Dunia sebenar Shida: August 2020


Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? ::klik sini::


Friday, 14 August 2020

ATIE ZIEYA'S GIVEAWAY

Assalammualikum wbt & Selamat Sejahtera.

https://zieyaweasley.blogspot.com/2020/08/atie-zieyas-giveaway.html

Shida menjemput semua untuk turut serta join Giveaway from Blogger Atie Zieya's.
Syarat mudah saja just follow socmed Atie Zieya's
Hadiah berupa RM10.00 kepada 10 pemenang (random ya)
Bermula hari ini 14 Ogos 2020 - 7 September 2020.

Good Luck kepada yang menyertai :)


click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Hari terakhir di Penang pekena dulu Nasi 7 Benua | Short Vacay Shida & Sharul

Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera.
Hari terakhir di Penang pekena dulu Nasi 7 Benua | Short Vacay Shida & Sharul | Okay korang bersambung lagi penceritaan cuti - cuti penang shida bersama husben. hari ke 3 di penang adalah hari terakhir kami di sini. Malam tu memang kami dah plan nak pekena Nasi 7 Benua. Adik juga suggest untuk cuba makan di sana. Setelah checkout jam 12 tengahari kami terus ke lokasi. Sampai-sampai memang dah ramai nasib tak kena beratur panjang..legaa. Tempat ni kali pertama shida datang dan ok not bad nasi seperti dalam gambar comel-comel dan ada 7 jenis nasi dengan rasa tersendiri. Lauk pun okay sedap cuma jumlah 7 nasi ni tak lah terlalu banyak saiz dia comel je, bagi shida cukup je dengan lauk lagi tapi bagi si pemakan extra macam husben kena ambil 2 pinggan nasi 7 benua ni baru kenyang hahahaa ^_^ Nama-nama nasi 7 benua ni terdiri daripada :

1. NASI PUTIH    2. NASI TOMATO    3. NASI LAMUNI    4. NASI LEMAK PANDAN 
5. NASI HUJAN PANAS     6. NASI KACANG     7. NASI MINYAK

Bye bye Penang..Nanti kami mai lagi..yaa inilah ayat terakhir kami laki bini cakap dalam kereta. Jejak lagi, itu sudah pasti Pulau Pinang satu pusat perlancongan yang sangat menarik dan wajib untuk datang lagi. Banyak tempat-tempat menarik dan viral yang belum shida terokai memang tak puas 3 hari 2 malam di sana, mungkin kena seminggu baru lebih menarik kan :) shida bermalam bermula 1hb ogos sehingga 3hb ogos. Kami balik melalui Jambatan Pulau Pinang ke 2. Destinasi seterusnya masih lagi di penang walaupun sudah melepasi Jambatan Pulau Pinang ni.
Next destinasi atau orang panggil mall wajib singgah jika ke penang iaitu Ikea Batu Kawan, Penang. Memang dari awal plan dengan husben waktu balik kita singgah ikea ya. Orang perempuan je paham ikea ni betul-betul inspirasi home deco. Dalam rumah shida ni boleh dikatakan 60% menggunakan barangan dari ikea, suka dengan barangan dia walaupun bukan biru banyak putih kelabu tapi i loike ^_^ hahaaa. Duk belek-belek beli barang agak lama jugalah kami kat dalam tu. Tapi untuk tak nak membuang masa shida dah set dalam otak ni apa nak beli, jumpa je masuk troli terus takde masa nak baca-baca try dulu hahaa. Cuma ada satu barang tu shida nak beli tapi tak muat masuk dalam kereta sebab terlalu panjang (agak kecewa tak dapat barang tu) muncung seketika :p Pastu husben lanje makan kat foodcourt ikea tu pekena juga meatball dan ayam goreng dan dan senyum kan :)
Dah puas makan, saja singgah Design Village ni sebelah ikea je..husben ajak nak cari jersi Man Utd, cari punya cari hampa tak ada dah. Dalam ikea pun ada sport shop pun habis juga jadi husben dan bini dia balik dengan hampa tak dapat barang yang dicari tu hahaaa padan muka dedua pun. Selesai pusing-pusing dalam design village sampai berselisih dengan artis Shida Melvin pun tak perasan ^_^ shida perasan dulu tapi tak berapa yakin tengok betul-betul baru tepat sangkaan hehee. Lebih kurang jam 6 petang kami bertolak balik ke taiping sampai pun ngam-ngam hampir maghrib. Selesai sudah percutian singkat kami, Alhamdulillah kami enjoy dan bersyukur dapat peluang bercuti bersama-sama. Hari rabu bermula lah sesi memikul tanggungjawab masing-masing, husben dengan kerjanya shida dengan kerja shida. Nak bercuti lagi tak tahu lah bila ada masa, moga ada peluang lagi..nak lagi Ya Allah :)



click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Thursday, 13 August 2020

Spontaneous Thursday | Kenapa Rezeki Tak Murah?

