Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Monday, 31 August 2020

Malaysia Merdeka 2020

Assalammualaikum wbt Salam Sejahtera.
Malaysia Merdeka 2020 - Setiap tanggal 31 Ogos pasti negara kita akan menyambut Hari Kebangsaan negara kita. Tetapi sedikit kelainan pada tahun 2020 ini kita menyambut Hari Kemerdekaan dengan norma baharu disebabkan pandemik wabak covid19. Seiring dengan tema kali ini Malaysia Prihatin terus terlintas difikiran pengorbanan Frontliner kita mengerah keringat dalam menanangi wabak virus yang melanda negera kita dan diseluruh dunia. Jika dulu terkenangkan pengorbanan para pejuang kita kini melihat sedutan ringkas di siaran televisyen mengenai pengorbanan frontliner kita pasti terpalit dengan pejuangan para pejuang tanah air, pasti mengalir airmata membayangi pengorbanan itu. Terima kasih kepada ke semua frontliner yang terlibat secara langsung dan tak langsung dan tak lupa juga pada para pejuangan kita (Al-Fatihah).

Tanggal 31 Ogos 1957 - Laungan merdeka! merdeka! merdeka! sentiasa terpahat dalam ingatan oleh Bapa Kemerdekaan kita iaitu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Adakah laungan itu akan kembali lagi pada tahun ini? kita tunggu dan lihat acara yang akan diadakan pada 31 Ogos 2020 yang pastinya memberi sedikit kelainan dari tahun-tahun sebelumnya. Jika dahulu negara kita telah bebas dari jajahan tetapi bagi shida Merdeka pada kali ini cukup bermakna sekiranya negara kita bebas dari virus covid19 ini. Bermula dari PKP sehinggalah ke PKPP telah melibatkan banyak sektor-sektor ekonomi negara sejurus seluruh rakyat malaysia terkesan akibat wabak ini (kalau boleh tak nak ia berulang lagi).

Kemerdekaan Malaysia yang ke 63 - Negara kita telah pun menyambut kemerdekaan ke 63 tahun. Sepanjang 63 tahun ini banyak kejayaan yang diterbitkkan serta pencapaian yang membanggakan negara malaysia seperti Sukan Kebanggaan Negara, Kemajuan Ekonomi, Pemimpin Negara serta Kerjasama Malaysia dan Dunia. Oleh kerana kemajuan dan pencapaian Malaysia dalam pelbagai bidang di peringkat kebangsaan dan antarabangsa sehingga membawa Malaysia menjadi sebuah negara dihormati dan disegani. Selain itu juga peranan dan sumbangan Perdana Menteri terdahulu dan kini dalam menerajui Malaysia sebagai Negara Yang Maju ke mata dunia.

Kecintaan kepada Negara (patriotisme) - Kepada seluruh rakyat Malaysia, bangkitlah kita dari kemunduran, negara kita sudah pun mencapai kemerdekaan. Jadi bangkitlah majulah diri seiring dengan kemajuan negara kita Malaysia. Cintakan negara adalah satu semangat yang menuntut tanggungjwab, ketaatan dan pengorbanan. Jadilah manusia yang berguna dan berprinsip moga kelak anak bangsa kita tahu erti kemerdekaan yang sebenar dan menginsafi amanah pejuang. Patriotisme bukan sekadar slogan dan simbol semata-mata, tetapi semangat yang mencetuskan pengaruh kuat bagi tingkah laku manusia. Menghayati nilai-nilai sejarah kemerdekaan, menyanyikan lagu-lagu patriotik dan mengibarkan jalur gemilang antara salah satu contoh yang harus diterapkan supaya anak bangsa dapat menikmati kemerdekaan sebenar. Ayuh! sama-sama kita kibarkan Jalur gemilang!


https://www.hasrulhassan.com/2020/08/giveaway-blogger-merdeka-hadiah-wang.html
Giveaway Blogger Merdeka - Mengenai Giveaway Blogger Merdeka ini dianjurkan oleh Blogger Otai atau Sifu Blogger iaitu Tuan Hasrul Hassan - www.hasrulhassan . Shida rasa berbangga dapat turut serta dalam giveaway yang dianjurkan. Semoga dengan wujudnya giveaway seperti ini yang bertemakan patriotik dapat memupuk semangat kepada penulis blog dalam mengetengahkan penulisan yang lebih memberi info serta input-input yang menarik yang boleh dibaca. Idea penulisan shida kebanyakan dari idea sendiri dan juga sedikit sebanyak dibantu oleh pencarian dan sumber dari google. Moga pembaca-pembaca diluar sana dapat turut serta dan memeriahkan lagi giveaway ini.

