Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Tuesday, 30 June 2020

Kebun Durian Ayah

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Kebun Durian Ayah - Musim durian dah mari korang! rata-rata semua pun duk update pasal durian kan. Shida tau ramai antara kawan-kawan blogger shida ni peminat durian atau suka makan durian kan. Ada ke yang masih tak suka makan durian zaman  sekarang ni? Mungkin ada lah segelintir yang tak makan durian, mungkin atas sebab faktor kesihatan atau faktor lain-lain macam alergik bau ke kan. Macam shida dan family pun kami memang sejenis yang memang makan durian kecuali husben shida hahaa ^_^ dia ni bukan tak makan langsung ada juga makan tapi tak boleh banyak.

Ahad yang lepas, shida, husben dan parent shida pergi ke kebun durian ayah kat kampung ayah. Tak jauh pun kampung ayah kat Kg. Laneh Padang Rengas, Perak. Jarak dari tempat shida ni pun lebih kurang 20 minit macam tulah kalau tak jem. Tak plan pun sebenarnya nak pergi, tiba-tiba mak ajak lagipun husben dan shida sendiri pun tak pernah pergi kebun durian ayah tu. Sebelum ni mak ayah pun tak pernah ngajak pergi, selalu deme pergi berdua je. Ayah kata tunggu kebun tu lawas sikit ayah tebas bagi elok laluannya baru boleh pergi. So ahad lepas pergi juga kami :)

 Dah terang sikit, laluan pun dah nampak so baru boleh masuk kebun tu ^_^

Jam antara 9 pagi kami gerak, selepas breakfast kat rumah mak. Sampai je kami park kereta kat bawah sikit lepas kami kena berjalan dalam 15 minit macam tu untuk masuk ke kebun durian ayah. Tercungap juga shida berjalan dalam tu sebab kena mendaki juga, jalan pun agak licin sebab tanah lembab. Ayah kata nanti nak buat pondok sebab durian kami anggaran pertengahan bulan julai baru lebat. Ada pondok mudah sikit nak solat ke makan ke atau berteduh jika hujan, tali air pun ada ayah dah siap buatkan. Seronok juga masuk kebun ayah ni, tengok pokok-pokok hijau, sejuk je tapi haaa nyamuk haluss banyak.

Dalam sejam juga kami pusing dalam kawasan kebun ayah untuk kutip buah durian yang dah luruh. Shida tolak kereta sorong ikut belakang suami, suami kutip-kutip durian yang ada. Penat juga sebenarnya kutip-kutip durian ni, padanlah durian pun agak mahal sekarang dah jual timbang kilo, tak jual longgok dah. Tak boleh bayang mak ayah berdua kutip durian banyak-banyak bawa balik huhuu. Masa kitorang kutip durian ayah masih tebas-tebas lalang, mak pula duk buat unggun api nak halau nyamuk punya pasal. Lebih kurang 2 kereta sorong penuh kami kutip durian yang ada. Bila penuh kami bawa ke mak untuk bersihkan dan pilih mana yang elok untuk dijual kepada peraih, yang tak elok tu kami bawa balik rumah buat tempoyak.

 Kasi can la husben jadi model buah durian hahaha ^_^

Alhamdulillah selesai kerja kami anak-beranak hari ini. Banyak juga yang elok mak kata, yang besar kecil semua elok - elok legaa hehee. Husben pun seronok hari ni dapat join aktiviti macam ni sekali sekala. Durian kampung ayah ni ada yang sedap, memang sedap rasa dia tau. So durian semua ni ayah bawa naik motor yang ada dikebun untuk di bawa turun ke kereta husben kat bawah. Kebun ni kena guna kereta - kereta tahan lasak macam hilux ke atau kereta-kereta jenis masuk hutan baru boleh naik sampai atas, kalau guna kereta biasa rosak habislaa. Hasil yang dijual ke peraih dapat juga dalam RM300 Alhamdulillah. 6 7 biji dah sebelahkan bawa balik rumah untuk buat tempoyak dan buat makan-makan. Inshaa Allah ada masa lagi kami pi lagi Kebun Durian Ayah.




Monday, 29 June 2020

Senarai Peserta SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

http://www.duniashida.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
Senarai Peserta SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com
Bermula pada 24 Jun 2020 sehingga 13 Julai 2020
Mencari 20 Bloglist 2020 pilihan dan Seorang Pemenang Cash RM50 sebagai Top Referral
Nak join boleh klik banner segmen di atas. Terima Kasih.


