Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 30 July 2020

Selamat Hari Raya AidilAdha | Balik kampung ke tu?

Selamat Hari Raya AidilAdha | Balik kampung ke tu? | Alhamdulillah, esok sudah pun tiba kita menyambut Hari Raya Haji. Terlebih dahulu shida ingin mengucapkan Salam Aidiladha kepada semua muslimin dan muslimat terutama rakan-rakan dan pembaca blog www.duniashida .com ini. Semoga sambutan hari raya kali ini lebih meriah kerana dapat pulang ke kampung menyambut perayaan bersama keluarga masing-masing. Mesti semua gembirakan dapat pulang ke kampung halaman, ada juga yang dah lama tak pulang kerana PKP sebelum ini.

Shida juga tak lepas peluang pulang ke kampung suami pada raya kali ini, masa raya puasa shida balik juga tapi tak lama cuma beberapa jam saja stay disebabkan dapat peluang balik hanya pada hari raya pertama sahaja. Alhamdulillah kali ni dapat tidur sana 2 hari. Meriah juga sebab shida ambil cuti sebanyak 5 hari raya kali ni. 2 hari berada di kampung 3 hari lagi suami ajak honeymoon. Takpelah kita ikutkan aje sebab suami yang payung haaa ^_^ . Disebabkan hanya 3 hari saja maka tak jauh pilihan destinasi kami. Takpelah asalkan dapat relax, tenang-tenang saja nanti. Nanti dah start kerja dah tak boleh nak cuti lama-lama, so kita ambil kesempatan yang ada. 

So korang balik ke kampung ke? hurmm mesti seronok kan. Saat-saat yang ditunggu oleh semua orang tak kecuali juga yang bukan muslim turut sama-sama mengambil kesempatan ini untuk pulang ke kampung juga, yang pastinya jalan jem hahaha. hadap jelah nama pun raya dan cuti kan =) Pesanan shida untuk semua yang pulang ke kampung atau yang tidak pulang beraya dirumah sendiri pastikan mengikut sop yang disarankan oleh kerajaan. Ingat ya, raya raya juga jangan nanti lepas raya semua kena denda dengan "ABAH" Stay safe korang! #kitajagakita okay.


Wednesday, 29 July 2020

Tips Pilih Daun Limau Purut | Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.




Kejayaan Yang Sia-sia | Wordless wednesday

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.




Tuesday, 28 July 2020

Nasi Kandar 7 Periuk (Vanggey) di Mie Last Corner Taiping

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Nasi Kandar 7 Periuk (Vanggey) di Mie Last Corner Taiping | Ini saja gambar yang shida sempat ambil korang ^_^ Gambar makanannya udah licin baru teringat nak ambil gambar hahaa. Shida ni macam ni lah kalau kat tempat makan takde maknanya nak tangkap gambar bagai entah maybe shida bukan jenis yang suka bergambar sangat kot. Kadang-kadang tu suami juga yang peringat kata dia..eh taknak tangkap gambar dulu ke update dalam blog. Haa time tu baru teringat nak ambil gambar bagai huhu ^_~ Bila nak jadi habit pun tak tau :p

Okay apa yang menarik kat Mie Last Corner Taiping ni, ini yang paling terbaru dah ada Nasi Kandar Versi Melayu ya. Mesti ada yang dah judge tak sedap tak serupa Nasi Kandar Beratur tu kan. Weh! Salah kot Nasi Kandar 7 Periuk (Vanggey) di Mie Last corner ni setanding Nasi Kandar Original kot! serius! Mula-mula masa suami ajak makan shida pun bersangka-sangka juga, sedap ke tak sedap ke. Tapi bila dah makan nahhhh..serius sedap weh shida rasa lebih sedap kot dari yang original :p Bukan itu saja ya. harga juga sangat-sangat murah bagi shida, sepinggan hanya RM5.00 sahaja. Allah sangat baik insan yang buka nasi kandar ni, suami ambil nasi tambah pun harga tetap sama kecuali kalau tambah lauk baru dia akan kira. Total makan masa tu pun baru RM14.80 dua orang makan dan termasuk air. Kalau pergi makan kat tempat original RM20++ tentu dah :)

7 Periuk tu bukan sekadar nama tau, memang ada 7 periuk kat situ dan 7 jenis lauk dalam periuk tu termasuk menu-menu sebenar nasi kandar cuma nasinya special sikit berwarna kuning tapi bukan nasi ayam or nasi minyak tapi nasi berwarna kuning shida pun tak pasti, asal boleh makan sudah =) So korang yang berhajat nak berjalan-jalan ke taiping boleh lah singgah ke Kedai makan Mie Last Corner Batu 2 1/2, Taiping bersebelahan Petrol Pam shell. Selain Nasi Kandar 7 Periuk ni ada juga menu bergoreng, set makan hidang, yong tau fu, satay dan burger bakar. Sebaris kedai ini juga terdapat kedai makan lain-lain tapi shida belum pernah cuba lagi. Setakat ni waktu operasi shida rasa hari-hari buka kecuali jika ada perayaan mungkin tutup 2 3 hari. 