Syarat penyertaan Giveaway Blogger Merdeka
  • Tajuk posting : Bebas.
  • Isi Konten : Mengenai Hari Kebangsaan Malaysia.
  • panjang Konteng : Perlu lebih daripada 300 patah perkataan.
  • Syarat : Mempunyai satu backlink ke post ini atau ke blog ini dan letakkan banner (gambar) Giveaway ini.
Hadiah + Tempoh + Pemilihan Pemenang Giveaway
  • RM100 tunai + template premium blogspot Flexnews x 3 Pemenang
  • 15 Ogos 2020 hingga 31 Ogos 2020 
  • Setiap penyertaan wajib menyertakan post berkaitan Giveaway ini seperti ditetapkan. Jadi, saya akan lihat dan teliti setiap post yang diberikan. Setiap post diberikan satu peluang untuk menang dalam giveaway ini. Setiap penyertaan diberikan satu nombor rawak, dan saya akan menggunakan random.org untuk memilih pemenang yang bertuah.


Sunday, 30 August 2020

Mengimbau Kenangan Sekitar Pertandingan Mewarna PTMC 2019

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Mengimbau Kenangan Sekitar Pertandingan Mewarna PTMC 2019 | Pada tahun lepas 2019, Pusat tuisyen shida ada menjalankan aktiviti pusat iaitu Pertandingan Mewarna bersempena Hari Malaysia dan Hari Kebangsaan 2019. Aktiviti dijalankan sehari mengikut pada waktu pembelajaran selama 2 jam. Alhamdulillah para pelajar seronok menjalani aktiviti seperti ini dalam waktu yang sama memberi mereka ruang untuk mengekpresi diri mereka yang sebenar. Pada aktiviti bebas ini memang nampak para pelajar bersemangat dan masing-masing bersaing antara satu sama lain :) Jom lihat artwork mereka, peringkat umur dalam pertandingan sekitar 7 hingga 12 tahun yang menyertai program ini, boleh dikatakan ini adalah aktiviti wajib tahunan pusat tuisyen.

Berbakat sebenarnya pelajar-pelajar shida ni, semua pandai mewarna cantik-cantik belaka dengan mainan ton warnanya tingal kemas dengan tak kemas je kan. Ini antara lukisan yang mendapat tempat disetiap kategori yang shida tetapkan. Masing-masing seronok dapat hadiah yang diberikan. Cuma tahun 2020 ni macam tak sempat nak run aktiviti macam ni disebabkan nak kejar silibes yang tertinggal disebabkan PKP tempoh hari. Inshaa Allah akan plan semula pada tahun depan jika diberi kelapangan. Kebiasaan setiap tahun memang akan ada satu aktiviti yang kami buat, jika tak ada aktiviti mungkin akan jalankan bengkel peperiksaan untuk pelajar secara percuma :)

Saturday, 29 August 2020

Rasional Logo dan Tema Malaysia Prihatin

Assalammualikum wbt dan Selamat Sejahtera.

sumber : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)

Rasional Logo dan Tema Malaysia Prihatin - "Malaysia Prihatin" membawa pengertian kesepaduan seluruh rakyat Malaysia memerangi COVID-19 tanpa mengira peringkat masyarakat serta kepedulian Kerajaan melalui inisiatif Prihatin yang mengutamakan kesejahteraan rakyat.




Friday, 28 August 2020

Sup Petola bersama Telur, Pucuk & Suhun | Resepi #shidamasakje

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.
Sup Petola bersama Telur, Pucuk & Suhun | Resepi #shidamasakje | Akhirnya entri berkenaan resepi #shidamasakje terupdate juga, lama duduk dalam draft hahaha. Okay disebabkan kekeringan idea juga jadi untuk hari ini shida akan update entri memasak. Menu ni shida masak pada hari selasa yang lepas gaiss. Sup Petola ni pun sebenarnya jarang shida nak masak sebabnya selalu husben jual sayur sentiasa habis. Cuma selasa ritu tak habis maka bersayuran petola lah kami haritu, tak semua suka sayur ni lagi-lagi bagi perempuan yang dah bersalin, kata mereka sayur petola ni sayur sejuk jadi elak untuk makan takut bertegang urat ^_^ Okay lah jom kita tengok bahan dan cara masak sayur ni, simple sangat. 