SENARAI PESERTA SEGMEN :
  1. https://norminieza.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  2. https://yaniej.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  3. https://pemudattbc.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  4. https://www.farhanajafri.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  5. http://www.zianaeunos.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  6. https://www.aerill.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  7. https://thejagungspirasi.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  8. http://www.zukidin.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  9. https://nurasyiqin201.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  10. http://www.dianarashid.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  11. https://www.mialiana.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  12. https://www.aynorablogs.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  13. https://tetikusmerah.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  14. http://shaizhar.blogspot.com/2020/06/1508-segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  15. https://cikguzim.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-dunia-shida.html
  16. https://medayeveryday.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  17. https://salatulzarida.blogspot.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  18. https://www.oohsenyum.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  19. http://www.yamanaimy.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  20. https://www.yayaazura.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  21. http://www.mamapipie.com/2020/06/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  22. https://ejulz.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  23. https://www.shikinrazali.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  24. https://www.cikash.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida-www.duniashida.com.html
  25. http://www.aimisyahirah.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  26. https://weolls.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shoda.html
  27. https://kasihkuamani.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  28. http://www.ombakbergigi.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  29. http://azlanrumadibloglist.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  30. http://zzzyy.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html 
  31. https://www.faizzahamir.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  32. https://ikashoid.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  33. https://darihatimissmulan.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  34. https://www.leaazleeya.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  35. https://webayas.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html
  36. https://lindabeauties.com/2020/07/10/segmen-bloglist-2020-blog-shida-www-duniashida-com/ 
  37. http://www.sayidahnapisah.com/2020/07/segmen-bloglist-2020-blog-shida.html 

Last Update list : 13 Julai 2020


Setakat hari ini baru ada 37 bloggers yang turut serta dalam segmen shida kali ini. Senarai belum final lagi ya. Shida akan update senarai peserta segmen ini dari masa ke semasa. Sila komen sekiranya url atau link blog salah atau tidak linkin. Sementara nak tunggu senarai peserta penuh sehingga 13 Julai 2020, apa kata korang boleh blogwalking ke blog peserta yang lain. Sambil-sambil boleh tambah follower korang juga boleh naikkan trafik blog. Terima kasih korang yang sudi join segmen shida ini. Segmen masih dibuka ya :)



Saturday, 27 June 2020

Pengeluaran penuh KWSP masih kekal pada umur 55 tahun

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Pengeluaran penuh KWSP masih kekal pada umur 55 tahun - "Kami ingin memaklumkan bahawa tiada sebarang perbincangan dibuat untuk menaikkan had umur bagi pengeluran penuh 55 tahun", satu status yang dibuat dari page facebook rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau KWSP. Ha! yes! maksudnya yang kita dengar perbincangan untuk pindaan ke umur 65 tu hanyalah berita palsu. Panik juga baca tadi, kecoh dekat twitter dan facebook isu had umur pengeluaran kwsp ni. Ada someone ni share berita palsu ni macam dah mendapat kesahihan dari pihak kwsp. Lepas, dalam beberapa jam tu page facebook dari harian metro online update tentang berita palsu ini. Tak lama pula, page facebook kwsp update berita itu juga adalah palsu! Had umur pengeluaran kwsp masih kekal pada umur 55 tahun.

Ini lah masalah orang malaysia suka sangat share benda yang tak sahih, kalau tak pasti jangan kongsi. Sebab tu lah wabak berita palsu ni susah nak bendung dan kawal kalau masih ada lagi segelintir manusia seperti ini yang suka kongsi perkara-perkara yang tak patut. Okay shida sekadar ambil berat dan share perkara yang sahih dan pasti sahaja.


Friday, 26 June 2020

Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

https://www.mialiana.com/2020/06/segmen-24-jam-bloglist-37-mialianacom.html
 Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com

Syarat-syaratnya :
1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram@mialiana 
**(mana-mana yang ada)
2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com

3. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  
10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. 
Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2020


** jom support Mia Liana....


Thursday, 25 June 2020

PG MALL Birthday Sale! 29 Jun 2020 hingga 5 Julai 2020

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

PG MALL Birthday Sale!  29 Jun 2020 hingga 5 Julai 2020 - Gais, dalam kita meghadapi situasi pendamik wabak covid19 ini, online shopping adalah salah satu cara terbaik untuk kita kekal sihat dan selamat di mana kita tidak perlu lagi keluar untuk membeli barang keperluan dan barang peribadi kita. Online shopping juga salah satu cara kita mencegah penularan wabak covid19 ini. Antara platform online yang boleh membeli belah dengan cara atas talian adalah di PG Mall - http://pgmall.my

PG Mall ini adalah sebuah platform - e-commerce tempatan No.1 di Malaysia yang menawarkan pelbagai jenis barangan seperti keperluan harian seperti barangan dapur, pakaian hinggalah ke barangan komestik dan kesihatan. PG Mall telah mula beroperasi sejak tahun 2017 lagi. PG Mall boleh juga diakses melalui laman web https://pgmall.my/ atau pun boleh juga melalui aplikasi telefon pintar hanya dengan memuat turun melalui App Store atau pun Google Play. Selain itu, PG Mall juga antara platform e-commerce yang berada di ranking yang ke 3 di Iprice Insight Report gais!!

Apa yang shida nak share lagi dengan korang, PG Mall telah melancarkan "PG Mall Birthday Sale" bermula pada 29 Jun 2020 sehingga 5 Julai 2020. Apa yang menariknya lagi dengan setiap pembelian minima RM50 akan menerima potongan sebayak 10%, manakala pembelian minima sebanyak RM100 akan menerima potongan 15%. See menarik bukan? Ada lagi gaiss, sabar dulu! bagi "new shopper" dengan minima pembelian sebanyak RM30 dan "existing shopper" pula dengan minima pembelian sebanyak RM60 akan menerima PENGHANTARAN PERCUMA dari PG Mall.