Monday, 27 July 2020

Sugu Pavithra delete semua video dalam channelnya?

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Sugu Pavithra delete semua video dalam channelnya? | Lately kecoh juga pasal youtuber paling popular masa kini Sugu Pavithra, baru - baru kecoh dengan isu si suami yang telah ditahan polis akibat dari kekecohan dan menimbul isu pukul memukul dan sebagainya..macam-macam story  juga yang shida dengar tentang isu ini. Sekarang ditambah pula Channel Sugu Pavithra telah memadam kesemua video memasaknya. Ramai juga yang terkejut dengan tindakan tersebut, sebab rata-rata netizen masih menyukai video memasak mereka. Shida harap mereka hanya disable saja kesemua video tersebut, jangan lah dibuang sayang pula rasa. Shida pun belum sempat lagi nak mencuba-cuba resepi dari Channel Sugu Pavithra ni.

Pendapat shida, ini adalah adat resam apabila menjadi semakin dikenali atau semakin popular. Mesti ada cabaran dan kesukaran yang bakal ditempohi nanti. Cuma perlu kuat, perlu tabah dan sabar dalam mengharungi perkara ini. Sugu dan Pavithra perlu matang dalam menanangi masalah mereka. Apa-apa pun yang mereka nak buat lepas ni shida wish all the best kepada mereka, buang yang keruh ambil yang jernih. Semoga ada perkhabaran baik atau gembira dari mereka di masa akan datang. Indahkan keluarga ini :)

Sumber : google



Saturday, 25 July 2020

Selepas Makan Nasi Lemak Pasti Mengantuk

Assalammualaikum wbt dan Selamat sejahtera.
Selepas Makan Nasi Lemak Pasti Mengantuk | Hari ni bukan nak menjual nasi lemak tau, cuma cerita semalam. Adik shida balik rumah bercuti bersempena nak raya sini kali ni, almaklumla masa Raya Puasa dia tak dapat balik sebab PKP kan so duduk lah berjauhan dengan kami adik beradik yang lain. Nak jadikan cerita setelah diberi pelepasan PKPB adik dah mula booking tarikh nak balik. Kali ni agak lama cutinya lebih kurang sebulan juga lah duduk rumah. Mak shida ni seorang peniaga kuih-muih dan nasi lemak pai kat pasar dalam taman so dalam adik balik takde buat apa mak suurh adik buat nasi lemak untuk dijual kat pasar. Adik okay on saja memandangkan dia memang suka memasak. Nasi Lemak Kampung adik panggil sebab masih beralaskan daun pisang :)

Okay berbalik cerita pada Nasi Lemak ni, gambar atas ni adalah gambar nasi lemak yang adik buat sendiri, letak 30 bungkus habis dah itupun trip ke 2 sebab trip pertama orang lain buat letak pada 6 pagi sebanyak 100 bungkus kira adik ni sesi akhir-akhir buat tambah bila nasi lemak 100 bungkus ni habis, biasanya pukul7 lebih setel dah nasi lemak 100 bungkus tu. Dalam buat nasi lemak letak kat tempat emak berniaga adik open juga untuk cod, so shida teman adik cod ke AEON TPG 10 bungkus dan dia bagi shida 2 bungkus. Balik dari cod tu shida pun menjamah lah nasi lemak yang adik buat, memang sedap :) Tapi tak sampai beberapa minit shida rasa mengantuk yang amat sangat macam mengantuk cara tidur malam.

Selalu shida kalau makan nasi lemak time pagi memang macam ni, dari dulu sampai sekarang. Makan time pagi pasti mengantuk sabojela. Tak tertahan terlelap juga  sejam lebih. Nasib sebelum keluar cod tu dah selesai siapkan kerja rumah. semua tinggal nak masak tengahari je. Menurut kajian pemakanan nasi lemak ni bukan lah satu makanan yang boleh menyebabkan kolestrol tetapi jika dimakan secara berlebihan boleh mendatangkan kolestrol. 

Menurut kajian pemakanan USDA 2015 : Amylopectin dan Amylose merupakan kompenan kanji di dalam nasi lemak. Nasi lemak mengandungi kandungan amylopectin yang sangat tinggi . Amylopectin ini lebih senang diserap sistem pencernaan maka meningkatkan gula dalam darah adalah dengan cepat. Gula yang tinggi menurunkan kadar aktiviti sistem kesedaran yang dikawal di otak iaitu orexin. Sistem ini juga sangat mempengaruhi obesiti maka otak menajdi mengantuk dan badan menjadi lemah (sistem orexin yang lemah). Mengambil protein diwaktu pagi pula meningkatkan aktiviti orexin. Maka jika pemakanan protein dan karbohidrat di ambil makan ia mengurangkan rasa mengantuk.