BAHAN - BAHAN :
  1. Sebiji petola sederhana besar - dipotong bulat atau serong
  2. Pucuk & Suhun sepeket - direndam
  3. Sebiji telur - yang mana suka banyak telur boleh tambah ikut citarasa
  4. Cili padi sebiji - dipotong serong
  5. Bawang Merah sebiji  - dihiris
  6. Bawang Putih 2 biji -  dihiris
  7. Ikan Bilis sedikit - ada yang suka letak udang kering, boleh juga ya
  8. Sedikit garam dan perasa
  9. Sedikit minyak untuk menumis 
  10. Air secukupnya
CARA MASAK :
  1. Panaskan minyak, masukkan ikan bilis, bawang merah dan bawang putih. Tumis sehingga kekuningan.
  2. Selepas masukkan air secukupnya, jika suka sup banyak boleh lebihkan air. Biar sehingga air tadi mendidih. Selepas tu masukkan pucuk yang direndam tadi bersama telur.
  3. Kacau perlahan sehingga sup mendidih masukkan pula petola yang sudah dipotong dan dibersihkan. Tunggu sehingga petola lembut boleh masukkan suhun dan cili merah.
  4. Akhir sekali perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Biar sup mendidih seketika lepas boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan. 
  5. Cadangan menu ini untuk makan 2 -3  orang. Selamat Mencuba!

Kunci Kebahagiaan Hidup | Tazkirah Jumaat

Assalamualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Kunci Kebahagiaan Hidup | Tazkirah Jumaat

JANGAN PERNAH MEMBENCI 
sesiapa pun walau ada yang menyalahi hakmu
JANGAN PERNAH BERSEDIH 
secara berlebihan, meskipun masalah memuncak
HIDUPLAH DALAM BERSEDERHANA
walaupun kamu serba ada
JANGAN MEMUTUS DOA
untuk saudara mukmin
PERBANYAKLAH MEMBERI
walaupun kamu tengah susah
TERSENYUMLAH
walau hatimu sedang menangis




Thursday, 27 August 2020

Tips Penting Perlu Tahu Sebelum Membeli Kasut Sukan

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Tips Penting Perlu Tahu Sebelum Membeli Kasut Sukan | Aspek pemilihan kasut adalah sangat penting jika ingin beriadah ataupun bersukan. Ciri-ciri kasut setiap aktiviti sukan yang ingin kita lakukan juga berbeza-beza supaya nanti tidak mendatangkan kecederaan ketika kita bersukan atau beriadah. Shida sebenarnya sejak mula bekerja dari tahun lepas 2019 shida dah kurang beriadah, senang kata sejak kahwin. Masa tu tak ada sokmo ^_^ (alasan) macam-macam kami laki bini cari idea nak luang masa beriadah, bukan apa ia baik juga untuk kesihatan dan cergaskan fizikal serta mental. Semasa PKP dalam bulan mei, kami ke econsave membeli barang dapur beserta sepasang raket badminton, akhirnya turun padang juga kami cuma si husben tiada kasut yang sesuai maka sekali je mainnya hahaa. Nak kena tunggu juga dapat sepasang kasut sukan yang sesuai. Jadi sebelum tu jom checklist apa yang perlu korang tahu sebelum membeli kasut suka baru.


1. MENCARI SUKAN KASUT YANG SESUAI MENGIKUT JENIS SUKAN/AKTIVITI
Semua pun tahu, sebut saja kasut sukan lambakan jenis kasut yang ada. Ada yang tapak licin, tapak kesat, ada yang tapak nipis ada juga yang tebal. Jadi pemilihan kena sesuai dengan jenis sukan atau aktiviti yang korang ingin jalankan.  Sebagai contoh jika ingin berjoging pemilihan kasut hendaklah jenis tapak yang tak licin dan tebal.

2. PASTIKAN MEMAKAI STOKIN KETIKA MENCUBA KASUT BARU
Kalau boleh pakai stokin yang biasa korang akan guna apabila ingin menggunakan kasut sukan, kadang tu ada yang suka guna stokin yang nipis ada juga suka guna stokin yang tebal jadi bawa stokin kegemaran korang sekali apabila ingin mencuba kasut baru. Kenapa kena pakai stokin? sebabnya bila kita mencuba tanpa menggunakan stokin nanti saiz juga akan berbeza, mungkin mencuba tanpa stokin sedikit berbeza dengan memakai stokin. Kebiasaan kasut sukan ni kita akan pakai sekali dengan stokin, jarang lah pakai kasut sukan tak pakai stokin lagi-lagi nak beriadah kan.