Selain dari kempen PG Mall Birthday Sale, PG Mall juga ada tawaran yang cukup berbaloi-baloi yang boleh dinikmati oleh korang iaitu "Tawaran Super Killer Serendah 0.99 sen" memang cukup berbaloi bagi shida yang pastinya harga barangan yang ditawarkan cukup rendah dan urah hanya di PG Mall. Selain itu gais! ada lagi extra menarik ni! dengan menjadi "PEMENANG TOP REFERRAL LUCKY DRAW" pg mall menyediakan hadiah berupa PG GOLD BAR 1g (untuk tempat pertama top referral) C-Wallet Value RM100 (tempat kedua) dan C-Wallet Value RM50 (tempat ketiga). Bagaimana caranya untuk mendapatkan hadiah-hadiah yang menarik ini? mudah saja, korang perlu share referral link korang sebanyak yang mungkin dan jadilah pemenangnya! Untuk Daily FB Live Deals pula, korang boleh tonton dan menjadi pemenang untuk cabutan bertuah setiap hari gais! Hadiahnya berupa 0.5g emas (bernilai RM200).

Jadi korang jangan tunggu lagi! download apps pg mall dan shopping lah dengan bergaya sekarang! Nikmati kesemua kelebihan yang ada, untung-untung menang hadiah gold bar bertuah badan :) Jom Shopping Sekarang!
Malaysia's Best Onlinee Shopping Destination - Shop | Share | Earn

A B O U T   P G  M A L L :



#PGMall  #onlineshopping  #shopping  #MalaysiaNo1ecommerceplatform  #ecommerceplatform #Shopnow  #Shoponline  #PGMallBirthdaySale  #PGMallBirthdayParty  #PGMallCrazySale 

Tuesday, 23 June 2020

Selesai Renew Domain Blog duniashida.com Untuk Tahun Ke 8

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
Selesai Renew Domain Blog duniashida.com Untuk Tahun Ke 8 - Diam tak diam rupanya blog shida ni dah berusia 8 tahun ya! Shida guna domain ni dari tahun 2012 lagi. Alhamdulillah selesai shida renew untuk tahun kelapan. Kalau ikut tarikh renew sebulan lagi cuma shida memang renew awal supaya tak terkejar-kejar nanti bila dah due dekat sangat nanti semua serba tak kena.

Servis domain shida ni masih sama dan setia, shida menggunakan servis dari NetKL ya. Bagus tau servis dorang sangat telus dan sepanjang penggunaan tak pernah ada masalah pun. Domain shida ni setahun bayaran hanya RM45.00 sahaja. 

Kebiasaannya bagi yang menggunakan servis atau membeli domain dari NetKL ni pihak mereka akan email kita notis pembayaran tahuanan domain. Notis diberi sebulan sebelum tarikh luput. So mudahlah kan dapat je terus bayar tak perlu tunggu-tunggu.
Biasa lepas membuat pembayaran,kita akan terima resit sebagai rujukan kita. Pihak NetKL akan email pada kita resit tersebut. Cara pembayaran pun mudah guna online transfer sahaja. So bagi korang yang berhajat nak menukar url blog korang dari blogspot.com kepada .com korang boleh guna servis dari NetKL Network dalam web tu korang boleh tengok dari segi harga dan boleh check availability domain yang korang nak tu. Senang-senang korang boleh email dan call dorang jika nak ketahui dengan lebih lanjut. Oh ya untuk pemasangan domain ke blog korang pun dorang boleh buatkan, cuma kena cas sikit lah :)


Monday, 22 June 2020

OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

http://www.ombakbergigi.com/2020/06/ombakbergigi-mencari-bloglist-baru.html
OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru - Harini terajin nak join Segmen dari Blogger OM. Korang nak join boleh tekan banner atas ye. Oh, tarikh tutup nak dekat dah ye pada 23 Jun 2020. Jadi mana yang nak join masih sempat lakukan dengan sepantas kilat ye :) Syarat semua DONE ye OM :)

Tujuan shida join segmen ini, sudah semestinya nak mencari atau ambil balik mood blogging! dulu shida suka kot join aktiviti dari blogger ni. Doakan shida terus istiqomah dengan blogging ya! Bila shida come back ni rasa best pulak kalini, feel dia masa shida jadi newbie dulu ^_^


Juadah Hari Raya Kali ke 2 | Raya Puasa 6 dibulan Syawal

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Juadah Hari Raya Kali ke 2 | Raya Puasa 6 dibulan Syawal - Alhamdulillah, selesai beraya semalam dengan suami hahaaa..beria kan! Juada hari raya kali ini simple je korang. Biasa hari raya juadah biasanya mesti Laksa, Mee Kari, Bihun Sup atau Kuah Tomyam, Nasi Tomato atau Nasi Ayam. Haaaa untuk juadah shida Raya kali ke 2 ni shida masak simple saja dan ada juga yang order dari kawan-kawan terdekat. Masa Raya pertama rumah shida yang duduk berdua nih shida buat Rendang Ayam bersama lemang dan Mee Kari. Masa tu yang datang rumah pun hanya ahli keluarga yang terdekat, habis juga semua juadah tak membazir pun.

