan

Assalamualaikum, peace upon you.
Awesome je bila ten gok bag ni sebab serba PINK hehee, nasiblah badan dapat hadiah Superb Pink dari Sponser Blogger Emas Putih. Shida tak sangka pula boleh bertuah dalam Giveaway yang dianjurkan oleh Blogger Nabila Medan, biasanya shida susah nak menang dalam GA Nabila ni sebab kalau dia buat GA mesti ramai yang join dan nak menang tu memang tipis lah, kalau menang macam shida ni kira bertuah sangatlah hehee nama pun lucky draw kan :) apa-apa pun thanks kepada kedua-dua blogger ni. Walau pun bukan warna biru warna pink pun layan hehee. Buat kenangan dalam dunia bloging kan :)


Wednesday, 12 March 2014

Wordless Wednesday | Botol Air Serbaguna

Assalammualaikum, peace upon you.
kreatif kan? :)


Tuesday, 11 March 2014

Design Name Card Blogger dan Sticker Bulat Shaklee | Printing Service

Assalamualaikum, peace upon you.
 Tempahan dari Blogger Azwar Syuhada 2kotak Matt Lamination Gred A
Print Sticker Bulat Pengedar Shaklee dari Kak Linda www.richvitamin2u.com

berminat boleh PM shida ya :)


Monday, 10 March 2014

Koleksi kedua Baju Blogger www.duniashida.com

Assalamualaikum, peace upon you.
Koleksi kedua Baju Blogger www.duniashida.com, cantik tak baju ni? mesti lah cantik tengoklah tuan dia ekekeee, ayat minta penamporr je kan hehee :) sebenarnya shida baru nak print baju untuk koleksi sendiri. Bukan saja-saja print tapi rasa dah ada minat untuk kumpul baju blogger sepanjang zaman ni hehee :) untuk dibuat kenangan saja. Lagi pun nak berbloging tak tahu lah sampai bila kan. Kalau nak ikutkan hati sehingga hujung nyawa tapi kalau dah tak ada hayat terpaksalah berhenti dari bloging so baju-baju menjadi kenangan terindah untuk anak-anak, cucu cicit nanti Inshaa Allah :)

baju ni koleksi kedua shida untuk yang pertama yang shida print dari Blogger Apit baju yang cukup istimewa bagi shida hehee :) nak tahu klik sini Baju Blogger Pertama apa yang istimewa sangat tentang baju blogger yg pertama ni hehee. Ramai juga yang nak print rasa dapat lah dalam 50++ untuk print sesi pertama ni. Kalau ada lagi mungkin akan buka untuk Pre Order ke2 Inshaa Allah. Sebenar bukan shida saja yang print sahabat blogger shida pun join juga print baju blogger ni. Design pada baju pun sahabat blogger shida ni juga yang create design yang simple tapi comel tau hehee :) nak tahu siapa? tengok gambar bawah ni. Alaah kalau korang tengok vector tu pun dah boleh agak :)

samakan baju kami heheee sorang suka BIRU sorang suka PINK :) thanks azhafizah :)


Sunday, 9 March 2014

Mari kita berdoa untuk Pesawat MAS MH370 yang masih hilang | Pray For MAS MH370

Assalamualaikum, peace upon you.
Pray For MAS MH370, sayu hati shida dengar khabar berita yang tersebar luas dalam media dan sekarang sudah pun menjadi isu atau liputan meluas termasuklah portal berita nombor satu dunia, The Mail Online sebagai berita utama "Fears 239 may have died in air crash as Boeing 777 mysteriously vanishes over Vietnam two hours after taking off from Malaysia" Portal itu membuat laporan dari pelbagai sudut termasuk mendapatkan pandangan beberapa pakar penerbangan dan pesawat.
Menurut The Mail Online, jika benarlah pesawat itu hilang, ia mungkin disebabkan oleh beberapa faktor.Ini termasuklah malapetaka kegagalan enjin, juruterbang cuba mengelak pesawat berkenaan daripada bertembung dengan pesawat lain atau pun mungkin juga disebabkan oleh letupan. Menurut portal berita itu lagi, pesawat MAS MH370 itu tidak mengeluarkan isyarat kecemasan sejurus sebelum ia dilaporkan hilang dari radar.Jika ini benar, ia memberi indikasi yang pesawat itu ditimpa malapetaka tanpa sempat memberi amaran atau isyarat kecemasan.