3. KAKI PERLU SELESA KETIKA TERUS DISARUNG
Andai suka kasut sukan tersebut kalau sarung rasa tak selesa, lebih baik tukar ke kasut yang lain, cari yang benar-benar selesa dengan kaki korang tu. Jadi untuk memastikan kasut yang benar-benar sesuai dengan kaki kita dan selesa, pastikan bila disarung terus rasa selesa dan ngam dengan kaki kita. Kalau boleh masa sarung tu jalan-jalan lah skit ambil feel kasut baru orang kata ^_^

4. PASTIKAN MEMILIH SAIZ KASUT YANG TEPAT
Kebiasaan orang perempuan ni bila dah suka kasut tu, kasut tu je diaa aim, walau tak muat tetap beli! lepas tu menyesal! Memang wujud ya si pemakai sebegini. Dah tahu bila pakai kembang kasut tu tetap nak beli, katanya sebab kasut lawa. Kalau lawa tapi tak sesuai kepada si pemakai lebih baik tak payah beli. Bila kita beriadah dengan menggunakan kasut yang salah sebenarnya boleh memudaratkan diri, Ingat tu ya!



Wednesday, 26 August 2020

3 Jenis Masalah | Wordless Wednesday

Assalammualikum wbt dan Selamat Sejahtera.

1. Masalah Sendiri

2. Masalah Keluarga

3. Masalah Dunia


Tuesday, 25 August 2020

Mask Extender Version Merdeka

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Mask Extender Version Merdeka | Sekarang ni mask extender ni dah jadi semakin viral penggunaan dia. Mask Extender juga telah pun menjadi satu eksesori wajib para wanita atau perempuan mesti ada dalam Norma Baharu ni. Jangan kata mak - mak, kini anak - anak juga dah semakin banyak koleksi yang terkumpul kan. Pergi sekolah pula hari - hari bertukar - tukar mask extender dia, lagi - lagi mak pulak si pereka atau pembuat mask extender ni. Mask extender juga kini telah dijadikan satu bentuk perniagaan atau sumber pendapatan bagi si pereka mask extender ini. Bagus juga kan boleh tambah pendapatan bagi suri rumah atau wanita yang bekerja, asalkan tahu mengait atau mereka sejenis mask exterder yang cantik dan menarik.

Kalau tengok version atau patern pula, pelbagai jenis yang ada, bercorak, yang kosong, bermanik, berreben dan sejenis plastik keras yang dipanggil mask extender tulang ikan juga pun ada. Cuma sekarang patern jenis mengait (crochet) yang semakin menjadi permintaan yang tinggi. Bagi ada bakat mengait sangat beruntung kerana mask extender untuk version mengait masih mendapat permintaan yang tinggi dalam pemilihan mask extender. Blogger Norhidana juga salah seorang penghasil mask extender manik, cantik ^_^

Shida juga tak lepas peluang memiliki salah satu mask extender jenis crochet ni. Cuma kelainannya dari segi warna dan patern yang shida pilih untuk kalini. Mask Extender Version Merdeka ni shida pilih bersempena bulan kemerdekaan negera kita. Bila pakai semua tegur menarik dan cantik. Tepat dengan tema kali ini Malaysia Prihatin :) Shida menempah dari mak student, harga pun tak mahal bagi shida, hanya RM5.00 sebab minta dia buat panjang sikit disebabkan face mask kain shida ni jenis tali pendek jadi mudah sangkut jika guna extender yang lebih panjang, biasa harga yang dijual hanya RM3.00 sahaja. Macam mana korang cantik? 


Sunday, 23 August 2020

Dapatkan Sushi Kegemaran Dihujung Jari Anda!