So tak salah lagi lah sebab makan pagi haritu nasi lemak sampai 2 bungkus hahahaa 😂😂 kat sini sebungkus nasi lemak hanya RM1.00 sahaja berbalut daun pisang tapi ade yang mden sikit guna kertas minyak coklat tu.

Friday, 24 July 2020

5 Jambatan Hidup | Tazkirah Jumaat

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.




Thursday, 23 July 2020

Geng Kuat Komen! Blog Shida

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera
Geng Kuat Komen! Blog Shida - Selesai buat tutorial pasang widget top komen ni, sekarang shida pun dah menggunakannya. Sebelum ni shida pernah pasang top komen ni tapi versi lain. Disebabkan tahun demi tahun blogger pun dah update setting blogger dimana sesetengah widget yang kita duk pakai ni ada yang tak berfungsi pun, bila tak muncul selepas beberapa tahun yang lepas shida pun dah buang widget tu. Now shida pakai balik jumpa widget versi baru dan mencuba terus jadi cuma cara pasangnya agak berbeza dengan yang lama.

Kita kalau pasang sesuatu widget dibahagian sidebar mesti bersebabkan jaranglah pasang sesaja. Sebagai contoh widget top commentators yang shida guna sekarang ni.Reason nya adalah untuk shida tonton kepada umum pembaca setia atau pengunjung setia blog shida ni. Mereka lah yang selalu bertandang membaca dan memberi komen disetiap entri shida. Kadang-kadang tu ada komen yang amat berguna untuk shida memberi kata-kata semangat dan peransang utnuk shida terus berbloging tanpa henti Inshaa Allah.

Inshaa Allah untuk Geng Kuat Komen! ada habuannya untuk mereka, terima kasih semuanya. Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan kemerdekaan kita. Shida pun dah masuk 2 bulan lebih masih aktif berblog. Hope terus istiqomah, tipulah kalau kata kadang-kadang memang tak sempat or penat tapi shida tetap buat sebabnya kalau dah start tinggai maknanya selamanya akan tinggal kembali ^_^ memandang laptop pun da beli baru why not kita teruskan bloging.

Soalan mamapp kepada shida, setakat ni takde rasa berat pun sebab baru pasang je. Maybe ada faktor lain lain sama kenapa boleh jadi berat, maybe sebab ada widget-widget lain yang kita pasang dalam blog atau blog kita memang berat atau juga internet kita tengah slow atau kehabisan data. Nak tahu blog kita berat atau tidak fast loading atau tidak boleh check sini > timbang berat blog.  Mungkin boleh guna scroll bar untuk minimum appearance atau pun limit kan number list untuk berapa nama nak keluar. Terima kasih mama atas soalan ini :)


Cara Pasang Widget Top Commentators Dalam Blog | Tutorial Blog

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Cara Pasang Widget Top Commentators Dalam Blog | Okay harini shida terajin nak update tutorial blog macam mana nak pasang top komen macam shida pakai sekarang ni. Sebenarnya rata-rata ramai dah blogger guna widget ini cuma bila dah pasang, web yang buat widget ini tak update credit mereka dengan betul, sebab bila ada pengguna yang nak pakai rata-rata tak dapat klik link tersebut. Jadi shida search kat google je cari nasib lah jumpa kat web dia. Caranya pemakaian tak boleh copy paste ye. Kena masuk web dia dan install masuk dalam layout korang. Follow step ini :

1. Klik link bawah ini.
 Nanti korang akan nampak satu form macam kat bawah ni.


2. Korang isi dulu maklumat yang dia nak dalam tu. 
bahagian day number dan name number boleh tukar ye dan jangan lupa juga bahagain exclude user boleh letak nama korang ya supaya nanti dalam top komen tak la muncul nama korang pula sebabnya macam shida sendiri jenis suka balas-balas komen blogger yang datang komen.

3. Klik Add Widget dan nanti dia akan keluar seperti di bawah.

4. klik Add Widget dan dia auto masuk dalam layout ya. 
Sebelum tu boleh edit Title ikutlah korang nak letak tajuk apa ya.

 Lepas dah siap :) 
Oh ya bagi korang yang nak guna scroll bar pada widget macam shida punya boleh tengok tutorial kat sini > Cara buat scroll bar pada widget sidebar.


Wednesday, 22 July 2020

Penat Yang Disukai Allah SWT

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.




Tuesday, 21 July 2020

Segmen Nak URL Blog #37 Mialiana.com

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
https://www.mialiana.com/2020/07/segmen-nak-url-blog-37-mialianacom.html
Siapa nak join boleh klik banner di atas ya ^_^
Segmen akan tamat pada 27 Julai 2020. 
2 pemenang akan dipilih sebagai bloglisted sehingga akhir tahun ini.


JOM TUKAR LINK BLOG

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
https://lindabeauties.com/2020/07/08/jom-tukar-link-bloglist/
Siapa nak join boleh klik banner di atas ya ^_^
Segmen akan tamat pada 30 Julai 2020. Jom Support Kempen Linda Beauties.