Untuk juadah hari raya kali ke 2 ini, menunya adalah Rendang Ayam bersama Ketupat, Kuetiow Goreng dan juga Durian Crepe. Hahahaa durian crepe tu sebenarnya takde dalam senarai mulanya entah! tiba-tiba nampak member open order time shida nak raya so order lah sekali. So menu yang shida masak hanyalah rendang ayam dan kuetiow goreng sahaja, ketupat dan durian crepe cuma order dari kawan. Alhamdulillah! menu ni hingga ke malam makan, terutama rendang tu. Husben kata rendang shida sedap ^_^ so nanti shida share resepi ye haahaa. Kenyang makan menu sendiri Alhamdulillah! Harap tahun hadapan jika dipanjangkan umur berjumpa lagi kita dibulan yang mulia ini ;)


Sunday, 21 June 2020

Selesai Puasa 6 | Menyambut Hari Raya Kali ke 2

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Selesai Puasa 6 | Menyambut Hari Raya Kali ke 2 - Alhamdulillah, semalam selesailah sudah Puasa 6 Shida di bulan Syawal. Nak ikutkan jarang sekali buat puasa 6 ni, kebiasaan shida hanya buat puasa ganti sahaja. Tapi lain pula untuk tahun ini, shida berkesempatan untuk buat puasa 6 dengan jayanya. Shida juga mengambil kesempatan yang ada kerana sehingga kini shida masih belum mula bekerja jadi tiada alasan untuk shida tidak boleh berpuasa 6 ni. Agak berbeza sedikit puasa 6 kalini, hanya banyak masa duduk dirumah sahaja. Ikutkan dari bulan puasa lagi shida hanya duduk dirumah "betul-betul stay at home" korang ^_^

Jadi hari ni shida Berhari Raya, menu untuk shida beraya sudah semestinya Rendang Ayam dan Ketupat palas. Ketupat tu shida order je tak pandai pun nak buat :p Menu tambahan tak pasti lagi setakat ni dalam kepala asyik nak buat rendang ayam, mungkin akan ada nasi putih. Raya berdua dengan suami sahaja walaupun suami tak puasa pun hahaa. Harapan shida semoga niat shida berpuasa 6 betul dan diterima olehnya. Inshaa Allah jika dipanjangkan umur tahun depan boleh repeat lagi puasa 6. SELAMAT HARI RAYA Korang !


Saturday, 20 June 2020

Nombor Plat 'SYG' Mendapat Bidaan Jutaan Ringgit

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Nombor Plat 'SYG' Mendapat Bidaan Jutaan Ringgit - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengutip hasil bidaan lebih RM3.4 juta bagi nombor pendaftaran SYG yang dikeluarkan JPJ Sabah iaitu yang tertinggi mengatasi bidaan bagi nombor pendaftaran ALL sebelum ini. Woww sangat jumlah bidaan tu, mungkin bagi sesetengah pengguna memang sukakan kelainan dari yang lain. Dari pengeluaran kereta tercanggih sehinggalah ke nombor plat kereta yang nombornya unik bagi pembida ini dan menjadi kegilaan kepada si penggunaa yang berkemampuan untuk memiliki nombor siri yang limited edisi ini.

Kata si pembida ini nombor siri ini seakan membawa maksud
nombor plat SYG 4111 seperti membawa maksud fancy tulisan jawi 'Allah'
manakala nombor plat SYG 8055 pula seperti perkataan 'SYG BOSS'

Kalau bagi shida yang tak berapa have have sangat ni, mampu tengok jelah tak mungkin memiliki lagipun nak membida sampai jutaan ringgit aduhai ^_~ Sebenarnya memang wujud si pengguna yang sukakan kelainan seperti ini. Kadang kala bagi mereka setiap nombor atau huruf itu sendiri membawa maksud tersendiri yang si pengguna sahaja tahu. Kalau berdasarkan pemerhatian shida, 'SYG' kan singkatan untuk 'SAYANG' betul tak heheee ^_^ Bagi korang sendiri, nak ke memiliki nombor plat sebegini?


Friday, 19 June 2020

Generasi Kad Raya Shida dari 2012 sehingga kini (2020)

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera
Generasi Kad Raya Shida dari 2012 sehingga kini (2020) - Cerita pasal kad raya laa pulak kali ni, rasanya tak salah kot sebab masih lagi dalam bulan syawal yang mulia kan :) Entri kali ni just nak share dengan korang Generasi atau pun Koleksi KAD RAYA SHIDA dari awal berblog tahun 2012 hingga yang terkini tahun 2020. Alah, tak meriah mana pun biasa-biasa je saja nak share dengan korang semua. Kad-kad ni pun setiap tahun shida edar pada kawan-kawan blogger yang kenal dan yang baru kenal :) Tiap-tiap tahun tema tak lari dari warna, warna biru antara warna wajib kena ada dalam kad raya shida. Jom lihat antara design-design kad raya shida since 2012 hingga 2020, jangan muntah korang sebab semua warna biru hahahaaa :D

KAD RAYA SHIDA TAHUN 2012 - Masa ni kad raya shida cuba - cuba buat sendiri je dan masa ni pun tak buat untuk printing lagi. Lama sangat dah kad raya ni 9 tahun yang lepas tapi masih simpan buat kenang - kenangan. Ada tak antara kawan - kawan blogger yang pernah dapat kad raya version yang ni dan masih simpan??
 