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Dapatkan Sushi Kegemaran Dihujung Jari Anda! | Siapa sini peminat dan pemakan Sushi ya? Haa nak cari geng ni, ada tak geng dengan shida? Dengan kepelbagaian jenis makanan dalam Malaysia ni, Sushi juga antara menu atau makanan yang menjadi pilihan rakyat malaysia tak kira kaum Cina, India dan Melayu juga pandai makan sejenis makanan jepun iaitu SUSHI. Kalau korang nak tahu sushi juga salah satu makanan tradisional yang paling popular di Jepun tau. Sushi ini diperbuat daripada nasi campuran cuka, kalau sekali rasa tu macam pulut kan tapi hakikatnya bukanlah pulut ye hahaaa ^_^ Sushi ni lazimnya akan dibubuh bahagian atasnya atau penambah rasa seperti salmon, chicken, crab, octopus, vege dan banyak lagi, tak lupa juga ia dimakan bersama soy sauce dan wasabi yang pedas leting tu kan tapi kalau shida sorry laa..memang tak makan lah dengan wasabi. Tak boleh tahan dengan kepedasan wasabi ni.

Makanan sushi sekarang ni semakin diterima ramai, ia sudah pun semakin popular sejak pertengahan era 90 an lagi kerana konsep makanannya yang mudah, segar dan eksotik. Kebiasaan kalau shida nak makan sushi menu pilihan yang akan shida tempah antaranya, Chicken Floss, Tuna Mayo, Tori Karage, Takoyaki dan banyak lagi asalkan bukan salmon dan seafood ^_^ Ada satu sushi yang bersalut dengan tauhu kering lembut (inari) tu.. itu paling favourite lah! kalau ambil mesti dalam 2 jenis inari tau! =) Antara Restoran yang shida biasa kunjungi untuk membeli sushi ni sama ada Sushi King atau pun Empire Sushi. Kedua - dua restoran ni wajib shida singgah salah satu jika ke Aeon Mall, Taiping :) Tengok gambar-gambar sushi ni, rasa teringin pula nak makan. Dengan musim PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) ni  rasa malas nak masuk mall sebab pasti kena beratur, lepas nak scan sana sini letih pula rasa. Walau macam mana pun kita tetap kena hidup dengan Norma Baharu maka pendekatan paling mudah adalah order online saja!
Dengan Pendamik Covid19 ni, dah ramai yang mula suka membeli - belah di atas talian. Wujudnya penghantaran makanan dalam talian ia lebih memudahkan pergerakan dan pembayaran, juga menjimatkan masa. Kebiasaan yang menggunakan Online Food Delivery ini seperti golongan orang yang berkerja, ibu bapa yang terlalu sibuk dan stress di tempat kerja dan ada juga yang tidak mahu meluangkan masa di dapur setelah penat bekerja. Ketika ini lah penghantaran makanan dalam talian amat berguna untuk memesan makanan dalam talian dan terus menghantar ke depan pintu rumah. 

Bagaimana korang nak minikmati hidangan sushi dengan mudah?? dengan era serba canggih ini, muncul lebih banyak pilihan untuk memesan makanan atas talian. Sudah pasti servis Food Panda menjadi pilihan. Foodpanda merupakan salah satu penghantaran makanan dalam talian yang terkenal di Malaysia. Pemesanan foodpanda agak mudah, pertama memilih kawasan, selepas itu senarai restoran akan dipaparkan. Korang boleh sorting senarai berdasarkan masakan, anggaran dan ciri restoran seperti vegetarian, halal, organik dan lain-lain. Sistem bayaran juga boleh dipilih sama ada pembayaran atas talian atau pun pembayaran semasa penghantaran. Setelah selesai memilih restoran dan hidangan yang diinginkan boleh terus klik pada pautan "pesan sekarang/order now" dan menunggu tempahan tiba. Di dalam aplikasi foodpanda juga menyiarkan waktu atau tempoh tempahan korang disiapkan. Jadi masa yang diberikan akan dipaparkan bagi memudahkan pelanggan bersiap sedia bagi tempoh makanan dihantar, mudah bukan? :)
Aplikasi foodpanda boleh dimuat turun secara percuma melalui Apps Store atau Play Store  dan juga boleh diakses di mana-mana sahaja. Bukan itu sahaja malah korang juga boleh membaca komen serta review yang dibuat oleh para pelanggan foodpanda sebelumnya mengenai tempahan yang pernah dibuat serta pengalaman mereka secara keseluruhan. Tak payah nak download banyak-banyak aplikasi penghantaran makanan. Dengan foodpanda semua menjadi senang! Order banyak-banyak tempat pun takde masalah, semua dihujung jari hanya klik - pesan makanan - bayar - tunggu makanan sampai - siap!


Saturday, 22 August 2020

Alkisah Gelang Tangan Emas Shida Dah Putus

Assalammualaikum wbt dan Selamt Sejahtera.