Akhirnya iklan nuffnang dah aktif

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Akhirnya iklan nuffnang dah aktif | Yaa syukur sangat iklan dah berjoget-joget dalam blog shida ni. Disebabkan lama shida tak aktif since 2016 hinggalah baru-baru ni je shida aktif semula pada bulan jun yang lepas. Kebanyakan blog yang dah tak aktif bertahun-tahun selalunya pihak nuffnang akan band atau senang kata dia blok la iklan-iklan dari disiarkan di dalam blog, ada juga akaun nuffnang pun tak boleh buka dah. Tapi Alhamdulillah setakat ni akaun shida belum kena blok lagi cuma iklan je takde. Baru-baru ni adalah shida mengirim sepucuk surat cinta kepada nuffnang bertanyakan tentang iklan yang dah lama tak masuk. Alhamdulillah sekali lagi, bulan Julai ni dah banyak iklan keluar berlegar-legar dalam blog shida :) Terima kasih nuffnang.

Hari ini juga secara tak sengaja shida buka akaun nuffnang dan nampak ada penambahan earn dalam akaun nuffnang bahagian CPC..rupa-rupanya ada yang dah klik beberapa iklan dalam blog shida yang berlegar-legar dalam beberapa hari ni. Banyak iklan dari LHDN dari pelbagai sudut atas header ada, bahagian sidebar ada dan dalam entri pun ada. Kalau korang nampak ada iklan-iklan tu sudi-sudilah mengelik kot berminat dengan pengiklanan tersebut :) lama pula tak dapat CPUV dari nuffnang ni. Last dapat pun tahun 2018. Dapat CPUV ni seiring dengan trafik blog tinggi lagi masyukk :)



My Little Fella's

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
https://thekaellaaaa.blogspot.com/2020/07/segmen-bloglist-my-litte-fellas-ii.html
Siapa nak join boleh klik banner comei di atas ya ^_^
Segmen Bloglist dari Cik Kaella nak mencari bloglisted baru!
Segmen akan tamat pada 30 Julai 2020
JOM SUPPORT! FOLLOWER #358



Monday, 20 July 2020

Laptop Rosak vs Laptop Baru | Punca tak update blog

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Laptop Rosak vs Laptop Baru | Punca tak update blog | Hah! ini bukan nak buat review or bagi tips ya! tak pandai sangat pun ^_" sebenarnya dah 2 hari shida tak blogwalking dan update entri blog gara-gara laptop shida dah rosak. Mungkin dah tiba masa agaknya dia buat hal. Mana taknya udah 12 tahun shida guna khidmat dia. Sayang oo laptop lama shida ni, banyak berjasa dan memberi khidmat kepada orang luar disana sama ada dalam penulisan atau editing (design). 

Laptop Acer ku dalam kenangan 2008 - 2020 rehat lah sayang untuk selamanya :( Maaf mama dah beli kawan baru awak untuk menyambung wasiat mu wahai anak ^_^ Harap dia lebih kekal lama dalam jagaan. Korang tau sepanjang shida guna laptop acer ni, cuma pernah format 2 kali saja dalam tempoh 2008 hingga 2020. Tak banyak tangan boleh la bela lama sikit. Macam ni lah rupanya, bila on je berjalur-jalur jadinya lepas cursor langsung tak leh guna, pastu on off on off..lastly mama pun naik berang @_@ Husben kata beli baru lah, udah uzur sangat, kalau repair pun tak lama boleh jadi balik, memang dah sampai tahap dia dah :(

Semalam habis kerja terus ajak husben cari laptop baru, tak senang duduk rasanya bila laptop rosak satu kerja pun tak jadi. Masa mula rosak tu, time tu dah la nak update entri pemenang segmen shida, bertabah jelah. Update siap-siap kat office lepas buat schedule entri. Cukup time dia publish, shida banyak followup entri guna fone je. Nak blogwalking pun terbatas, memang rasa tak senang duduk dibuatnya. Hasil tangkapan dalam bajet shida RM1499 saja harganya Laptop HP 15s-eq1017 dapat sekalli free gift (cooling fan + mouse wireless + plastik keyboard cover + usb psrt hub + bag laptop) Bolehlah buat kerja bloging, kerja office dan editing photoshop yang tak heavy asalkan dalam bajet shida ok lah :) So shida dalam sesi blogwalking ke rumah blog korang ye bermula dengan BLOGLIST 2020 :) 