KAD RAYA SHIDA TAHUN 2013 - Kad Raya yang ini rasanya shida dah mula buat servis printing or cetak kad raya tapi guna servis jauh (production dari Kuala Lumpur) pun blogger juga yang buat servis ni. Bertahan dalam 2 tahun je lepas tu shida dah jumpa production paling dekat dengan shida  tak perlu guna pos dia delivery sendiri selepas selesai cetak kad raya customer. So tema kad tahun tu masih biru tapi dah mix sikit dengan warna - warna lain. Design juga by me :) Anyone yang dapat kad raya untuk tahun 2013 ni?

KAD RAYA SHIDA TAHUN 2014 - Untuk kad raya ni, shida dah start guna doodle yang ditempah khas untuk kegunaan shida sendiri. Yang buat doodle ni pun blogger juga tau. Thanks Nurdani atas doodle yang comel ini. Nampak sikit kelainan kad raya tahun tu sebab ada doodle ni dan design masih lagi by me :) Ada yang dapat kad raya shida version yang ini?

KAD RAYA SHIDA TAHUN 2015 - Okay kalini untuk kad raya tahun 2015 dah upgrade sikit doodlenya seorang sahaja pakai maxi dress lagi heheee. Yang jadi satu je doodle sebab time tu doodle sang lelaki belum siap dan disebabkan malas nak menunggu proceed untuk seorang saja dalam kad tu. Untuk tahun 2015 ni juga dah guna production servis yang baru..sooo legaa. Warna kad raya masih maintain biru korang, maaf naa jangan menyampah dengan saya si peminat biru ^_^ Doodle masih lagi hasil tangan Nurdani dan design by me. Anyones yang dapat kad ni?

KAD RAYA SHIDA TAHUN 2016 - Kad Raya yang menarik ni hasil dari designer Blogger Azhafizah (Freelance Designer). Mulai tahun 2016 memang shida upah fiza design kad raya shida sehingga lah sekarang ni. Sebabnya tahun 2016 tahun yang agak sibuk dan dibebani dengan lambakan kerja - kerja sebab baru tahun pertama buat biznes. Nasib sangat fiza ada tau ^_^ Thanks fiza hasil yang tak pernah mengecewakan. Selalu tahu kawan dia sorang ni sukakan warna biru cuma ada mix color lain sikit, takpe kite suke je :) Walau sibuk kad raya tetap shida edar, anyones yang dapat hat ni?

KAD RAYA SHIDA TAHUN 2017 - Design masaih sama dari Blogger Azhafizah dan warna masih biru korang ^_^ sorry hahahaa. Tak boleh lagi nak tukar warna lain tapi walau macam mana pun warna biru setiap tahun kan berbeza, ada terang ada gelap, ada warna lembut macam warna pastel so okay la tu kan hehee :) So anyones yang ada dapat kad raya versi ini?

KAD RAYA SHIDA TAHUN 2018 - Kad Raya tahun ini sedikit kelainan tak ada doodle atau muka shida dalam tu. Mencari sedikit kelainan, fiza kata "kali ni tak yah lah letak apa-apa, baru nampak berbeza sikit dari tahun-tahun sebelumnya" Kita menurut dan hasilnya sangat superb korang! cantik kan design untuk tahun 2018  ni. Terima kasih banyak-banyak fiza :) Kad Raya untuk tahun 2018 ni banyak juga shida edar sampaikan shida tak tak simpan sekeping untuk diri sendiri ^_^ Siapa simpan kad raya ni, design limited edition tau!
 
KAD RAYA SHIDA TAHUN 2020 - Kad Raya tahun ni merangkap untuk tahun lepas (2019), sebabnya tahun lepas tak dapat cetak kad, masa tu shida berpindah ke kampung suami dan shida pun sangat-sangat kurang ber socmed masa tu. Maaf sangat-sangat tak dapat nak edar tahun tu so tahun ni kita tebus dengan design yang lebih meletop lagi hahaha ^_^ letop ke?? :p Kad Raya tahun ni lain sikit sebab dah tak guna doodle tapi guna diri sebenar. Gambar shida dan suami time ni gambar masa Akad Nikah shida dan suami ;) Ramai dah kawan-kawan blogger yang update kat facebook, rata-rata dah terima kad raya shida untuk tahun ini.
 
Inshaa Allah, sekiranya masih sihat tubuh badan, masih bernafas dan bernyawa shida akan teruskan "Nostalgia Kad Raya" ni. Mengedar kad-kad raya kepada kawan-kawan, seronok juga buat macam ni rasa satu kepuasan dapat edar kad raya ni, tak tahu kenapa :) So kawan-kawan yang berniat nak turut serta mengedar kad raya boleh lah kita buat sistem barter kan hehee :) Nak cetak boleh cari shida, nak design power boleh cari Blogger Azhafizah. Oh ya lupa, shida juga ada terima beberapa kad raya dari rakan blogger, nanti shida update ok. Terima kasih korang sudi luang membaca :)


Wednesday, 17 June 2020

Mood Ingin Menambahbaik dan Menaik Taraf Semula Blog DSS

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Mood Ingin Menambahbaik dan Menaik Taraf Semula Blog DSS | Ini adalah rupa blog shida yang shida screen short untuk dijadikan model pembahasan entri kali ini. Jangan ada yang kecam ye ^_^ blog shida ni serba biru. Mana-mana blogger yang dah lama mengenali shida maybe tahu shida terlalu suka dengan warna biru. Hampir kesemua milik shida berwarna biru kecuali encik suami la hahaha ^_^ Entah lah kenapa suka sangat warna biru. Okay, Shida jadi blogger since 2010 lagi korang, lama sangat dah time tu memang cemerlang lah jadi blogger macam2 tawaran dapat itu ini dan sebagainya. Now 2020 dah sendu korang, sejak tahun 2016 lagi dah sendu sejak komitmen semakin hebat masa tu! 