Alkisah Gelang Tangan Emas Shida Dah Putus | Sebut gelang emas mesti kecut perut dengar kenaikan harga emas sekarang kan. Harga emas sekarang bagi shida masih tinggi dah mencecah hampir RM300 se gram. Minggu sudah gelang shida yang ke 2 ni dah putus maybe sebab rapuh dah, pakai hari-hari lenjan tak kira dah. Nasib dia putus masa shida tengah solat, elok tengah angkat takbir elok dia melorot ke bawah. Memang berasa dah masa tu tapi teruskan solat dulu.

https://www.hargaemas.com.my/harga-emas-hari-ini/
Nak bercakap soal emas nih shida pun bukanlah berkemahiran sangat. tapi suka jugalah dengan emas cuma tak lah terlalu taksub. Sekarang pun ada bermacam-macam patern emas yang viral kan seperti Gelang Emas Pulut Dakap, Gelang Emas Biskut Tawar, Gelang Emas Lipan, Gelang Emas Gajah dan banyak lagi nama-nama emas yang tengah viral sekarang ni. Nak tahu lebih lanjut jenis-jenis emas masa kini boleh klik sini > Nama-nama gelang emas popular.

Gelang Emas Gajah tapi tak besar mana pun sederhana sahaja. Masa tu pun shida tukar ke gelang ni sebab gelang sebelum ni shida beli pun putus juga mungkin sebab terlalu nipis kita pulak plasah pakai saja. Gelang ni shida beli masa tahun 2017 sampai ke minggu lepas baru putus. Jadi betullah gelang gajah ni tahan sikit berbanding gelang lain-lain. 4 tahun penggunaan baru putus, harga masa tu seingat shida dalam RM 1500 berat dan tebal.
Gelang Emas Lipan ni gelang pertama shida selepas shida beli sebentuk cincin belah rotan. Gelang dan cincin ni shida main kutu emas. Tapi tak sangka gelang patern ni tak tahan pun, shida guna cuma setahun dah putus dan rapuh. Kecewa juga masa tu, terus mak ajak tukar gelang emas patern gajah tu (trend in gelang lipan tukar ke gelang gajah). Kebetulan masa tu nak raya jadi dapat guna gelang emas raya ^_^ happy lah juga masa tu. Sekarang ni Gelang emas gajah pun dah habis riwayat nampaknya. Shida pun bercadang-cadang nak tukar gelang baru bajet adala dalam RM1.5k tak termasuk gelang emas gajah untuk shida trend in nanti. Tengah berkira-kira bila tengok harga emas makin melonjak naik semakin hari, lagi rasa was-was nak beli hahaha aduhai ~


Merdeka Giveaway By Eknsofi

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
http://eknsofi.blogspot.com/2020/08/merdeka-giveaway-by-eknsofi.html
Jemput join Merdeka Giveaway By Eknsofi
Yang bertuah akan mendapat 3 keping facial mask (random)
Good Luck bagi yang menyertai. Nak join? klik banner lip lap tu ^_^


Friday, 21 August 2020

Kenapa Perempuan Kena Tahu Memasak

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Kenapa Perempuan Kena Tahu Memasak | Mungkin kedengaran agak biasa tapi itulah hakikat sebenar seorang perempuan atau wanita. Walaupun tiada kemahiran yang tinggi atau mempunyai segulung sijil aliran masakan, cukuplah sekadar tahu asas memasak sebagai contoh masak nasi dan goreng telur. Dua menu ini  juga dikira anda sudah tahu memasak miskipun tidak serba boleh seperti mak-mak kita. Korang tahu masak ayam masak kicap pun dah boleh dikira power dah tu. Memasak ni tak perlu tahu serba serbi pun boleh je memasak asalkan tahu asas, minat dan rajin. Shida yakin dengan era zaman seperti sekarang ni pun masih ramai wanita atau perempuan diluar sana ada yang masih tidak tahu memasak. Come on girl sekarang zaman internet google youtube, semua dihujung jari type sahaja nama resepi meleret keluar link dan video, betul tak?