Friday, 17 July 2020

Senarai Pemenang Segmen Bloglist 2020 Blog Shida

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Senarai Pemenang Segmen Bloglist 2020 Blog Shida | Pertama kali shida ingin mengucapkan Tahniah kepada 21 pemenang bagi Segmen Bloglist 2020 Blog Shida. Seramai 37 peserta yang join cuma 21 sahaja yang layak digelar pemenang, bagi yang tewas jangan berasa kecewa teruskan lagi join segmen-segmen atau giveaway shida yang akan datang okay. Mudah-mudahan korang akan terus dimurahkan rezeki ya. Jom kita lihat siapakan yang bertuah 21 pemenang untuk segmen kali ini. Mereka adalah...
|| http://www.ombakbergigi.com ||
Kepada pemenang Top Referral sila hubungi shida menggunakan CONTACT FORM di bahagian sidebar ya, Tahniah sekali lagi dari shida :)

            3. http://www.dianarashid.com               4. http://www.zukidin.com
            5. http://www.ombakbergigi.com           6. https://salatulzarida.blogspot.com
            7. https://www.shikinrazali.com                8. http://www.mamapipie.com
            9. http://www.mialiana.com                       10.http://www.aimisyahirah.com

            11. https://ejulz.blogspot.com                   12. https://www.cikash.com
            13. https://ikashoid.blogspot.com            14. https://darihatimissmulan.blogspot.com
            15. https://www.yayaazura.com             16. https://www.aynorablogs.com
            17. http://www.zianaeunos.com             18. https://norminieza.blogspot.com
            19. https://www.farhanajafri.com            20. https://kasihkuamani.blogspot.com

Kepada pemenang 20 bloglist pilihan TAHNIAH! dan shida akan masukkan kesemua senarai di atas ke dalam BLOGLIST 2020. Semoga dengan wujudnya bloglist ini dapat membantu sedikit sebanyak dalam meningkatkan trafik dan kualiti blog sesama blogger :)


Thursday, 16 July 2020

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA TAMAT & DITUTUP

Assalammualaiku wbt dan Selamat Sejahtera.

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA TAMAT & DITUTUP | Alhamdulillah syukur akhirnya Segmen yang shida anjurkan telah pun tamat dan yes! tak sabar shida untuk menilai dan memilih untuk peserta yang menyertai segmen shida kalini. Apa-apa pun shida nak ucapkan ribuan terima kasih kerana korang semua sangat-sangat sporting habis sebab support shida! Jadi senarai Peserta telah pun shida update dan korang yang join tu boleh blogwalking + follow blog + komen entri. Ini juga salah satu usaha yang shida buat untuk kita sama-sama dapat kembangkan dan luaskan lagi empayar blog korang. Rata-rata juga ramai blogger baru.


So yang join segmen shida sedikit sebanyak kemungkinan akan dapat kenaikan trafik harian, follower blog bertambah, pengomen entri bertambah dan yang paling penting, bertambah kenalan di alam blog juga :) mesti suka kan :) Ok baiklah taknak buang masa, shida nak tamat kan SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA dan pengumuman pemenang bagi 20 blog pilihan bloglist 2020 dan juga seorang pemenang Cash RM50 untuk Top Referral. Pengumuman shida akan buat pada hari Jumaat bersamaan 17 Julai 2020 (12 tengahari). Nanti kan ya! Terima kasih sekali lagi kepada semua yang turut serta :)


Wednesday, 15 July 2020

Keluarga MKN | Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt dan Salam Bahagia.




Monday, 13 July 2020

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com

Assalamualiakum wbt dan Salam Sejahtera.
SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com - Lama dah shida pendam nak buat segmen, cuma tunggu masa yang sangat-sangat sesuai. Alhamdulillah hari ini tiba lah masanya shida lancarkan "Segmen Bloglist 2020 Blog Shida" segmen yang pertama untuk tahun ini. Kenapa pertama? sebab dah lama sangat tinggai blog kesayangan ni ^_^ sape suruh ye dak :p Segmen akan bermula 24 Jun 2020 sehingga 13 Julai 2020 bersamaan 20 hari sahaja. Okay lah jom tengok apa syarat-syarat yang patut diambil kira dalam menyertai segmen shida ini, sememangnya mudah sahaja. Okay lets start it :)

  1. Buat satu entri dan tajuknya - SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com
  2. Copy Banner Segmen dan masukkan dalam entri serta backlink kan ke entri segmen ini. 
  3. Cerita sikit dalam entri "apa yang korang suka tentang blog shida"
  4. Follow Blog Shida dan Add Facebook Shida Radzuan **jika ada facebook ya :)
  5. Dah siap? Korang boleh send link entri korang ke komen entri segmen ini sahaja ya.
  6. 20 blogger terpilih akan shida masukkan ke dalam Bloglist 2020. Bloglist ini akan kekal sehingga Disember 2020 selagi blog tersebut masih aktif.
  7. 1 pemenang akan shida pilih melalui referral tertinggi atau Top Referral dan akan membawa pulang berupa hadiah cash RM50.00
  8. Okay itu sahaja untuk segmen kali ini, Semoga berjaya dan Selamat Bersegmen untuk semua bloggers.