Selepas 2016 blog makin kurang entri, berhabuk dan sebagainya. Ada je niat nak sambung balik blogging macam  dulu-dulu tapi semua janji tinggal janji korang. Bila komitmen dah jadi beban semua jadi tak kena, letih dan sebagainya, akhirnya bersara sekejap sehinggalah berlarutan sampai tahun shida kawen tahun 2018 bulan december masa tu. Tapi tak la berhenti terus cuma entri tak sepadat dulu lah. Kalau korang tengok list entri antara tahun 2016 hingga 2020 memang sedih tengok entri boleh kira dengan jari ja ^_^

Lately ada lah 2 3 client minta buat paid articel dalam blog so shida rasa  macam segan pula tengok blog banyak habuk lama-lama. So alang-alang masih belum bekerja ni shida rasa nak update sikit blog, make up sikit blog dan macam-macam lagi nak buat supaya nampak lebih menarik bila orang buka blog biru ni. Shida nak tanya korang, apa pendapat korang tentang blog shida, rasa berat ke bila nak buka blog ni, loading lama ke, ada tak nampak apa-apa yang macam tak kena atau tak berfungsi dah berkurun lama, apa-apa lah untuk menambah baik blog shida ni. Korang boleh komen-komen bagitahu apa yang patut dan tak patut untuk blog ni. Inshaa Allah dari masa ke semasa shida ubah-ubah sikit bagi nampak lebih baik, comei lotei ke kan, Thanks korang :)



Tuesday, 16 June 2020

Dah 3 Bulan Shida Tak Kerja Gara-gara Wabak Covid19

Assalammualikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Dah 3 Bulan Shida Tak Kerja Gara-gara Wabak Covid19 | Serius korang! dah 3 bulan shida tak kerja tau! Allah je tahu betapa bosannya shida duduk rumah tak bekerja dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Pernah juga dulu shida berhasrat lepas kahwin tak nak kerja, nak duduk rumah. Kononnya nak kerja dari rumah tapi tahun pertama cuba memang tak boleh hahahaa ^_^ Disebabkan itu, pada tahun ini shida bekerja semula. Tahun lepas berkampung di tempat suami, tahun ni kembali pindah ke tempat sendiri sebab nak kerja semula. Shida bekerja dalam sektor pendidikan iaitu shida bekerja disebuah Pusat Tuisyen bukan sebagai pengajar tetapi kadang-kadang kalau emergency masuk juga mengajar. Jawatan shida kat situ Kerani Pentadbiran (admin) so apa saja masalah dalam pengurusan pusat memang refer ke shida lah. Pusat Tuisyen ini ditubuhkan oleh kakak dan abang ipar shida. Segala idea dan kemahiran kebanyakkannya datang dari shida sendirilah sebab shida ada pengalaman 15 tahun dalam pentadbiran pusat tuisyen. Senang kata depa labur duit shida manage haa gitu. Tu yang patah balik kerja sebab dah terbiasa bekerja kan, lagipun sayang nak tinggai sebab susah senang shida bangunkan pusat ni sampai cemerlang dah ^_^

Tapi seronok pada 3 bulan yang pertama je, masuk 18 Mac 2020 perintah kawalan pergerakan dikeluarkan oleh kerajaan bagi membendung penularan wabak Covid19. Tapi bagi shida takpe lagi sebab masa PKP Fasa 1 ni banyak sektor yang terlibat so sama-sama duduk rumah termasuklah suami ^_^ Mulanya ok lagi lah, tiba-tiba PKP disambung disambung disambung tanpa henti sehinggalah sekarang ni ke PKP Pemulihan sehingga 31 Ogos 2020. Yang jadi semakin haru bila mana banyak dah sektor ekonomi yang lain-lainnya dah dibuka sikit-sikit, sampai lah sektor pendidikan masih menjadi tanda tanya "_" time ni dah mula dah rasa bosan. Masa kerajaan keluarkan arahan PKP Bersyarat lagi dah mula rasa bosan. Suami pun dah start bekerja, aduhai bertambahlah bosan duk rumah sorang-sorang :3

Genap dah lah 3 bulan shida tak kerja kan, dalam Fasa PKP ni Alhamdulillah kerajaan juga banyak memberi bantuan dari segi kewangan dari BSH ke BPN sekarang KWSP pun dah boleh keluarkan menggunakan akaun ke 2, nasib juga shida ada caruman kwsp selama bekerja, Alhamdulillah. Dalam tempoh shida tak bekerja bermula 18 mac tu, shida ada memohon bantuan yang dikeluarkan oleh perkeso yang diberi nama Program Subsidi Upah Perkeso (PSU). Dokumen yang diperlukan agak banyak tapi mudah cuma buat online sahaja. Susah bagi yang tiada berkemahiran menggunakan komputer. So untuk gaji april, mei dan jun cuti shida bergaji, lega sangat. Tak ada gaji pun susah juga banyak benda nak kena bayar bil-bil sewa dan lain-lain. Cuma keperluan tu kami hadkan lah tak boleh boros. Seronok tengok kawan-kawan yang dah mula bekerja, harap ada berita gembira dari KPM untuk beri pelepasan untuk pekerjaan dalam sektor pendidikan boleh beroperasi.