Nak memasak tak memerlukan kemahiran seperti chef atau segulung ijazah baru kita boleh duduk didapur dan memasak. Macam shida sendiri tahu memasak pun lambat, tak silap shida selepas spm baru tahu memasak sebabnya dari tingkatan 1 hingga 5 shida tinggal di asrama jadi nak memasak sendiri tu memang tak berkesempatan lah kecuali masak meggi guna air panas kat hostel ^_^ Kadang-kadang balik cuti pun mak dan kakak-kakak yang masakkan, almaklumla..shida ada 2 orang kakak atas shida :) Lepas spm lama duduk rumah baru lah belajar sikit-sikit memasak tu pun mak yang ajar (time tu tak reti lagi nak google google). Masa zaman shida bujang ni memasak ni on of on of je tapi sejak dah berkahwin boleh dikatakan hari-hari shida memasak ^_^ Shida suka bila suami balik makan masakan shida dirumah.

Kenapa shida kata perempuan kena tahu memasak? Banyak sebab sebenarnya, tambahan lagi jika kita sudah berumah tangga (berkahwin).  Memasak ni bukan sahaja boleh tambat hati suami dan mertua malah bila kita masak dari hasil tangan kita nutrisi pemakanan juga terjamin, kebersihan juga terjaga tapi bukan lah shida kata makan dekat luar tak bersih pulak okay ^_^ Bila dah bekeluarga ni dengan mempunyai anak lagi, memasak dirumah adalah lebih jimat berbanding makan diluar (jika sekali sekala takde masalah pun). Kalau duduk berdua dan kedua-dua pasangan bekerja tak sempat nak masak mungkin boleh lah makan diluar tapi jika ada masa terluang bolehla memasak bersama-sama, kan lebih romantik :) Suami suka isteri yang rajin memasak ya, tak pandai takpe asal rajin nak ke dapur untuk memasak :)

Ini antara menu yang shida pernah masak sepanjang bergelar anak dan isteri. Dulu pernah rasa memasak ni sangat-sangat remeh tapi bila dah selalu memasak dan mencuba resepi-resepi baru, baru shida tahu betapa seronoknya memasak. Lagi seronok bila kita masak menjadi untuk pertama kali lepas encik husben puji pulak, lagi bertambah-tambah semangat nak memasak kan :) Shida faham juga wanita atau perempuan masa kini perlu juga perlu bekerja bagi membantu kewangan si suami, jadi akan timbul satu masalah untuk memasak sekiranya isteri bekerja. Tak mengapa cari lah masa dan ruang untuk memasak, besar pahala isteri jika masak untuk suami dan anak-anak. Tak tahu masak? Tak tahu nak masak apa? google saja =)


Thursday, 20 August 2020

Segmen Bloglist Pertama Blog SalatulZarida

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

https://salatulzarida.blogspot.com/2020/08/segmen-bloglist-pertama-blog.html
Berminat nak join Segmen Bloglist dari Blogger SalatulZarida ni boleh klik banner atas ya.
Mula pada 20 Ogos 2020 sehingga 30 Ogos 2020.
Pencarian bloglist baru September hingga November 2020.
Yang bertuah akan dapat masuk bloglist Kak Zarida. Good Luck bagi yang menyertai :)


Penawar Sakit Lutut

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.
Penawar Sakit Lutut | Kenapa shida kata penawar? sebab shida telah mencubanya dan ia menjadi, ia bukan sahaja merawat untuk sakit lutut malahan sakit belakang, tak sedap badan semua boleh. Yang dah pernah merasai menggunakan bahan-bahan ini mesti bersetuju dengan shida :) Kenapa sakit lutut boleh terjadi? Kebiasaan sakit lutut ni terjadi kepada orang yang berbadan besar dalam istilah gemuk. Ada juga disebabkan penggunaan kaki yang melampau, kuat bekerja dan sebagainya. Ada juga disebabkan faktor usia. Ramuan ni bukan shida sahaja menggunakannya malah shida berkongsi kepada kawan-kawan, mak ayah dan saudara-saudara shida. Alhamdulillah semua berjaya atasi dengan ramuan ini, bahan juga mudah didapati. Setiap bahan dalam ramuan ini juga mempunyai khasiat tersendiri. Cara pengambilan ramuan dengan cara merebus semua bahan ini.

Bahan - bahan :
  • 2 biji buah epal hijau dibelah 4
  • 2 batang serai di ketuk dan dipotong pendek
  • 1 kulit kayu manis
  • 3 cawan air kosong


Cara - cara :
  • Masukkan 3 cawan air ke dalam periuk beserta kesemua bahan-bahan.
  • Biar air merebus sehingga menjadi 1 cawan. 
  • Lepas tutup api, biar air rebusan  menjadi suam dan boleh diminum.
  • ulang sebanyak 7 hari berturut-turut
  • Boleh diminum pada waktu pagi atau sebelum tidur pada waktu malam
  • Inshaa Allah sakit-sakit badan akan hilang, badan juga rasa segar dan ringan


SELAMAT MENCUBA :)


Wednesday, 19 August 2020

Penawar Sakit Lutut | Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.