Tujuan Shida buat segmen bloglist ini adalah...
  1. Shida nak mencari kenalan-kenalan baru sebab rata-rata tengok banyak dah blogger baru muncul. Salam Kenalan untuk awak semua.
  2. Nak dapatkan aura-aura positif dikalangan blogger-blogger. (bukan senang ya! lama shida tinggai blog)
  3. Nak ambil semangat baru dan terus istiqomah dengan berbloging.
  4. Nak terus aktif dan blogwalking sesama bloggers.
  5. Mengeratkan lagi ukhwah dan silaturahim sesama blogger.
  6. Menaik taraf semula blog Dunia Sebenar Shida a.k.a www.duniashida.com
  7. Memburu misi follower ke 5000 dan pageview ke 10 juta. Dapat antara dua ni shida nak lancarkan "Giveaway"
  8. Bersempena  juga ulangtahun blog Dunia Sebenar Shida ke 10 tahun 19 Julai 2020.

Kebaikan Bloglist 2020 Blog Shida ini adalah...
  • Kita boleh saling blogwalking untuk meningkatkan trafik blog
  • Kita boleh saling menambah follower antara bloggers
  • Kita juga boleh saling mengekalkan budaya komen mengomen di dalam entri bagi meningkatkan kualiti blog.
  • Kita boleh menjadi Sahabat Blogger
  • Kita juga boleh saling membantu dalam apa jua permasalahan mengenai blog


HAPPY 10TH YEARS OF LOVE

Assalammualaikum wbt dan Salam Bahagia.

Happy 10th Years Of Love | Alhamdulillah 12 Julai semalam adalah genap 10 tahun shida dan husben melayari bahtera percintaan kami. 10 tahun perkenalan sehingga menjadi pasangan suami isteri ni adalah bukan satu perkara yang mudah bagi shida. 10 tahun yang penuh cabaran dan liku-liku cabaran percintaan sehinggalah kami diijabkabulkan pada 14 Disember 2018 kalau dikira-kira dah setahun 7 bulan shida bergelar isteri. Tapi kalau ikut tempoh percintaan kami ni jika berkahwin dah 3 4 orang anak dah keluar ye ^_^ Sehingga kini kami masih berdua, bertiga tu belum lagi ada rezeki untuk kami.

10 tahun ni bermula dengan perkenalan, lepas tu kami bercinta dalam 3 4 tahun. Penat bercinta baru kami mulakan langkah untuk meghalalkan. Dalam tempoh 10 tahun ni juga kami tak pernah putus atau orang kata perhubungan on of tu, alhamdulillah mungkin sudah jodoh gamaknya. Gaduh-gaduh merajuk tu normal lah dalam perhubungan. Tapi perjalanan 10 tahun rasa sekejap saja bila mana masing-masing yang sibuk dengan kerja hakiki. Tarikh 7 Julai 2017 shida dirisik oleh orang tua husben shida (mertua sekarang), lepas 2 bulan tahun yang sama pada 30 September 2017 kami bertunang pula.  Alhamdulillah Allah panjangkan jodoh kami sehingga 10 tahun ini. 

Dalam perhubungan halal ini, tiada apa lagi yang ingin diminta hanyalah sebuah keluarga yang bahagia, dikurniakan cahayamata, dilimpahkan rezeki dan sihat tubuh badan. Semoga perhubungan ini juga kekal hingga ke Jannah, saling menyayangi dan memahami serta saling melengkapi antara satu sama lain. Mudah-mudahan dimakbul segala doa seusai solat kami. Amin! Gambar masa akad nikah kami > baca sini < Ada ke kawan-kawan lain yang bercinta macam shida, sampai 10 tahun? Mesti faham kan, perasaan macam mana bercinta lama-lama ni kan hehee :)


Saturday, 11 July 2020

Jadual Kemasukan Pembayaran i-Lestari KWSP

Assalammualaikum wbt dan Salam Bahagia.

Jadual Kemasukan Pembayaran i-Lestari KWSP | Apa isu lagi kwsp ni ya?, takdak isu sangat pun cuma nak share dengan korang Payment Schedule i-Lestari ni (dari bulan lepas lagi table ni dah dikeluarkan tak silap shida) Pihak kwsp dah buat penjadualan so mudah lah bagi korang yang jenis tertungu-tunggu bila bayaran nak masuk kan haaa ^_^ Paling kesian kan jenis yang tak ada online banking, asyik ulang alik ke bank untuk semakan pula. Sekarang dah ada jadual mudah sikit, boleh print dan tampal kat rumah, boleh buat juga untuk mak ayah kita kat kampung tu mana yang buat i-Lestari ni. Terima kasih kepada pengurusan KWSP.

Shida GROUP 04, masih dalam kategori pembayaran awal bulan. Alhamdulillah.