Sehingga hari ini, selain Sekolah Menengah yang akan dibuka pada 24 Jun 2020. Pra Sekolah serta tadika-tadika swasta, Kemas dan Perpaduan dah boleh beroperasi bermula 1 Julai 2020. Mungkin perangkaan SOP mereka dah pun siap maka dibenarkan beroperasi. Untuk sektor pendidikan lain-lain seperti Pusat Tuisyen, Pusat Kemahiran, Pusat perkembangan, Sekolah-sekolah Swasta dan Instistusi Pendidikan Swasta masih belum dikeluarkan arahan untuk beroperasi so tunguuu jelah -_- Ini lah sebabnya kenapa sampai 3 bulan shida tak kerja korang! Sampai dah naik bosan duduk rumah korang! Moga ada hikmah disebalik kejadian yang diduga ini. Mudah-mudahan juga virus ini cepat lenyap dan negara segera pulih seperti biasa. Untuk sementara ini kita bermula dengan kehidupan dengan norma baharu. #kitapastimenang #kitajagakita #lawancovid19



Sunday, 14 June 2020

Segmen Bloglist PKPP at aziankhalildotcom

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
Lama tak join aktiviti - aktiviti bloggers macam ni so lets start it gaiss ^_^
Syarat-syarat shida dah siap buat follow blog (299) dan liked facebook azian :)
Jom korang yang nak join masih ada masa lagi, Segmen akan berakhir pada 30 Jun 2020.
Hadiah cukup lumayan bagi yang bertuah tau! Nak join klik sini  > Azian Khalil dot com <

Mary Kay Eye Make Up Remover bernilai RM64.00

Good Luck Gaisss ^_^



Tuesday, 9 June 2020

KAD RAYA 2020 BLOGGER SHIDA RADZUAN

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

KAD RAYA 2020 BLOGGER SHIDA RADZUAN

Alhamdulillah tahun ni dapat juga shida edar kad raya 2020 kepada kawan-kawan blogger dan bukan blogger. Tahun ni dalam 60 keping dapat shida edarkan kesemuanya :) Raya PKP ni tak dapat nak datang rumah menziarah kan so shida kirim kad raya sebagai pengganti diri :) Rata-rata ada dah blogger yang update facebook dan tag shida tentang kehadiran kad raya 2020 ni :) Thanks korang! kalau ada buat entri jangan lupa update dengan shida ye! shida pi jengah nanti okay. Mana yang tak dapat tu maaflah tak sempat nak update kat blog pun untuk edaran kad raya ni. Cuma ada buat 1 post kat facebook je "siapa yang nak kad raya dari shida" ni :) Inshaa Allah tahun depan ada lagi jika berpeluang, so mai lah riki-riki shida kalau nak kad raya 2021 okay:) Untuk tempahan juga dibuka korang boleh direct wasap saja shida tau!


Monday, 8 June 2020

Dapatkan Coffee Kegemaran dari Starbucks dan Dihantar Terus ke Rumah Anda!

Assalammualaikum wbt gaisss :)


Sebut saja coffee mesti akan terpalit pada Starbucks, ye dak? Ngaku je lah korang suka kan coffee dalam kedai starbucks tu. Bila tak pekena rasa tak senang duduk pun ade. Hah! ada ke sampai macam tu?? Kedai Starbucks ni sering kali akan menjadi satu tempat utama atau tumpuan kepada pelanggan atau si penggemar coffee. Macam orang kata "ingat coffee mesti ingat starbucks" ^_^ Starbucks juga terdapat lebih dari 300 kedai dan tidak dinafikan lagi starbuck sudah pun mendapat tempat dihati si penggemar coffee. Di Starbucks bukan saja ada dengan pelbagai jenis air atau coffee malahan penambahan toppings mengikut selera korang, dari yang biasa sehingga yang mewah serta pilihan penyesuaian untuk penghantaran dan korang boleh memilih tahap ais yang korang nak, pilihan susu dan banyak lagi! Haaa gituuu :)


Decaf Option - Add  -On Shots
  • Choice of Milk (Low Fat, Full Cream, Almond, Coconut and Soy Milk) 
  • Add-On Syrup (Caramel/Hazelnut/Vanilla) 
  • Add-on Drizzle (Caramel/Chocolate) 
  • Toppings (Chocolate Chips/Coffee Jelly/Peach Jelly) 
  • Level of Ice (Light/Regular/Extra ice) 
  • Temperature for Steamed Beverages (Hot/Extra Hot/Kid-friendly)