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Spontaneous Thurdays | Kenapa Rezeki Tak Murah? Semua manusia mahukan rezeki yang banyak dan melimpah ruah. Ramai diantara kita mungkin pernah mengalami masalah kewangan atau kesulitan di dalam hidup. Ini merupakan amalan yang selalu kita alpa yang mengakibatkan rezeki kita tersekat dalam kesempitan disebabkan kealpaan kita sendiri. Allah swt memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat.


click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Wednesday, 12 August 2020

Cuti - cuti Penang ke Bukit Bendera & Batu Ferringhi | Short Vacay Shida & Sharul

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Cuti - cuti Penang ke Bukit Bendera & Batu Ferringhi | Short Vacay Shida & Sharul | Okay korang sekarang shida ada cukup masa untuk bebel percutian kami pada hari ke dua di Penang. Alhamdulillah hari pertama sangat menyenangkan sehinggalah masuk hari ke dua ni. Penginapan yang begitu selesa di Mei Hotel, Penang mesti ada yang belum baca entri shida menginap di Mei Hotel penceritaan untuk hari pertama di Penang tu kan boleh baca disini ya > Penginapan 3 hari 2 malam di Mei Hotel, Penang. Untuk hari ke dua di Penang kami ke Penang Hill, Bukit Bendera.
AWAS! ENTRI BANYAK GAMBAR DAN PENCERITAAN, 
BACA SAMPAI HABIS YE! THANKS KORANG :)
Memang dari awal lagi encik husben dah plan nak ke Bukit Bendera. Katanya tak pernah lagi berkunjung ke sana, termasuklah shida pun tak pernah lagi jejak ke bukit bendera ni. Untuk pertama kali berkunjung memang rasa terujalah. Dari hotel ke bukit bendera mengambil masa dalam 30 minit sebabnya hotel kami berada di georgetown diluar kawasan bukit bendera. Bandaraya Penang memang penuh dengan kenderaan tambahan pula waktu percutian kami pada cuti umum. Jalan raya tu kalau tak jem tak sah lah dengan pemanduan yang laju. Setelah sampai kami park di satu kawasan perumahan yang dibuat sebagai tempat parking khas untuk pelancong yang datang ke bukit bendera ni, harga pula sekali park RM40 tak kisah lah park sekejap ke lama ke itulah harganya. Jika nak park ditepi jalan siaplah abg - abg penguatkuasa selit surat cinta kan.
Sebelum masuk ke bahagian kaunter tiket tu kami singgah dulu makan di sebuah cafe diberi nama Hillview Cafe yang menyajikan makanan berasaskan buluh. Ini menu paling awal yang disediakan, selepas 3 petang baru mereka open untuk western food. Memandangkan kami datang pun awal lebih kurang jam 11 pagi jadi makan dulu untuk alas perut sebab nak stay dalam penang hill nanti pun mesti berjam-jam. Selesai makan kami terus gerak masuk ke dalam penang hill hall untuk beli tiket. Pembelian tiket hanya sorang saja dibenarkan beratur untuk membeli tiket. Contoh jika membawa family seramai 7 orang maka sorang sahaja yang perlu beratur untuk membeli tiket.
Untuk tiket pula harga kami ambil untuk lane biasa yang berharga RM12 seorang per tiket, jika nak melalui fast lane boleh beli dengan harga RM40 per tiket. Bezanya hanyalah diberi keutamaan untuk beratur awal dan tak perlu lah nak menunggu lama seperti lane biasa. Macam shida dan encik husben ambil lane biasa saja memandangkan kami pun tak rushing memang target nak berada di penang hill saja. Beratur pun tak la lama sebab no.tiket ketika tu 60, shida dan encik suami 65 jadi lebih kurang 40 minit sahaja untuk menunggu masuk beratur dan naik kereta api. Pengalaman pertama shida berada di sini bersama encik husben memang menyeronokkan, kami enjoy. Setelah sampai ke atas bukit dengan udara yang sejuk dan nyaman. Pelbagai tarikan jika berada di atas bukit ni antara yang sempat kami terokai..
  1. Kami melihat pemandangan di Skywalk, dek yang mengelilingi puncak yang menawarkan pemandangan 360 dc Pulau Pinang dan Seberang prai.
  2. Love Lock, tempat ni best antara tempat yang wajib dihadiri oleh pasangan yang bercinta seperti kami lah =) korang boleh menulis dengan menggunakan padlock (mangga) dan mengunci lock atau magga korang pada pagar yang disediakan. Terlalu banyak mangga dah takde ruang jadi tumpang-tumpanglah pada mangga orang lain ^_^ nasihat shida korang bawalah mangga sendiri ya!
  3. Melihat Karyawan melukis dan kami sempat juga buat satu potret yang dilukis oleh karyawan di sana untuk dibuat kenangan berharga RM20 untuk hitam putih.
  4. Cliff cafe, di sana kami menyinggah untuk basahkan tekak sebab cuaca agak panas selepas matahari naik terpacak atas kepala ^_~ Terdapat pelbagai jenis makanan yang enak dan juga  cenderahati yang boleh dibeli oleh pengunjung. Menu pilihan kami Iced Manggo + smooothie honeydew + mineral water RM22.
  5. Agak-agak dah kering badan ni teruskan perjalanan berkunjung ke Muzium Kamera dan Muzium Burung Hantu. Harga tiket tak silap RM5 seorang.
  6. Seterusnya kami ke Rumah Hantu, ini persinggahan yang terakhir sebabnya dah tak larat nak jalan-jalan, sangat besar kawasan dalam ni banyak lagi tempat yang kami belum sempat terokai. Mungkin akan terokai kali kedua datang ke sini dilain masa nanti jika diberi peluang lagi.