Thursday, 9 July 2020

Top Referral Terkini | Segmen Bloglist 2020 Blog Shida

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Top Referral Terkini | Segmen Bloglist 2020 Blog Shida | Ini adalah Top Referral yang shida checking bermula 24 Jun 2020 sehingga 6 Julai 2020. Korang boleh lihat di mana link - link entri blog yang menyertai Segmen Bloglist 2020 Blog Shida yang shida anjurkan. Senarai ini belum final lagi ya, segmen akan tamat pada 13 Julai 2020 masih ada berbaki 5 hari lagi. So masih ada masa dan peluang untuk bersaing menduduki carta teratas, selepas tamat segmen shida akan semak lagi dan keputusan akan dibuat. So jika link entri korang yang join segmen ini tersenarai boleh lah cuba tips yang shida kongsikan untuk menjadi yang teratas boleh baca sini > Cara Nak Menangi Top Referral Segmen, Giveaway atau Contest. Harap ianya sedikit sebanyak dapat membantu korang. Bersainglah secara sihat ya! Semoga berjaya kepada ke semua bloggers yang turut serta :)



Wednesday, 8 July 2020

Tips atau Cara Nak Menang Top Referral Segmen, Giveaway atau Contest

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Tips atau Cara Nak Menang Top Referral Segmen, Giveaway atau Contest | Hai korang, okay kali ni shida nak share sikit tips atau cara bagaimana korang berpeluang untuk memenangi part of some category seperti "TOP REFERRAL" sekiranya hadiah yang ditawarkan adalah untuk Top Referral yang tertinggi. Biasanya hadiah yang ditawarkan untuk pemenang top referral selalunya adalah lumayan. Kenapa selalunya hadiah untuk top referral adalah lumayan? Kebiasaan hadiah untuk top referral ini lumayan kerana usaha dari peserta yang turut serta adalah sangat-sangat luar biasa. Mereka yang ingin menang akan cuba sehabis daya sehingga link yang mereka share akan jadi referral kepada sesebuah segmen atau giveaway tersebut. Okay so, macam mana korang nak jadi Top Referral tu? okay shida share caranya..

#1 Selalu share entri korang ke laman sosial media yang korang ada. Contohnya share ke facebook korang, group-group yang korang join tu pun korang boleh juga share. Selain facebook boleh juga share di twitter, share di instagram dan juga share entri korang ke google + . Bila korang selalu share peluang nak jadi top referral tu memang cerah. 

Ingat!! korang perlu share entri korang ye, bukan entri owner yang anjurkan tu. Sebabnya bila ada someone yang nak join dia klik by ur entri so referral akan wujud disitu. #2 Korang juga boleh letak banner penganjur di sidebar blog korang dan backlink kan ke entri korang okay. Boleh juga buat satu Link List segmen atau giveaway di sidebar jika tak nak letak banner, setengah person taknak blog sarat dengan banner banyak-banyak kan :)

#3 Ajak rakan-rakan blogger turut serta join segmen atau giveaway yang korang join tu. Bila ada yang nak join korang bagilah link entri korang tu. So bila dia join melalui entri kita so dapat lagi referral disitu. Setakat ni macam mana? korang faham tak yang shida duk bebel ni ^_^ Rasanya setakat ni 3 cara saja yang dapat shida kongsikan untuk korang. Jika ada lagi shida menulis lagi ya.



Jom Amalkan Cara Hidup Sihat | Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.



Monday, 6 July 2020

Rombongan Majlis Bertunang di Ipoh

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Rombongan Majlis Bertunang di Ipoh - Maaf korang, sehari dua ni shida agak sibuk dengan banyak urusan. Tak dapat nak fokus sangat pada blog. Sabtu dan Ahad shida sibuk dengan urusan keluarga mertua shida. Shida ke Ipoh pada hari sabtu 4hb Julai, mengikuti rombongan bertunang adik ipar shida. Sebelum tu pun dah sibuk dengan urusan macam-macam. Belum mula kerja pun dah mula sibuk korang! Risau pula rasa kalau dah kerja macam mana pula sibuknya ^_^

Rombongan kami satu keluarga ke Bercham, Ipoh. Nak menyunting bunga ke sana untuk adik ipar shida ni. Lama mereka berkawan akhirnya dapat juga diikatkan dengan satu ikatan. Lega dah part bertunang, ikat pun tak lama dalam 6 bulan sahaja. Majlis Perkahwinan akan diadakan pada bulan Disember 2020 nanti. Tapi kalau diikutkan Bulan Ogos pun ada juga Majlis Perkahwinan adik ipar perempuan shida juga yang tertangguh disebabkan PKP. Maka tahun ni ada 2 majlis nanti, semoga semua majlis berjalan dengan lancar dan seperti yang dirancang. 

Ada tak yang nak tengok gambar hantaran shida time shida kahwin? hahahaa > baca sini <
Sorry gambar kejadiannya agak kurang memuaskan sebabnya masing-masing nak jadi photographer kan jadi berebut nak ambil gambar. Lagi-lagi si tukang ambil gambar pun tak pro mana ^_^ siapa punya tanganlah dalam gambar ni hahahaa ;) Biasanya waktu bertunang hantarannya banyak yang manis-manis. Contoh hantaran manisan seperti buah-buahan, coklat, kek, cupcake dan macam-macam lagi yang boleh dipelbagaikan menjadi manisan. Time shida bertunang tak sempat pulak shida nak update entri blog kesian betul! lain macam sibuknya.