Ragam Patuh SOP | Wordless Wednesday

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.




Tuesday, 18 August 2020

Gambar Pertunangan Ernie Zakri & Syamel

Assalammualaikum wbt & Selamat Sejahtera.

Tahniah diucapkan kepada Pasangan Ernie Zakri & Syamel. 
Selamat Bertunang, sumber : insta@erniezakri








Rombongan Majlis Bertunang di Mukim Jerlun, Kedah

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Rombongan Majlis Bertunang di Mukim Jerlun, Kedah | Alhamdulillah selesai satu lagi Majlis Bertunang adik ipar shida ni. Kalini majlis di Kedah, tapi sayangnya kami tak dapat nak turut serta sedih juga rasa tapi apakan dayakan. Rombongan kalini untuk merisik dan menghantar tanda, justeru orang kata "booking" terus. Mudahkan majlis musim PKP ni semua dipermudahkan dengan mudah. Alhamdulillah. Majlis ni shida tak dapat nak turut serta disebabkan tarikh ni dekat-dekat dengan time shida dan encik husben pergi holiday di Penang haritu. Kami balik dari Penang pun masa tu dah 3hb majlis bertunang 6hb so sangat dekat bila kami masing-masing akan mula bekerja pada 5hb. Cuti raya pun dah 5 hari jadi tak dapat nak sambung cuti disebabkan pekerjaan dan komitmen masing-masing. Kebetulan pula masa 6hb tu bos besar shida outstation jadi berhuhu lah kami berdua. Walau bagaimana pun majlis tetap berjalan dengan lancar mengikut SOP :) 

Inshaa Allah untuk Majlis Kenduri pasti pi kedah punya ^_^ Apa-apa pun Tahniah kepada kedua-dua mempelai Yunus & Ila Selamat Bertunang di ucapkan. Cepat-cepat naik pelamin dan masuk ke kelab Kaklong dan Abglong yee hehee ^_^ Inshaa Allah berjumpa nanti time kenduri pula. Untuk tahun 2020 dan 2021 tiga orang adik ipar shida akan join kelab kami (shida dan encik husben). So kepada tiga pasangan ini selamat menjalani alam berumah tangga yang penuh liku-liku kehidupan sebenar. Time couple tak rasa lagi liku-liku sebenarnya, bila si suami selesai saja akad masa tu tanggungjawab kita dah bermula. Tanggungjawab dari segala segi, apa yang penting kerjasama dan saling memahami, Inshaa Allah semua akan menjadi baik dan bertambah baik :)




Monday, 17 August 2020

Episod Akhir Drama 7 Hari Mencintaiku 2 | Semua Kekal Bahagia

Assalammualaikum wbt dan Selamat Sejahtera.

Episod Akhir Drama 7 Hari Mencintaiku 2 | Semua Kekal Bahagia | Akhirnya selesai juga drama 7 Hari Mencintaiku 2 ini, lega sebab lepas ni dah tak perlu nak tunggu untuk tengok setiap episod cerita ni. Shida ni masa pun tak banyak lagi nak bahagi masa tengok drama pula ^_^ adudu sebab dah terlayan dari awal maka tonton jelah. Apa yang menarik cerita ni perjalanan menceritakan tentang sebuah kekeluargaan, pasangan suami dan isteri, mertua dan menantu, antara bisan dan saudara-mara, memang berkait rapat dengan situasi masalah kekeluargaan di kalangan masyarakat melayu terutamanya. Sepanjang 33 episod ni jalan penceritaan memang berderai juga air mata tengok babak-babak mia dan sofi ni. Shida sebagai perempuan sangat-sangat memahami situasi yang dilalui oleh mereka. Walau bagaimanapun ending cerita semua kekal bahagia bersama keluarga, pasangan dan anak masing-masing, yang pernah melakukan kejahatan juga dah insaf. Tahniah kepada penulis hebat Siti Rosmiza menulis sebuah karya yang mencuit hati penonton khususnya para wanita :) Korang rasa akan ada 7 Hari Mencintaiku 3 ke??