Habis dah sesi Terokai Penang Hill ni, walau letih dengan cuaca agak panas tapi berpuas hati 5 jam duk sana tengok macam-macam gelagat dan pelbagai jenis tarikan yang ada. Seharian duk sana memang tak akan habis nanti. Makin hari nak petang makin ramai pula pengunjung yang tiba jadi kami bergerak dulu untuk turun ke bawah. Jam sekitar 4 petang pun masih penuh pengunjung untuk naik ke atas, jadi kami ke parking kereta. Unplained sebenarnya, setelah selesai solat 2 waktu encik husben ajak ke Batu Feringghi (tempat ni ada sejarah dengan shida masa kecil dulu) . Dapatlah melihat balik pulau ni dimana tempat shida pernah lemas dulu ^_" panjang ceritanyaaaa. Tak lama lepak sana sebab dah lewat petang sangat. Lagipun air laut keruh dan berbau sikit so tak terdaya nak lama-lama kat sana ^_^
Tengok cuaca makin gelap kami pun gerak balik dan singgah makan dulu di Restoran Masakan Thai. Alhamdulillah sedap juga walau pun pemiliknya mamu-mamu yang masak memang macam kedai makan siam masakan dia. Restoran tu berdekatan juga dengan Street Night Batu Ferringhi (kawasan lebih kurang macam pasar malam) dapat juga kami pusing dalam tu dapatlah grab beberapa keychain dan fridge magnet untuk dibuat kenangan. On the way balik singgah starbucks lanje encik husben minum starbucks dan kami balik ke hotel :) Ok itu sahaja aktiviti kami pada hari kedua di Penang. Esok nak balik dah tinggalkan penang, Inshaa Allah jika diberi peluang kami akan ke penang lagi.


click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Monday, 10 August 2020

Bercadang Nak Tukar Templated Blog - Apa Kata Blogger?

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.