Untuk jarak penerbangan dari Kuala Lumpur-Beijing, kata portal berita itu lagi, pesawat berkenaan mempunyai bahan api yang memadai untuk bertahan tujuh jam di udara tanpa mengisi semula.Tetapi memandangkan ia masih belum ditemui sehingga kini, logik menyatakan yang ia sudah pasti kehabisan bahan api jika tidak mendarat sekarang.

Agensi berita China, Xinhua melaporkan yang pesawat itu disahkan hilang sebelum ia sempat memasuki ruang udara China.Ia membawa 153 orang penumpang warga China. Sementara itu portal berita BBC World turut melaporkan tragedi ini sebagai berita utama mereka.Dengan tajuk 'Contact lost with Malaysia Air plane' BBC turut memaparkan laporan sidang akhbar Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya berhubung kejadian itu dan juga laporan wartawan mereka secara langsung dari Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing.
BBC juga memetik Perdana Menteri China, Li Keqiang sebagai berkata yang beliau telah mengarahkan pihak berkuasa China untuk memulakan prosedur kecemasan dan bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Malaysia dan Vietnam dalam usaha mencari dan menyelamat. Sementara itu koresponden BBC di Beijing, John Sudworth melaporkan yang jadual ketibaan pesawat MH370 itu telahpun dikeluarkan dari senarai papan tanda elektronik Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing selepas ia memaparkan status 'Tergendala' sejak beberapa jam yang lalu.

Sebuah lagi portal berita popular Britain, The Guardian (www.theguardian.com) turut menjadikan berita kehilangan pesawat MAS itu sebagai berita utamanya dengan judul 'Malaysia Airlines lose contact with plane – live'.Malah portal berita ini membuat kemaskini secara langsung dari Beijing dan juga Malaysia.
Visual kehilangan MAS MH370
sedih menyelubungi hari-hari kita, mari lah berdoa kepada mereka yang terlibat #prayforMH370


sumber: azhafizah

Saturday, 8 March 2014

Giveaway OwnDesignBook by Norsyuhadajohan

Assalammualaikum, peace upon you.
http://norsyuhadajohan.blogspot.com/2014/03/giveaway-owndesignbook-by.html
untuk join klik banner ya :)

Hadiah


Friday, 7 March 2014

Give Away Birthday Akiff

Assalamualaikum, peace upon you.
http://marqiscareno.blogspot.com/2014/02/give-away-birthday-akiff.html
nak join boleh klik banner ok :)

video ni untuk adik akiff, jom kita nyanyi sama-sama :)


GA Mac 2014 by Emas Putih

Assalammualaikum, peace upon you.
http://www.kisahemasputih.com/2014/03/ga-mac-2014-by-emas-putih.html
Sila tekan banner di atas jika nak join.


Good Luck semua yang join :)


Thursday, 6 March 2014

Hadiah dari Blogger Syazwani Kalendar 2014 saiz A3

Assalammualaikum, peace upon you.
Dapat lagi hadiah Kalendar 2014 saiz A3 lagi tau, besar hahaaa shida dah siap laminated bagi kemas :) Shida dapat hadiah ni sebab shida menang segmen Blogger Syazwani ni. Tapi masuk blog syazwani dia hide pula maybe tengah renovation kot hehee. Apa-apa pun wani kalau awak baca terima kasih atas hadiah ini dan berharap awak berjaya dalam pelajaran/bidang yang awak ceburi dan juga berjaya dalam dunia bloging ni :) Salam perkenalan dari saya thanks :)


Wednesday, 5 March 2014

Wordless Wednesday | Top Komen bulanan Blog www.duniashida.com

Assalamualaikum, peace upon you.
Tahniah kepada yang tersenarai :) 
shida tengah fikir hadiah apa nak beri kepada TOP KOMEN ni :)