Macam shida biasanya kalau ke Starbucks shida pasti akan order menu ini "Iced Dark Mocha" Sudah menjadi kemestian korang! feveret shida tau ^_^ Kalau sebut saja Dark Mocha kan berasa je kat tekak ni haa, Rasa coffee nya yang cukup pekat likat berserta creamy nya, sedapnya korang!! Nak berbanding mocha di lain-lain kedai tak dapat tandingi kesedapan air dari kedai starbucks ni. Namun dengan keadaan semasa ini, kita tahu bahawa disebabkan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) susah juga kan nak keluar ke sana ke sini nak membeli coffee kegemaran kita ni. Lagi-lagi dah sampai mall kena beratur pula alahai ~ Memikirkan pula anak-anak dirumah siapa nak jagakan! Oh! terbatas semuanya kerana perintah kawalan pergerakan ini. Tetapi kalau korang teringin! jangan risau dah! Dalam membendung penularan virus ini maka online food delivery mengambil bahagian dalam mengambil tempahan atas talian dan menghantar terus ke rumah korang.


Enjoy Your Favourite Coffee In The Comfort Of Your Home.


Dengan adanya foodpanda lagi memudahkan pergerakkan korang dan dapat mengelak dari kesesakkan dengan banyak orang di dalam mall, itu baru "orang" belum lagi bab kereta nak cari parking lagi, alahai korang  ^_~  Dengan online food delivery seperti ini ia lebih memudahkan hanya dengan pembelian atas talian menerusi aplikasi foodpanda. Aplikasi Food Panda merupakan salah satu aplikasi tempahan makanan secara online. Ia memudahkan pelanggan untuk membuat tempahan makanan dari kedai atau restoran-restoran terbaik di Malaysia. Terdapat pelbagai menu serta restoran yang boleh anda pilih di dalam aplikasi ini, salah satunya starbucks lah!. Korang juga boleh memuat turun FoodPanda Apps di telefon serta tablet dengan percuma. Aplikasi ini boleh diakses di mana-mana sahaja, malah korang juga boleh membaca komen serta review yang dibuat oleh para pelanggan FoodPanda sebelumnya mengenai tempahan yang pernah dibuat serta pengalaman mereka secara keseluruhan. Tempahan makanan korang akan dihantar terus ke depan pintu rumah korang dan pastikan alamat penghantaran yang dimasukkan adalah tepat bagi mengelakkan kelewatan. Haaa macam mana? Mudahkan! senang kata semua dihujung jari je tau! Jom korang apa tunggu lagi! Dowload sekarang Aplikasi Foodpanda!! 

 6 Sebab Kenapa Orang Suka Guna Servis Penghantaran Makanan
  1. Tak perlu nak hadap beratur panjang, lagi-lagi musim PKP ni.
  2. Menjimatkan masa dan tenaga.
  3. Tiba-tiba mengidam nak minum air kat starbucks? Hahaa. Order jelah!
  4. Siap ada diskaun jika order delivery. Terbaik!
  5. Sorang nak makan kek, sorang nak coffee. Takde hal!
  6. Takde cash? boleh bayar online je.
Tak payah nak download banyak-banyak aplikasi penghantaran makanan. Foodpanda aje sudah! Dengan foodpanda semua menjadi senang! Order banyak-banyak tempat pun takde masalah, klik klik - bayar - tungggu makanan sampai - siap! See mudah kan? kan dah katee :):)


Cara Membuat Tempahan Menggunakan Aplikasi Foodpanda.

 

Selamat Hari Raya Aidilfitri | Salam 16 Syawal | Gengs Dunia Sebenar Shida

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera
Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Salam 16 Syawal gaiss :) Alhamdulillah dapat lagi bertemu kita dalam syawal ke 16 ini. Shida masih mampu membuka blog dan membuat entri hahahaa. Syabas untuk diri sendiri. Amacam gais?? Sihat? Macam mana dengan raya PKPB korang? Shida seperti biasa saja. Nasib sangatlah rumah sewa shida pun dekat dengan rumah mak dan rumah mertua pula luar daerah dan masih boleh berkunjung. Syukur raya pertama dapat berjumpa dengan mertua setelah 5 bulan tak berjumpa since shida pindah taiping bulan november 2019 sampai bulan puasa tak dapat balik kg suami di beruas.

Syukur dapat juga balik dan berjumpa walau tak lama duduk rumah mertua dapat sembang-sembang beraya, makan minum bersama :) Jadi untuk raya pertama shida beraya dirumah mak dan rumah mertua. Raya ke 2 dan seterusnya hanya beraya dirumah adik beradik yang terdekat. Walau beraya masih lagi #kitajagakita masih ikut sop dan perintah abah :) pakai mask, hand sanitizer, jarak 1 meter dan sentiasa cuci tangan (jaga kebersihan). Lain sungguh raya kali ni dengan norma baru tau!

Okay lah! shida share dengan korang ucapan digital e-card yang shida tempah khas dari designer fav. shida Blogger Azhafizah yang berminat nak tempah untuk tahun depan 2021 boleh roger fiza okay :) nampak gaya shida every year lah tempah, ater tak dan sesaje sejak-sejak kawen ni :p