Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Thursday, 23 July 2020

Cara Pasang Widget Top Commentators Dalam Blog | Tutorial Blog

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Cara Pasang Widget Top Commentators Dalam Blog | Okay harini shida terajin nak update tutorial blog macam mana nak pasang top komen macam shida pakai sekarang ni. Sebenarnya rata-rata ramai dah blogger guna widget ini cuma bila dah pasang, web yang buat widget ini tak update credit mereka dengan betul, sebab bila ada pengguna yang nak pakai rata-rata tak dapat klik link tersebut. Jadi shida search kat google je cari nasib lah jumpa kat web dia. Caranya pemakaian tak boleh copy paste ye. Kena masuk web dia dan install masuk dalam layout korang. Follow step ini :

1. Klik link bawah ini.
 Nanti korang akan nampak satu form macam kat bawah ni.


2. Korang isi dulu maklumat yang dia nak dalam tu. 
bahagian day number dan name number boleh tukar ye dan jangan lupa juga bahagain exclude user boleh letak nama korang ya supaya nanti dalam top komen tak la muncul nama korang pula sebabnya macam shida sendiri jenis suka balas-balas komen blogger yang datang komen.

3. Klik Add Widget dan nanti dia akan keluar seperti di bawah.

4. klik Add Widget dan dia auto masuk dalam layout ya. 
Sebelum tu boleh edit Title ikutlah korang nak letak tajuk apa ya.

 Lepas dah siap :) 
Oh ya bagi korang yang nak guna scroll bar pada widget macam shida punya boleh tengok tutorial kat sini > Cara buat scroll bar pada widget sidebar.


11 comments:

  1. Senang kan. hehe. Semoga yang berminat boleh folow step by step ini. Terima kasih kak berkongsi :)

    ReplyDelete
  2. wah... tetiba ternampak nama kita kat situ. Geng kuat komen rupanya :D
    hehehe

    ReplyDelete
  3. mama suka widget ni tapi lama kelamaan akan buat blog jadi slow. shida ada masalah mcm ni tak

    ReplyDelete
  4. banyak juga komen akak rupanya.. 12.. macam tak percaya serajin itu. Hahah

    ReplyDelete
  5. thank you..dulu pernah letak..

    ReplyDelete
  6. macam nak cuba jugak boh widget tu tapi eh macam malas lak nak ngerjakan tu hehehh...
    cemana tu jenis pemalas cam kita ni kan h

    ReplyDelete
  7. Menarik ni.. saya pun tengah fikir nak letak atau tak sebab risau nanti blog jadi slow. Ke okay je?

    ReplyDelete
  8. Cuba la dulu..kalau slow xyah letak 😊😊

    ReplyDelete
  9. TQ share tutorial ini Shida..

    ReplyDelete
  10. okay, yang ni nampak lagi mudah shida. Terima kasih share

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.