Tuesday, 4 March 2014

Giveaway [1] : FanPage Publishing by yanapinkblossom.blogspot

Assalamualaikum, peace upon you.
http://yanapinkblossom.blogspot.com/2014/03/giveaway-1-fanpage-publishing-by.html
*****************************************************************************
   HADIAH : 

1x Thumb Drive TOSHIBA 8GB
1x Sibyl Earphone (Pink)
1x USB Notebook/PC LED Light
1x Travel Cleaning Kit *New
1x SKII Signs Eye Mask
1x Skin Food Shea Butter Facial Mask Sheet
1x Carrot Collagen Eye Sheet
1x Multipurpose Marker Straps
2x Topup RM10 *New
(*Gambar-gambar hadiah akan diupdate kemudian.....)

*****************************************************************************
 TAMAT : 21 Mac 2014 nak join klik banner :)


Giveaway 2014 by Syira Lokman

Assalamualaikum, peace upon you.
http://syiralokman.blogspot.com/2014/03/giveaway-2014-by-syira-lokman.html
Jom join Giveaway 2014 by Syira Lokman.
Giveaway ini dibuat bagi mencari blog baru untuk menggantikan bloglist sedia ada (bloglist Feb dan Mac)
klik banner untuk join ya! 


Monday, 3 March 2014

Jom SIHAT CANTIK & BERTENAGA bersama Ephyra

Assalammualaikum, peace upon you.
Jom Sihat, Cantik dan Bertenaga bersama Ephyra, suka tengok wajah memey suhaiza yang lembut lagi ayu ni haa korang! bila bertudung lagi bertambah manisnya kan hehee lagi-lagi memey adalah Duta Produk Ephyra lagi naik serinya hehee :) sekarang Produk Ephyra ni memang tengah hot dipasaran, bukan hot kerana dutanya tapi hot dengan keberkesanan produk ephyra itu sendiri, yang dah cuba mesti setuju dengan shida kan? senyum lebar gitu samalah macam shida telah pun menggunakan sekotak ephyra 30 sachet rasa sangat-sangat lain sebab pertama kali minum kan. Now cuba untuk kotak ke2 pula :) Dah banyak testimoni berjaya pengguna yang menunjukkan Produk Ephyra memang AWESOME! Jadi bagi kawan-kawan yang nak cuba Produk Epyhra ni boleh order dengan shida. Harga shida bagi harga lain daripada yang lain. Nak tahu boleh PM shida laju-laju ok :)


Harga untuk Semenanjung Malaysia :
  • Premium Pack Ephyra (30 sachets) RM197 *beli dengan shida harga lagi murah
  • Trial Pack Ephyra (10 sachets) RM68 *beli dengan shida harga lagi murah
Harga untuk Sabah dan Sarawak :
  • Premium Pack Ephyra (30 sachets) RM207 *beli dengan shida harga lagi murah
  • Trial Pack Ephyra (10 sachets) RM78 *beli dengan shida harga lagi murah
Hubungi Shida :
 
 

Sunday, 2 March 2014

SAYA NAK BLOUSE CANTIK dan MURAH DARI MOMS MADNESS GARAGE

Assalamualaikum, peace upon you.
http://lipslikesugar87.blogspot.com/2014/02/awesome-give-away-by-rara.html
kenapa korg suka barang murah?
rasanya bukan shida je suka barang murah, korang semua yang kaki shopping pun mesti suka barang murah kan. Kalau beli barang murah alah satu sebab dah boleh jimat kat situ keduanya kalau dah murah boleh beli 2 3 4 barang sekali kan :)

pengalaman manis dgn online shopping.
pengalaman manis banyak sebab shida dah biasa beli online dan selalunya menepati citarasa, baju bag, kasut semua shida pernah beli semua tak menghampakan :) 

thanks Sally tag kak shida dan shida tag mereka juga :


Saturday, 1 March 2014

Realistic Wall Drawing | Seni yang sangat AWESOME

Assalamualaikum, peace upon you.
 kagum gila! bila shida tengok tangan penuh berseni macam ni, lukis apa warna apa semua nampak real! jom tengok banyak lagi gambar yang buat korang tertanya-tanya betul ke tipu ni :)