Klik-klik banner untuk info lebih lanjut lebih menarik, nak tempah slot? :: klik sini ::


Friday, 18 September 2020

Antara Penyebab Rezeki Menjadi Sempit

 
Antara Penyebab Rezeki Menjadi Sempit | Assalamualaikum wbt. Hai korang! semoga dihari Jumaat hari ni mendatangkan 1000 kemanisan dan kebaikan untuk kita semua dari segala segi. Rezeki, bercerita tentang rezeki ini amat luas ya. Rezeki terbahagi kepada pelbagai aspek. Namun kenapa selalu kita rasa rezeki kita menjadi semakin hari semakin sempit. Mungkin ada beberapa perkara yang boleh kita perbetulkan dari segi keikhlasan dan kejujuran kita dalam mencari rezeki. 
 
  1.  Kedekut dengan mak dan ayah
  2. Tak nak bayar hutang
  3. Masuk Kerja Lewat
  4. Kurang bersedekah
  5. Melakukan dosa (menginkari)
 
Ini antara penyebab yang dekat dengan diri dan kehidupan kita, kalau nak kira penyebabnya banyak lagi sebenarnya. Di dunia ini manusia memang tidak lari dari melakukan kesilapan dan berbuat salah tanpa sengaja kerana di dunia ini juga tiada yang sempurna. Maka marilah sama-sama kita bermuhasabahkan diri agar hidup kita lebih berkah.


26 comments:

  1. Nak murah rezeki kita hindarkan 5 perkara tersebut..in shaa Allah.
    Tq sharing. Trmkasih berkunjung ke blog akk.

    ReplyDelete
  2. Nak murah rezeki kita hindarkan 5 perkara tersebut..in shaa Allah.
    Tq sharing.
    Trmkasih atas kunjungan ke blog akk.

    ReplyDelete
  3. Good reminder..
    Bukan tak tahu, tapi ya...kadang lalai.

    ReplyDelete
  4. nak murah rezeki selalulah beristighfar dan bersilaturahim dengan sesama saudara

    ReplyDelete
  5. syukran for sharing..no. 3 tu..haha..masuk lewat, balik lewat (cover)..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang no.3 pun terkan juga pada saya ^_^
      mmg cover balik..kdg2 over cover tau!

      Delete
  6. Kalau kedekut, dengan siapa2 pun , mesti rezeki sempit.Apalagi kalau kedekut dengan mak ayah.

    Satu lagi, kalau asyik menolak pemberian orang pun boleh sempit rezeki.

    ReplyDelete
  7. terharu dan insaf terus bila membaca peringatan yg shida kongsi ni. Thanks...

    ReplyDelete
  8. atie rasa , atie ni kurang bersedekah la :(
    hmmm

    ReplyDelete
  9. Good reminder shida :)

    Anyway tahniah shida, menang giveaway kite ;)

    https://www.syaznirahim.com/2020/09/pemenang-giveaway-sejak-kembali-galak.html

    ReplyDelete
  10. Moga Allah permudahkan rezeki untuk kita.

    ReplyDelete
  11. Reminder yang bagus ni, ya rezeki datang dari pelbagai bentuk. Rezeki kesihatan pun penting walaupun ada rezeki kekayaan jika tak sihat tak dapat nak enjoy harta yang ada.

    ReplyDelete
  12. Thanks untuk perkongsian ini.. sama-samalah kita semua menjadi jadi lebih baik dari yang sebelumnya.. amalkan bersedekah, rajin belanja famili dan jangan lupa bayar hutang

    ReplyDelete
  13. Semoga kita terhindar daripada penyebab² tu. Semoga kita terus dilimpahi dengan rezeki yang berkat dan berpanjangan. Aamiinn

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah tq atas peringatan ini shida.. akan mama ingat dan amalkan insya allah

    ReplyDelete
  15. terima kasih kak atas peringatan :)
    Moga rezeki kita semua sentiasa melimpah ruah

    ReplyDelete

Segala komen-komen yang telah disiarkan adalah tanggungjawab sepenuhnya ke atas penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yang disiarkan. Mana-mana komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url yang mencurigakan, mengandungi kata-kata maki hamun yang tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Harap Maklum dan Terima Kasih atas kerjasama.