Bercadang Nak Tukar Templated Blog - Apa Kata Blogger? | Sebenarnya lama dah shida berhajat nak tukar templated blog shida ni, layout yang sekarang pun dah lebih 5 tahun shida guna. Orang tengok indah kadang-kadang tu sendiri tengok macam sakit hati hahaa ^_^ macam ada yang tak kena blog ni. Almaklumlah templated ni pun jenis yang lama, edit-edit sendiri guna coding. Itu dulu la pandai tengok koding.. laaa ni haaa takut pulak nak buka html sendiri heheeee~

Apa kata kawan blogger? okay tak shida tukar templated untuk jadikan blog lebih ringan, lebih responsive dan yang paling penting mesra alam (mesra seo). Tapi syarat dia kena warna biru hahaa..memang tak leh berpisah dengan warna lain rasanya setakat ni. Habis dengan rumah-rumah sendiri pun warna biru ^_^ nasib lah encik husben turut ajer hahaha.. Ermmm..perkara paling susah nak buat keputusan nak ubah template ni. Makan bulan juga shida duk fikir-fikir. Sambil-sambil tu ada je shida tengok templated free yang ada, okay je templated tu dan kebanyakkannya warna putih kan. Korang cari templated blog kat mana eh selain templated free dari blogger. Share link eh! kalau sudi, Thank you korang :)


click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

#Segmen: Giveaway dan Mencari Bloglist bynadiajamhari

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

https://nadiajamhari.blogspot.com/2020/08/segmen-giveaway-dan-mencari-bloglist.html
Jom support Adik nadiajamhari  klik banner cantik atas ni =)

Segmen ini akan bermula pada 7 Ogos 2020 (Jumaat)  sehingga 14 Ogos 2020 (Jumaat), Segmen ini dijalankan selama seminggu, Seramai 10 orang perserta yang bertuah untuk bloglist dan 1 orang daripada 10 orang akan memenangi bodymist 250ml victoria secret ini!


click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Sunday, 9 August 2020

Orang Kuat Disebalik Blog Dunia Sebenar Shida - Geng Kuat Komen

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Orang Kuat Disebalik Blog Dunia Sebenar Shida - Geng Kuat Komen | Alhamdulillah berkat dorongan dan doa dapat juga shida maintain entri sebanyak 31 entri pada bulan Julai. Sebenarnya tak sangka juga dapat update sebanyak itu. Kalau ikut kesibukan shida ni, yang mengalahkan Perdana Menteri tau ^_^ sangat-sangat sibuk tapi dapat juga luang masa dengan blog. Tengok laptop baru ni lagi lebih semangat shida nak menaip dan terus menaip. Kadang-kadang ada juga terskip hari, nak buat macam mana lumrah manusia kan =)

Pertama sekali shida nak ucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung atau pembaca setia seperti dalam gambar yang shida screen short tu. 10 nama yang terbaik dan bukan kaleng-kaleng ya! Antara nama tersenarai juga adalah rakan blogger lama seperti Azhafizah dan Kak Diana Rashid. Nama-nama yang lain mungkin baru berkenalan atau pun blogger baru. Terima kasih korang sudi singgah selalu dan komen setiap cerita yang shida kongsikan. Terima kasih semuanya =)

Senarai Bloglist 2020 tak ramai yang aktif berkunjung ada yang dah mula sibuk dengan kerja harian mungkin. Shida akan cari bloglist 2020 yang aktif dan akan topup masuk dalam blogllist 2020 untuk blogger yang berkunjung ke blog shida tetapi tiada dalam bloglist shida. Ini sebagai tanda penghargaan kerana sudi berkunjung dan untuk memudahkan lagi blogger lain membuat kunjungan juga. Untuk kesemua Bloglist shida yang tersenarai di dalam blog ini akan mendapat kunjungan setiap kali shida blogwalking. Shida kan membalas kunjungan dan membaca setiap entri dan komen sekiranya berpeluang ya.Okay nak sambung blogwalking ke blog korang, entri pasal honeymoon ke penang pun duk tergantung tak bertali lagi ni ^_^


click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Saturday, 8 August 2020

Giveaway by ejulz & shirven

 Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Jemput memeriahkan Giveaway ini, berminat nak join klik banner atas ya!

Tamat pada 15 Ogos 2020 dan RM20 hadiah yang bakal dimenangi oleh seorang pemenang.