Tahniah Diyana & Hasbullah, Selamat Bertunang :)


Sunday, 5 July 2020

Menang Segmen 24 Jam Bloglist #37 by Mialiana.com

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

https://www.mialiana.com/2020/07/pengumuman-pemenang-segmen-24-jam.html
Alhamdulillah (No. 14) nombor penyertaan shida menang pula dari Segmen 24 Jam Bloglist #37 dari Blogger Mialiana.com. Siapa yang tak kenal Blogger Mialiana (blogger otai/lama) terima kasih Kak Mia anjurkan segmen ini boleh lah saling kunjung mengunjung dan manfaatkan sesama info dan tips dari pelbagai blog yang memenangi segmen kali ni. Tahniah juga pada blog yang lain yang memenangi segmen dari blog kak mia. Credit photo from blog mialiana. Klik gambar untuk ke pautan entri pemenang segmen mialiana.



Untuk join segmen bloglist 2020 shida boleh klik sini > S E G M E N  B L O G  S H I D A
Segmen masih berlangsung dan akan tamat pada 13 Julai 2020
T E R I M A     K A S I H
 


Friday, 3 July 2020

Giveaway by A Secret Journey

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

https://sherlyanna97.blogspot.com/2020/06/giveaway-by-secret-journey.html
Jemput support dan join korang Giveaway dari A Secret Journey !
Nak join boleh klik banner di atas ya ^_^

Pemilihan pemenang (seorang sahaja pemenang) secara manual ya.
Hadiahnya adalah : pendant huruf bersama rantai

Tamat : 6 Julai 2020


FIRST GIVEAWAY BY NUFAA

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

https://azraq-hydrangea.blogspot.com/2020/06/first-giveaway-by-nufaa.html
Jom support GA adik NUFAA, nak join klik banner atas ni ya!
sebagai tanda kita support sesama bloggers :)

| hadiah untuk seorang pemenang |

1. Innisfree sheet mask x 3 (random flavor type)
2. Some By Mi 30 Days Miracle Cleansing Bar 106g / RM30 (additional prize!)
Tarikh Tamat : 15 JULAI 2020


Giveaway by ejulz & mamapie

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

https://ejulz.blogspot.com/2020/07/giveaway-by-ejulz-mamapie.html
Semua syarat - syarat shida dah buat ^_^ Siapa yang nak join boleh klik banner atas ni.
Shida join tanda support sesama bloggers :)
Pemilihan pemenang dengan menggunakan random.org 
Hadiah RM20 untuk seorang pemenang
Tarikh Tamat : 15 JUL 2020


 

Thursday, 2 July 2020

Tarikh Pembukaan Penuh Sekolah | Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Tarikh Pembukaan Penuh Sekolah | Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan - Shida betul - betul lega korang, Akhirnya shida dah boleh mula bekerja ^_^ Terharu dengar ucapan Menteri Kanan Pendidikan dari sidang media petang tadi, Pusat Tuisyen boleh beroperasi bermula 15 Julai 2020 pada hari Rabu. Pengumuman inilah yang di tunggu -tunggu oleh kami dari Institusi Pendidikan Swasta. Dapat je tarikh tadi terus shida whatsapp Mr. Bos, syukur dan mulalah sesi SOP yang bakal kami jalani nanti.
Mr. Bos dah whatsapp untuk jalankan meeting dekat pusat tuisyen pada isnin minggu depan. Rasa berdebar pula hahaa ^_^ Rindu dekat my meja office tu, my pens, my chair dan semua-semua barang office yang shida selalu guna. Yang pastinya tak sabar nak bekerja semula yeay! Banyak kerja juga nanti nak kena siapakan, harap boleh bahagi masa dengan sebaiknya dengan blog kesayangan ni. Mungkin shida akan busy mulai minggu hadapan sebab lepas meeting, kami akan buat sesi membersihkan pusat tuisyen bersama-sama dengan guru - guru yang terlibat. 

Menyediakan beberapa perkara yang penting seperti buku kehadiran yang baru, susun atur kerusi dan meja mengikut sop jarak 1 meter dan penyediaan hand sanitizer juga. Lepas dapat tarikh pembukaan tu, terus shida update status whatsapp. Ramai sangat parents yang dah mula respon untuk booking slot memandangkan penempatan kemungkinan adalah terhad disebabkan penjarakkan sosial. Harap semua yang kami plan nanti akan berjalan dengan lancar dan baik. Berharap juga ke semua operasi sentiasa dalam keadaan yang selamat dengan Norma Baharu.



Wednesday, 1 July 2020

Norma Baharu | Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.