Good Luck kepada semua yang join GA ini. Terima kasih.



click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Thursday, 6 August 2020

Percutian 3 hari 2 malam di Penang | Short Vacay Shida dan Sharul

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
Percutian 3 hari 2 malam di Penang | Short Vacay Shida dan Sharul | Dalam entri sebelum ni shida ada bagitau nak berjalan-jalan dengan encik husben kan. Alhamdulillah 3 hari 2 malam kami di Penang sangat-sangat seronok dan berbaloi rasanya. Percutian yang singkat ke Pulau Pinang dengan mood Honeymood onzz. Selepas beraya 2 hari di kampung husben terus dari kampung kami shoot ke Pineng tapi masih turun taiping sebab nak masuk tol dari Changkat Jering ^_^ tol Beruas belum siap lagi masih dalam kerja-kerja pembinaan, entah bila nk siap..kalau siap ni lega rasa balik kampung naik highway ja. Ikut jalan biasa allah jalan dia, yang tahu-tahu lah kan kak diana rashid ^_"
Percutian kalini kami memilih untuk menginap di Mei Hotel Georgetown, Penang. Booked dari Traveloka Apps dengan tawaran sangat-sangat menarik cuma mei hotel jadi pilihan sebab banyak review terbaik dari hotel ini. Apa yang mereka ulas memang betul shida juga setuju, dari staff, bilik hingga ke servis semua tip top. So sesiapa yang bercadang nak bercuti di penang bolehla menempah di mei hotel. Mei Hotel juga ada menyediakan parking dalam bangunan tapi limited lah dan tak semua kereta boleh masuk untuk parking belah dalam sebab kena naik lif tau. Jadi kereta sedan besar-besar memang kena parking luar la jawabnya. Walau parking luar tetap selamat kawasan mei hotel ni. Penginapan 3 hari 2 malam kami di Mei Hotel berjumlah RM275.20 sahaja termasuk caj servis dan tambahan RM50 untuk deposit haaa ini normal lah kalau ada deposit kan, time check out dapat semula deposit.
Deluxe Room, 1 Queen Bed, kami tempah bilik yang ada tingkap sebab nak tengok pemandangan kota georgetown di malam hari, lagi pun memang suka bilik yang ada tingkap dan juga non smoking room. Keluasan bilik untuk kami berdua memang cukup selesa ada ruang letak bag, ruang solat dan ruang laki bini duk berlegar hahaaa. Bilik air juga selesa, air sempurna, tandas okay, bilik air berkaca so paham-pahamlah ^_^ aircond juga sejuk set 23dc pun masih sejuk, bilik sebesar ini kan so senang sejuk. Tempahan kalini shida ambil tanpa sarapan memandang si husben jenis tak makan sarapan hahahaa. Jadi shida memilih untuk sarapan dalam bilik saja ikut time sendiri.
Mei Hotel ni juga pilihan yang tepat kerana berdekatan dengan pusat-pusat makanan yang sangat-sangat luar biasa. Pusing-pusing sekitar georgetown ni lambakan kedai makanan yang ada dan viral. Malam pertama kami sampai tu kami keluar makan di Restaurant Hameediyah, Penang. Tu kami duk pusing-pusing punya lama cari parking ^_^ makanan di Restaurant hameediyah sedap sangat dan berbaloi dengan harga yang dikenakan. Shida makan Nasi + Sayur + Daging Rendang dan husben pula Nasi + Telur Masin + Gulai Itik + Sayur serta Air 4 (2 air manis 2 air suam) total RM38.00 kami makan malam tu kenyang sampai esok pagi hahaa. Yang pastinya kena beratur hahahaa punya la panjang kena beratur ^_^  dah macam makan nasi kandar beratur pula. Ok korang, stop sini dulu sebanya terlalu banyak gambar nak upload nanti hahaa next entri pula shida cerita pasal lawatan kami sekitar penang ni okay. Thanks korang happy reading =)



click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

New Interface Blogger

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
New Interface Blogger | Baru nak mula berceloteh dalam blog kesayangan ni. 5 hari tinggalkan dia tak berupdate dengan entri baru. Hari ni buka laptop alamak blurr hahahaa :D okay untuk harini entri pendek saja bagi shida masa sikit nak explore jap new interface blogger ni. Semua tah kemana-mana dah, tak biasa pulak rasanya huhu. Banyak nak cerita ni. okay korang jumpa next entri ya :) Korang macam mana sado ke nak hadam interface baru ni?? ^_^



click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This

Saturday, 1 August 2020

Hello Augusto!

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Hello August! Please be good to me!



click to sharePin ThisShare on TumblrShare on Google PlusEmail This